روز گذشته بالاخره کشمکشها بر سرحذف یارانهها به سرانجام رسید و نمایندگان خانه ملت از توافق بر سر حذف پردرآمدها از دریافت یارانه خبر دادند و اعلام کردند درآمد ماهانه ۲.۵ میلیون تومان به بالا حذف میشوند و به این ترتیب سهم ۴۲ هزار میلیارد تومانی هدفمندی یارانهها با ۵ هزار میلیارد تومان کاهش به ۳۷ هزار میلیارد تومان رسید.
این اتفاق در حالی رخ داده که دولت یازدهم تا قبل از اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها تاکید زیادی بر اختصاص یارانه نقدی به نیازمندان واقعی داشت و بارها در سخنان مسئولان به ویژه معاون برنامهریزی و وزیر اقتصاد عنوان ميشد که تصمیمی بر ادامه روند مرحله اول نیست و دولت قصدی برای پرداخت نقدی به تمامی یارانهبگیران مرحله اول ندارد اما در نهایت و به هر دلیلی که کارشناسان مهمترین عامل آن را نبود بانک اطلاعاتی کامل ميدانستند دولت شناسایی دهکها را کنار گذاشت و ثبتنام مجدد را آغاز کرد. هرچند در زمان ثبتنام این افراد عنوان شد که اگر افراد غیرنیازمند که درآمد بالایی دارند برای دریافت یارانه نقدی اقدام کرده باشند از مجموع یارانهبگیران حذف ميشوند اما نهایتا به واسطه نگرانی دولت از تبعات این مساله چنين اتفاقی تاکنون رخ نداده است.
با این وجود در حالی با گذشت چندینماه از آغاز فاز دوم هدفمندی یارانهها بیش از ۷۳ میلیون نفر ثبتنامکننده یارانه نقدی دریافت ميکنند اما به زودی این مساله به پایان خواهد رسید و دیگر یارانهاي به افراد دارای درآمد سالانه ۳۰ میلیون تومان تعلق نميگیرد.
۴ گروه یارانهبگیر
روز گذشته محمدمهدی مفتح سخنگوی تلفیق در جمع خبرنگاران با اشاره به تعیین تکلیف تبصره ۲۱ لایحه بودجه در مورد هدفمندی یارانهها گفت: کمیسیون تلفیق در رابطه با مسائل مهم به نظر دولت توجه زیاد دارد، زیرا باید این موضوع عملیاتی شود و اطلاعات اجرایی و ریز آن در دست دولت است و در صورتی که دولت معتقد به این موضوع باشد، میتوان آن را به خوبی اجرا کرد، در غیر این صورت با مشکل مواجه خواهد شد.
وی افزود: آنچه در کمیسیون تلفیق تصویب شد، مورد تأیید نماینده دولت که سخنگو و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور است، بود و در حقیقت پیشنهاد کمیسیون برنامه و بودجه مورد تأیید قرار گرفت و نماینده دولت نیز آن را به صراحت تأیید کرد. به گفته سخنگوی تلفیق بودجه، درآمد حاصل از اجرای قانون هدفمندی یارانهها در سال آینده ۴۸ هزار میلیارد تومان است. وی در مورد هزینههای آن بیان داشت: ۵ هزار میلیارد تومان برای تولید، حملونقل عمومی، بهینهسازی مصرف انرژی، واحدهای تولیدی، خدماتی و مسکونی اختصاص مییابد. مفتح ادامه داد: ۱۰ درصد از درآمد هدفمندی که ۴.۸ هزار میلیارد تومان است،در بخش بهداشت و درمان هزینه خواهد شد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه تا ۳۷ هزار میلیارد تومان برای پرداخت یارانه نقدی و غیرنقدی موضوع ماده ۷ هدفمندی تعریف شده است، گفت: بر این اساس چهار گروه میتوانند یارانه دریافت کنند:۱- کلیه خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی یارانه میگیرند. ۲- عشایر و خانوارهای ساکن روستاها ۳- کلیه بازنشستگان کشوری و تأمین اجتماعی مشروط به اینکه حداکثر مستمری تا ۲.۵ میلیون باشد. ۴- کلیه خانوارهایی که برای سازمان هدفمندی احراز شده و درآمد ماهانه آنها زیر ۲.۵ میلیون تومان است. وی ادامه داد: همچنین مقرر شد، از محل صرفهجویی حذف خانوارهای پردرآمد، اعتبار آن در هر استان به بنگاههای تولیدی همان استان و ایجاد اشتغال مولد اختصاص یابد.
مفتح تأکید کرد: یارانه نقدی همان ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان خواهد بود و خانوارهای یارانهبگیر میتوانند به جای دریافت یارانه نقدی، یارانه سود تسهیلات مسکن تا یک و نیم برابر یارانه نقدی بگیرند. سخنگوی کمیسیون تلفیق با اشاره به اینکه ۱.۲ هزار میلیارد تومان برای یارانه تسهیلات مسکن تخصیص یافت که برای خانوارهای آسیبپذیر روستایی، مسکن مهر، سکونتگاههای حاشیه شهرها و ساماندهی مسکن بافت فرسوده خواهد بود.
این نماینده مجلس عنوان کرد: جابهجایی تا ۱۰ درصد در این ردیفهای بودجه بلامانع است، همچنین ۱۰۰ درصد درآمد از محل افزایش برق در سال ۹۳ و ۹۴ تا مبلغ ۷ هزار میلیارد تومان به صنعت برق اختصاص مییابد.
مفتح به دیگر مصوبات کمیسیون تلفیق اشاره کرد و افزود: وزارت ارتباطات مکلف شد، با مشارکت و سرمایهگذاری بخش خصوصی، فیبر نوری در حوزه خارجی اقدام کند، تا سهم مناسب از بازار پهنای باند منطقه را کسب کند. همچنین تا ۱۲۰ میلیارد تومان از اعتبارات عمرانی و جاری دستگاههای وابسته به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با تأیید وزیر به صورت وجوه ادارهشده در جهت ارتقاي بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات، ارتقاي سطح فناوری، ارتقاء کیفیت تولید زیربخش ارتباطات، ارتقاي برنامههای نرمافزاری، ایجاد زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی آیسیتی هزینه شود. به گفته وی حداقل ۸ درصد اعتبارات عمرانی هر استان به طرحهای هادی روستایی اختصاص مییابد.
طرح ۳۶ روش برای شناسایی
در همین رابطه رجب رحمانی در گفتوگو با تسنیم درخصوص جلسه کمیسیون تلفیق با رئیس سازمان مدیریت وبرنامهریزی کشور گفت: بعد از جلسات و ارائه طرحهاي فراوان برای ادامه هدفمندی یارانهها سرانجام ديروز با همفکری و موافقت نمایندگان دولت از جمله آقای نوبخت پیشنهاد کمیسیون بودجه مطرح و با تغییراتی تصویب شد.
وی با بیان اینکه پیشنهاد کمیسیون بودجه همان پیشنهاد دولت برای هدفمندی یارانهها به همراه تغییراتی بود، افزود: در لایحه دولت، سهم هدفمندی یارانهها ۴۲ هزار میلیارد تومان اعلام شده بود که در جلسه دیروز کمیسیون این رقم با ۵ هزار میلیارد تومان کاهش به ۳۷ هزار میلیارد تومان رسید.
این عضو کمیسیون تلفیق ادامه داد: یکی از پیشنهاداتی که به تصویب کمیسیون تلفیق رسید و اتفاقاً رئیس سازمان مدیریت هم با آن موافق بود، حذف یارانه خانوارهایی بود که درآمد سالانه آنها ۳۰ میلیون تومان (ماهانه ۲.۵ میلیون تومان) باشد. وی درخصوص روشهای در نظر گرفته شده برای شناسایی افراد با درآمد بالای ۲.۵ میلیون تومان گفت: شناسایی پیچیده نیست. دولت ۳۶ گزینه برای شناسایی دهکهای درآمدی آماده کرده است که در سادهترین روشها میتواند از مالیات و فیش حقوقی این گروه را شناسایی کند.
رحمانی با بیان اینکه یکی از پیشنهادات مورد بحث استفاده از منابع حاصل از حذف یارانه مشمولان طرح مذکور در هر استان برای اشتغالزایی و تولید بود، تصریح کرد: همچنین مصوب شد که ۱۲۰۰ میلیارد تومان یارانه تسهیلات مسکن برای اقشار آسیبپذیر و بافتهای فرسوده و... اختصاص یابد.
وی افزود: یکی از پیشنهادت این بود که افرادی که در سال آینده مشمول دریافت یارانه ۴۵۵۰۰ تومانی نیستند از یارانه سود تسهیلات مسکن بهرهمند شوند. علاوه بر آن برای کمک به تولید نیز ۵ هزار میلیارد تومان مورد تصویب قرار گرفت.
با این وجود حال باید منتظر ماند و دید دولت کدامیک از ۳۶ روش پیشنهادی خود را اجرا خواهد کرد و با اجرای این روشها چه حجمی از یارانهبگیران پولدار حذف ميشوند و از همه مهمتر دولت با رقم یارانه این افراد که حذف شدهاند چه اقدامی را عملیاتی خواهد کرد تا اقتصاد کشور از این مشکلات خارج شود.