جمعه ۴ اسفند ۱۳۹۶ - ۲۱:۱۰
کد مطلب : 103341

هزینه‌های توافق هسته‌ای

معاون ظریف: مطالبات مردم در برجام تامین نشده است / معاون ترامپ: دیگر پایبندی ایران به برجام را تأیید نخواهیم کرد
هزینه‌های توافق هسته‌ای

معاون رییس جمهورآمریکا در شرایطی با گستاخی تاکید کرد برای دومین بارعدم پایبندی ایران به برجام را اعلام خواهد کرد، که معاون رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان علاوه بر اذعان به آنکه مطالبات مردم در برجام تامین نشده است، خروج تهران از توافق هسته‌ای در صورت نداشتن مزایای اقتصادی این توافق برای کشور را دور از انتظار ندانسته است!
اظهارات معاون ترامپ باز هم بی‌صداقتی و بی‌تعهدی آمریکا در قبال برجام را تایید کرد و مصاحبه معاون ظریف به نوعی اعتراف به اینکه نه تنها توافق هسته‌ای برای ملت ایران دستاورد اقتصادی به همراه نداشته بلکه خودشان نیز به این باور رسیده‌اند که نمی‌توان به این رژیم استکباری تحت هیچ شرایطی اعتماد کرد.
مایک پنس که در کنگره محافظه‌کاران آمریکا حضور یافته بود با تاکید بر اینکه ایالات متحده دیگر اقدامات ثبات‌زدای ایران در منطقه را تحمل نخواهد کرد، گفت: در ۲۴ فروردین (۱۳ آوریل) دیگر توافق فاجعه‌بار هسته‌ای با ایران را تأیید نخواهد کرد.
این ادعا در حالی مطرح می‌شود که ترامپ در روز ۲۱ مهرماه (۱۳ اکتبر) سال‌جاری، تحت یکی از قوانین داخلی کشورش که اجرای یک تعهد بین‌المللی به اسم برجام به آن منوط شده، باید کنگره را از پایبندی یا عدم‌پایبندی ایران به برجام مطلع می‌کرد؛ رئیس‌جمهور آمریکا به رغم اطلاع از گزارش‌های متعدد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از پایبندی کامل ایران به مفاد برنامه جامع اقدام مشترک، مدعی عدم پایبندی ایران به این توافق شد.
ترامپ نامه عدم تأیید را برای کنگره فرستاد تا قانون‌گذاران این کشور، طبق قانون خودساخته‌شان، ظرف ۶۰ روز درباره خروج یا عدم خروج از برجام تصمیم بگیرند؛ تا امروز از تصمیم کنگره خبری نشده است.
گویا تمام دستاوردهایی که تیم مذاکره‌کننده کشورمان برای بعد از توافق هسته‌ای و برنامه جامع اقدام مشترک روی آن حساب باز کرده بود با این ادعا رخت می‌بندد. قرار بود همه مشکلات اقتصادی کشور با توافق هسته‌ای و اجرایی شدن برجام برطرف شود هنوز یادمان نرفته که حتی برخی مسئولان نیز تغییر در وضعیت آب و هوایی را به اجرای برنامه جامع اقدام مشترک گره زده بودند!
قرار بود همزمان با اجرای تعهدات از سوی جمهوری اسلامی، ۶ کشور مذاکره‌کننده و البته توافق‌کننده نیز در اجرای تعهدات همگام با تهران حرکت کنند، در واقع پذیرش توافق هسته‌ای از سوی ایران منوط به رعایت ۹پیش‌شرط مقام معظم رهبری بود که یکی آن پیش‌شرط‌ها، لغو همه تحریم‌های هسته‌ای و غیرهسته‌ای بود اما، دریغ از اجرای یکی از این تعهدات از سوی آمریکا، چنانچه نه تنها تحریمی لغو نشد بلکه به بهانه‌های مختلف این تحریم‌ها تشدید شد وحتی بحث بر سر باز کردن برجام‌های دیگر و کشاندن ایران پای میزه مذاکره به بهانه‌هایی همچون موشکی و حقوق بشر نیز در دستور کار قرار گرفت!
اروپایی‌های بی‌اراده نیز از ترس آمریکا در اجرای توافق هسته‌ای دست و پا شکسته عمل می‌کنند و حتی برخی قراردادهای منعقد شده خود با تهران را منوط به تصمیم‌گیری آمریکا در قبال برجام دانسته‌اند!
در این دو سال‌ و نیم هر آنچه تهران متعهدتر بود و سعه صدر نشان می‌داد و گزارش‌های فصلی آژانس بین‌المللی اتمی مهر تاییدی بر همه صداقت و اجرای تعهدات جمهوری اسلامی ایران بود اما، گستاخی آمریکا و متحدانش بیشتر شده است.
برجام نه برای ملت ایران آب داشت و نه نان، با وجود همه تعهدات جمهوری اسلامی ایران و همه بی‌تعهدی‌های غرب خودشان دست پیش گرفتند و به نوعی برای تحت فشار قرار دادن تهران به هر ترفندی متوسل شدند و هم اکنون نیز به دروغ می‌خواهند بگویند ایران به برجام پایبند نیست!
با وجود آنکه بسیاری از ناظران سیاسی معتقدند که خروج آمریکا می‌تواند برای ملت ایران یک دستاورد باشد و برخی دیگر این نظر را ندارند؛ اما جدا از هر رفتار احتمالی واشنگتن در قبال برجام آنچه باید مدنظر قرار گیرد، اقدام قاطعانه و انقلابی در قبال هر سناریوی ضد ایرانی از سوی رژیم آمریکا است.
این برجام نتوانست هیچ‌کدام از وعده‌های اقتصادی که برخی‌ها به آن دلخوش بودند را محقق کند؛ از طرفی توافق هسته‌ای نیز در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته و آینده آن با کارشکنی‌های آمریکا معلوم نیست چه خواهد شد و از همه مهمتر اینکه آمریکا و شریکانش به دنبال این هستند تا هزینه‌های خروج از برجام را بر دوش ایران بیندازند و به نوعی اعمال فشار و تهدید و تشدید تحریم‌ها، تهران را مجبور به خروج از توافق هسته‌ای کند!
البته قسمت دوم گزارشمان نیز قابل تامل است، چراکه معاون آقای ظریف در مصاحبه با الجزيره انگليسی بیان کرده: اگرتوافق هسته‌ای مزايای اقتصادی برای ايران نداشته باشد، تهران ممکن است از اين توافق مهم خارج شود
سیدعباس عراقچی گفته: فکر می‌کنم موضع ما کاملا واضح و روشن است. ما مادامی که بتوانیم از توافق هسته‌ای سود ببریم و از مزایای آن بهره‌مند شویم به آن پایبند می‌مانیم. اگر آمریکا از این توافق کنار بکشد، این سوال مهم مطرح می‌شود که آیا همچنان می‌توانیم از این توافق سود ببریم یا خیر.
وی تاکید کرد: این موضوع همچنین به صورت گسترده‌ای به دیگر طرف‌های امضا کننده برجام هم بستگی دارد. همان گونه که گفتم، فعلا فکر نمی‌کنم آنها بتوانند بدون آمریکا به توافق پایبند بمانند. این یک موضوع مهم است.»
معاون ظریف تاکید کرده بود: توافق به این شیوه دوام نخواهد آورد، حتی اگر ضرب‌الاجل (اعلامی رئیس‌جمهوری آمریکا) رد شود و معافیت‌ها (تحریمی) تمدید شوند. اگر همان سیاست‌های اغتشاش و عدم‌اطمینان درباره برجام تداوم یابد، اگر شرکت‌ها و بانک‌ها با ایران کار نکنند، ما نمی‌توانیم در توافقی باقی بمانیم که هیچ نفعی برایمان ندارد. عراقچی به بی‌بی‌سی گفته؛ مطالبات مردم از برجام، برآورده نشده است و این یک واقعیت است.
پیرو اظهارات آقای عراقچی ذکر برخی نکات را خالی از لطف ندانستیم، در بدو امر اینکه از وی باید پرسیده شود آیا همچنان بر اینکه برجام دستاور اقتصادی برای کشور داشته است، اصرار می‌ورزید؟ امکان این است مزایای اقتصادی برجام را برای ملت ایران برشمردید؟ البته این مصاحبه آقای عراقچی به نوعی اعتراف به آن است که برجام تاکنون منافع اقتصادی نداشته است و مهر تاییدی بر دوسال و نیم توصیه و نگرانی‌های منتقدان دلسوز توافق هسته‌ای است که به آمریکا نمی‌توان اعتماد کرد و نباید فریب لبخندهای آنان را خورد! البته بماند که برخی‌ها از ابتدای مذاکره تاکنون نخواستند صدای این دلسوزان نظام را بشنوند وحالا خدا را شکر که خودشان به این نتیجه رسیده‌اند که نه آمریکا قابل اعتماد است و نه برجام منفعت اقتصادی برای ملت ایران به همراه داشته است!

https://siasatrooz.ir/vdcjxtevvuqeytz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی