کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

در چارچوب توسعه همکاری‌های اقتصادی ایران و روسیه صورت گرفت

از سرمایه‌گذاری ۴۰ میلیارد دلاری تا مراودات با روبل و ریال

28 تير 1401 ساعت 22:02


همزمان با سفر پوتین رئیس جمهور روسیه به تهران و تاکید دو کشور بر همگرایی اقتصادی برای خنثی سازی تحریم‌ها، شرکت‌های معتبر نفت و گاز روسیه دیروز تفاهم‌نامه بزرگترین سرمایه‌گذاری خارجی در تاریخ اقتصاد ایران را امضا کردند، روس‌ها هم‌اکنون در حال اجرای ۴ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در صنعت نفت ایران هستند که قرار است ۱۰ برابر شود.
همزمان با تحرکات غرب برای استمرار و تشدید تحریم‌ها علیه ایران و روسیه، دو کشور در چارچوب خنثی سازی تحریم‌ها و مقابله با یک جانبه گرایی غرب، اقدامات متعددی را در دستور کار قرار دارند از جمله سرمایه گذاری مشترک در حوزه نفت و گاز. به دنبال همکاری‌های راهبردی ایران و روسیه، در هفته‌های اخیر توافق اولیه برای سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ نفتی روسیه ازجمله گازپروم در ایران صورت گرفت. پیش از این، ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه، مسئولان ارشد شرکت گازپروم (بزرگ‌ترین شرکت گازی جهان) را ملزم کرده بود در اسرع وقت به ایران سفر کنند و توافق اولیه با ایران برای سرمایه گذاری در پروژه‌های نفت و گاز ایران را انجام دهند.در همین راستا، مسئولان ارشد گازپروم در روزهای گذشته به تهران سفر کردند و در جریان مذاکرات با مقامات ارشد نفتی ایران، بحث‌های کارشناسی به اتمام رسید و متن تفاهم‌نامه آماده شد که امروز به امضا رسید.این توافق شامل سرمایه‌گذاری روسیه برای اجرای اولین حفاری در میدان پارس شمالی ، اجرای پروژه فاز دوم میدان گازی کیش، پروژه فشارافزایی پارس جنوبی (کاری که توتال قرار بود انجام دهد و انجام نداد)، سرمایه گذاری در طرح‌های ال ان اجی، احداث خطوط لوله صادرات گاز، سوآپ گاز و فرآورده های نفتی (که به زودی عملیاتی می شود) همکاری های علمی و تکنولوژی، صادرات کاتالیست و تولید تجهیزات حساس صنعت نفت است.این توافق، تحول بزرگی در صنعت نفت ایران محسوب می‌شود چراکه با سرمایه‌گذاری ۴۰ میلیارد دلاری شرکت‌های روسی انجام خواهد شد که بزرگترین سرمایه‌گذاری خارجی در صنعت نفت و حتی اقتصاد ایران است.لازم به ذکر است هم اکنون شرکتهای روسی ۴ میلیارد دلار قرارداد درحال اجرا در میادین نفت و گاز ایران دارند و با توافق امروز قرار است ارزش سرمایه گذاری روسیه در صنعت نفت ایران ۱۰ برابر شود. به عبارت دیگر اگر تفاهم نامه امروز هم به قرارداد منجر شود رقم قراردادهای نفتی روسی در ایران به ۱۰ برابر افزایش پیدا می کند.
بعد دیگر این همگرایی را خارج کردن مراودات از انحصار دلار تشکیل می‌دهد. رویکردی که می تواند به استقلال اقتصادی و توسعه آن به سراسر منطقه منجر شود. رئیس‌کل بانک مرکزی گفت: نماد معاملاتی جفت‌ارز ‌ریال-روبل در بازار متشکل ارزی راه‌اندازی شد‌ که امیدواریم به توسعه روابط تجاری ۲ کشور منجر شود و حجم مبادلات ایران با روسیه را افزایش دهد.علی صالح‌آبادی دیروز در مراسم گشایش نماد جفت‌ارز ریال‌-روبل‌ واحد پول دو کشور ایران و روسیه، اظهار داشت: این نماد ارزی در بازار متشکل ارزی گشایش می‌یابد که سهم مهمی در توسعه روابط تجاری دو کشور ایران و روسیه خواهد داشت.
وی گفت: در بازار متشکل ارزی قرار است صادرکنندگان ایرانی که به روسیه کالا صادر می‌کنند و روبل به دست می‌آورند بتوانند ارز صادراتی خود را به نرخ توافقی در بازار متشکل ارزی ارائه کنند، از طرف دیگر، متقاضیان این ارز بتوانند ارز مورد نیاز خود را از این بازار تهیه کنند. صالح‌آبادی گفت: عمده متقاضیان ارز روبل در بخش خدمات مانند دانشجویان و همچنین واردکنندگان تجهیزات ارز روسیه هستند، در حال حاضر ۵ هزار دانشجوی پزشکی ایرانی در روسیه مشغول تحصیل هستند که می‌توانند ارز مورد نیاز خود را از بازار متشکل تهیه کنند.
از سوی دیگر مدیرعامل بازار متشکل ارزی با بیان اینکه ۷۰ درصد ارزهای کشور در بازار متشکل معامله می‌شود، گفت: تا هفته آینده نماد معاملاتی ریال - لیر ترکیه هم در این بازار بازگشایی می‌شود. امیر هامونی در حاشیه گشایش نماد جفت‌ارز ریال - روبل در بانک مرکزی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: در حال حاضر ۷۰ درصد معاملات ارزی در بازار متشکل انجام می‌شود.وی افزود: تا هفته‌های آینده نماد معاملاتی لیر ترکیه و ریال ایران نیز در بازار متشکل راه‌اندازی می‌شود.
مدیرعامل بازار متشکل ارزی در پاسخ به این پرسش که با راه‌اندازی بازار متشکل ارزی چقدر میزان معاملات دلار کاهش پیدا کرده است؟ گفت: این شروع یک فرایند است و یک اقدام مقطعی نیست. به موازات اینکه این فرایند بیشتر شود، تقاضا برای دلار هم کاهش پیدا می‌کند. به هر حال هنوز برای تسویه معاملات در مجامع بین‌المللی با دلار انجام می‌شود، اما هر چه بازار متشکل ارزی با ارزهای دیگر بیشتر شود، سهم دلار کاهش پیدا می‌کند.هامونی گفت: عرضه و تقاضای بازار متشکل تعیین‌کننده است. به هر حال عرضه روبل روسیه در بازار متشکل ناشی از ارز صادرکنندگان کالا به روسیه است و متقاضیان روبل هم کسانی هستند که در بخش خدمات به ویژه در بخش ارز دانشجویی و ایرانیان مقیم روسیه تقاضا دارند. همچنین کشورهای همسایه که با روبل روسیه معاملات خود را انجام می‌دهند، می‌توانند از بازار متشکل ارزی تهیه کنند. هامونی همچنین ادامه داد: هزینه‌های گمرکی و بیمه‌ای با کشورهای روسیه و آسیای میانه می‌تواند از طریق بازار متشکل ارزی تأمین شود. لازم به ذکر است دو کشور در سالهای اخیر در حوزه اقتصادی، سیاسی، امنیتی و هسته ای اقدامات بسیاری برای مقابله با یکجانبه گرایی غرب صورت داده‌اند و توانسته‌اند روابطی پایدار برقرار سازند که از نتایج آن عضویت ایران در شانگهای، توسعه همکاری ایران با اوراسیا و بریکس به عنوان قطب‌های اقتصادی جهان است.

نویسنده: مهدی یوسفی


کد مطلب: 123272

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/123272/سرمایه-گذاری-۴۰-میلیارد-دلاری-مراودات-روبل-ریال

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir