?>?> ترسیم خط قرمز برای یکه تازی | سیاست روز
سه شنبه ۱۶ مرداد ۱۳۹۷ - ۲۰:۵۸
کد مطلب : 105547
بهانه گیری‌های نه چندان تازه درباره نظامیان

ترسیم خط قرمز برای یکه تازی

ترسیم خط قرمز برای یکه تازی

هـر کشوری برای حفظ استقلال، امنیت و تمامیت ارضی خود نیاز به نیروی مسلح قـوی، مـقـتـدر و سـازمـان یـافـته دارد. درایران نیز با توجه به این اصل نیروهای مسلح مختلفی تشکیل شده که بر این اساس وظایف مختلفی برای آن تعریف شده و یکی از این وظایف مقابله با تهاجم و دفع خطرهای خارجی و داخلی است. دراین میان لازم است اقتدار نظامیان هر کشوری مورد توجه و انعکاس قرار گیرد تا هشداری برای بدخواهان باشد.
این درحالی است که در برخی از زمانها ازجمله هنگامه انتخابات یا اظهار نظر نظامیان موضوع ممنوعیت ورود نظامیان به سیاست از سوی سیاسیون مطرح می‌شود. اخیراً باردیگر با طرح موضوع مذاکره با امریکا و مخالفت نظامیان با این امر ، بازهم ورود نظامیان به سیاست از سوی صاحبنظران سیاسی مورد انتقاد قرار گرفته است.
از این موضوع بارها برای محدود ساختن فعالیت های نظامیان در کشور استفاده شده و جالب اینجاست که برخی از سیاسیون اظهارات رهبر کبیر انقلاب اسلامی را در این مورد استنادی برای، اظهارات خود عنوان می‌کنند. از جمله این اظهار نظرها می توان به صحبت های اخیر علی مطهری در مورد ورود نظامیان به سیاست و موضعگیری نظامیان در برابر اظهارات ترامپ اشاره کرد.
سردار جعفری در پاسخ به ترامپ گفته بود:‌ مردم ایران هرگز به مسئولین خود اجازه مذاکره و ملاقات با شیطان بزرگ را نمی‌دهند.
در همان زمان علی مطهری در نامه‌ای خطاب به فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با اشاره به اظهارات اخیر وی در پاسخ به پیشنهاد مذاکره ترامپ گفت: جناب عالی و سایر برادران مجاهد و خوب ما در سپاه در موضوعی مانند مذاکره یا عدم مذاکره با آمریکا باید تابع تصمیم مقامات عالی نظام باشید.
جالب اینجاست که این گونه اظهارات در مورد فعالیت‌های نظامیان فقط به ورود آنها به سیاست مربوط نمی شود بلکه حتی برخی از سیاسیون از فعالیت های اقتصادی نظامیان نیز انتقاد می‌کنند.
در قانون اساسی بهره برداری از امکانات نظامیان در زمان صلح به شرط آنکه به آمادگی های رزمی آنان لطمه ای وارد نشود مورد تاکید قرار گرفته است.
اما قانون در مورد فعالیت های سیاسی چه می گوید و نظر واقعی بنیانگذار انقلاب اسلامی در این باره چه بوده است؟

بررسی نظرات امام(ره) و رهبری
جمله‌ای که بارها از سوی سیاسیون در این باره مطرح می شود اظهارات امام خمینی (ره) در ۲۴ اسفند ۱۳۶۰ است. ایشان در آن زمان تأکید کردند : «ورود سیاست در ارتش شکست ارتش است، این را باید بدانید و شرعاً جایز نیست».
ایشان در سخنانی به مناسبت سالروز تولد امام هشتم(ع) در جمع مسئولین نظام نیز گفتند:«همه دنیا که دنبال این هستند که ارتش‌شان از امور سیاسى کنار باشد، آن‌ها یک چیزى می‌‏فهمند که می‌‏گویند این را ـ ما که می‌‏خواهیم که سپاه و ارتش جنداللّه‏ باشند و دسته‏ بندى نداشته باشند و جهات سیاسى را کنار بگذارند، براى اینکه اگر جهات سیاسى و مناقشات سیاسى در سپاه رفت و در ارتش رفت، باید فاتحه این سپاه و ارتش را ما بخوانیم.»
باید در نظر داشت که اگر به بررسی فرمایشات رهبر انقلاب بپردازیم در می یابیم که مقصود ایشان از عدم ورود به سیاست، عدم اطلاع از سیاست و دور ماندن از درک مسائل سیاسی نیست.
نه تنها سپاه بلکه تمام افراد نیروهای نظامی و انتظامی و آحاد مردم باید از فهم و درک سیاسی بالائی برخوردار باشند، تا بدانند که پیرامون آنها چه می گذرد. آنچه برای نیروهای مسلح ممنوع است علاوه بر عدم ورود به احزاب سیاسی، دخالت در امور سیاسی است.
به عنوان مثال اگر میان رئیس‌جمهور و شورای نگهبان اختلاف نظری پیش آمد، طبعاً دو طرف با پیمودن راهکارهای قانونی، آن را باید حل کنند در این شرایط اگر فرمانده سپاه دخالت کند این امر از مصادیق ممنوعیت ورود نیروهای مسلح به عرصه سیاست محسوب می شود.
علاوه بر آنچه در بیانات مکرر و مفصّل امام خمینی (ره) آمده است ، اصولاً ورود نیروهای مسلح به سیاست، آنها را برای ورود به سایر عرصه‌ها وسوسه می کند و ممکن است به «خود همه کاره پنداری» برسند.
این، همان خطر بزرگی است که امام خمینی در بیانات مرداد ماه ۱۳۶۳ فرمودند: «اگر جهات سیاسی و مناقشات سیاسی در سپاه رفت و در ارتش رفت باید فاتحه این سپاه و ارتش را ما بخوانیم.»
بنابراین تفسیر صحیح بیانات بنیانگذار جمهوری اسلامی است، حاکی از آن است که امام نظامیان را از ورود به احزاب سیاسی ، طرفداری سیاسی انتخابات و دخالت در عرصه های سیاسی باز داشتند امام هیچگاه اعتقادی نسبت به عدم آگاهی آنان به سیاست برای جلوگیری از نااهلان نداشتند.
در این زمینه محسن رفیق دوست از بنیانگذاران سپاه در این باره گفت: در مورد مسائل سیاسی هم امام می گفتند سپاه باید سیاست را بفهمد اما در سیاست دخالت نکند.
رهبر معظم انقلاب، نیز به عنوان بهترین مفسر و نیز عامل به فرمایشات بنیان‌گذار انقلاب اسلامی به تشریح و تبیین صحیح دیدگاه ایشان در این مورد پرداخته‌اند: «امام ‌نمی‌خواست ‌بگوید فقط شماباید جزو فلان‌ حزب ‌نباشید. نه‌،این ‌چیز کوچکی‌ بود. الان ‌در جامعه‌ی ‌ما، جناح‌بندی ‌و گروه‌گرایی‌ و باند بازی‌،نه ‌در سطوح ‌مردم ‌ـ که ‌خوشبختانه ‌در سطوح ‌مردم‌ یا نیست ‌و یا خیلی ‌ضعیف‌است‌ـ بلکه ‌در سطوح ‌مسؤولان ‌و متشخصان ‌وجود دارد. خلاصه‌ی ‌فرمایش‌ امام‌ این‌بود که ‌شما در این ‌باندها هم ‌نباید باشید.»
مقام معظم رهبری در تبیین موضع امام در پرهیز از باند بازی و در عین حال، لزوم تشخیص و درک سیاسی، چنین می‌فرمایند: «امام ‌فرمودند: نیروهای ‌مسلح‌، نباید در گروه‌های ‌سیاسی‌باشند. واقعاًنباید هم ‌در باندها و حزب‌ها و تشکیلات ‌و خط و خط بازی ‌باشند. این‌ها برای‌کمیته‌ و سپاه‌، فعل ‌حرام ‌است‌. امام‌(ره‌) نیروهای ‌مسلح ‌را از گروه‌گرایی ‌و ورود به‌خط بازی‌های‌ معمولی‌، نهی ‌فرمودند. این‌ کارها، منهی ‌و ممنوع ‌است؛ اما بایدقدرت‌ درک‌ و تشخیص‌ و قضاوت ‌سیاسی ‌داشته ‌باشند. باید زمینه‌ی ‌‌این ‌مسایل ‌رابرای‌ این‌ برادران ‌فراهم ‌کنند.»
ایشان مکرر اشاره می‌کنند که مفهوم عدم دخالت سپاه در سیاست، از دیدگاه امام(ره) هم شامل عدم حضور و عضویت رسمی در احزاب و گروه‌هاست و هم شامل حضور باندی و جناحی در فضای سیاسی کشور است، اما این منع، همه‌قلمرو سیاست را از جمله لزوم آگاهی و بینش سیاسی سپاه، مقابله با جریان‌های برانداز سیاسی و توطئه‌های سیاسی، امنیتی و... را در بر نمی‌گیرد.
نه حضرت امام(ره) و نه مقام معظم رهبری، هیچ یک، نظامیان و به طور خاص سپاه را از «تمامی امور سیاسی» منع و برحذر نداشته‌اند و بلکه برای این حضور، حدود، ثغور و محدوده‌ی روشنی را در نظر داشته‌اند و با تمهیداتی قانونی و رسمی چون نمایندگی ولی فقیه در سپاه و سازمان‌های عقیدتی سیاسی، سعی در حفظ و تقویت آگاهی‌های سیاسی پاسداران برای حفاظت از انقلاب اسلامی و دست‌آوردهای آن داشته‌اند.

قانون اساسی
از سوی دیگر باید در نظر داشت که در اصل ۱۵۰ قانون اساسی آمده است : سپاه در ادامه رسالت خود برای حفظ انقلاب و دستاوردهای انقلاب می ماند و وظایف آن را قانون تعیین می کند. از این رو در جایی که بسیاری از خواص جامعه یا غافل‌اند و یا تغافل می‌کنند، وظیفه شرعی و قانونی فرمانده انقلابی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که وارد میدان دفاع از دستاوردهای عظیم انقلاب شده و با سخنان درشت و انقلابی و البته کاملاً حکیمانه و به‌جا و به موقع از تمامیت آرمان‌های انقلاب اسلامی دفاع نماید.

واکنش نظامیان
این درحالی است که واکنش های متعددی از سوی فرماندهان و نظامیان کشورمان در مورد این گونه اظهارات مطرح شده است.
سردار ابوالفضل شکارچی، سخنگوی ارشد نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در مورد اینگونه اظهارات گفت:سپاه در این مورد اصلا به مسائل سیاسی ورود پیدا نکرده‌است بلکه به وظیفه قانونی خود عمل می‌کند و باید به عنوان یکی از ارکان قدرت نظام در مواقع خاص اعلام موضع کند. وی افزود : جمهوری اسلامی ضامن امنیت منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز است و بنا نیست جز ما کسی در خصوص امنیت این منطقه صحبت کند. وی با اشاره به اینکه دشمن باید به اقتدار ما پی ببرد، تصریح کرد: دشمن قدرت ما را خوب شناخته است، آن‌ها بیش از آنچه که امروز حرف می زنند، قدرت ما را می شناسند و به همین دلیل است که وحشت دارند.
وی با بیان اینکه مواضع سپاه پاسداران و فرماندهان نیروهای مسلح خوب است، گفت: ای کاش سیاسیون به قدرت ارزشمند این نظام اعتماد داشته باشند و در برابر دشمن سر خم نکنند. سخنگوی ارشد نیروهای مسلح گفت: طبیعی است برخی سیاسیون می‌خواهند گردن خود را در برابر دشمن کج کنند و گردن مردم ما را زیر چکمه‌های دشمن ببرند اما کسی به آن‌ها این اجازه را نخواهد داد.
از سوی دیگر سردار اسماعیل کوثر جانشین فرمانده قرارگاه ثارالله گفت: سپاه هیچگاه وارد کارهای اقتصادی نشده و فقط فعالیت عمرانی در چارچوب قانون اساسی کرده است.
کوثری با تاکید بر اینکه «نیروهای مسلح در زمان صلح از امکانات مهندسی و توانمندی خود برای آبادانی کشور استفاده می کند» گفت: «مثلا همین مساله زلزله که پیش آمد سپاه ورود کرد؛ پس توانمندی سپاه برای مردم است که باید از با این توانمندی به دولت ها کمک کنند و این بستگی به دولت ها دارد که بخواهند چطور از این توانمندی سپاه استفاده کنند.»
جانشین فرمانده قرارگاه ثارالله تاکید کرد: پروژه هایی که سپاه به آنها ورود می کند پروژه های عام المنعفه و برای عموم مردم است و به همین دلیل هم قانون به آنها اجازه می دهد. البته با مجوز فرمانده معظم کل قوا و درخواست دولت انجام می شود.»

نظامیان در خدمت جامعه
از این رو باید به آنچه مقام معظم رهبری در نشست با فرماندهان سپاه مطرح کردند مبنی بر اینکه « هر کجا سپاهی است مومنان انقلاب احساس امنیت کنند و ضد انقلاب بترسند» توجه فراوان داشت.
این امربه این معناست که نباید نظامیان را به سمتی برد که مایه آرامش ضد انقلاب شود.
از سوی دیگر باید در نظر داشت که در بخش اقتصادی نیز معمولاً همه کشورها ، صنعت نظامی از پیشرفته ترین صنایع آن کشور است و بهترین متخصصین بویژه در زمینه های فنی و صنعتی را جذب می کنند. چرا نبیاد از ایـن تـوان و اسـتعداد، در زمان صلح و امور غیر نظامی استفاده کرد؟
‎به نظر می رسد اینکه برخی دنبال این هستند تا نیروهای مسلح را به بهانه سخنان امام (ره)از ورود به مسائل سیاسی و موضع گیری سیاسی منع کنند، آزادی بیشتر برای رسیدن به اهداف سیاسی و فرافکنی است.

https://siasatrooz.ir/vdcjxievauqeyiz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی