مراسم تشییع پیکر زندهیاد «داوود رشیدی» روز گذشته با حضور جمع کثیری از علاقهمندان به هنر او، از مقابل تالار وحدت برگزار شد.
بسیاری از علاقهمندان مرحوم داوود رشیدی با وجود اعلام ساعت ٩ صبح برای آغاز مراسم تشییع پیکر وی از ساعاتی قبل در محوطه تالار وحدت گرد هم آمدند.
محوطه بیرونی تالار وحدت مملو از افرادی بود که پوسترهای بازیگر سریال هزار دستان را در دست داشتند و با صورتی نمناک از اشک به این پوسترهای نگاه میکردند.
چشمتان که به هر سمت از این حیاط میافتاد، عکسهایی از حضور مرحوم داوود رشیدی را در سریال و فیلمهای مختلف میدیدید و یاد و خاطره هنرنماییهای او در آثاری چون مختارنامه، امام علی(ع)، ولایت عشق و هزار دستان برایتان تداعی میشد.
براساس این گزارش، بخشی از حیاط تالار وحدت پوشیده از صندلی بود که برای میهمانهای در نظر گرفته شده، روبهروی در ورودی تالار جایگاهی برای سخنران و حضور میهمانها روی صندلی در نظر گرفته شده بود. سبدهای گل در گوشه گوشه این حیاط و در کنار دیوار چیده شده بودند. هنرمندان بسیاری در این فضا حاضر شدند تا برای آخرینبار با دوست و همکار قدیمی خود وداع کنند.
داوود رفت و طنین صدایش برایمان ماندگار شد
مراسم با قرائت آیاتی از قرآن کریم آغاز شد و «امین تارخ» به نمایندگی از انجمن بازیگران روی سن آمد و دلنوشتهای برای داوود رشیدی خواند: به راستی زندگی ترکیبی از جشن و عزاست. جشن دریافت بزرگترین هدیههای جهانی در سینما و از طرفی عزای سفر کیارستمی. از طرفی همین روزها جشن تئاتر عروسکی بچهها، از طرفی عزای رشید سینمای ایران. اما در این میان بزرگان خاندان رشیدی خواستند تا جشن تئاتر بچهها به کار خود ادامه دهد و این اعجاز هنرمند است. به جرأت میتوان گفت تا به حال در سینمای ایران این حجم از اتفاقهای خوب در کنار هم نیفتاده بود و ما نیز رفتن داوود رشیدی را میپذیریم چراکه بخشی از تقدیر است. داوود رشیدی رفت اما دنیایی از خوبیها به جای گذاشت. به این خاطر که گفته بود آمدم، دیدم و رفتم. او به پیروزیهای بزرگتری میاندیشید و به یقین غمی در دل داشت.
داوود رفت اما هیبت مدیر متعهدی را بر جای گذاشت و طنین صدایش برایمان ماندگار شد. او همیشه زنده است. بازیگران سینمای ایران مدیریت او را به خاطر دارند و همگی خود را مدیونش میدانند، اما کودکی بسیاری از بچههای ما با حضور خانم محترم برومند شکل گرفت و صدای قصهگوییاش در ذهنشان مانده است. ایشان خوشبختی را به زندگی داوود رشیدی آورد. لیلی و سینا نشانههایی از خوشبختی هستند و همچنین فرهاد. لیلی، سینا و فرهاد عزیز زنده باشید. بانوی بزرگ زنده باشی و سعادتمند. داوود عزیز روحت شاد.
داوود رشیدی یکی از ستونهای استوار تئاتر جدید ایران است
در ادامه این مراسم علی نصیریان همراه با بغضی در گلو روی سن قرار گرفت و در ابتدای صحبتهای خود با تشکر از حضار گفت: اصلاً دوست نداشتم به این تالار بیایم تا داوود را برای سفر آخرتش بدرقه کنم. داوود نمیخواستم با تو روی این صحنه حضور داشته باشم.
وی ادامه داد: داوود رشیدی یکی از ستونهای استوار تئاتر جدید ایران است. منظور از جدید جنبشی بود که فارغالتحصیلهای بازیگری شروع کردند و دهه ۴۰ به ثمر رسید. رشیدی در میان حتی هنرمندانی که به خارج از کشور رفته بودند و به ما پیوستند خیلی امروزی بود برای اینکه همیشه بهترین نمایشها را انتخاب میکرد.
نصیریان با اشاره به همکاری مشترک خود با رشیدی بیان داشت: در نمایش «کاپیتان قرهگز» با یکدیگر همکاری داشتیم. رشیدی در انتخاب متن و بازیگری بسیار به روز عمل میکرد و معرف این عملکرد نمایش در انتظار گودو بود. در این عرصه دو نفر پیشگام بودند که یکی از آنها داوود رشیدی بود و او با جسارت، شهامت، مهارت و اجرای خوبی که داشت، نقطه عطفی در کارهای خود و تئاتر ایران بر جای گذاشت.
بازیگر سریال «میوه ممنوعه» در ادامه گفت: ممتازترین کار هنری رشیدی کارگردانی تئاتر بود که در حال حاضر ناشران ترجمه برخی از نمایشنامههای او را چاپ میکنند. او یکی از ۵ نفری بود که در آثار علی حاتمی از قبیل «هزاردستان» و «کمالالملک» بازی کرده بود.
نصیریان با بیان تدریس و آموزش توسط رشیدی عنوان داشت: رشیدی در حیطه آموزش و تدریس نیز حضور داشت و در شورای هنرهای نمایشی و مدیریت هنر نمایش پیشرفت خوبی از خود نشان داده بود. او یکی از ستونهای پیشرفت ایران در حوزه تئاتر بود. رشیدی به فرهنگ و هنر این سرزمین خدمت کرد و باید بگویم که «هر خدمتی که کردم، بیمزد بود و منت».
قبل از مرگ به فکر هم باشیم
بخش دیگری از این مراسم به صحبتهای جمشید مشایخی اختصاص یافت، بازیگر سریال «هزاردستان»، در ابتدای صحبتهای خود با گلایه گفت: چرا تا زمانی که زنده هستیم سراغی از ما گرفته نمیشود و به محض پر کشیدن از این دنیا مراسمهایی این چنینی برگزار شده و درباره متوفی سوال میپرسند؟ در تمام این مدت که داوود رشیدی در بستر بیماری بود،چرا هیچکس سراغی از او نمیگرفت؟ الان اگر من بخواهم از او تعریف کنم چه فایدهای دارد.
وی ادامه داد: فقط میتوانم بگویم که خانم احترام برومند در مدت بیماری داوود سختیهای بسیاری کشیدند و از اینجا از ایشان تشکر میکنم.
این بازیگر ادامه داد: در ۸ نمایش با داوود رشیدی همکاری داشتم همچنین در آثار مرحوم علی حاتمی و سه فیلم سینمایی. ایشان استاد من بود و من نیز خاک پای خانواده داوود هستم و در ابتدا به همسر ایشان تسلیت عرض میکنم و امیدوارم یاد بگیریم قبل از اینکه فردی از دنیا رود درباره او صحبت کنیم.
همه ایران از شمال تا جنوب ما را یاری کردند
احترام برومند همسر زندهیاد داوود رشیدی نیز در سخنانی با بیان اینکه قصد صحبت کردن نداشته است، عنوان داشت: واقعیتهایی هست که باید مطرح کنم. همه در این زمان به ما محبت کردند و از دور و نزدیک به صورت حضوری و غیرحضوری خود را در غم ما شریک دانستند. حتی مردم از یزد برایمان حاضر بودند پسته بیاورند و یا از جنوب خرما. خیال همه شما راحت که این قدر خوب هستید و دولتمردان ما تحت تاثیر شما قرار میگیرند.
وی در پایان گفت: ممنونم از آقای مشایخی که از ما تعریف کردید. آقای نصیریان من بدون داوود رشیدی هیچ هستم... چراکه با حضور او آبروی ما حفظ شده بود.
همچنین علی مرادخانی معاون هنری ارشاد، داریوش فرهنگ، حجتالله ایوبی رئیس سازمان سینمایی و لیلی رشیدی از دیگر سخنرانان این مراسم بودند.
نماز میت توسط حجتالاسلام دعایی بر پیکر این هنرمند پیشکسوت خوانده شد. پس از قرائت نماز، پیکر زندهیاد «داوود رشیدی» برای خاکسپاری در قطعه هنرمندان پس از تشییع با حضور جمع کثیری از مردم به بهشت زهرا(س) منتقل شد.
مراسم یادبود این هنرمند فقید روز جمعه ۱۱ شهریورماه ساعت ۱۶ در مسجد بلال صداوسیما برگزار میشود.