سه شنبه ۲۸ مرداد ۱۳۹۳ - ۲۱:۲۲
کد مطلب : 88699

کمپ‌های غیرمجاز، معضلی برای درمان معتادان

کمپ‌های غیرمجاز، معضلی برای درمان معتادان

در گذشته مردم، معتادان را به چشم جنایتکاران نگاه می‌کردند. اما امروزه دیگربرای اکثریت، بیمار بودن این افراد ثابت شده است.
کمپ های ترک اعتیاد، به عنوان مکان هایی برای نگهداری، ترک و رهایی معتادان از مواد مخدر و مواد محرک در سراسر کشور فعالیت می کنند، اما وجود برخی کمپ های غیرمجاز و انجام روش های غیرقانونی برای درمان اعتیاد معضلی نگران کننده است.
چندسالی می‌شود که فعالیت کمپ‌ها و به خصوص کمپ‌های غیرمجاز درکشورافزایش یافته و هر روز تعداد شعب این مراکز افزایش می یابد.
در چنین شرایطی به دلیل نبود نظارت کافی براین کمپ‌ها، شاهد استفاده از روش های درمانی تایید نشده‌ای هستیم که نه تنها فرد معتاد را به زندگی باز نمی گرداند بلکه وضعیت اعتیاد او را حادتر می کند.
بر اساس گزارش ستاد مبارزه با مواد مخدر، یكهزار و ۱۵۸ كمپ ترك اعتیاد غیرمجاز در سراسر كشور شناسایی شده است.
بر اساس استانداردهای قانونی، كمپ های ترك اعتیاد باید در یك مكان آرام، بدون هیاهو و صداهای كاذب و داروها و وسایل كاملا مجاز میزبان افراد معتاد باشند.
به گفته كارشناسان،، مشكلاتی مانند دورماندن از درمان های روز دنیا، نبود تنوع در شیوه های درمانی و مدت درمان ها، گرایش به سود اقتصادی و ورود افراد غیرمتخصص به كادر اجرایی كمپ های ترك اعتیاد، باعث افت كیفیت آنها شده است.
اما بر اساس آنچه كه در موافقتنامه اصولی سازمان بهزیستی آمده، كمپ های ترك اعتیاد باید با دریافت مجوز از سازمان بهزیستی و در محیط های بهداشتی و معتبر به همراه استقرار پزشك و مددكار و روانپزشك اجتماعی تاسیس شود.
این مساله به این معنا است كه هر كمپ ترك اعتیاد بدون اخذ مجوز از سازمان بهزیستی در هر نقطه از كشور دایر شود، مكانی غیرقانونی خواهد بود.
این در حالیست كه ظهور كمپ های غیرمجاز در بیشتر مناطق پایتخت و حتی كشور همانند قارچ روزبه روز افزایش می یابد.
زیرزمین های خانه های مخروبه و متروكه در نقاط دوردست تهران مانند كرج و ورامین و خانه هایی كه به علت خرابی و قدمت رو به ویرانی هستند، به عنوان مكانی برای تاسیس كمپ ترك اعتیاد از سوی افراد غیرمتخصص انتخاب شده‌اند.
متاسفانه، در بیشتر این مكان‌ها شاهد اعمال روش های غیرقانونی و در بعضی موارد استفاده از جبر، زور و وسایل خطرناك برای رهایی معتادان از این مواد افیونی هستیم.
برخی افراد دست اندركار در این كمپ ها، اشخاص فاقد صلاحیتی هستند كه با اصرار بر روی عدم استفاده از روش های دارویی برای ترك اعتیاد، معتادان را به زنجیر بسته یا در درون استخرهای پر از آب فرو می برند.
آنان معتقدند كه داروهای شیمیایی هیچ كمكی به روند بهبودی و همچنین رهایی مواد مخدر از بدن این افراد نخواهد كرد و باید با بكارگیری ابزار نادرست و تحت فشار قرار دادن، اعتیاد را معتاد دور كرد.
مدیركل درمان و حمایت های اجتماعی در این زمینه به ایرنا گفت: براساس آمار رسمی، تعداد كمپ های غیرمجاز دو برابر كمپ های مجاز است كه ادعا می كنند از سازمان بهزیستی مجوز دارند در حالیكه خیلی از آنها مجوز را جعل می كنند.
فرید براتی سده می افزاید: كمپ های مجاز دارای تابلو و مجوز رسمی از سازمان بهزیستی هستند و اسامی آنها در سایت بهزیستی درج شده و مردم می توانند قبل از مراجعه، مجاز بودن آن را تشخیص دهند.
وی با بیان اینكه برای مبارزه با كمپ های غیرمجاز باید آن قدر تعداد مراكز درمان اعتیاد مجاز افزایش یابد كه دیگر كسی به این كمپ‌ها مراجعه نكند و خود به خود حذف شوند، تصریح می كند: درصدد هستیم تا شبكه نظارتی سازمان های مردمی مجازی كه كمپ های ترك اعتیاد دارند، افزایش پیدا كند.
وی، وجود كمپ های غیرمجاز و ناكارآمدی آنها در درمان اعتیاد را نگران كننده دانسته و ادامه می دهد: باید به این موضوع رسیدگی جدی شود.
براتی سده خاطرنشان می كند: خانواده‌ها می توانند به مراكز بهزیستی استان و شهرستان‌ها ی خود مراجعه كنند و فهرست كمپ های مجاز را از این مراكز دریافت كنند.
وی می گوید: همچنین شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر و یا ستاد مبارزه با مواد مخدر كه در استانداری‌ها مستقر هستند، در انتخاب كمپ های ترك اعتیاد می توانند كمك كنند.
گفتنی است بر اساس قانون ، دادستانی بازرس کمپ ها بوده و ماموران دادستانی در هنگام بازرسی از کمپ‌ها، اولین چیزی که بررسی می‌کنند مجوز است. بعد ازآن خود معرف بودن و یا معرف معتادان کنترل می‌شود. به هر حال همه کمپ ها باید تحت نظر یک مرکز قضایی اداره شوند.
همچنین نگهداری افرادی درکمپ که به چیزی به غیر از الکل و مواد مخدر وابستگی داشته باشند، مجاز نیست و این مراکز تنها برای ترک اعتیاد افراد از مواد مخدر و الکل دایر شده است. بهترین راه مبارزه با ایجاد مراکز ترک اعتیاد غیرمجاز این است که مراکز قضایی مداخله و کمپ‌هایی را تحت نظارت قرار دهند.
فقط به این ترتیب است که می توان از بروز حوادث ناراحت کننده و غیر‌قانونی جلوگیری کرد. در حال حاضر برخی از کمپ ها مجوز خود را از مراکز مختلف دریافت می کنند که عملا نظارتی بر فعالیت آنها وجود ندارد.
در حرف آخر این گزارش گونه باید گفت اگر فردی در کمپ ترک اعتیاد مورد آزار و اذیت قرارگرفته و یا به زور او را به کمپ برای ترک برده اند، فرد شاکی می تواند به دادسرا مراجعه کرده و گزارش تخلفات کمپ را در اختیار دادستان قرار دهد.

https://siasatrooz.ir/vdcjhmeo.uqeohzsffu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی