اظهارات مقامات امريكايي بعد از جمعبندي مذاكرات در وين و انتشار برجام نشان داد كه امريكا برنامه گستردهاي براي حضور و نفوذ در ايران دارد. از منظر اين كشور پس از توافق تنها مسائل اقتصادی نیست که باید حل و فصل شود. بلكه اگر توافق نهایی شود، موضوعاتی مانند مسائل سیاست داخلی، حوزه فرهنگ و تأثیرات اجتماعی آن هم باید مورد توجه قرار گیرد.
در حقيقت آمریکاییها تصور ميکنند توافق هستهاي با ایران فضایی را برای آنها باز ميکند تا نفوذ خود را در داخل و منطقه افزایش دهند. کاخ سفید با توافق هستهاي فکر ميکند روزنههایی را به دست آورده است تا بتواند با ورود از این روزنهها، دسیسههاي گذشته خود را که با شکست روبرو شده بود، با شکل و رنگ دیگری ادامه دهد تا شاید بتواند اهداف خود را پیاده کند.
اين موضوعي است كه رهبر معظم انقلاب اسلامي روز دوشنبه در ديدار با علما، صاحبنظران و میهمانان اجلاس مجمع جهانی اهلبیت(علیهمالسلام) و اجلاس اتحادیه رادیو تلویزیونهای اسلامی به آن اشاره و تاكيد كردند كه اجازه نفوذ اقتصادی، سیاسی و فرهنگی آمریکا را با همه توان، نخواهیم داد و با این نفوذ مقابله خواهیم کرد.
در تاریخ ایران، کودتای سال ۳۲ نمونه بارزی است که آمریکاییها علیه ملت ایران کودتا کردند و برای حفظ نظام ستمشاهی بر ملت آتش گشودند.
همچنين پس انقلاب با محدود شدن فعالیت آمریکاییها آنها دست به خرابکاری زدند و دهها حادثه تجزیهطلبانه مانند پاوه، کودتای نوژه، فعالیت منافقین و لیبرالها را هدایت کردند، وقتی دیدند موفق نشدند، صدام را علیه انقلاب مسلح کردند و هشت سال جنگ بر ملت شریف ایران تحمیل کردند.
سيدحسين نقوي عضو کمیسیون امنیت ملی در اينباره گفت: کوتاهی در مقابل نفوذ آمریکا به مثابه تقویت گروههای تروریستی همچون داعش است.
نماینده مردم ورامین و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه، خطر نفوذ آمریکا مسئلهای بسیار مهمتر از برجام و توافق هستهای است، گفت: ما نباید نسبت به نفوذ آمریکا در منطقه و البته تلاش برای عادی کردن روابط با ایران بیتفاوت باشیم، چراكه این امر به لحاظ راهبردی بسیار خطرناک است.
اصلاحات و سابقه نفود امريكا
اگر به سالهاي گذشته بازگردیم و مرور کنیم به آنچه در زمان دولت اصلاحات در ایران گذشت، متوجه ميشویم که آن زمان فضایی برای نفوذ آمریکا در ایران فراهم شد. اصلاحات سیاسی که مورد نظر دولت و حامیان سیاسی او در آن زمان بود، پس از مدتی از استقرار دولت و با تشکیل احزاب اصلاحطلب آغاز شد.
تنها پس از گذشت ۲ سال از استقرار دولت اصلاحات تیرماه ۷۸ بود که آن فتنه شوم به پا شد. بهانهاي برای این آشوب و اغتشاش ساخته شد و پس از آن آتش فتنه شعلهور شد. آمریکاییها در جریان فتنه ۷۸ با حمایت آشکار و پنهان خود با استفاده از عوامل خودفروخته و غرب زده داخلی به شکستن ساختارهای انقلاب اسلامی پرداختند.
شعارهایی که در جریان فتنه ۷۸ از سوی آشوبطلبان سر داده ميشد نشان ميداد که بر روی این شعارها کار شده و فیالبداهه ساخته نشده است. نوع رفتار و واکنشهایی که از سوی اغتشاشگران سر ميزد به خوبی آشکار ميساخت که پشت این فتنه یک تیم قوی برای هدایت آن وجود دارد که با استفاده از عوامل خود فروخته داخلی این فتنه را راه انداخته است.
آمریکاییها از تحریم و تهدید نظامی نا امید شده بودند، برای همین به چالش از درون ایران روی آوردند. چیزی نگذشت که اصلاحطلبان تندرو ماهیت خود را نشان دادند. این طیف سیاسی بهترين شرایط را برای نفوذ آمریکا در ایران برای اقدام به براندازی نظام ایجاد کرده بود.
اصلاحات سیاسی دولت اصلاحات به سیاست براندازی آمریکا در ایران تبدیل شد. اندیشکدههاي گوناگون آمریکایی با ارائه مقالات، تحلیلها و ارائه تزهای براندازنه، خط را برای عوامل داخلی خود در ایران روشن ميساختند.
اتقاقات ایران همراه بود با ایجاد انقلابهاي رنگی و مخملی در برخی کشورها که از سوی آمریکا تدارک ميشد. انقلابهاي مخملی که آمریکا در برخی کشورها راه انداخته بود، در ایران به ثمر نرسید. مانع دست یافتن به اهداف آمریکاییها، حضور مردم، جایگاه رهبری و نهادهای انقلابی ایران اسلامی بود.
با اين حال امريكاييها كه در جريان فتنه ۷۸ شكست خورده بودند عبرت نگرفتند و با برنامهريزي مجدد ۱۰ سال بعد اقدامات خود را از سر گرفتند. آنها انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ را هدف قرار دادند تا از این فرصت طلایی کمال استفاده را ببرند.
این فتنه هم گرچه مدتی برخی شهرهای کشور را آشوب زده کرد، اما فضای ایجاد شده این فرصت را به آمریکا و غرب داد تا تحریمهاي شدیدتری را علیه جمهوری اسلامی ایران وضع کنند که در نوع خود فرصتي بینظیر براي امريكا بود. از اينرو نبايد فراموش كرد كه دولت دهم کار خود را در شرایط دشواری آغاز کرد که دستاورد اصلاحطلبان تندرو حاصل تلاش امريكا براي نفوذ به كشور بود.
اما اکنون که ميرود تا توافق هستهاي میان ایران و ۱+۵ نهایی شود، آمریکاییها تصور ميکنند فضایی در ایران ایجاد شده تا بتوانند حوزه نفوذ خود را افزایش دهند. امید آنها بار دیگر به عوامل داخلی غربزده و شیفته آمریکاست. همانهایی که در سالهاي گذشته گراهای خوبی به دشمن دادند تا بتواند به امیال خود دست یابد.
در همین زمینه «پيتر هارل» عضو اندیشکده «مرکز امنیت آمریکای جدید» درباره فرا توافق توصيه كرد: «با سرمایهگذاری روی توافق هستهای باید به دنبال ایجاد اصلاحات سیاسی و تداوم حمایت آمریکا از فعالان حامی ایجاد اصلاحات در ایران بود.»
وي ضمن توصیه بر لزوم «فشار برای استراتژی ایجاد اصلاحات سیاسی و اجتماعی در ایران» نوشته است: «آمریکا باید یک استراتژی تهاجمی ترویج اصلاحات سیاسی و اجتماعی در ایران را دنبال کند. آمریکا در این موضوع که قبل از انقضای توافق هستهای، شاهد اصلاحات سیاسی در ایران باشد، یک منفعت و علاقه زیادی دارد.»
پروژه پساتوافق امريكا چيست؟
به نظر ميرسد كه امريكا پس از جمعبندی نهایی مذاکرات در وین و حتی پیش از آن، پروژههای پساتوافق را کلید زده است
امريكا عليه ايران دو راهبرد كلان را در دستور كار خود قرار داده است كه شامل: ۱- "تغییر نرم در ایران از طریق مدیریت افکار عمومی" ۲- "كنترل قدرت در ايران است" كه اين دو راهبرد را به صورت موازی و هماهنگ دنبال ميكند.
بايد در نظر داشت كه يكي از تاكتيكهاي امريكا براي پيش بردن اين دو راهبرد به شكل موازي ايجاد يك جريان سياسي خاص در كشور است و ايجاد فضاي دوقطبي است و استفاده و تقويت جريان غربگرا در داخل ايران است.
ايجاد فضاي دوقطبي در مسائلي مولفههاي سياسي، قدرت و امنيت ملي، معيشت و توسعه، تحولات منطقهاي و حقوق بشر از جمله برنامههايي است كه امريكا و متحدانش تلاش ميكنند تا در آينده آن را در كشور دنبال كنند.
پيشبيني امريكاييها آن است كه اگر آنها بتوانند چنین دوقطبیهایی را شکل دهند دو حالت بیشتر رخ نخواهد داد. حالت اول آن است که ایران بر اثر فشارهای بیرونی و شکلگیری دوقطبیهای درونی و به منظور پیشگیری از معضلات امنیتی و شورشهای اجتماعی به درخواست قدرتهای زورگو تن داده و به ترتیب از راهبردهای خود در منطقه، تصمیمات خود در حوزههایی مانند فناوری موشکی و... و همچنین اعتقادات خود در زمینههای فرهنگی و حقوق بشر چشمپوشی کرده و آنها را "تا حد رضایتبخشی برای غرب" به کنار بگذارد.
و اما حالت دوم آن است که با شکلگیری دوقطبیهایی که عنصر کاتالیزور و قوامبخش آن یک جریان غربزده داخلی است، اگر جمهوری اسلامی نیز از تمکین به خواست غربیها که اینک با شکلگیری دوقطبیها به مطالبه بخش مهمی از افکار عمومی نیز تبدیلش کردهاند، سرباز زد، ناآرامیهای اجتماعی به شکل گستردهای شکل گرفته و کودتای نرمی همچون آنچه در فتنه ۸۸ به دنبالش بودند رخ دهد.
لذا آمریکا هم برای تغییر در ایران و همچنین برای بسط قدرت و سیطره در منطقه، خوابهای مهمی دیده است، كه از طريق آن نفوذ و تغییر در درون ایران میگذرد.
لطفالله فروزنده عضو شورای مرکزی جمعیت ایثارگران در اينباره گفت: یکی از برنامههای آمریکاییها پس از برجام نفوذ بیشتر در ایران است، آنها میخواهند برنامههای خود را مجدد از سر بگیرند و اهداف خود را راحتتر به دست بیاورند.
وي درباره سیاست آمریکا در جهت اعمال نفوذ بیشتر درمنطقه پس از تصویب برجام گفت: آمریکاییها برنامه مفصلی را از پیش طراحی کردهاند و بهدنبال این هستند که نفوذ سیاسی، اقتصادی و فرهنگی خودشان را در منطقه افزایش دهند.
فروزنده ادامه داد: آمریکا استراتژی خود را در منطقه تغییر داده است و تلاش دارد تا با تجزیه سوریه، عراق و یمن برنامههای تعیین شده مبنی بر افزایش ضریب نفوذ خودش را افزایش دهد. یکی از برنامههای آمریکاییها نفوذ بیشتر در ایران است، آنها میخواهند برنامههای خود را مجدد از سر بگیرند و اهداف خود را راحتتر به دست بیاورند.
عضو شورای مرکزی جمعیت ایثارگران تصریح کرد: متاسفانه در داخل نیز برخی به جای اعتماد به مردم به دشمن اعتماد دارد و در جهت سازش با آمریکا تلاش میکنند و میخواهند روابط ایران و آمریکا عادیسازی شده و یک فرصت برای حضور بیشتر آمریکا در کشور به وجود بیاید.
فروزنده با بیان اینکه هوشیاری مردم خنثیکننده هر توطئهاي است، خاطرنشان کرد: باید بدانیم که آمریکا توسط سردمداران صهیونیست اداره میشود و هر زمان که فرصتی داشته باشند، علیه ملت نیرنگ میکنند.
چه بايد كرد
به نظر ميرسد يكي از راههايي كه مانع از نفوذ امريكا در سياستهاي كشورمان ميشود تصويب برجام توسط مجلس است كه ميتواند مانع از شكلدهي دوقطبيهايي بر سر توافق هستهاي شود.
از سوي ديگر بايد توجه داشت كه جريانهايي كه بر مسند قدرت در كشورمان تكيه ميزنند نقش بسيار تعيينكننندهاي در جلوگيريي از شكل گيري اين جريان دوقطبي ميكنند از اينرو اهميت انتخابات آينده مجلس اينجا پيش از پيش روشن ميشود انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری در راه است و در اين زمينه بايد انتخابات نمايندگان به نحوي صورت گيرد كه مانع از تقويت جريان غربگرا و جلوس نيروهاي اين جريان بر كرسيهاي مجلس دهم شوند. سرمایهگذاری آمریکاییها در این زمینه برای وارد کردن نامزدهای مورد علاقه خود به مجلس ميتواند به راحتی آنها را به برخی از اهداف خود برساند یا حداقل برای کشور چالشهاي سیاسی ایجاد كند.
از سوي ديگر نبايد اجازه داد برخی شرکتها نماد سرمایهداری و نماد سلطه آمریکا چون مکدونالد و کوکاکولا وارد حریم ملت ایران شوند، چراكه ما آمریکا را در هر شرایطی دشمن خود دانسته و خود را ملزم به هوشیاری مقابل دشمن میدانیم.
حشمتالله فلاحت پيشه عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به تلاش آمریکا برای نفوذ بیشتر در منطقه، گفت: نباید به بهانه برجام نسبت به خطر نفوذ آمریکا در منطقه و تلاش آنها برای نفوذ در ایران حساسیتهاي لازم از بین برود.
وی با بیان اینکه ایران تنها کشوری است که توانسته از موضع قدرت با آمریکا تنشزدایی کند، افزود: اینکه ما از باب قدرت وارد مذاکره با آمریکا شدیم و آمریکا در مقابل ایران منفعل عمل کرده است دلیل نمیشود که ما دچار خودکمبینی با توجه به تحلیل ارعاب شویم ما باید بتوانیم در این شرایط به لحاظ دفاعی و فرهنگی کشور را مقاوم و مستحکم کنیم؛ نقطه قوت آمریکا در حوزه نفوذ که مرحله بعد از حضور است، سبک زندگی است.
این کارشناس روابط بینالملل، مکدونالد و کوکاکولا را نمونهای از نفوذ سبك زندگی آمریکایی دانست و گفت: اگر آمادگی لازم در مقابل نفوذ آمریکا نباشد، ممکن است با مشکلات جدی مواجه باشیم لذا باید هوشیاری و حساسیت لازم را داشته باشیم.