متاسفانه رویکرد صادقانه ایران در تمدید یک ماه توافق با آژانس توهم نیاز ایران به مذاکرات وین را به آژانس نیز کشانده است چنانکه در یک سیاسی کاری آشکار آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش فصلی مدعی شد که ایران تاکنون توضیحات لازم را درخصوص ذرات اورانیوم پیدا شده در برخی سایتها ارائه نداده است.
رویکرد به تمدید یک ماه توافق ایران و آژانس در حالی که بر اساس توافق گذشته قرار بر پاکسازی تمام اطلاعات سه ماه اقدامات ایران در تاسیسات هستهای بوده، این توهم را در آژانس ایجاد کرده که ایران به دلیل نیاز به لغو تحریمها و استمرار مذاکرات وین، حاضر به هرگونه امتیاز دهی می باشد لذا در اقدامی سیاسی در چارچوب تحمیل زیاده خواهی غرب در مذاکرات وین، آژانس ادعاهای ساختگی علیه ایران منتشر کرده و سعی نموده تا ایران را متهم به فعالیت در سایتهای پنهانی نماید. رویکردی که با هدف ایران هراسی و توجیه تحریمها علیه ایران صورت گرفته است که عملا بازی آژانس در زمین غرب است. آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش فصلی خود به کشورهای عضو برجام اعلام کرده است که ایران نتوانسته است در خصوص ذرات اورانیوم یافت شده در چندین سایت اعلام نشده توضیحی ارائه دهد. در این گزارش رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که به رصد رویترز رسیده، آمده است: پس از چندین ماه، ایران نتوانسته توضیحات لازم را درخصوص ذرات هستهای در سه سایتی که آژانس از آنها بازرسی انجام داده، ارائه دهد.گروسی همچنین نسبت به حصول پیشرفت در مذاکرات پیش از جلسه هفته آینده شورای حکام ابراز امیدواری کرد.همچنین خبرگزاری ای اف پی در توییتی به نقل از آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنیسازی شده ایران ۱۶ برابر سقف تعیین شده در برجام میباشد.آسوشیتدپرس هم در توییتی نوشت که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سند محرمانه خود اعلام کرده است که از اواخر ماه فوریه به دادههای مهم برای نظارت بر برنامه هستهای ایران دسترسی نداشته است.
در این میان نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ارسال نامه علیاکبر صالحی به گروسی خبر داد و گفت: در این نامه آمده است ایران این بار تصمیم گرفت تا تفاهم فنی مشترک را تمدید نکند، اما با هدف تمهید فرصت بیشتر برای ایجاد پیشرفت و به نتیجه رساندن گفتوگوهای فنی ایران و آژانس، ثبت و نگهداری دادهها را برای یک ماه دیگر ادامه میدهد.کاظم غریبآبادی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمانهای بینالمللی در وین، از ارسال نامه علیاکبر صالحی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی، به مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر داد.
غریبآبادی افزود: در این نامه که در واقع پاسخ به نامه هفته قبل آقای گروسی است و بخش کوتاهی از آن در گزارش اخیر مدیرکل نیز آمده، به گفتوگوی تلفنی دو طرف درخصوص سرنوشت تفاهم فنی مشترک که در سوم خردادماه منقضی شد، اشاره شد و آمده است: «همانگونه که گفتم، ایران این بار تصمیم گرفت تا تفاهم فنی مشترک را تمدید نکند، اما با هدف تمهید فرصت بیشتر برای ایجاد پیشرفت و به نتیجه رساندن گفتگوهای فنی ایران و آژانس، ثبت و نگهداری دادهها را برای یک ماه دیگر ادامه داد.»نماینده دائم کشورمان همچنین گفت که این نامه به تعاملات موجود فیمابین ایران و آژانس در حوزه پادمان نیز پرداخته و در آن آمده است: «ایران تاکنون حداکثر تلاش خود را در همکاری با آژانس به شیوه ای محتوایی و با ارائه توضیحات و پاسخ های ضروری به عمل آورده است. ما از آمادگی آژانس برای تعامل فعالانه و متمرکز با ایران با هدف حل و فصل چند موضوع پادمانی، بدون تاخیر، استقبال می کنیم و به طور جدی انتظار داریم که این تعامل متقابل، بزودی منجر به نتیجه عملی در این زمینه شود.»
ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی سوم خرداد ماه تفاهم سه ماهه اسفند ماه ۱۳۹۹ را برای یک ماه دیگر تمدید کردند و براساس اظهارات غریب آبادی، دادههای دوربینها در سه ماه گذشته به آژانس داده نمیشود و دادههای یک ماه پیشرو هم نزد ایران باقی میماند.در همین خصوص «کاظم غریب آبادی» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد آژانس اظهار داشت: دادههای سه ماه گذشته همچنان در اختیار سازمان انرژی است و به آژانس منتقل نمیشود و دادههای یک ماه پیش روی نیز صرفا نزد ایران خواهد ماند. در رابطه با حذف یا انتقال دادهها، همان شرایط تفاهم مشترک سه ماهه همچنان حاکم خواهد بود.
در همین حال «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در «وین» اتریش در واکنش به توییت «کاظم غریب آبادی» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان های بین المللی در وین در خصوص ارسال نامه «علی اکبر صالحی» معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی به «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصریح کرد که همهچیز در روابط بین ایران و آژانس متأسفانه بسیار پیچیده است. با این وجودما قدردان این واقعیت هستیم که آنها همچنان به حفظ سطح ضروری از همکاری ادامه میدهند. ما دلایلی داریم که معتقدیم دشواریها و مشکلات فعلی موقتی هستند». لازم به ذکر است رفتارهای آژانس نشان میدهد که راهکار پایان دادن به رفتارهای سیاسی آن صرفا در چارچوب اجرای لغو همکاریها با آژانس محقق می شود و نمیتوان از طریق مذاکره دستاوردی در قبال آن داشت.