شنبه ۲۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۲:۵۷
کد مطلب : 110393
نشست سه جانبه ایران ، انصارالله یمن و سفرای ۴ کشور اروپایی برگزار شد

ابتکار عمل تهران برای صلح و امنیت منطقه

ابتکار عمل تهران برای صلح و امنیت منطقه

ابتکار عمل‌های جمهوری اسلامی ایران برای تحقق صلح و ثبات در منطقه هر روز ابعاد تازه‌می گیرد چنانکه در جدیدترین اقدام نشست سه‌جانبه ایران، انصارالله یمن و سفرای ۴ کشور اروپایی در تهران برگزار شد و در پایان حاضران بر توقف هر چه سریع‌تر جنگ و دست‌یابی به راهکار سیاسی تأکید کرده و خواستار تسریع در ارسال کمک‌های انسانی به مردم یمن شدند.
جمهوری اسلامی ایران همواره بر اصل راهکار یمنی – یمنی برای حل بحران یمن تاکید داشته و دارد و در این راه نیز طرح‌های متعددی را مطرح کرده است. جهانیان اذعان دارند که اگر سازمان ملل و کشورهای مدعی حل بحران یمن تاکنون به طرح های ایران توجه کرده بودند قطعا این بحران و فاجعه انسانی بیش از ۴ سال به طول نمی کشید. بر خلاف کشورهای غربی که از یک سو به دنبال بهره گیری از این جنگ برای فروش سلاح و سرکیسه کردن کشورهای عربی هستند و از سوی دیگر تسلیم شدن مردم یمن را راهکار پایان بحران می نامند جمهوری اسلامی، پایان حملات ائتلاف متجاوز به یمن، ارسال سریع کمک‌های بشردوستانه، تشکیل راهبرد یمنی- یمنی برای تشکیل دولت و در نهایت آغاز روند بازسازی ویرانه‌ها را راهکار پیشنهادی برای پایان این بحران داشته که اگر تاکنون مورد توجه قرار گرفته بود قطعا پایان بحران را رقم زده بود. با تمام این تفاسیر در شرایطی که از یک سو مقاومت یمن رسوایی ائتلاف سعودی آمریکایی را رقم زده چنانکه عملیات‌های پهپادی و موشکی یمنی‌ها رسما آنها را زمین‌گیر کرده است. از سوی دیگر بیداری جهانی در باب ابعاد جنایات ائتلاف آنها بویژه غرب را در برابر افکار عمومی قرار داده است. با این روند غرب گزینه‌ای جز تغییر رفتار ندارد و در این بین تنها گزینه آنها بهره گیری از ظرفیت‌های جمهوری اسلامی است که از یک سو از جایگاه مهم مردمی در منطقه و جهان برخوردار است و پیشگام صلح و امنیت شناخته می‌شود و از سوی دیگر دارای جایگاهی ویژه در میان مردم یمن به کشوری حامی مظلومان و مقابله کننده با ظالمان است. در این چارچوب حتی کشورهای اروپایی دست اجبار به سوی تهران دراز کرده‌اند تا راهی برای فرار خود و سعودی از باتلاق یمن بیابند. راهی که تهران تحقق آن را پایان تجاوز به یمن و احترام به خواست ملت این سرزمین عنوان می‌کند. در همین چارچوب انصارالله یمن و سفرای چهار کشور اروپایی (آلمان، فرانسه، انگلیس و ایتالیا) دیروز ۲۶ مرداد ماه در محل وزارت خارجه ایران در تهران برگزار شد.
در چارچوب رایزنی‌های جمهوری اسلامی ایران برای حل و فصل سیاسی بحران یمن نشست مشترک سه جانبه‌‌ای با حضور هیاتی از کشورمان به ریاست علی اصغر خاجی، دستیار ارشد وزیر امور خارجه در امور ویژه سیاسی، هیاتی از انصارالله یمن به ریاست محمد عبدالسلام سخنگوی انصارالله یمن و سفرا و روسای نمایندگی‌های چهار کشور ذیربط اتحادیه اروپا موسوم به E۴ (انگلستان، فرانسه، آلمان و ایتالیا) در محل وزارت امور خارجه کشورمان برگزار شد.
در این نشست هیأت‌های حاضر در جلسه دیدگاه‌ دولت‌های متبوع خود را در خصوص تحولات یمن از جمله در موضوعات سیاسی، میدانی و وضعیت انسانی یمن به شکل مشروح بیان و از استمرار وضعیت بحرانی یمن که به کشته و مجروح شدن ده ها هزار یمنی و ویرانی زیرساخت‌های این کشور منتهی شده است عمیقا ابراز تاسف کردند.در پایان این نشست، هیأت‌های شرکت کننده، با تاکید بر لزوم توقف هر چه سریع تر جنگ، بر راهکار سیاسی به عنوان راهکار نهایی بحران یمن تاکید و با ابراز نگرانی از وضعیت انسانی در یمن خواستار تسریع در ارسال کمک‌های انسانی شدند.
همچنین، هیأت‌های شرکت کننده بر لزوم اجرای کامل توافقات استکهلم و انجام تعهدات کامل طرفین تاکید کردند و آن را مقدمه‌ای بر حل و فصل نهایی سیاسی بحران یمن خواندند.
پیش از این سفر انگلیس در تهران در توئیتی از برگزاری این نشست خبر داد و از وزارت خارجه ایران برای میزبانی این نشست قدردانی کرد. هیأت جنبش انصارالله یمن به ریاست محمد عبدالسلام سخنگوی انصارالله یمن و رئیس هیأت مذاکره کننده دولت نجات ملی که تهران حضور دارد روز یکشنبه ۲۰ مرداد ماه نیز با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفت‌وگو کرد.
ظریف در این دیدار خواستار توقف هر چه سریع‌تر جنگ و رفع محاصره یمن شد و با تاکید بر اینکه راهکار حل بحران یمن سیاسی است، افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره از انجام گفتگوهای یمنی- یمنی و اجرای کامل توافقات استکهلم حمایت می کند.
محمد عبدالسلام همچنین یکشنبه با علی‌اصغر خاجی دستیار ارشد وزیر امور خارجه در امور ویژه سیاسی دیدار و در خصوص آخرین تحولات یمن گفتگو و رایزنی کرد.خاجی هم با اشاره به وضعیت فاجعه بار انسانی در یمن افزود: جمهوری اسلامی ایران همچنان به تلاش‌های خود برای رفع محاصره آن کشور و ارسال کمک های انسانی به یمن ادامه می‌دهد.
گفتنی است ایران تاکنون پنج دور نشست با چهار کشور اروپایی (فرانسه، انگلیس، ایتالیا و آلمان) درباره یمن داشته است. آخرین دور این نشست دوشنبه ۲۷ اسفند ماه ۱۳۹۷ در شهر بروکسل پایتخت بلژیک با حضور «حسین جابری‌انصاری» دستیار سابق وزیر خارجه ایران در امور ویژه سیاسی و با حضور نمایندگان چهار کشور اروپایی و «هلگا اشمید» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و دبیرکل سرویس اقدام خارجی این اتحادیه بو
سه روز مانده به پایان سال ۱۳۹۷ (دوشنبه ۲۷ اسفند ماه ۱۳۹۷) شهر بروکسل پایتخت بلژیک میزبان پنجمین دور مذاکرات ایران و چهار کشور اروپایی (آلمان، فرانسه، انگلیس و ایتالیا) درباره بحران یمن با حضور «حسین جابری‌انصاری» دستیار ارشد وزیر خارجه ایران در امور ویژه سیاسی و «هلگا اشمید» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و دبیرکل سرویس اقدام خارجی این اتحادیه بود. جابری‌انصاری و اشمید به همراه مدیران کل سیاسی چهار کشور درباره اوضاع یمن به گفت‌وگو نشستند. البته پیش از آن هم جابری‌انصاری و اشمید در دیدار دوجانبه تحولات یمن، سوریه و منطقه را مورد بحث و تبادل‌نظر قرار دادند.
پس از این نشست اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای اعلام کرد که این نشست بر اوضاع سیاسی و انسانی در یمن متمرکز بوده و همه طرف‌ها بر حمایت قوی خود از فرآیند سیاسی تحت نظارت سازمان ملل تأکید داشته‌اند. طرفین همچنین بر اهمیت توافق استکهلم و اجرای فوری آن به ویژه در بندر الحدیده تأکید کردند.
تصمیم اتخاذ شده در ایران این است که در ارتباط با یمن و بر اساس خواسته خود یمنی‌ها که از ایران نقش تسهیل‌کننده را طلب کرده‌اند، ما با اروپایی‌ها گفت‌وگوهای چند جانبه‌ای را پیش ببریم. دستیار ارشد وزیر امور خارجه در امور ویژه سیاسی افزود: صراحتا اعلام کرده‌ایم اگر این گفت‌وگوها به نتیجه برسد، گفت‌وگو در ارتباط با مسائل دیگر را نیز مورد توجه قرار خواهیم داد و در مورد آن در سطح ملی تصمیم‌گیری خواهد شد. این موضع را با صدای بلند هم به اروپایی‌ها گفته‌ایم.جابری‌انصاری با یادآوری این نکته که یکی از دلایل موفقیت نسبی مذاکرات استکهلم، همین چارچوب چند جانبه مذاکرات ایران و اروپا بود، افزود: اروپایی‌ها نیز به صراحت به تاثیر این چارچوب بر موفقیت مذاکرات استکهلم اشاره کردند.
این دیپلمات ارشد کشورمان تصریح کرد:‌اگر این گفت‌وگوها در یمن تاثیر خودش را به شکل ملموسی نشان دهد و منجر به پایان جنگ شود، در ایران با دید مثبت به گفت‌وگویی در ارتباط با مسائل دیگر و گفت‌وگوی چند جانبه نگاه خواهد شد.هیأت صنعاء (دولت نجات ملی) و هیأت دولت مستعفی یمن، پس از دو سال توقف مذاکرات، سرانجام گفتگوها را با هدف رسیدن به صلح در استکهلم سوئد آغاز کردند و این مذاکرات ۱۵ آذر ماه ۱۳۹۷ در استکهلم برگزار شد.
مذاکرات دو سال پیش در کویت پس از چند هفته بی‌نتیجه پایان یافته و شکست خورده بود.گفت‌وگوهای یمن همچنین قرار بود شهریور ماه ۱۳۹۷ در ژنو سوئیس برگزار شود، اما ائتلاف سعودی به هواپیمای عمانی اجازه نشستن در فرودگاه صنعاء جهت انتقال هیأت دولت نجات ملی نداد و اینگونه بود که این گفت‌وگوها قبل از آنکه شروع شود، شکست خورد.
اولین دور گفتگوهای مزبور شنبه ۲۸ بهمن ماه ۱۳۹۶ و در حاشیه پنجاه و چهارمین کنفرانس امنیتی مونیخ به ریاست سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران و نمایندگان ۴ کشور اروپایی برگزار شد. وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره نخستین دیدار انجام شده در مونیخ اعلام کرد: در پی شدت گرفتن ابعاد فاجعه انسانی در یمن، در اثر حملات بی وقفه نیروهای رژیم سعودی و امارات، معاونان وزرای خارجه ایران و تعدادی از کشورهای اروپایی روز شنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۶ در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ در خصوص آخرین تحولات این بحران و راه‌های مقابله با محاصره بی رحمانه مردم یمن و ارسال کمک‌های انسانی به آن کشور دیدار و یک ساعت و نیم گفتگو کردند.سید عباس عراقچی ششم خرداد ماه ۱۳۹۷ در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری درباره رایزنی‌ها با اتحادیه اروپا و ۴ کشور اروپایی درباره یمن خاطرنشان کرد که این گفت‌وگوها با چهار کشور اروپایی و اتحادیه اروپا به دلایل انسانی و مشکلات انسانی حاد مردم یمن و محاصره اقتصادی و رنجی که مردم این کشور از رژیم آدمکش سعودی می‌کشیدند، انجام شده و جابری‌انصاری دستیار ارشد وزیر امور خارجه در امور ویژه سیاسی آن مذاکرات را انجام می‌دهد.
دور دوم نشست‌های ایران و ۴ کشور اروپایی و اتحادیه اروپا درباره یمن ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۷ در رم و به ریاست جابری‌انصاری برگزار شد.سومین دور این گفت‌وگوها ۲۱ شهریور ماه در بروکسل برگزار و جابری‌انصاری در آن نشست درباره راه‌های کمک به پایان جنگ تحمیلی علیه ملت یمن و مهار ابعاد فاجعه انسانی بزرگ جاری در این کشور گفت‌وگو و رایزنی کرد. چهارمین دور گفت‌وگوهای ایران با نماینده اتحادیه اروپا و نمایندگان چهار کشور اروپایی (آلمان،‌فرانسه، انگلیس و ایتالیا) درباره یمن (دوشنبه) نیز ۱۹ آذر ماه در بروکسل برگزار شد.

https://siasatrooz.ir/vdceo78zxjh8zxi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی