?>?> تحمیل به‌جای توافق محور مذاکرات وین | سیاست روز
چهارشنبه ۵ خرداد ۱۴۰۰ - ۲۱:۵۹
کد مطلب : 118228
تکرار زیاده‌خواهی توافق هسته ای قوی‌تر با ایران از زبان انگلیس

تحمیل به‌جای توافق محور مذاکرات وین

تحمیل به‌جای توافق محور مذاکرات وین

مذاکرات وین میان جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۴ در وین در حالی در جریان است که مواضع انگلیس مبنی بر پیگیری توافق هسته ای قوی‌تر یا همان تعطیل کردن فعالیت‌های هسته ای ایران نشان می‌دهد که این مذاکرات صحنه تحمیل است نه توافق.
مذاکرات وین در حالی جریان دارد که سیاست‌های کشورهای غربی نشان می‌دهد که این مذاکرات نه میدان توافق بلکه میدان تحمیل است تحمیلی که دو سو دارد. یک سوی آن ایران است که به دنبال لغو تحریم‌ها و تعهد پذیر ساختن طرف مقابل به تعهدات برجامی است و سوی دیگر آن غربی‌ها هستند که به دنبال تحمیل توافقی قوی تر هستند بگونه ای که ابتدا طرح توافق اولیه را برای بازگشت آمریکا به برجام را دنبال می‌کنند و در مرحله بعد با ادعای اجرای تعهدات لغو تحریم ها راستی آزمایی تعهدات ایران به دنبال تشدید محدودیت‌های ایران و در نهایت نابودی آن هستند در حالی که در بلند مدت نیز به دنبال وارد کردن مسائل منطقه‌ای و موشکی به مذاکرات هستند. بر این اساس می‌توان گفت که وین میدان تحمیل شده است که اجرای مصوبه مجلس برای لغو تحریم، پایان دادن به همکاری با اژانس و نیز خودداری از ذوق زدگی از مذاکرات وین برگ برنده ایران در این روند می‌تواند باشد در غیر این صورت مذاکرات به تکرار برجام منجر خواهد شد. رفتار زیاده خواهانه غربی‌ها را در مواضع انگلیس می‌توان مشاهده کرد چنانکه وزیر خارجه انگلیس اعلام کرد که دیدار با همتای صهیونسیتی خود در قدس اشغالی بر لزوم رسیدن به یک توافق هسته‌ای قوی‌تر با ایران تأکید کرده است.
راب در پیامی که در صفحه توییتر خود منتشر کرد، در ارتباط با محور گفت‌وگوهای خود در قدس اشغالی با اشکنازی نوشت: «در دیدار خود با گابی اشکنازی بر تعهد به راه‌حل دو دولتی، اهمیت یک توافق هسته‌ای قوی‌تر با ایران و تعهد خود به امنیت اسرائیل تأکید کردم».
در همین حال بلینکن وزیر خارجه آمریکا در سفر به اراضی اشغالی در این خصوص گفت: «ایالات متحده آمریکا و اسرائیل در این گزاره که هرگز نباید به ایران اجازه دستیابی به سلاح هسته‌ای داده شود، کاملاً متحد هستند.ما هدف کاملاً یکسانی داریم. بر کسی پوشیده نیست گاهی با یکدیگر در خصوص نحوه تحقق آن هدف اختلافاتی داریم.»
در این میان دیدگاه‌های خوش بینانه به مذاکرات نیز مطرح است چنانکه نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین اتریش در پیامی توییتری نوشت که تمامی مذاکره کنندگان در وین اتریش اراده سیاسی برای اطمینان از حصول نتیجه موفقیت آمیز دارند. «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین اتریش در پیامی در توییتر نوشت که عزم سیاسی در میان مذاکرات در گفت‌وگوهای وین درباره برجام وجود دارد.وی در این پیام توییتری نوشت: «تمامی آنها (مذاکره کنندگان در وین) با وجود دیدگاه مختلف درباره برخی موضوعات، اراده سیاسی برای اطمینان از حصول نتیجه موفقیت آمیز دارند».
از سوی دیگر معاون وزیر امور خارجه با بیان این‌که تمامی طرف‌ها مایلند مسائل مهم باقیمانده در اسرع وقت حل شود و حتی مذاکرات در این دور به نتیجه برسد، گفت: نمی‌توانم بگویم که می‌توانیم در این دور از مذاکرات کارمان را به نتیجه برسانیم، اما امکانش وجود دارد. سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس هیأت مذاکره کننده ایران در وین، پس از نشست کمیسیون مشترک برجام در پاسخ به سؤال پرس‌.تی‌.وی مبنی بر این‌که چه مسائلی در این مذاکرات برای حل و فصل کردن باقی مانده‌؟ گفت: در دور آخر[دور پنجم] مذاکرات ما قادر بودیم پیشرفت‌های حائز اهمیتی داشته باشیم، اما هنوز برخی مسائل مهم حل نشده باقی مانده‌اند.وی افزود: بر این عقیده‌ام که ما جلسه کمیسیون مشترک را با عزم راسخ تمامی اعضا شروع کردیم. فکر می‌کنم تمامی طرف‌ها در این مذاکرات به اندازه کافی جدیت به خرج می‌دهند و جدیت و عزمشان را به وضوح نشان داده‌اند و تمامی طرف‌ها مایلند مسائل مهم باقیمانده در اسرع وقت حل شود و حتی مذاکرات در این دور به نتیجه برسد. نمی‌توانم بگویم که می‌توانیم در این دور از مذاکرات کارمان را به نتیجه برسانیم، اما امکانش وجود دارد.
عراقچی ادامه داد: این موضوع بستگی به این دارد که چقدر بتوانیم در زمینه مسائل مهم پیشرفت کنیم و طرف‌های دیگر چقدر آمادگی دارند تصمیم‌های سخت خودشان را بگیرند و بگذارند مسائل را حل کنیم. مسائل اصلی، مسائلی هستند که پیشرفتی در زمینه آن‌ها داشته‌ایم، اما هنوز نمی‌توانیم بگوییم که پاسخی شفاف یا راهکاری شفاف برایشان داریم، اما مطمئنم این بار می‌توانیم پیشرفت کنیم و اگر امکانش باشد مذاکرات را تکمیل کنیم که باید تکرار کنم که مطمئن نیستم مذاکرات را بتوانیم به پایان برسانیم اما امکانش وجود دارد.معاون وزیر امور خارجه همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا از نظر شما طرف مقابل در مذاکرات، تصمیمات سیاسی لازم را گرفته است یا نه و آیا نشانه‌هایی از مصالحه برای به توافق رسیدن در این مرحله از مذاکرات وجود دارد یا خیر؟ توضیح داد: ما تازه مذاکرات را شروع کرده‌ایم و این موضوعی است که باید دید روزهای آینده چه می‌شود، چیزی که امروز در جلسه اول کمیسیون مشترک[از دورپنجم مذاکرات] دیدم، عزم واقعی از سوی تمامی اعضا برای به نتیجه رسیدن بود. پس ببینیم که اوضاع در روزهای آتی چگونه پیش می‌رود.
در همین حال ‌«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگو با روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز» بر حق حاکمیتی ایران برای توسعه برنامه هسته‌ای خود تأکید کرد.وی در این گفت‌وگو با تأکید بر حق ایران برای توسعه برنامه هسته‌ای گفت که این «حق حاکمیتی» ایران است که برنامه هسته‌ای خود را توسعه دهد.
گروسی در پاسخ به سؤالی در خصوص فعالیت‌های غنی‌سازی ۶۰ درصد ایران ابراز نگرانی کرد و با تأکید بر پیشرفت هسته‌ای ایران طی دو سال گذشته گفت با توجه به آن که طی دو سال گذشته، برنامه هسته‌ای ایران پیشرفته‌تر شده، اوضاع فعلی، «بسیار نگران‌کننده» است.با این حال، گروسی در خصوص اورانیوم با درصد غنای ۶۰ درصد ایران ابراز نگرانی کرد و گفت که جمهوری اسلامی ایران در حال غنی‌سازی اورانیوم به درصد غنایی است که «تنها کشورهایی به آن دست می‌یابند که بمب می‌سازند».گروسی در ارتباط در توصیف پیشرفت هسته‌ای ایران گفت: «از لحاظ کیفی، پیشرفت چشمگیری صورت گرفته است».وی ادامه داد که ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران در حال حاضر ۱۰ برابر بیش از سقف ۳۰۰ کیلوگرمی است که در برجام مورد توافق قرار گرفته بود.وی در این خصوص توضیح داد: «ما وارد مرحله‌ای شده‌ایم که باید آن را طی کنیم.....و ببینیم که دیگر روندها [مذاکرات وین] چطور پیش می‌رود. بدیهی است که با برنامه‌ای با درجه‌ای از جاه‌طلبی و پیچیدگی‌هایی که ایران دارد، ما به یک نظام راستی‌آزمایی بسیار قوی و مستحکم نیاز داریم....در غیر این صورت اوضاع بسیار شکننده خواهد شد». لازم به ذکر است گروسی تاکنون موضعی درست در قابل ایران و برجام نداشته و با بازی دوگانه در مسیر غرب حرکت کرده است و نتوانسته استقلال آژانس را حفظ کند.

https://siasatrooz.ir/vdcj8oevouqev8z.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی