تا پيش از اين دو ابر قدرت جهان در جريان جنگ سرد براي يكديگر شاخ و شانه ميكشيدند و سلاحهاي خود را به يكديگر نشان ميدادند، اما پس از پيروزي انقلاب اسلامي و مقاومت جانانهي مردم ايران مقابل رژيم صدام كه با حمايتهاي بي پايان تسليحاتي غرب و شرق همراه بود،جمهوري اسلامي ايران به عنوان كشوري مقتدر در عرصه جهاني بيشتر مطرح شد.
شكست ارتش چند مليتي عراق و پيروزي ايران در اين جنگ نابرابر باعث شد تا تحليلگران عرصه جنگهاي كلاسيك و نامنظم انگشت تعجب به دندان بگيرند.
پيشرفتهاي دفاعي و نظامي،هوا فضا،هستهاي و دانشهاي ديگر پس از پايان ۸ سال دفاع مقدس سرعت بسياري گرفت و همين امر باعث شد تا غرب به فكر مهار اين پيشرفتها عليرغم تحريمهاي گسترده بيفتد. در واقع اينگونه تحركات را بايد نشانهي قدرت و عظمت ايران در برابر ابرقدرتهاي زورگو دانست.
در همين زمينه و پس از استقرار سپر دفاع موشكي ناتو در خاك تركيه معاون هماهنگ کننده نیروی هوایی ارتش با بیان اینکه ایران برنامهای مشخص دربرابر سپر موشکی ناتو در ترکیه دارد، گفت: اگر موشکهای بالستیک ایران پرتاب شود به طور قطع سامانه موشکی ناتو ناکارآمد خواهد بود. امیر سرتیپ خلبان عزیز نصیرزاده معاون هماهنگ کننده نیروی هوایی ارتش در گفتگو با مهر، درخصوص استقرار سپر موشکی ناتو در ترکیه اظهار داشت: ترکیه یکی از اعضای ناتو به شمار می رود و در راستای تعاملی که با ناتو و کشورهای غربی دارد اجازه استقرار سپر موشکی آمریکا را در خاکش داده است.
وی با بیان اینکه ما از بابت استقرار سپر موشکی ناتو در ترکیه تهدیدی احساس نمی کنیم چون برای هر نوع تهدیدی برنامه مشخصی داریم، گفت: هر تهدیدی که وجود داشته باشد برای ما فرقی نمی کند چون در اوج آمادگی نظامی هستیم و می توانیم در کمترین زمان پاسخ کوبنده ای را به دشمن بدهیم.
سردار سرتیپ پاسدار امیرعلی حاجی زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه نیز چندی پیش در این باره گفته بود این گونه اقدامات حرکات مذبوحانه آمریکایی ها برای تحت فشار قراردادن ایران است و ما هم به گونه ای طراحی کردیم تا اگر روزی نیاز شود موشک های بالستیک را در مقابل این سامانه پرتاب کنیم.
وی با بیان اینکه اگر این موشک های بالستیک پرتاب شود به طور قطع سامانه موشکی ناتو ناکارآمد خواهد بود، عنوان کرده بود اگر آنها قادر باشند توسط این سیستم موشکی ایران را هدف قرار دهند طبیعتا باید فکری برای دفاع از سامانه های خود داشته باشند، معتقدم این گونه اقدامات به هیچ وجه کارآیی ندارد.
سردار احمد وحيدي وزير دفاع و پشتباني نيروهاي مسلح نيز در بارهي اعلام ناتو براي راهاندازي سپر موشكي در تركيه گفته بود: ما حضور آمريكاييها و غربيها در كشورهاي اسلامي را همواره يك عنصر مزاحم، مخل امنيت و آسيبزا بر كشورهاي اسلامي ميدانيم.
وي با بيان اينكه امروز خون ملت عراق و افغانستان و همچنين فلسطين و حتي مردم ليبي از چنگال و دستهاي كشورهاي غربي ميريزد، تصريح كرد: ما حضور آنها (غربيها) را در هيچ كشوري به خصوص كشورهاي اسلامي به نفع اين كشورها نميدانيم. وحيدي همچنين تاكيد كرد كه ما هيچ تجاوزي از هيچ نقطهاي را عليه منافع كشورمان تحمل نكرده و نميپذيريم.
مخالفت احزاب ترکيه با سپر دفاع موشکي
اين مخالفتها و اتخاذ موضع تنها از سوي جمهوري اسلامي ياران صورت نگرفته بله روسيه نيز نسبت به اين سامانه اعتراض كرده است. اما مهمترين مخالفتي كه نسبت به سامانه دفاع موشكي ناتو در تركيه صورت گرفته توسط مردم اين كشور و برخي احزاب آن بوده است.
نميک کمال زيبک رهبر حزب دموکراتيک ترکيه (DP) ضمن ابراز مخالفت با تصميم دولت اين کشور، نسبت به عواقب منفي اين تصميم هشدار داد. وي در گفتوگو با شبکه TV ۸ ترکيه گفته بود، هدف از تصميم ناتو مبني بر استقرار سپر دفاع موشکي در خاک ترکيه نظارت بر اقدامات ايران و ايجاد شکاف بين دو کشور همسايه است.
وي افزود، در حالي که ايران با وجود فشارهاي زياد در مقابل سلطه غرب مقاومت کرده است، غرب به دنبال ايجاد شکاف در جهان اسلام است.
همچنين ديگر احزاب مخالف دولت ترکيه ضمن مخالفت با طرح استقرار سپر دفاع موشکي،
نسبت به آثار منفي اين طرح روي روابط دولت ترکيه با همسايگان خود ابراز نگراني کردند.
حزب جمهوريخوان خلق (CHP) به رهبري کمال قليچ داراوغلو، ضمن انتقاد از اين طرح گفت، هدف از آن، دفاع از رژيم اسرائيل در مقابل موشکهاي ايران است. همچنين نعمان کورتولموش، رهبر حزب صداي مردم اظهار داشت، دولت ترکيه از يک سو با رژيم اسرائيل مخالفت ميکند و از سوي ديگر با طرحي موافقت ميکند که هدف عمده آن دفاع از اين رژيم است. مصطفي کمالک يک سياستمدار ديگر ترکيهاي و رهبر حزب سعادت اين کشور نيز اظهار داشت، موافقت ترکيه مبني بر استقرار سپر دفاع موشکي ناتو در خاک اين کشور، منجر به فاصله افتادن بين ترکيه و همسايگان آن ميشود.
اعتراضات مردمي
گروهي از ساكنان شهر كوراجيك در استان مالانياي تركيه در اعتراض به تصميم دولت اين كشور در خصوص تعيين اين منطقه براي استقرار سيستم راداري سامانه دفاع موشكي ناتو اعتراض نموده و ضمن در دست داشتن پلاكاردهايي عليه تصميم دولت با خواندن بيانيه نسبت به استقرار آن مخالفت
كردند.
در اين خصوص همچنين نمايندگان ساكنان بخشهايي از اين منطقه با عزيمت به آنكارا جهت حضور در پارلمان و پيگيري اعتراض خود با نمايندگان حزب مخالف جمهوريخواه خلق ملاقات كردند.
وزارت امور خارجه تركيه اخيرا طي بيانيهاي ضمن اعلام توافق تركيه و آمريكا بر سر استقرار سامانه موشكي و نصب رادارهاي هشدار دهنده، محل آن را بر فراز تپههاي روستاي كوراجيك اعلام نمود.