?>?> برداشت تورم مسکن، حاصل بذر سیاست‌های غلط | سیاست روز
شنبه ۲۶ مهر ۱۳۹۹ - ۲۳:۰۰
کد مطلب : 115753
سیاست روز کارنامه دولت در حوزه مسکن را بررسی می کند؛

برداشت تورم مسکن، حاصل بذر سیاست‌های غلط

برداشت تورم مسکن، حاصل بذر سیاست‌های غلط

سالهاست که غول مسکن بخش عمده ای درآمد خانوارها به ویژه اقشار آسیب پذیر را می بلعد و روز به روز اشتهایش بیشتر می شود. برای تایید این ادعا کافی است نیم نگاهی به آمارهای ارایه شده از سوی مرکز آمار در خصوص این موضوع داشته باشیم. براساس اعلام مرکز آمار ایران هزینه تامین (اجاره) مسکن در خانوارهای ایرانی ٣۵.۵ درصد از کل هزینه های ماهانه آنها را به خود اختصاص می دهد. با این حال سهم مسکن در سبد هزینه خانوارهای ثروتمند متفاوت از خانوارهای فقیر و کم درآمد است. این آمارها تا پیش ازاین نیز وجود داشته و این مرکز در ابتدای سالجاری نیز برآن اذعان داشته است.

نقش بی رنگ دولت
براساس مفاد «قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران» داشتن مسکن مناسب برای اقشار مختلف مردم به عنوان یک «حق» تلقی شده و دولت به عنوان متولی بخش مسکن و مسئول تامین مسکن آحاد جامعه باید در این زمینه وظایف خود را به گونه ای اجرا کند که ماحصل آن کاهش دغدغه های مردم در حوزه مسکن باشد.
متاسفانه بررسی آمارو ارقام و همچنین اقدامات انجام گرفته از سوی دولتمردان در سال های اخیر به خوبی نشان می دهد که طی این سال‌های گذشته دولت‌ها نتوانسته‌اند به خوبی از عهده وظایف خود در قبال تامین مسکن مردم برآیند.

رشد ۵۳۳ درصدی مسکن
دلیل این مدعا را میتوان در آمار و ارقام هایی که وزارت راه وشهرسازی و بانک مرکزی برای بازه زمانی مرداد ۹۲ تا شهریور ۹۹ اعلام کرده اند یافت.
جدیدترین گزارش بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن نشان می دهد که متوسط قیمت مسکن در مناطق ۲۲گانه تهران در شهریور ماه ۹۹ به ۲۴ میلیون و ۲۹۰ هزار تومان افزایش یافته است. بر اساس گزارش این بانک متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران ۲۴۲.۹ میلیون ریال بود که نسبت به مرداد ۹۹ و شهریور سال گذشته به ترتیب معادل ۵.۱ و ۹۱.۷ درصد افزایش یافته است. همچنین در بین مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران، بیشترین متوسط قیمت یک متر مربع زیربنای مسکونی معامله شده با ۵۰۷.۹ میلیون ریال مربوط به منطقه یک و کمترین آن نیز با ۱۰۴.۱ میلیون ریال به منطقه ۱۸ تعلق داشته است. اگرچه وزارت راه و شهرسازی در ماه‌های مرداد و شهریور ۹۹ به دلیل آنچه کنترل قیمت مسکن اعلام شده، از انتشار تحولات قیمتی خودداری کرده است اما با این وجود بر اساس آمار منتشر شده این وزارتخانه در مردادماه سال ۹۲ متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در مناطق ۲۲گانه تهران ۳ میلیون و ۸۳۴ هزار تومان بوده است.
به سخن دیگر طی ۷ سال منتهی به شهریور ماه امسال متوسط قیمت مسکن با رشد ۵۳۳.۵۴ درصدی به ۲۴ میلیون و ۲۹۰ هزار تومان رسیده که در نوع خود یک رکود دیگر گرانی در کارنامه کاری دو دولت یازدهم و دوازدهم ثبت شده است.

اعتراف تلخ
ناکارآمدی دولت در تامین مسکن و یا ایجاد آرامش و ثبات تنها به اعداد و ارقام وزارت راه و شهرسازی وبانک مرکزی به عنوان دو مرجع آماردهی خلاصه نشده و خود شخص رئیس جمهور هم به این مساله اذعان کرده است.
۱۷ تیرماه سالجاری بود که رئیس جمهورد رجلسه هیات دولت درخصوص اقدامات دولت تدبیر و امید درخصوص مسکن گفت:« ر درخصوص مسکن من به‌عنوان رئیس‌جمهور اعتراف می‌کنم یک عقب‌ماندگی در دولت یازدهم داشتیم زیرا برخی طرح‌های مسکن عملیاتی نشد البته طرح‌های ما در زمینه هوایی، ریلی، جاده‌ای و بنادر اجرایی شد اما در بحث مسکن چون گرفتار بودیم که مسکن‌های ناتمام و بدون خدمات را به جایی برسانیم بنابراین دچار عقب‌ماندگی شدیم و در دولت دوازدهم باید این عقب‌ماندگی را جبران کنیم. » روحانی در حالی مهر تایید بر کم کاری وزیر سابق خود در وزارت و راه و شهرسازی زد که بسیاری از تحلیلگران و منتقدان این گفته را یک «یک اعتراف تلخ» برشمردند و آن را ماحصل بی مسئولیتی آخوندی و سیاست های غلط دولت در حوزه مسکن اعلام کردند. این منتقدان با مبنا قرار دادن این مهم که قیمت مسکن در طول ۷ سال نزدیک به ۶۰۰ درصد افزایش داشته و فشار تورمی ‌سنگینی را بر متقاضیان مسکن و مستاجران تحمیل کرده است.

آثار سیاست های غلط
اگرچه هنوز هم وزیر راه و شهرسازی وقت دولت روحانی اقدام عاجلی در این حوزه انجام نداده و بازارمسکن همچنان در حوزه خرید ملک و از همه بدتر اجاره در بی سرو سامانی به سر می برد اما نکته قابل تامل دراین حوزه آن است که اثر سیاست های غلط نه به شکل لحظه ای که در طول زمان مشخص می شود. بسیاری از منتقدان وضعیت حال و روز امروز بازار مسکن را ماحصل امتیازاتی می دانند که آخوندی در دوزه وزارت خود به برج سازان و بساز و بفروشان به واسطه مشاوران زبده ای که درحوزه مسکن داشت ،ارایه کرد. به اعتقاد منتقدان وزیر سابق راه و شهرسازی دولت راوحانی ،نه تنها موجب رکود در تولید شد، بلکه با استنکاف از عدم اجرای قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی، زمینه احتکار ۲ میلیون و پانصد هزار واحد مسکونی توسط سوداگران را رقم زد. اگرچه آخوندی افتخارکارنامه خود را اینگونه عنوان کرد که«در دوران من حتی یک مسکن مهرافتتاح نکردم » اما در کنار این نگاه خود که همواره سعی داشت تا این طرح را از اساس معیوب معرفی کرد توجه ویژه وی به بافت های فرسوده ستودنی بود.

آمارها سخن می گویند
آخوندی در آبان ماه ۹۷ استیضاح شد و هرچه تلاش کرد نتوانست برای بار۶ از مجلس رای اعتماد بگیرد اما نکته جالب در کارنامه وی بذری بود که درحوزه مسکن در دوران وزارت خود کاشت که برای مردم عادی آب و نانی نداشت اما نان خوبی را نصیب برج سازان و انبوه سازان مسکن کرد. کسانی که با مجوزه های اخذ شده فرآیند رشد تورمی و لجام گسیخته مسکن را رقم زدند و هیچ ناظری هم کوچکترین سوالی از آنها نکرد.
گزارش آمار از وضعیت ملک در سال ۹۶ یعنی ۶۷ماه قبل از استیضاح آخوندی نشان می دهد که ؛«همزمان با آغاز دوره رونق در بازار ملک، شیب رشد آپارتمان‌سازی در محدوده بافت فرسوده سه‌برابر نرخ کل شهر تهران در یک سال ۹۵بوده است.آمار مربوط به اطلاعات تیراژ ساخت‌و‌ساز در محدوده ۱۲ منطقه فرسوده و کل مناطق شهری پایتخت در ۱۲ ماه سال ۹۶ بهخوبی نمایان می کند که تیراژ ساخت‌وساز در تهران قدیم به لحاظ تعداد واحدهای مسکونی معادل ۲۲ درصد طی یک سال ۹۶ رشد داشت که بیش از ۳برابر نرخ رشد ساخت وسازهای مسکونی در کل شهر تهران بوده است که بالاترین تیراژ نوسازی از سال ۹۲ به بعد بوده است. بررسی جزئی‌تر آمار ساخت‌وساز در محدوده تهران قدیم در سال ۹۶ نشان می دهد که صدور جواز ساخت برای بیش از ۱۳ هزار واحد مسکونی سهمی ۱۹ درصدی از کل ساخت وسازهای شهر تهران که معادل ۷۰ هزار واحد مسکونی بوده، داشته است نسبتی که در سالهای ابتدایی دولت سهمی حدود ۱۴ تا ۱۶ درصد داشته است.
اوضاع بازار مسکن در دولت روحانی شرایط نامطلوبی را تجربه کرده و میکند و این نابسامانی تنها معطوف به بازار ارز و بورس و ... نبوده و نیست اما نکته قابل تامل تاثیر سیاست هایی است که نه تنها شکاف طبقاتی را دوچندان کرده بلکه منجر به ثروتمند شدن دهک های پردرآمد و فقیر تر شدن دهک های آسیب پذیر شده است و در ماههای که پایان کار دولت است نیز نمی توان انتظار معجزه ای داست.

https://siasatrooz.ir/vdcjiievtuqevaz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی