يکشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۸ - ۲۱:۳۸
کد مطلب : 112954
سیاست روز روند نوسان قیمت در بازارها را بررسی می کند؛

اقشار کم درآمد چشم انتظار نظارت

اقشار کم درآمد چشم انتظار نظارت

کمتر از ۲۴ روز تا پایان سال باقی مانده اما نوسان و تلاطمات قیمتی علی رغم وعده و وعید متولیان از جمله وزیر صنعت؛معدن و تجارت روز به روز در خال افزایش است.
روز گذشته برای بار چندم در طول یک ماهه اخیر رحمانی وزیر صنعت،معدن و تجارت با تاکید براین نکته که « سیاست این وزارتخانه تنظیم بازار شب عید است » مدعی شد که « تمهیدات اتخاذ شده برای تنظیم بازار شب عید انجچام شده والبته همراهی آحاد مردم در کنترل موثر بازار و حفظ آرامش آن در ایام پایانی سال کاملا تعیین کننده است و حتما باید مورد توجه قرار گیرد. »
وزیر صنعت این گونه مدعی شد که « براساس پیگیری های انجام شده از سوی بخش‌های مختلف وزارت صنعت و همچنین سایر دستگاه های مرتبط، تدابیر خوبی برای تامین کالاهای اساسی، مایحتاج ضروری مردم و همچنین خدمات مورد نیاز برای ایام پیش رو اتخاذ شده است.ضمن اینکه موضوع تامین کالا از محل تولیدات داخلی نیز اولویت با اقلام پرمصرف این ایام است و سعی خواهد شد فرایند تولید به خوبی حفظ و تقویت شود.»
وزیر صنعت ،معدن و تجارت نقاط آرامش بخشی را در مورد تمهیدات انجام شده برای پایان سال مطرح کرد اما این آرامش یا هنوز ب ر بازار حاکم نشده و یا قرار است بر اساس تنها حرف باشد نه عمل .
رحمانی در شرایطی ازظرفیت اصناف برای تنظیم شب عید خبرداده بود که گمان می رفت همه اصناف گوش به فرمان وزارت صنعت،معدن و تجارت بوده و مو لای درز اجرای دستورات ابلاغ شده نمی رود .
اما برآیند بررسی قیمت ها در برخی بازارها نه تنها این موضوع را نقض کرده بلکه به خوبی نشان می دهد که متاسفانه نظارت ها آنگونه که باید نیست و یا اگر هم هست نمی توان خیلی به موارد یاد شده برای ایجاد ثبات و جلوگیری از رشد قیمت در بازارها مطمئن بود.
این اتفاق در حال رخ داده که وزیر صنعت، معدن و تجارت مدعی است « بهره گیری از ظرفیت عظیم اصناف در حفظ آرامش بازار، از جمله تجربیات موفق محسوب می شود که باید در تنظیم بازار شب عید توجه ویژه‌ای بدان داشته باشیم.ضمن آنکه برای جلب مشارکت حداکثری مردم در تنظیم بازار، باید روند اقدامات به گونه ای باشد که آثار و نتایج آن برای هموطنان ملموس باشد؛ از این جهت اجرای طرح تشدید بازرسی و برخورد با تخلفات صنفی، تولیدی و خدماتی کاملا اثرگذار است.»
نمود این ادعا را می توان در بازاری مانند مرغ جستجو کرد بازاری که بعد از افزایش قیم ماهی و البته رشد نجومی قیمت گوشت و حذف یکباره آن از سبد خانوارهای کم درآمد به یک کالای استراتژیک در سبد معیشتی مردم تبدیل شده است.
محصولی که نوسان قیمت آن هم در ایام پایانی سال این دلهره و نگرانی را در دل مردم به ویژه اقشار آسیب پذیر ایجاد کرده که چه کالایی را می توانند جایگزین آن کنند.

بازار در مسیر التهاب
بررسی ها از سطح بازار نشان می دهد که قیمت مرغ به عنوان یکی از محصولات پروتیئنی ارزان در دسترس خانوار با نوساناتی روبرو شده که فعالان‌این عرصه معتقدند که روند افزایش قیمت در بازار‌ مستمر خواهد بود .
عظیم‌حجت عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی در ارزیابی شرایط کنونی تولید جوجه یک روز از رشد ۲۰ درصدی آن خبرداده و میگویند؛ با این تفاسیر مشکلی برای این محصول و عرضه آن متناسب با تقاضا وجود ندارد و با توجه به شرایط فعلی عرضه و مازاد تولید پیش بینی می شود که هر کیلو مرغ با نرخ ۱۴ هزار تا ۱۵ هزار تومان به مصرف کننده برسد.
الیته این مقام مسئول با بیان اینکه متوسط قیمت هر قطعه جوجه یکروزه برای بازار شب عید را ۴ هزار و ۵۰۰ تومان است میگوید:« با توجه به افزایش قیمت جوجه یکروزه، مرغداران هر قطعه جوجه را ۲ هزار تومان بالاتر از‌ نرخ مصوب خریداری کردند که این امر بر قیمت تمام شده تولید تاثیر مستقیمی دارد،از این رو حداقل قیمت مرغ در بازار شب عید باید ۱۴ هزار تومان باشد.
البته حجت از این مهم پرده بر می دارد که در بحث خرده فروشی چند شاخص همچون نحوه عرضه، تعطیلی کشتارگاه ها، مشکلات فرآوری، تغییر نرخ بنزین و افزایش هزینه های حمل و نقل خارج‌از پروسه تولید بوده که بر روند قیمت مرغ در بازار اثر می گذارد.

گرانی دور از ذهن نیست
همراستا با این ادعای این مقام مسئول اما فعالان و تحلیلگران این بازار قیمت مرغ را تابع عرضه و تقاضا می دانند و معتقدند مرغداران در تمام این ماهها متضرر شده اند و اگر قیمت ها در همین رقم باقی بماند احتمال متضرر شدن آنها وجود دارد مگر آنکه عده ای سر از این دستورات باز زده و صابون تمام مجازات ها برای گران فروشی را به تن بزنند و نرخ را آنطور که می خواهند افزایش دهند.که با توجه به تاریخچه ای که از شدت تقاضا دراین بازار وجود دارد چنین اتفاقی دور از ذهن نبوده و نیست.
به هرشکل افزایش تقاضا در روزهای پایانی سال یک اتفاق تکراری است و به واسطه افزایش بیش از حد قیمت ها در سایر محصولات پروتئینی مانند گوشت قرمز و ماهی ،حجم بالای تقاضا را به سمت مرغ سرازیر کرده است . در همین راستا تولیدکنندگان مرغ از افزایش قیمت دام و ... گله مند هستند و از زیانی حرف می زنند که ماهها آنها را درگیر کرده است. با این تفاسیر به نظر می رسد اگر متولیان آن طور که میگویند نظارت ها و بازررسی ها را جدی نکنند مردم اندک امید خود را برای تامین نیاز مرغ خود در ایام پایانی سال را از دست می دهند و تولیدکنندگان هم آن طور که خود را مستحق می دانند نسبت به افزایش قیمت اقدام می کنند و در این بین تنها مردم و به ویژه اقشار را دچار آسیب میکند و بس.

https://siasatrooz.ir/vdcji8evxuqevhz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی