جمعه ۳ شهريور ۱۳۹۶ - ۲۲:۴۹
کد مطلب : 100650
سياست روز حركت نرخ تورم در دولت دوازدهم را بررسي می‌كند؛

بازگشت تورم گلادياتوري

بازگشت تورم گلادياتوري

چند روز بيشتر از دستور آقاي رئيس كل مبني بر كاهش نرخ سود سپرده‌های بانكي نمی‌گذرد كه آمارهاي مركز آمار از رشد دوباره تورم خبر می‌دهد.
سيف تا پيش از اين با تاكيد بر اينكه نرخ تورم روند رو به كاهش را در پيش گرفته پيرو همين موضوع نرخ سود بانكي نيز بايد كاهش يابد. رئیس کل بانک مرکزی همزمان با روز خبرنگار تاكيد كرده و گفته بود؛ «اکنون که تورم تک‌رقمی شده، نرخ سود باید کاهش یابد و از آنجايي كه نظام بانکی و تسهیلات نظام بانکی و نرخ این تسهیلات نقش مهمی در رقابت‌پذیر بودن محصولات داخلی دارد ؛ باید تلاش کنیم هر چه زودتر به ایجاد تعادل در متغیرهای اقتصادی به خصوص نرخ سود عمل کنیم.»

اجازه نمی‌دهیم نرخ تورم از ۱۰ درصد فاصله بگیرد
البته ناگفته نماند كه پيش از اين نيز قائم‌مقام بانک مرکزی با تشریح جزئیات تدابیر این بانک برای کنترل تورم مدعي شده بود كه تمام تلاش بانک مرکزی این است که روند کاهش تورم بازگردد و ما اجازه نمی‌دهیم که این نرخ از ۱۰ درصد فاصله بگیرد.
اکبر کمیجانی در حاشیه بیست و هفتمین همایش سیاست‌های پولی و بانکی از تدابیر بانک مرکزی برای کنترل تورم خبر داده و گفته بود: «رعایت انضباط پولی و مالی، تلاش برای مدیریت بازار ارز و ثبات نسبی نرخ ارز در کنار ایجاد فضای اعتماد از جمله تدابیر بانک مرکزی برای کاهش نرخ تورم است.» وي همچنين بر اين موضوع تاكيد كرده بود كه: «پیش‌بینی ما بر این است که نرخ تورم طی ماه‌های آینده روند کاهشی داشته باشد و البته این نرخ نباید از ۱۰ درصد فاصله بگیرد که پیش‌بینی این است که با مجموعه اتفاقاتی که در سال‌جاری رخ داده این نرخ می‌تواند کاهش یابد.»
حال مركز آمار گزارشي از نرخ تورم مواد خوراكي منتشر كرده كه می‌گويد: نرخ تورم خوراکی‌ها ۱۱.۲ درصد شده است.

۲/۱۱ درصد نرخ تورم خوراكي‌ها
مرکز آمار ایران اعلام کرد: نرخ تورم کالا‌ها و خدمات مصرفی خانوارهای شهری در دوازده ماه منتهی به مرداد ۹۶ نسبت به دوره مشابه قبلی
۷. ۷ درصد است که نسبت به همین داده‌ها در تیر ۱۳۹۶ برابر ۱. ۰ واحد درصد افزایش یافته است.
در اين گزارش؛ شاخص کل (بر مبنای ۱۰۰=۱۳۹۰) در مرداد ۱۳۹۶ عدد ۲۴۹.۶ را نشان می‌دهد که نسبت به ماه قبل ۰.۶ درصد افزایش داشته است.افزایش شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۸.۱ درصد است که نسبت به همین داده‌ها و اطلاعات در ماه قبل ۰.۸ واحد درصد کاهش یافته است.
در اين گزارش آمده است؛ شاخص گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» در این ماه به ۳۰۴.۶ رسید که نسبت به ماه قبل ۰.۵ درصد افزایش نشان می‌دهد. همچنين شاخص گروه عمده "خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات" نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱۱.۰ درصد افزایش نشان می‌دهد و درصد تغییرات این گروه در دوازده ماه منتهی به مرداد ماه ۱۳۹۶ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۱۱.۲ درصد است که نسبت به تورم دوازده ماهه منتهی به تیر ۱۳۹۶ (۱۱.۰ درصد)، ۰.۲ واحد درصد افزایش یافته است.
شاخص گروه اصلی «خوراکی‌ها» در ماه مورد بررسی به عدد ۳۰۲.۷ رسید که نسبت به ماه قبل ۰.۵ درصد افزایش نشان می‌دهد. شاخص گروه اصلی «خوراکی‌ها» نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱۱.۱ درصد افزایش نشان می‌دهد و نرخ تورم دوازده ماهه این گروه ۱۱.۳ درصد است.
گفته می‌شود؛ شاخص گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» در مرداد ماه به ۲۳۰.۷ رسید که نسبت به ماه قبل ۰.۶ درصد افزایش داشته است و افزایش شاخص گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» نسبت به ماه مشابه سال قبل ۶.۸ درصد بوده و نرخ تورم دوازده ماه منتهی به مردادماه ۱۳۹۶ نسبت به دوره مشابه سال قبل این گروه ۶.۲ درصد است که نسبت به تورم دوازده ماهه منتهی به تیرماه ۱۳۹۶ (۶.۲ درصد)، تغییری نداشته است.

چالش‌های جدي
كارشناسان و تحليلگران بازار و اقتصاد با مبنا قرار دادن همين سبد خوراكي‌ها كه عمده معيشت مردم درگير آن است از اين مهم پرده بر می‌دارند كه دوران حرف‌های بی‌عمل به سر آمده و مردم بيش از آنكه سخنان متوليان مبني بر كاهش نرخ تورم را مبناي تحليل‌های خود از اقتصاد قرار دهند به ناهمخواني درآمد و هزينه‌های خود می‌نگرند و براين باورند كه تورم امروز آن عدد تك‌رقمي نيست كه متوليان بر آن اصرار دارند و گزارش‌های ارايه شده از سوي مركز آمار آن را تاييد می‌كند.
برخي كارشناسان اقتصادي در تشريح اين روند بازگشت تورم و دورقمي شدن آن، اين هشدار را می‌دهند كه تهديد جدي در ارتباط با نرخ تورم، احتمال اعمال سياست‌هاي اقتصادي انبساطي و به‌اصطلاح ولخرجي دولت از درآمدهاي نفتي براي ايجاد رونق در بخش‌هاي مختلف اقتصادي است و همين سياست‌هاي مالي و بودجه‌اي مي‌تواند سبب ‌شود تا شاهد تكرار دوران تورم ۲رقمي و ناپايداري قيمت‌ها و عدم‌ ثبات در فعاليت‌هاي مولد و اشتغال‌زاي كشور باشيم.

تورم ۲ رقمي در راه است
اين گروه بر این اعتقادند نرخ تورمي كه در خردادماه سال گذشته پس از ۲۷سال تك‌رقمي شده بود مجدد در خردادماه امسال دوباره ۲رقمي شد وطي ۳ ماه اخير هر روز بر اين تورم افزوده شده است.
حال چند روزي است كه كرباسيان روي كار آمده و در برنامه‌های پيشنهادي خود نيز بر اين موضوع تاكيد داشته حتما یکسان‌سازی نرخ ارز الزاماتی دارد تا بتوان در شرایط مناسب این کار را انجام داد و این کار یک هدف است که باید به سمت الزامات اجرایی کردن آن حرکت کنیم.
کرباسیان درباره کاهش نرخ تورم نیز گفته است: «این امر به مباحثی چون رشد اقتصادی، توسعه اقتصادی، بهبود فضای کسب و کار، بهره‌وری، مشارکت مردم در رشد اقتصادی و سرمایه‎‌گذاری خارجی مرتبط است تا بتوان یک فضای جمعی تشکیل داد.»
كارشناسان و تحليلگران اقتصادي در تشريح اين مساله با اشاره به اينكه تاريخ اقتصادي ايران همواره با چالش دوگانه رشد اقتصاد و تورم مواجه بوده می‌گويند: معمولا روساي جمهور در دولت دوم خود با هدف ايجاد رشد اقتصادي و رونق هرچند ناپايدار به سياست‌ها و اهدافي نظير نرخ تورم مديريت شده و رشد مستمر و پايدار اقتصادي پشت پا زده‌اند به طور مثال دولت يازدهم با نرخ تورم بالاي ۴۰درصد فعاليت خود را كليد زد و كليد پاستور با تورم نزديك به ۱۱درصد احتمال تحويل دولتمردان دولت دوازدهم خواهد شد. اين كارشناسان با طرح اين سوال كه "متوليان دولت دوازدهم؛ اقتصاد كشور را با نرخ تورم چند درصد به دولت آينده تحويل خواهند داد؟" چشم‌ انتظار برآيند عملكرد سكانداران اقتصادي كشور می‌مانند تا گذشت زمان موفقيت و يا عدم موفقيت آنها را رونمايي كند.

https://siasatrooz.ir/vdcjiyevyuqeymz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی