آتش افروزي دولتمردان تركيه در منطقه سرانجام دامن آنها را گرفت چنانكه نه تنها در تمام استانهاي تركيه مردم خواستار سرنگوني اردوغان شدند بلكه در بسياري از كشورها در آمريكا و اروپا مردم با بر پايي تظاهرات شعار سرنگوني اردوغان را سر دادند.
اين روزها تركيه در فضايي ناآرام به سر مي برد بگونهاي كه برخي آن را مشابه تحولات مصر ، تونس، ليبي، عربستان و بحرين ميدانند كه مردم براي سرنگوني نظام غرب گراي حاكم بر كشورشان به خيابانها آمدند. موج اعتراضهاي مردمي چنان گسترش يافته است كه وزير کشور ترکيه گفت : با آغاز ناآرامي هايي که به بهانه وقايع پارک گَزي در استانبول روي داد ، در ۴۸ استان ترکيه بيش از ۹۰ تظاهرات و تجمع اعتراض آميز برگزار شد.وي شمار بازداشت شدگان ناآرامي هاي اخير را در ترکيه ۹۳۹ نفر اعلام کرد.وزير کشور ترکيه گفت : در ناآرامي هاي اخير ۲۶ تن از ماموران پليس ترکيه و ۵۳ تن از شهروندان مجروح شده اند. درگيري ميان نيروهاي پليس ترکيه و معترضان در استانبول و آنکارا به رغم دعوت به آرامش نخستوزير اين کشور، ادامه يافته است. تظاهراتکنندگان در منطقه «تونالي» در آنکارا با آتش زدن اشياي مختلف، اعتراض خود را به پليس نشان ميدهند و پليس ضد شورش نيز با استفاده از گاز اشکآور و پودر فلفل تلاش ميکند تا آنها را متفرق کند و مانع سنگ انداختن معترضان به سوي دفتر «رجب طيب اردوغان» نخستوزير ترکيه شود.سازمان عفو بينالملل نيز با صدور بيانيهاي ضمن شرمآور خواندن استفاده پليس ترکيه از خشونت بيرويه عليه تظاهراتکنندگان در استانبول، اعلام کرد که تاکنون دو نفر کشته و بيش از هزار نفر زخمي شدهاند.اين درگيريها خشونتبارترين درگيريها از سال ۲۰۰۲ تا کنون به شمار ميآيد که حزب «عدالت و توسعه» به رهبري «رجب طيب اردوغان» قدرت را در اين کشور به دست گرفته است.
اين درگيريها از جمعه گذشته در اعتراض به طرح دولت ترکيه براي تبديل بوستان تاريخي «قيزي پارک» به يک مرکز فرهنگي و تجاري در استانبول آغاز و به برخي شهرهاي ديگر از جمله، ازمير و آنکارا نيز کشيده شد.«رجب طيب اردوغان» نخستوزير ترکيه، اعتراضهاي استانبول را بحراني ساختگي و غيرقابل توجيه دانست.
وي افزود: براي تظاهرات کنندگان، حفظ محيط زيست اهميتي ندارد و طرحهاي توسعه ميدان «تقسيم» در شهر «استانبول» به رغم تمامي اين اعتراضها ادامه خواهد يافت.نخستوزير ترکيه گفت: معارضان دروغهايي را براي شعلهور کردن آتش اعتراضها در شبکههاي اجتماعي شايع کردهاند.«عبدالله گل» رئيس جمهور ترکيه نيز درگيريهاي در ميدان تقسيم استانبول را نگران کننده توصيف کرد.ترکيه دسترسي کاربران اينترنتي به شبکههاي اجتماعي را نيز مسدود کرده است. به رغم ادعاهاي مطرح شده از سوي سران تركيه بسياري تاكيد دارند ريشه اعتراضهاي مردمي غربگرايي دولتمردان و دوري آنها از اجراي وعدههايي است كه پيش از اين دادهاند. جالب توجه آنكه شبكههايي مانند بي بي سي تلاش كردهاند تا اين اعتراضها را اقدامي از سوي مردم عليه قوانين اسلامي دولت تركيه عنوان سازند در حالي كه از مطالبات اصلي مردم تركيه اجراي قوانين اسلامي در كشور است بگونهاي كه آنها خواستار پايان ممنوعيت حجاب در مراكز اداري و علمي هستند كه تاكنون دولت تركيه از اجراي آن خودداري كرده است.
نكته مهم آنكه دامنه اعتراضها به سياستهاي اردوغان از تركيه نيز فراتر رفته است چنانكه مردم بخش ترکنشين قبرس همراستا با اعتراضهاي مردمي به سياستهاي دولت ترکيه تظاهرات کردند. همچنين جمعي از معترضين ترک با اعلام حمايت و همبستگي با معترضين ترکيه در شهر "نيويورک" دست به برگزاري تجمع اعتراضي ضد دولت اردوغان زدند.اين تظاهرات در پارک "زاکوتي" نيويورک انجام شده بود. اين پارک دو سال پيش محل برگزاري تظاهرات جنبش "وال استريت" بود و معترضين براي انجام تظاهراتي ۳ مايلي تا محل سفارت ترکيه در نيويورک برنامه ريزي کرده بودند. تظاهرات ديگري نيز در شهرهاي مختلف آمريکا در حمايت از معترضين ترک از جمله در "شيکاگو"، "بوستون" و "آستين" برگزار شده بود. در بروکسل نيز تظاهرکنندگان در مقابل مقر پارلمان اتحاديه اروپا در اعتراض به رفتار سرکوبگرانه پليس ترکيه در قبال معترضين دست به تجمع زدند. تظاهرات مشابهي نيز در لندن، هلسينکي و همچنين در مقابل سفارت ترکيه در "نيکوزيا" قبرس برگزار شد. معترضين در قاهره نيز در مقابل سفارت ترکيه در آن شهر تجمع اعتراضي در اعلام هبستگي با تظاهرکنندگان ميدان "تقسيم" ترکيه برگزار کردند.
در اين ميان براي پنهان سازي شرايط ناآرام تركيه طه كينتش مشاور "رجب طيب اردوغان" نخست وزير تركيه هرگونه اعمال ديكتاتوري در اين كشور را رد كرد.روزنامه صهيونيستي «هاآرتص» نيز نوشت: جوانان ترکيه به نخستوزير اين کشور همانند يک ديکتاتور نگاه ميکنند و او را «حسني مبارک» ترکيه ميدانند.
لازم به ذكر است برخي منابع خبري از ترکيه گزارش دادند که پليس براي مقابله با معترضان خشمگين در نزديکي دفتر نخست وزيري، از نيروهاي ارتش کمک خواسته است. در اين ميان احزاب مخالف دولت نيز به ميدان آمدهاند چنانكه «کمال قليچدار اغلو» رهبر اپوزيسيون ترکيه در سخناني در جمع خبرنگاران تاکيد کرد اعتراضات به دليل اقدامات سرکوبگرانه و ديکتاتوري اردوغان است.