?>?> مسکن؛ خشت کج دولت | سیاست روز
سه شنبه ۱ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۲:۰۹
کد مطلب : 110042
سیاست روز وضعیت قیمت بازارملک را بررسی می کند؛

مسکن؛ خشت کج دولت

مسکن؛ خشت کج دولت

"براساس آمار وزارت راه و شهرسازی در بخش مسکن استیجاری به‌طور متوسط در تهران میزان اجاره بها ۳۰ درصد افزایش یافته که این رقم امیدوارکننده است. البته این میزان افزایش در نرخ اجاره‌بها مطلوب نبوده اما در عین حال با آمار و ارقامی که این روزها منتشر می‌شود، متفاوت است."این عبارت بخشی از گفته های رئیس‌جمهوری در نشست با متولیان بخش مسکن است که طی روزهای اخیر نقدهای بسیاری را به همراه داشته است. نقدهایی که از آمار و ارقام های متناقض شروع شده و پس از آن دغدغه ها و نگرانیهای مردم را فراگرفته است.

تناقضات آماری
این آمارهای ارایه شده از سوی رئیس جمهور در حالی مطرح شده که پیش ازاین روزنامه ایران به عنوانی کی ازتریبون های اصلی دولت درگزارشی از افزایش ۸۰ درصدی قیمت زمین خبر داد و نوشت:" مرکز آمار ایران از افزایش ۷۹.۳ درصد قیمت زمین طی پاییز امسال در مقایسه با پاییز سال گذشته خبر داد. زمین یکی از نهاده‌های اصلی در هزینه تمام شده مسکن است. در مناطقی از کشور و بویژه در تهران ۷۰ درصد قیمت نهایی مسکن را قیمت زمین تشکیل می‌دهد. اگر چه دراین گزارش به این موضوع اشاره شده بود که زمین ۷۰ درصدقیمت نهایی ملک را تشکیل می دهد امااینکه رئیس جمهور از رشد ۳۰ درصدی خبر می دهد این بدان معناست که نمیتوان استناد به گزارش های این رسانه رسمی دولت داشت.

غیر قابل استناد
نکته قابل توجه درخصوص این گزارش ها اما بحث آمارهای ارایه شده از سوی وزارت راه وشهرسازی است که رئیس جمهور در صحبت هایی به آن استنادکرده است . ۹ تیرماه سالجاری درست ۳ هفته قبل از اینکه رئیس جمهور به آمار وزارت راه استناد کند این وزارتخانه درگزارشی از از رشد ۱۰۷ درصدی قیمت مسکن دربهار خبر دادو نوشت: "در فروردین امسال متوسط قیمت هر مترمربع واحدهای مسکونی در مناطق ۲۲ گانه تهران ۱۱ میلیون و ۴۱۱ هزار تومان بوده که در ماه بعد یعنی اردیبهشت ماه به ۱۲ میلیون و ۷۱۲ هزار تومان افزایش یافته است. در خردادماه ۹۸ نیز متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی با رشد ۵.۶ درصدی نسبت به دومین ماه بهار امسال به ۱۳ میلیون و ۴۲۵ هزار تومان افزایش یافت.در مجموع طی سه ماه بهار ۹۸ متوسط قیمت مسکن ۱۲ میلیون و ۵۱۶ هزار تومان بود.
از سوی دیگر در فروردین، اردیبهشت و خردادماه سال گذشته متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی به ترتیب ۵ میلیون و ۵۸۴ هزار تومان، ۵ میلیون و ۹۸۴ هزار تومان و ۶ میلیون و ۴۹۰ هزار تومان بود. در بهار سال گذشته میانگین قیمت هر مترمربع واحد مسکونی ۶ میلیون و ۱۹ هزار تومان بود. مقایسه میانگین قیمت در بهار سال گذشته و بهار امسال حاکی از افزایش ۱۰۷.۹ درصدی قیمت در سه ماه ابتدای سالجاری است." درکنار این آمارها اما آمارهای بانک مرکزی به عنوان یک مرجع دیگر دراین زمینه نیز خالی از لطف نیست .
در تاریخ ۶ تیرماه سالجاری روابط عمومی بانک مرکزی با انتشار گزارشی تحت عنوان "گزارش خرداد ماه بازار مسکن شهر تهران منتشر شد" ازاین موضوع پرده برداشت که تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران در خرداد ماه سال ۱۳۹۸، به ۶هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۵۹.۸ درصد کاهش را نشان می دهد. دراین گزارش آمده بود ؛در ماه مورد گزارش، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه های معاملات ملکی شهر تهران ۱۳۳ میلیون ریال بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۴.۹ و ۱۰۴.۳ درصد افزایش نشان می‌دهد. همچنین در گزارش مربوطه اعلام شده بودکه «گزارش تحولات بازار مسکن شهر تهران در خرداد ماه سال ۱۳۹۸»، برگرفته از آمارهای خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور است که توسط اداره بررسی‌ها و سیاست‌های اقتصادی بانک مرکزی تهیه و منتشر شده می‌شود.
در مفاد گزارش یاد شده همچنین عنوان شده بود که رشد قیمت مسکن نشان می‌دهد متوسط قیمت فروش هر مترمربع زیربنای مسکونی در تهران و در مدت یکسال نزدیک به ۹۰ درصد بوده است وهمین محاسبات در کل کشور۲ میلیون ۶۰۰ هزار تومان با میانگین مساحت ۱۰۷ متر مربع و متوسط عمر بنای ۱۱ سال بوده است، که نسبت به فصل قبل ۱۷.۸ درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل ۶۰.۳ درصد افزایش داشته است. دراین گزارش نیم نگاهی هم به قیمت اجاره بها شده و عنوان شده بود که متوسط مبلغ اجاره ماهانه به علاوه سه درصد ودیعه پرداختی برای اجاره یک متر مربع زیربنای مسکونی معامله شده در کل کشور ۱۰ هزار تومان با میانگین مساحت ۹۷ متر مربع و متوسط عمر بنای ۱۳ سال بوده است، که نسبت به فصل قبل ۰.۹ درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل ۲۵.۴ درصد افزایش داشته است.
خشت کج
رشد ۱۰۴ درصدی قیمت مسکن و۳۰ درصدی اجرا بها به استناد آمار منتشر شده تنها یک بعد آماری قضیه است اما نکته مهم و اصلی را باید در سیاست ها و اقداماتی جستجو کرد که بازار ملک و مسکن را به این حال و روز انداخته است و به قولی می توان از آن به عنوان خشت کج دولت یاد کرد.
قدر مسلم این آمارهای کاغذی زمانی که به بازار واقعی می رسند نوسانات به مراتب بیشتری را تجربه می کنند به این ترتیب که برخلاف ادعای متولیان گرانی مسکن تاثیر قابل توجهی را برقمیت اجاره بها می گذارد و فرمول های محاسبه شده دراین خصوص آن طور که باید درشرایط تورمی ایران مصداق ندارد .
این مساله را به خوبی دررشد قیمتی ثبت شده برای اجاره بها در سه ماهه ابتدایی سال می توان مشاهده کرد به این ترتیب که قیمت مسکت۱۰۴ درصدرشدداشته اما مالکان برای مستاجران رشد ۱۰ تا ۴۰ درصدی را لحاظ کرده اند و این رقم حتی ۱۰ درصد از رقمی کعه رئیس جمهوردر آمارهای خود آورده است بیشتر است.
کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی در ارزیابی این روند همواره سیاست های غیر کارشناسی ونادرست متولیان این حوزه را موردانتقادقرار داده ومیگویند؛تداومسیاست های نادرست و عدماجرای درسست برخی قوانین منجر به بغرنج شدن اوضاع دراین بازار شده است. این افراد از سوی دیگر عدم تعادل عرضه و تقاضا را مدنظر قرار داده و می گویند؛ اگر به آمارهای ثبت شده در سال ۹۵ استناد شود بدون احتساب خانه‌های خالی از سکنه ، کشور با ۱.۳ میلیون کسری مسکندرکشور روبرواست. البته در کنلار این مساله باید این نکته را نیزدرنظر داشت که هر ساله چیزی حدود ۷۰۰تا ۸۰۰هزار ازدواج در کشور صورت میگیردکه افزوده شدن خود این رقم به رقم موجود درکنار ۳۰۰هزار واحدی که درکشور سالانه ساخته می شودحکایت از یک بحران جدی دربخش عرضه مسکن دارد.
با تمام این تفاسیر اگر مساله نبودنظارتکافی و منطقی در بازار ملک رابی افزاییم این نکته مطرح می شود که با توجه به عدم تعدال عرضه و تقاضا و با در نظر داشتن نرخ تورمی موجوددرکشور و البته کاهش قدرت خریدمردم نبود نظارت کافی و دقیق از سوی متولیان آینده این بازار راخطرناک تر از شرایط کنونی کرده ومی کند و خوداین مساله درکنار تمام آمارهای ضدو نقیض موجود به عنوان یک مشکل بزرگ و بزرگ برای کشور به حساب می آید که باید مدنظر متولیان باشد.

https://siasatrooz.ir/vdcfjxdy0w6dyxa.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی