سفارت انگليس در تهران در حالي قرار است از فردا با حضور وزير خارجه اين كشور پس از چهار سال، بازگشايي شود كه با توجه به سبقه منفي و فعاليتهاي ضد ايراني اين كشور،هنوز حدود ووظايف فعاليت اين سفارتخانه در تهران، از سوي وزارت خارجه كشورمان مشخص نگرديده است.
یک منبع مطلع در وزارت امور خارجه کشورمان با اشاره به گزارشهای خبری منتشره درخصوص سفر وزیر امور خارجه انگلیس به تهران؛ سفر هاموند به تهران براي فردا و بازگشایی سفارت این کشور طی این سفر را تأیید کرد.
پایگاه خبری تحلیلی و روزنامه العربی الجدید چاپ لندن و همچنین روزنامه گاردین بهنقل از منابع انگلیسی آگاه نوشتند که انگلیس فردا سفارت خود در تهران را بازگشایی میکند.
براساس این گزارش هاموند را شماری از مقامات بازرگانی و تجاری، سایمون گس مدیر سیاسی وزارت خارجه و سفیر سابق انگلیس در تهران در سفر به ایران همراهی میکنند. گس یکی از اعضای تیم ارشد مذاکرهکننده انگلیس در گروه ۱+۵ بود.
محمدحسن حبیباللهزاده کاردار جمهوری اسلامی ایران پیش از این در جمع خبرنگاران روزنامه ایندیپندنت در لندن گفته بود: مذاکرات دوجانبه با مقامات انگلستان برای بازگشایی سفارتهای دو کشور در جریان است و با نهایی شدن آن شاهد فعالیت کامل نمایندگیهاي دو کشور خواهیم بود.
فیلیپ هاموند در ماه جولای گذشته بعد از جمعبندی مذاکرات هستهای در ژنو ابراز امیدواری کرده بود که سفارت لندن در تهران در سالجاری بازگشایی شود.
سفارت انگلیس در حالي قرار است فردا بازگشايي شود كه اين سفارتخانه چهار سال قبل (۸ آذرماه ۱۳۹۰) در ادامه اقدامات ضد ايراني و ادعاهاي واهي اين سفارتخانه تعطيل شد.
انگلستان طي ۳۶سال گذشته همواره يكي از مهمترين كشورهايي بوده كه دوشادوش ايالات متحده آمريكا براي تخريب وجهه جمهوري اسلامي در عرصه بينالمللي تلاش كرده است اما جمهوري اسلامي در اين چند سال روابط خود را با اين كشور ادامه داده است؛ اگرچه بنا به مقتضاي اظهارنظرها انتقاداتي هم نسبت به مواضع مقامات انگليس صورت گرفته اما هيچگاه طرح قطع يا كاهش روابط مطرح نشده است.
اين موضوع روشن است كه تهران و لندن بعد از تغييرات افراد در راس قواي مجريه خود، بعضا ارتباط دوطرفه را دوباره تنظيم كردند اما بعد از انقلاب چالش تهران با انگليس وارد فاز جديدي شد، در شرايطي كه ايران رابطه با انگليس را منطبق با استراتژي نه شرقي و نه غربي وزارت خارجه و با ايدئولوژي اسلامي خود دنبال ميكرد، انگليس براساس منافع حاكميتي خود و همپيمانانش از جمله رژيم اشغالگر قدس، تلاش ميكرد ضمن حفط ارتباط سياسي اقتصادي خود با ايران، اهداف ضد اسلامي - ايراني خود را دنبال كند كه اوج خصومت اين رژيم در دوران جنگ تحميلي براي ملت ايران نمايان شد.
بعد از ناكامي پروژه براندازي انقلاب اسلامي از طريق جنگ سخت، دولت انگليس همراه با ديگر همپيمانان خود پروسه براندازي يا متوقف كردن انقلاب اسلامي ايران از طريق جنگ نرم را آغاز كرد.
دخالت مقامات اين كشور و اظهارنظرهاي خصمانه درباره انتخابات سال ۸۸ ايران و وقايع بعد از آن و همچنين اتخاذ مواضع مداخله جويانه سفير اين كشور در تهران موجب شد تا چهار سال پيش طرح كاهش روابط با انگليس در چنين شرايطي مطرح شود؛ تجمع دانشجويان مقابل مجلس شوراي اسلامي كه خواستار قطع روابط با اين كشور بودند موجب شد مجلس بررسي اين طرح را در كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي آغاز كند.
در همان زمان اظهارنظرهاي سايمون گس اولين جرقه ايجاد طرح كاهش روابط بود، عدم ابراز تاسف گس از اظهارات خود و در عين حال ادامه مواضع وي موجب شد تا طرحي كه تا حدودي در سكوت رفته بود باز هم روي كار بيايد و اصرار رسانهها به پيگيري اين طرح باز هم موجب به جريان افتادن طرح كاهش روابط البته اين بار در سطح قطع روابط شد.
در اين هنگام بود كه انگليسيها پس از احساس خطر از قطع كامل روابط اقدام به بركناري گس از سفارت اين كشور در تهران كردند؛ ديويد ميليبند وزير وقت خارجه انگليس طي يادداشتي در روزنامه "سان" انگليس مدعي شد كه كشورش قصد دخالت در امور داخلي ايران را ندارد.
ميليبند با بيان اينكه انگليس با علاقه رقابتهاي انتخاباتي را مشاهده ميكرد و نامزدها در مناظرههاي پرشور درباره بهترين مسير پيشروي كشورشان شركت كردند، نوشت: در امور ايران دخالت نخواهيم كرد اما ما به دنبال احترام به حقوق اساسي بشر هستيم و آنچه در ايران اتفاق ميافتد توسط ايرانيان حل خواهد شد.
اينك بعد از چهار سال آن هم بعد از جمعبندي مذاكرات هستهاي حال قرار است فعاليت رسمي اين سفارتخانه در تهران از سر گرفته شود،ناظران سياسي معتقدند كه بايد رويكرد ضد ايراني لندن تغيير و رفتارهاي گذشته اين كشور عليه ملت تكرار نشود و در چارچوب حيطه وظايفي اعم از فعاليتهاي كنسولي و صدور رواديد كار خود را مجدد از آغاز كند.
هاموند بدون مهر ویزا به تهران نیاید
با توجه به اینکه انگلیسیها خود سفارت را در تهران تعطیل کردند و رفتند و اکنون تصمیم به بازگشت گرفتهاند و با توجه به اعداد قابل توجه ایرانیان مقیم انگلیس و تردد ایرانیان به این کشور بازشدن سفارت انگلیس در تهران بدون خدمات کنسولی و صدور روادید ورود به کشور انگلستان به اتباع ایرانی قابل قبول نیست.
به گزارش خانه ملت علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به سفر فیلیپ هاموند، وزیر امورخارجه انگلستان به ایران برای بازگشایی سفارت این کشور در تهران تاکید کرد: بنابراین اگر وزارت امور خارجه در یک اقدام متقابل تصمیم به فعال شدن دو سفارتخانه گرفته است حتما باید در جهت ارائه خدمات کنوسلی به اتباع ایران اقدام کند تا حتما سفارت خدمات کنسولی را به ایرانیان ارائه کند.
عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت همچنین تصریح کرد: سفارت انگلیس در تهران و رفتن اتباع ایرانی به دیگر کشورها برای دریافت روادید انگلیس بیاحترامی به مردمی است که قصد سفر به این کشور را دارند و به هیچوجه قابل قبول نیست.
انتشار خبر بازگشایی سفارت انگلیس در تهران با حضور "فیلیپ هاموند" وزیر خارجه این کشور، ديروز بازتاب گستردهاي در روزنامهاي مهم انگلیس داشت.
به گزارش ایرنا، روزنامه فایننشال تایمز در اینباره نوشت: انگلیس و ایران یک گام مهم برای ازسرگیری روابط کامل دیپلماتیک در روز یکشنبه با بازگشایی سفارت انگلیس در تهران بر خواهند داشت.
فایننشال تایمز نوشت: این اولین سفر یک وزیر خارجه انگلیس به ایران بعد از سفر "جک استراو" وزیر خارجه وقت در سال ۲۰۰۳ میلادی و دومین سفر از زمان انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۹۷۹ میلادی به شمار ميآید.
روزنامه دیلی تلگراف نیز با اشاره به بازگشایی سفارت انگلیس در تهران همزمان با دیدار هاموند از ایران افزود: هاموند اولین وزیر خارجه انگلیس است که در ۱۲ سال گذشته از ایران دیدار ميکند. انتظار ميرود که هاموند پرچم انگلیس را در سفارتخانه این کشور در تهران بعد از گذشت چهار سال، یعنی از نوامبر سال ۲۰۱۱ میلادی بار دیگر برافراشته سازد.
این روزنامه خاطرنشان کرد: انتظار ميرود که در سفر هاموند به ایران یک هیات تجاری از جمله شماری از روسای شرکتهاي انگلیسی همانند گرویال داچشل وی را همراهی کنند. دیلی تلگراف افزود: یک سخنگوی وزارت خارجه انگلیس گفت که ما ميتوانیم تایید کنیم که وزیر خارجه قرار است در روزهای آینده از تهران دیدن کند.
این روزنامه نوشت: اولین وزیر خارجه انگلیس که بعد از انقلاب از ایران دیدار کرد "جک استراو" بود که تا اکتبر سال ۲۰۰۳ میلادی پنج بار از تهران دیدار داشت وهاموند دومین وزیر خارجه انگلیس است که از این کشور دیدار ميکند. این روزنامه افزود: انتظار ميرود که همزمان با بازگشایی سفارت انگلیس در تهران، سفارت ایران نیز در لندن بازگشایی شود.
روزنامه ایندیپندنت نیز با اشاره به بازگشایی سفارت انگلستان در تهران بعد از چهار سال بسته بودن، نوشت: هاموند اولین وزیر خارجه انگلیس است که در بیش از یک دهه گذشته به ایران سفر ميکند. این روزنامه نوشت: سفر وزیر خارجه انگلیس به تهران در روز یکشنبه آینده بازتابی از گسترش سریع مناسبات میان تهران و غرب به شمار ميآید.
گاردین نیز نوشت: «بازگشایی سفارت انگلیس در تهران به دنبال توافق میان ایران و پنج به علاوه یک در مورد برنامه هستهاي ایران صورت ميگیرد».