آمريكا در حالي براي به آتش كشيدن منطقه با محوريت سوريه، با راهكارهاي سياسي براي حل مسئله اين كشور مخالفت ميكند كه جهانيان با اذعان به نقش ايران، چين و روسيه در مقابله با اين جنگ افروزيها، تاكيد دارند كه رويكرد جهاني به ابتكارات ايران ميتوان حلال مسئله سوريه و كل منطقه باشد.
اين روزها عرصه بين الملل صحنه تقابل دو ديدگاه شده است. در يك طرف معادله ايران، چين و روسيه و برخي كشورهاي منطقه قرار دارند كه راه حل سياسي را راهكار خروج از بحران سوريه ميدانند آنها تاكيد دارند كه در كنار توجه به مطالبات مردمي، اقدام براي سرنگوني نظام اين كشور نتيجهاي جز تشديد بحران در اين كشور نخواهد داشت. آنها تاكيد دارند كه مردم سوريه بايد براي آينده كشورشان تصميم بگيرند كه عملكردهاي آنها اكنون نشانگر حمايتشان از ادامه فعاليت نظام كنوني است. در مقابل ديدگاه برخي كشورهاي عربي و غربي، صهيونيستها و تركيه قرار دارند كه هدفشان صرفا سرنوگي اسد رئيس جمهور سوريه و سلطه بر اين كشور است. آنها با رويكرد به گروههاي تروريستي به دنبال دامن زدن به بحران سوريه و در نهايت جنگ در منطقه هستند.
نكته قابل توجه در اين عرصه تاكيد جهانيان بر لزوم حضور ايران در روند حل مسئله سوريه است. روسيه خواهان ايفاي نقش ايران براي حل بحران سوريه است، اما آمريكا با اين امر مخالفت ميكند و از همان ابتدا هم با حضور ايران در اين موضوع مخالف بوده است.سخنگوي كاخ سفيد در همين زمينه به اظهارات كوفي عنان در تهران واكنش نشان داد و آنها را رد كرد. كوفي عنان نماينده ويژه سازمان ملل در امور سوريه روز دوشنبه وارد تهران شد و با مسئولين كشورمان از جمله وزير خارجه و دبير شوراي عالي امنيت ملي ديدار و گفتوگو كرد.كوفي عنان در اين ديدارها خواستار نقش آفريني ايران براي حل بحران سوريه شد.اما اين نماينده ويژه سازمان ملل پس از دو سفر فوري به تهران و طرح موضوع تأثير ايران بر حل بحران سوريه،عليرغم مخالفت آمريكا گرچه بر نقش مثبت ايران در حل بحران سوريه تاكيد ميكند اما در كنار آن كشورهايي هستند كه خواهان حل بحران از طيرق ديپلماسي و گفتوگو نيستند.
سوريه اكنون به ميدان تقابل غرب و شرق تبديل شده است،غرب خشمگين از آن است كه نتوانسته دولت بشار اسد را ساقط كند و به همين خاطر با نقش آفريني هر كشور ديگري كه خواهان حل موضوع از طريق گفتوگو و راي مردم باشد به شدت مخالفت ميكند.تا زماني كه اين سياست در ديدگاه آمريكا و اتحاديه اروپا وجود داشته باشد نميتوان براي حل بحران سوريه راهكار عملي و منطقي ترسيم كرد.
در همين حال روسيه برگزاري نشستي بينالمللي براي بررسي طرح صلح کوفي عنان نماينده سازمان ملل و اتحاديه عرب در سوريه و همچنين دعوت از ايران براي حضور در اين نشست را خواستار شده است.
لیو ویمن ، سخنگوی وزارت خارجه چین نيز تاكيد كرد : کشورهاي صاحب نفوذ در سوريه مانند ايران مي توانند مسير حل بحران در اين کشور را تسريع بخشد . اما در كنار آن سخنگوي کاخ سفيد ضمن رد اظهارات کوفي عنان در کنفرانس خبري مشترک با علي اکبر صالحي درباره لزوم مشارکت ايران براي حل بحران سوريه گفت: فکر نميکنم کسي بتواند بگويد که ايران نقش مثبتي درباره تحولات سوريه ايفا کرده است
جمهوري اسلامي ايران در حل بحرانهاي منطقهاي بارها قابليتهاي خود را نشان داده است.آمريكا كه در عراق با مشكلات بسياري روبرو بود، با درخواست از ايران براي انجام مذاكرات مستقيم براي حل مشكلات داخلي عراق تجربه خوبي را به اجرا گذاشتند.همچنين ايران در بسياري از بحرانهاي افغانستان توانست با تاثير و نفوذ خود اين كشور را ياري دهد.اما اين بار به نظر ميرسد سياست آمريكا چيز ديگري است و تنها به فكر سرنگوني دولت بشار اسد و سركار آوردن دولتي وابسته و سرسپرده است.
بسياري تاكيد دارند در اين شرايط براي حضور ايران در نشستهاي سوريه و به كارگيري ظرفيتهاي تهران در حل مسئله اين كشور ارائه ضمانتهايي از سوي غرب به ايران الزام آور است. اين كشورها بايد ضمانت دهند كه طرحهاي ايران به كار گرفته شده و غرب از اقدام خصمانه عليه ايران و سوريه دست بردارد.
در اين ميان در باب دلايل كارشكني آمريكا در رويكرد جهاني به بهرهگيري از ظرفيتهاي ايران براي حل مسئله سوريه سياست روز با كارشناسان به گفتوگو نشسته است كه در ذيل ميآيد.
تحركاتي ضد ايراني آمريكا
محمد صادق الحسيني کارشناس مسائل سياسي با بيان اينكه جمهوري اسلامي پشتيبان بيداري اسلامي و انقلابهاي منطقه است گفت: حوادث اخيري که در برخي حکومتهاي منطقه رخ داد به نفع مردم سالاري ديني تمام شده،بنابراين ترس آمريکا و دستاندرکارانش نيز از همين مسئله است به همين دليل تمام تلاش خود را بر براندازي حکومت بشار اسد انجام ميدهد تا شاهد پيروزي انقلاب ديگري در منطقه نباشند.
وي افزود: ايران به عنوان يک کشور مستقل، آزاد و پشتيبان از مستضعفان ،به يک قدرت بينظير و قابل انکار در منطقه تبديل شده است.
اين کارشناس مسائل سياسي تصريح کرد: با توجه به تجربه قبلي که ايران داشته و توانسته توازن ارتباطاتش را با نيروهاي مختلف به خوبي حفظ کند.به همين دليل حضور اين كشور ميتواند در حل بحران سوريه بدون خونريزي و دخالتهاي خارجيها نقشي اثرگذار باشد .
وي افزود: ايران ميتواند در مذاکرات آتي که قرار است پيرامون حل بحران سوريه انجام شود و نيز با توجه به هم عقيده بودن کشورهايي چون روسيه و چين در استقرار حكومت بشار اسد ،بدون کوچکترين دخالت نقشي بسزا و اثرگذار را از طريق گفتگوي سياسي داشته باشد.
اين كارشناس مسائل سياسي با اشاره به اينکه آمريکا احساس ميکند اتفاقات اخير از جمله پيشرويي مردم در مقابل حکام ديکتاتور در منطقه به نفع ايران تمام ميشود گفت: با توجه به قدرت ايران در منطقه و احساس خطري که آمريکا از کاهش نفوذ قدرتش در منطقه ميکند بنابراين با ايجاد کارشکني و نوعي فتنهانگيزي برعليه ايران سعي بر كم رنگ كردن نقش ايران در موضوع سوريه ميکند.
صادق الحسيني خاطر نشان کرد: آمريکا، کوفيعنان را به عنوان چتر و فرصتي براي تقويت تروريستها و خريد وقت براي تخريب دولت سوريه ميخواست، حال با توجه به اينکه کوفيعنان سياستي مخالف سياست آمريکا را پيش گرفته و ايران را محور مذاکرات قرار داده، بنابراين تمام تلاش خود را براي حذف ايران از اين معادله و رسيدن به خواستههايش در برهم زدن حکومت سوريه را انجام ميدهد.
اهميت حضور ايران
محمد حسن قديري ابيانه ديگر کارشناس مسائل سياسي با اشاره به اينکه مشکلات سوريه به توطئههاي آمريکا و اسرائيل و نيز همپيمانان اروپايي آنان مربوط ميشود گفت: خواست آمريکا و همپيمانانش رسيدن به قدرت و سلطه بيشتر در منطقه است و دموکراسي و حقوق بشر در اهداف و رويکرد آنان جايي ندارد.
وي افزود: بنابراين آنان براي رسيدن به اهداف پليدشان به هر جنايتي دست ميزنند کما اينکه به جز بحران کنوني در سوريه ما اين جنايات و کشتار مردم را در فلسطين اشغالي، عراق و ديگر کشورهاي تحت استعمار آنان ميبينيم.
اين کارشناس مسائل سياسي تصريح کرد: ايران مايل است سوريه همچنان در جبهه پايداري باقي بماندو عليه صهيونيستها و جنايات آنان مبارزه کند بنابراين ايران درست، عکس جهت آمريکاييها حرکت ميکند.
وي با ا شاره به اينکه در سوريه اکثريت مردم حامي دولت هستند افزود: با توجه به اينکه تروريستها از آمريکا و اسرائيل حمايتهاي مختلفي را دريافت ميکنند بنابراين حضور ايران در هر اجلاسي که در خصوص حل بحران سوريه باشد ميتواند به نفع مردم و دولت اين کشور تمام شود و در واقع يک اصلاحات حقيقي در سطح تقويت جبهه پايداري اتفاق خواهد بيافتد.
قديري ابيانه خاطر نشان کرد: البته خود مردم و دولت سوريه نيز خواهان اصلاحات مي باشند و شايد بيشترين نگراني آمريکا هم براي حضور ايران در حل بحران از اين مسئله نشات بگيرد که ايران در تغيير اصلاحات واقعي در سوريه نقشي موثر ايفا کند، بنابراين طبيعي است که با حضور ايران در هر اجلاسي مخالفت کند.
هدي دهقان بذر افشان