براي اولين بار در جامعه جهاني ايران پناهندگان خود را تحت پوشش بيمهاي قرار ميدهد. اين خبري بود که وزير کشور در ديدار با کميسرعالي پناهندگان سازمان ملل مطرح کرد و افزود: پناهندگان افغاني جزو اولين پناهندگاني هستند که در ايران تحت پوشش بيمهاي قرار ميگيرند. وزير کشور ادامه داد: ايران به تازگي کار مشترکي با سازمان ملل براي بيمه درماني پناهندگان شروع کرده که اين کار براي اولين بار در جامعه جهاني اتفاق ميافتد و افغانيها اولين پناهندگاني هستند که در ايران تحت اين پوشش بيمه درماني قرار ميگيرند.
مصطفي محمدنجار در ديدار با گوترس کميسرعالي پناهندگان سازمان ملل در امور پناهندگان با اشاره به اينکه ايران به دليل پايبندي به مسائل اسلامي و انساني ميزبان پناهندگان کشورهاي همسايه است، گفت: ايران حائلي ميان پناهندگان افغان و کشورهاي غربي است و در واقع بخش زيادي از اين هزينهها را ما به خاطر کشورهاي غربي هزينه ميکنيم و ضرورت دارد که همه در اين هزينهها سهيم شوند و به ايران کمک کنند.
اين موضوع نشاندهنده اهميت ايران به مسائل بشردوستانه و حقوق مهاجرين است. به طوري که کميسارياي عالي سازمان ملل متحد در امور پناهندگان اعلام کرده ايران نه تنها بر اساس قوانين بينالمللي که به آنها متعهد است، بلکه به خاطر ريشههاي اسلامي و ارزشهاي انساني و بر اساس سنت مهماننوازي ايرانيها و ارزشهاي انساندوستانه اسلامي و انساني در رابطه با امور پناهندگان به خوبي عمل ميکند.
بر اساس آمار وبسايت انجمن مدافعان حقوق بشر، بيش از يک ميليون مهاجر در ايران زندگي ميکنند که حدود ۸۰۰ هزار نفر از آنها تا کنون تعيين وضعيت شدند و به عنوان پناهنده، مقيم ايران به رسميت شناخته شدهاند. البته ميبايد به اين رقم، آمار مربوط به مهاجران غيرقانوني را نيز افزود. مسئلهاي که باعث شده تا ايران از جامعه جهاني درخواست کند در قبال حسن رفتار خود، مساعدتهاي مالي و سياسي خود نسبت به مهاجران مقيم در ايران را سرعت ببخشند. چراکه تا کنون طرح اسکان مجدد پناهندگان افغان در کشورهاي ثانوي از جمله استراليا، فنلاند، نروژ و سوئد همچنان مسکوت مانده و هزينههاي اين تعلل گريبانگير دولت ايران شده است.
از سوي ديگر ايران به لحاظ انساني خود را موظف به تامين نيازهاي اوليه زندگي مهاجران ميداند و علاوه بر بحث اسکان و بهداشت مهاجران به مقوله آموزش آنها نيز اهتمام ويژهاي دارد. به طوري که هماکنون حدود ۲۳۰ هزار دانشآموز پناهنده در ايران حضور دارند که تحت حمايت بيمه درماني نيز هستند و مهارتهايي که در زمان حضور در ايران کسب کردهاند، در بازگشت آنها به افغانستان و ساختن کشورشان به کمک آنها خواهد آمد. همچنين دولت ايران در مورد سرپناه پناهندگان از آنها حمايت کرده و اجازه کار براي آنها صادر ميکند.
اما با اين حال هجمه رسانهها عليه ايران ادامه دارد. به گونهاي که يک رسانه افغاني بيتوجه به خدمات دولت به افاغنه مقيم ايران و معضلات امنيتي و اجتماعي که مهاجرين براي جامعه ايران ايجاد کردهاند، مينويسد: «دولت ايران با شدت در هفتههاي اخير دست به اخراج افغانهاي مهاجر از ايران زده است. بنا بر گزارشها، ايران در ظرف يکماه حدود ۲۰ هزار مهاجر افغاني را از ايران به کشورشان بازگردانده است. شاهدان عيني اين اخراج دستهجمعي را وحشتناک و خيلي شديد تعريف کردهاند. خبرنگار راديو بيبيسي کريم عسکري که براي تهيه گزارش به مرز افغانستان در ولايت نيمروز رفته بود ميگويد که در مدت يک هفته حدود ۲۵ هزار نفر تنها به مرز افغانستان در ناحيه زرنج اخراج شدهاند.»
البته اين رسانهها اشارهاي به خدمات خارج از تعهدات ايران به افاغنه مهاجر نميکنند. همچنين اين رسانهها اشارهاي به ماهيت مهاجران اخراج شده از ايران نميکنند و بيتوجه به عوارض مهاجرت غيرمجاز به ايران، چشم خود را بر تهديدات مربوط به مهاجران غيرقانوني ميبندند.