کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

قاسمی در پاسخ به سیاست‌روز:

اروپا مایل به حفظ برجام و مخالف عهدشکنی‌های آمریکاست

3 مرداد 1396 ساعت 1:53


سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست خبری دیروز در پاسخ به این سوال سیاست‌روز که آیا کشورهای اروپایی با نقض برجام آمریکا همراهی می‌کنند؟ گفت: برجام یک توافق چند جانبه و بین‌المللی است و نه یک توافق دوجانبه که امریکایی‌ها بخواهند آن را نقض کنند، ما در تماس‌هایی که با طرف‌های اروپایی خود داریم از موضع آنها آگاهیم و می‌دانیم که اروپایی‌ها هم مایل به حفظ برجام و مخالف عهدشکنی‌های امریکایی‌ها هستند.
این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به این سوال که اقدام ایران در قبال افزایش تحریم‌های احتمالی امریکا که در کنگره مطرح شده است، اظهار داشت: ما پس از مشخص شدن نتیجه اقدام کنگره موضع خود را اعلام خواهیم کرد، ولی در کلیت کار باید این را بگوییم که ما با هر گونه تحریمی توسط هر کشور و نسبت به هرکشوری که اعمال شود مخالفیم و فکر می‌کنیم که تحریم ابزاری ناعادلانه است که کارآمدی هم ندارد.
قاسمی با بیان اینکه ایران در بسیاری از حوزه‌ها در دوران تحریم‌ها توانست با اتکا به نیروهای داخلی خود پیشرفت‌های خوبی را داشته باشد، افزود: سیاست تحریم‌ها نتیجه‌ای جز افزایش تنش و درگیری نخواهد داشت و بیانگر خصومت نسبت به ملتی است که به تازگی انتخابات خودش را پشت سر گذاشته است. این نشان می‌دهد که برخی شعارها و ادعاهای امریکا نسبت به احترام به دموکراسی پوشالی است.
سخنگوی وزارت خارجه پیرامون تحریم‌های جدید امریکا به بهانه برنامه موشکی ایران و مسئله نقش سپاه در منطقه تاکید کرد: رفتارهای امریکا غیرقابل پیش‌بینی نیست زیرا آنها نگاه خصمانه خود را نسبت به ایران را حفظ کردند و در آینده هم از هر نوع اقدام و سیاست تخاصمی نسبت به ایران فروگذار نخواهند کرد. امریکایی‌ها امروز بر سر یک دوراهی قرار دارند که از یک طرف باید نسبت به تعهدات خود در قالب برجام پایبند باشند و این علی رغم مواضعی است که ترامپ در دوران انتخابات نسبت به برجام اتخاذ کرده است و از طرف دیگر آنها می‌خواهند با هر گونه اقدامی نسبت به بهره‌مند شدن ایران از مزایای برجام ممانعت به عمل آورند.
این دیپلمات ارشد کشورمان خاطرنشان کرد: امریکایی‌ها سعی می‌کنند فضای مسموم سیاسی علیه ایران به وجود آورند تا برخی شرکت‌های اروپایی و غیراروپایی را تحت فشار و یا در دوراهی مشارکت و همکاری با ایران نگه دارند. اقدامات امریکا جز پشیمانی برای آنها نخواهد داشت چراکه ایران نشان داده کشوری مستقل است و می‌تواند بدون نیاز به کمک کشورهای خارجی مسیر خود را ادامه دهد و اتفاقا آنها هم از این مسئله نگرانند.
قاسمی اظهار داشت: بنابراین این بحث برنامه موشکی ایران و سپاه که اخیرا امریکایی‌ها مطرح می‌کنند، یک اشتباه استراتژیکی است که مرتکب می‌شوند چرا که این مسئله به هیچ وجه به نفع آنها نخواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه پیرامون احتمال همکاری میان ایران و آمریکا در زمینه‌های مختلف گفت: از دوران مذاکرات برجام این مسئله وجود داشت، چراکه ما مذاکرات هسته‌ای را به عنوان محکی در نظر داشتیم که ببینیم آیا امکان گفت وگوی دیگری با آمریکا که همواره دیوار بلند بی‌اعتمادی میان ما و آنها بوده است، وجود دارد یا خیر. که با کارشکنی‌های امریکایی‌ها در مسئله برجام آنها به بلندتر کردن دیوار بی‌اعتمادی کمک کردند.
قاسمی پیرامون سفر اخیر وزیر امور خارجه عمان به ایران گفت: روابط ما با عمان یکی از رابطه‌های نمونه در دهه‌های گذشته در میان کشورهای منطقه است و آمد و شدهای بسیاری میان مقامات دو کشور صورت می‌گیرد و ما در خصوص مسائل مختلف منطقه‌ای و بین‌المللی با طرف عمانی رایزنی‌های مداومی را داریم.
قاسمی پیرامون روابط میان ایران و عراق نیز عنوان کرد: روابط میان این دو کشور دیرینه و راهبردی است و با توجه به مجموعه تحولاتی که در منطقه در حال شکل‌گیری است روابط میان این دو کشور از ظرفیت‌های بالایی برخوردار است و ما سطح تعاملات بالای خود را همچنان با مقامات عراقی داریم و اخیرا شاهد سفر رئیس جمهور و وزیردفاع عراق به تهران و سفر آقای جابری انصاری به آن کشور بودیم. که اینها همه نشان از سطح تعامل بالا میان دو کشور دارد.
وی پیرامون روابط ایران و کویت و اقدام اخیر این کشور در کاهش روابط سیاسی با تهران اظهار داشت: در این خصوص مواضع ما اعلام شد، کارکنان ما اخراج نشدند بلکه کاهش تعداد آنها را داشتیم.
وی گفت: ما همواره روابط مثبتی با کویت داشتیم و این اقدام آنها قابل سرزنش هست اما همچنان می‌توانیم گفت وگو و تماس‌های خود را داشته باشیم و در سطح سفیر سفارت خانه ما فعال است و مشکلی نیست.
قاسمی افزود: ما حق اقدام متقابل را محفوظ می‌دانیم و اگر لازم باشد چنین خواهیم کرد و تعداد دیپلمات‌های کویتی در تهران بیشتر از دیپلمات‌های ما در آن کشور نیست.

روابط ایران و عراق به دیگر کشورها ارتباطی ندارد
وی با بیان اینکه ایران و عراق در حوزه‌های مختلفی می‌توانند با یکدیگری همکاری داشته باشند، افزود: مسائل منطقه‌ای، مبارزه با تروریسم و ثبات در منطقه از جمله مسائلی است که معمولا میان این دو کشور مورد رایزنی قرار می‌گیرد. روابط ما با عراق و اینکه در چه سطحی و چگونه باشد به دیگر کشورها ارتباطی ندارد و طرفین همواره توسعه روابط در زمینه‌های مختلف را خواهان هستند.
این دیپلمات ارشد کشورمان درباره روابط میان ایران و عربستان ادامه داد: سیاست همیشگی و کلی ایران در راستای کاهش تنش و ایجاد ثبات و امنیت در منطقه بوده و ما تلاش می‌کنیم با سعه صدر بیشتر نسبت با همسایگان خود با آنها در تعامل باشیم. ما با عربستان سعودی روابط سیاسی نداریم و صرفا از طریق برخی کانال‌های دیگر می‌توانیم پیام‌های خود را به یکدیگر منتقل کنیم و تنها درخصوص مسئله حج، سازمان حج و زیارت با طرف سعودی خود صحبت‌ها و مذاکراتی را داشته باشد.

عدم صدور روادید برای ۱۰ دیپلمات ایرانی از سوی عربستان
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که بحث عدم صدور روادید برای ۱۰ دیپلمات ایرانی از سوی عربستان سعودی به کجا رسیده است، اظهار کرد: هنوز ویزایی برای آن ۱۰ نفری که براساس توافق سازمان حج با طرف سعودی قرار بود در ابتدای ماه شوال و پیش از ورود حجاج به عربستان در آن کشور مستقر شوند صادر نشده اند و من هنوز نمی‌توانم گمانه‌زنی خاصی را در این خصوص داشته باشم اما آنچه مشخص است این مسئله بر ابهامات ما نسبت به طرف سعودی می‌افزاید.
وی پیرامون برگزاری مراسم تحلیف رئیس جمهور کشورمان و دعوت از هیات خارجی اظهار کرد: در واقع مسئولیت اصلی این برنامه به عهده ستاد برگزاری مراسم تحلیف است، اما ستاد تشکیل شده در وزارت خارجه با حضور مقامات از دفتر ریاست جمهوری و برخی نمایندگان مجلس نیز کار خود را به خوبی انجام می‌دهد و فعلا می‌توانم بگویم که هیات‌های خارجی سطح بالایی را از مقامات کشورهای مختلف به خصوص کشورهای منطقه را در این مراسم خواهیم داشت و در مراحل نهایی ترتیبات سفر آنها قرار داریم و امیدواریم با مراسم پرشکوهی رو به رو باشیم.
قاسمی درباره سفر اخیر نماینده ویژه دولت چین در امور سوریه به تهران بیان کرد: این سفر بنا به درخواست طرف چینی انجام شد و محور اصلی مذاکرات هم مساله سوریه بود و فکر
می کنم این اولین تماس ما با آنها در خصوص بحران سوریه بود که این هم خود چینی‌ها پیشقدم شدند و در دیدارهای آن مقام چینی با طرف‌های ایرانی مطالب بسیار مهم و قابل توجهی در این خصوص مطرح شد و فکر می‌کنم می‌توان از ورود چین به این مساله و فعال‌تر شدن آن کشور در خصوص سوریه استقبال به عمل آورد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص توقیف اموال ایران در برخی دادگاه‌های آمریکا و کادانا اظهار کرد: در ابتدا بگویم آنچه که آنها در خصوص بنیاد علوی مطرح می کنند، باید به این نحو به آن نگاه کرد؛ آن بنیاد غیرانتفاعی است و ارتباطی با دولت ایران ندارد.
در خصوص حکم کانادا هم ما از طریق سیستم قضایی خود پیگیر هستیم و بن بستی در این مساله نداریم و این فرآیند ادامه دارد. در گذشته هم در برخی نقاط جهان ما مشکلاتی از این دست داشتیم که آنها را از طریق سیستم قضایی پیگیری کردیم.
قاسمی همچنین پیرامون روابط ایران و افغانستان با توجه به برخی سدسازی‌های اخیر آن کشور گفت: روابط ایران و افغانستان طولانی است و طی سال‌های اخیر با توجه به برخی سدسازی‌های صورت گرفته از سوی افغانستان مباحثی در خصوص مساله آب میان کشور مطرح می‌شود که با کمی تاخیر از جانب طرف افغانستانی این مساله در سفر آخر آقای ظریف با رئیس جمهور آن کشور مورد مذاکره قرار گرفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: در وزارت امور خارجه به تازگی با توجه به اهمیت مساله آب بخشی ایجاد شده است تحت عنوان دیپلماسی آب که به صورت تخصصی و با مشارکت دستگاه‌های ذیربط در این خصوص مساله آب را پیگیری می‌کند.
وی موضع ایران را پیرامون فشارهای اخیر رژیم صهیونیستی بر مردم مظلوم فلسطین اینگونه بیان کرد: مواضع ما در خصوص رژیم صهیونیستی اشغالگری آن رژیم و تضییع حقوق فلسطینیان روشن است و بارها اعلام کره‌ایم و بنا به اهمیت موضوع وزارت خارجه دو بیانیه را داشته و ما تا آنجایی که بتوانیم در رایزنی‌ها و تماس‌های دیپلماتیک خود با کشورهای مختلف این مساله را با آنها هم مطرح می‌کنیم، اما متاسفانه بنا به ویژگی‌هایی که برخی حاکمان کشورهای اسلامی دارند این رژیم در وحشی‌گری نسبت به مردم مظلوم فلسطین جری‌تر شده است.
قاسمی درباره فرایند گشایش دفتر اتحادیه اروپا در تهران خاطرنشان کرد: در حوزه مسائل دیپلماتیک و سیاست خارجه برخی مسائل راحت است و برخی مسائل دشوار؛ البته همواره تخریب از ساختن راحت‌تر است و زودتر به نتیجه می‌رسد. گشایش این دفتر هم در حال بررسی است و هر زمان این مساله به سرانجام برسد که البته فرآیندی طولانی خواهد بود نتیجه اعلام خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا ایران علیرغم تاکید مقامات کشور در خصوص نقض عهد برجام توسط آمریکا از طریق مکانیزم پیش بینی شده شکایتی علیه دولت آمریکا مطرح نکرده است، اظهار داشت: ما مساله برجام را با جدیت و حساسیت بسیار رصد و رفتار کلیه اعضای مشارکت کننده در گروه ۱+۵ را بررسی می‌کنیم و در این خصوص حساسیت بالایی داریم.
وی گفت: ما در کمیسیون مشترک برجام که اخیرا در وین برگزار شد به طور مفصل و دقیق موارد بدعهدی‌ها و نقض عهدهای آمریکا را مطرح کردیم و مواضع اعضای حاضر در کمیسیون را که همان پایبندی آنها به تعهداتشان در قبال برجام باشد، شنیدیم و همگی آنها بر این مساله اذعان داشتند که در ادامه مسیر اجرای برجام همچنان پایبند به آن تفاهم خواهند بود.
قاسمی با بیان اینکه نقض برجام موضوع خاص و پیچیده‌ای است که شورای عالی نظارت بر اجرای برجام پس از دریافت گزارش کارشناسی وزارت امور خارجه در این خصوص تصمیم‌گیری می‌کند، بیان کرد: همانگونه که گفتم ما در کمیسیون مشترک نسبت به رفتارهای کارشکنانه آمریکا اعتراض خود را به صراحت بیان کردیم و این وضعیت را همچنان ادامه خواهیم داد و امیدوار هستیم همانگونه که ایران متعهد به تعهداتش بوده و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و دیگر اعضای ۱+۵ نیز آن را تایید کردند، تمام اعضا مشارکت کننده به تعهدات خود پایبند باشند.


کد مطلب: 100197

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/100197/اروپا-مایل-حفظ-برجام-مخالف-عهدشکنی-های-آمریکاست

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir