کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

ارزيابي كارشناسان از ظرفيت‌هاي منطقه‌اي و جهاني جمهوري اسلامي در برابر غرب

مولفه‌هاي ايران براي مقابله با تهديدات

11 تير 1391 ساعت 22:34


كشورهاي غربي در حالي همچنان در توهم اعمال تهديدها و تحريم ها عليه ايران به سر مي‌برند كه جهانيان اذعان دارند جمهوري اسلامي از مولفه‌هاي بسياري براي پاسخگويي به اين تهديدات برخوردار مي‌باشد چنانكه جهانيان به واسطه همين ظرفيت‌ها تاكيد دارند كه مولفه تحريم در برابر ايران به نتيجه‌اي نخواهد رسيد.
مقوله تحريم و تهديد از جمله رفتارهايي است كه دولتمردان آمريكا از زمان پيروزي انقلاب اسلامي عليه جمهوري اسلامي ايران اعمال كرده و مي كنند. اين رويكرد حتي در دوران اوباما‌ كه مدعي تغيير بود نيز ادامه يافت. يكي از اقدامات صورت گرفته اوباما در اين حوزه، امضاي قانون تحريم كشورهايي است كه از ايران نفت خريداري مي كنند. بر اساس اين طرح كه در اواخر سال ۱۳۹۰ اعلام شد، مجموعه كشورهايي كه از ايران نفت خريداري كنند در جمع تحريم شدگان آمريكا قرار مي گيرند و اقدامات تنبيهي در مورد آنان اعمال خواهد شد.در همين چارچوب نيز اروپا در اقدامي ادعاي اجرايي ساختن اين تحريم‌ها را مطرح كرد. در مقابل تهديدات و اقدامات غرب براي اجراي گزينه تهديد و تحريم براي سوق دادن ايران به اجراي خواسته‌هاي آنها جهانيان اذعان كرده اند كه ايران از مولفه‌هاي بسياري براي مقابله با اين تحركات برخوردار است كه در نهايت ناكامي غرب را رقم خواهد زد.
نمود عيني اين امر را در اقدام آمريكا مبني بر معاف كردن ۲۰ كشور از اجراي تحريم نفت ايران و تاخير‌هاي مكرر اروپا در اجراي تحريم خريد نفت ايران مي‌توان مشاهده كرد.
بسياري از تحليلگران سياسي و اقتصادي تاكيد دارند كه ايران در حوزه منطقه‌اي و جهاني از ظرفيت هاي بالايي برخوردار است كه با آنها مي‌تواند به تحركات غرب پاسخ دهد.
در حوزه نظامي و امنيتي ايران بالاترين قدرت دفاعي منطقه را دارا است كه از محورهاي آن را توان ايران در بستن تنگه هرمز تشكيل مي‌دهد. تنگه هرمز ۴۰ درصد از تجارت جهان را در بر گرفته است و بستن آن توسط جمهوري اسلامي ايران مي‌تواند اقتصاد جهان را دگرگون سازد. نيروي دريايي ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامي بارها با موفقيت اين امر را مورد آزمايش قرار داده‌اند. توان دريايي جمهوري اسلامي ايران از خليج فارس نيز عبور كرده و به كانال سوئز نيز رسيده است.
در حوزه سياسي نيز جمهوري اسلامي ايران از جايگاه ويژه‌اي در معادلات منطقه‌اي برخوردار است چنانكه جهانيان اذعان دارند كه بدون حضور ايران نمي‌توان مسائل منطقه را حل كرد. ايران توانسته است روابط گسترده‌اي با كشورهاي همسايه برقرار سازد كه نمود آن را در حضور فعال ايران در سازمان شانگهاي مي‌توان مشاهده كرد. ارتباط با همسايگان و بهره‌گيري از ظرفيت‌هاي موجود مي‌تواند مولفه‌اي براي مقابله با تهديدات غرب باشد. حضور در جبهه مقاومت نيز از ظرفيت‌هاي مهم ايران است كه با بيداري اسلامي حاكم شده بر منطقه مي‌تواند سدي مهم در برابر
زياده خواهي غرب باشد. نكته مهم آن است كه ملت‌هاي منطقه ايران را الگويي براي مقابله با سلطه طلبي غرب و رسيدن به توسعه مي‌دانند و به رغم آنكه برخي دولتهاي عربي همچنان در توهم ايران هراسي به سر مي برند، ملت ها در كنار ايران قرار دارند. نكته قابل توجه آنكه جايگاه جهاني ايران چنان است كه حتي روسيه كه خود را داعيه دار بازيگري در منطقه مي‌داند تاكيد كرده است كه بدون حضور ايران نشست‌هاي منطقه‌اي به نتيجه نخواهد رسيد. از ديگر مولفه‌هاي ايران همگرايي با كشورهاي ضد امپرياليسم است كه محور آن را در آمريكاي لاتين مي‌توان مشاهده كرد. جهانيان اذعان دارند كه ايران توانسته در حياط خلوت آمريكا نفوذ كرده چنانكه حتي كنگره آمريكا صراحتا خواستار اقدام جدي در برابر اين نفوذ شده است.
حضور ايران در معادلات جهاني از جمله نقش فعال آن در سازمان‌هاي بين المللي از مولفه‌هاي قدرت ايران مي باشد كه غرب نيز از آن در هراس است. بسياري از تحليلگران اقتصادي، سياسي و نظامي جهان تاكيد دارند كه جمهوري اسلامي ايران با ظرفيت‌هاي گسترده منطقه‌اي و جهاني مي‌تواند در برابر تهديدات و تحريم‌هاي غرب ايستادگي كند.اين امر را حتي اوباما نيز به آن اذعان داشته چنانكه در نشست آيپك صراحتا اعلام داشته است كه لفاظي عليه ايران صرفا به بحراني تر شدن اقتصاد جهاني منجر مي‌شود و بايد از تهديد ايران خودداري كرد.
سياست روز در باب مولفه‌هاي منطقه‌اي و جهاني ايران در مقابله با تهديدات و تحريم ها با كارشناسان به گفت‌وگو نشسته كه در ذيل مي‌آيد.

غرب نمي‌تواند تعيين تكليف كند
حسن قديري ابيانه كارشناس مسائل سياسي و استراتژيك با بيان اينكه امروزه وضعيت ايران در بهترين وضعيت خودش مي‌باشد گفت : غرب و دست نشاندگان در بدترين شرايط نسبت به گذشته به سر مي‌برند و اين در حالي است که وضعيت ايران رو به بهبود و وضعيت غرب رو به وخامت بيشتر است.
وي تصريح كرد : عراق ديگر در تسلط صدام و آمريکا و هم‌پيمانانش ‌نيست، مصر در حال گذر از تسلط حاکميت آمريکا و هم‌پيماني با اسرائيل به مقابله با اين دو قطب روي آورده و حکومت‌هاي دست‌نشانده و همجوار روز به روز متزلزل‌تر مي‌شود و غرب در بحران اقتصاديبيشتر غوطه‌ور‌ مي‌شود. اين كارشناس مسائل سياسي گفت :در چنين شراطي اعمال تحريم عليه ايران در ضعيف‌ترين و کم‌تاثيرترين حالت خودش قرار دارد، لذا ديگر آمريکا در موضعي نيست که براي ديگران تعيين تکليف کند و بنابراين در بحث تحريم نفت براي حفظ حيثيت خود تعدادي از کشورها را از اعمال تحريم‌ معاف كرده است وي با اشاره به اينكه بر فرض که اين تحريم موثر واقع شود و نفت کمتري از ايران خريداري شود همچنين ما نتوانيم درآمد کافي از فروش نفت به دست آوريم گفت : اين مي‌شود تازه يک فرصتي براي ايران تا با عزم ملي و عمومي به سمت اقتصاد غير صادرات به نفت پيش رود و اين همان آرزوي همه دل‌‌سوزان کشور مي باشد .
وي با اشاره به اينكه در شرايط تحريم مردم آمادگي تحمل سختي‌هاي بيشتري را دارند و به دنبال هر سختي آساني است خاطر نشان كرد: راه کار مقابله با توطئه‌هاي غرب و هم‌چنين و خنثي کردن توطئه‌ها، تقويت توليد ملي و تحريم متقابل است بگونه اي كه تحريم در مقابل تحريم يکي از موثرترين تحريم‌ها و کارساز‌ترين آنها در خنثي کردن توطئه‌هاي دشمن است.

همسو كردن كشورهاي منطقه
حسن لاسجردي ديگر كارشناس مسائل سياسي در رابطه با ظرفيت‌هاي سياسي ايران براي مقابله با تحريم‌ها گفت: جمهوري اسلامي ايران بايد بتواند ظرفيت روابط ديپلماتيک و اقتصادي کشور را در مقايسه با ديگر همسايگان بالا برده تا فشاري که از سوي آمريکا و غرب براي تحريم وجود دارد به نابساماني و ايجاد مشکلات متعدد منجر نشود.
وي افزود: بايد بتوانيم در فضاي ديپلماسي با کشورهاي منطقه که از دخالت‌ و فشار غرب بي‌نصيب نيستند به مذاكره و گفتگو بنشينيم تا در تحريم هاي نفتي كه غرب بر عليه ايران اعمال كرده دچار تزلزل نشويم.
وي با اشاره به اينکه بيشترين تحريم‌ها برعليه جمهوري اسلامي ايران تحريم نفتي است تصريح کرد: اگر بتوانيم مديريت بازار انرژي کشور را به طور صحيح کنترل کرده و کشورهاي عضو اوپک را نيز با سياست‌هاي خود همراه کنيم مي‌توانيم از بحران‌هاي داخلي که ممکن است بر اثر تحريم ها ايجاد شود جلوگيري کنيم.لاسجردي خاطر نشان کرد: ظرفيت هاي سياسي ايران در قالب گفتگو مي‌تواند در همراه کردن کشورهاي ديگر نسبت به خارج شدن تحريم نفتي موثر واقع مي‌شود.

تحريم مقابل تحريم
حسن هاني‌زاده ديگر کارشناس مسائل سياسي با بيان اينکه تحريم‌هاي غرب عليه ايران نزديک به سه دهه است ادامه دارد تصريح كرد: جمهوري اسلامي ايران توانسته با تکيه بر ظرفيت‌هاي داخلي جايگاه خود را در عرصه منطقه وبين‌الملل ارتقا دهد.وي افزود: کما اينکه با وجود سال‌ها تحريمي که از سوي غرب با آن روبرو بوديم ‌توانستيم با تلاش دانشمندان هسته اي به دانش پيچيده فناوري هسته‌اي دست پيدا کنيم.
اين کارشناس سياسي گفت: ايران هميشه در پس سختي‌ها و تحريم‌ها جوهر و توانمندي خود را نشان داده اين امر بايد براي غرب و آمريکا درس عبرتي باشد که هر چه تحريم‌ها را بيشتر کند قدرت ايران در همه زمينه‌ها افزايش خواهد يافت.وي با اشاره به اينکه تحريم‌هايي که از سوي مجامع غربي بر عليه جمهوري اسلامي ايجاد مي‌شود در درجه اول به ضرر خودشان تمام مي‌شود تصريح کرد: همان طور که شاهد بوديم تحريم نفتي که از سوي غرب براي ايران اعمال شد منجر به افزايش کاذب قيمت نفت و تشديد بحران اقتصادي اروپا را به دنبال داشت.
وي با بيان اينکه جمهوري اسلامي ايران داراي ظرفيت هاي گسترده زيادي در حوزه جغرافيايي نيز هست افزود: ايران به دليل موقعيت جغرافيايي ممتاز با کشورهاي منطقه و همکاري اين کشورها با ايران مي‌تواند به راحتي اين فشارها را تحمل و با قدرت بيشتري در مقابل اين تحريم‌ها مقابله کند.

هدي دهقان بذرافشان


کد مطلب: 75007

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/75007/مولفه-هاي-ايران-براي-مقابله-تهديدات

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir