شنبه ۳۰ فروردين ۱۳۹۳ - ۲۲:۳۵
کد مطلب : 86833
ارزيابي كارشناسان از امضاي اوباما براي لغو رواديد ابوطالبي

تدبير دولت در مقابل تنش ديپلماتيك آمريكا چه بايد باشد؟

تدبير دولت در مقابل تنش ديپلماتيك آمريكا چه بايد باشد؟

اوباما در حالی مصوبه مداخله جویانه کنگره در خصوص لغو روادید ابوطالبی را امضا کرد که بسیاری از کارشناسان ضمن کافی نبودن اقدامات وزارت خارجه خواستار پاسخ قاطع این دستگاه نسبت به این زیاده خواهی‌ها شدند.
سنای آمریکا ۱۸ فروردین و متعاقب آن مجلس نمایندگان این کشور ۲۱ فروردین با تصویب قانونی با ورود سفیر پیشنهادی ایران در سازمان ملل به خاک این کشور مخالفت کردند.
دیروز هم باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا به تبعیت از سنا طرح مصوب کنگره برای امتناع از ارائه ویزا به کسانی که به تشخیص وی در عملیات‌های تروریستی علیه آمریکا و متحدانش دست داشته و تهدیدی برای امنیت ملی این کشور محسوب می‌شوند را امضا کرد. در همین حال ماری‌هارف، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، اعلام کرد باراک اوباما قانون مصوب کنگره را که به موجب آن واشنگتن می‌تواند از ارائه ویزا به حمید ابوطالبی، نماینده پیشنهادی ایران به سازمان ملل، امتناع ورزد امضا کرد.
امضای قانون مصوب کنگره توسط رئیس‌جمهور آخرین مرحله در رسمیت بخشیدن به آن است و از این پس دولت فدرال و سازمان‌های تابعه آن ملزم به اعمال آن می‌باشند. به‌گفته ماری هارف، براساس قانون S. ۲۱۹۵ که قانون کنونی را اصلاح می‌کند، آمریکا می‌تواند از ورود هر نماینده سازمان ملل که به‌تشخیص رئیس‌جمهور قبلاً در اقدام تروریستی علیه آمریکا و متحدین این کشور نقش داشته و یا تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا محسوب می‌شود، اجتناب ورزد.
این قانون پس از معرفی حمید ابوطالبی به‌عنوان نماینده ایران در سازمان ملل در کنگره آمریکا و به‌منظور ممانعت از ورود وی به آمریکا تصویب شد. دولت و کنگره آمریکا ادعا می‌کنند که ابوطالبی در جریان تسخیر سفارت این کشور در تهران نقش داشته است.
این اقدام وامضای تایید مصوبه کنگره امریکا از سوی اوباما در حالی صورت گرفته که بررسی سابقه رفتار و عملکرد امریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران به ویژه پس از انقلاب اسلامی سراسر از روی کینه ورزی و خصومت ودشمنی بوده است و با ادعاهای این کشور برای تعامل با جمهوری اسلامی صد درصد در مغایرت است.
مسئله ابوطالبی یکی از هزاران سناریو‌سازی‌های ضد ایرانی امریکا در قبال ملت ایران است تا ضمن تحقیر ملت، پرونده دیگری را در قبال جمهوری اسلامی ایران بگشاید و به نوعی مذاکرات هسته‌ای ایران با ۱+۵ با چالش روبرو کرده و درنهایت بتواند امتیاز بگیرد.
رفتار مقامات امریکایی و بالاخره امضای اوباما برمصوبه دخالت جویانه این کشور بر عدم روادید به ابوطالبی در حالی است که سکوت سازمان ملل در این خصوص به عنوان یک نهادی که تمامی کشورها از حق مشترک در آن برخوردارند جای بسی تامل دارد. در این میان بسیاری از ناظران سیاسی ضمن انتقاد از عملکرد ضعیف وزارت خارجه در قبال این اقدام گستاخانه دولت امریکا خواهان پیگیری شدید دستگاه دیپلماسی کشورمان و حتی شکایت به دادگاه لاهه شدند.
در خصوص این اقدام ضد ایرانی امریکا مدیر عامل موسسه واشنگتن می‌نویسد شاید دولت اوباما با عدم صدور ویزا برای سفیر جدید ایران در سازمان ملل، به دنبال کسب رضایت مخالفان داخلی باشد اما ممکن است این اقدام علاوه بر برانگیختن مخالفت کشورهای دیگر، مذاکرات هسته‌ای را نیز به خطر بیاندازد. مایکل سینگ مدیرعامل موسسه واشنگتن خطر این اقدام باراک اوباما را «بیش از پیش پیچیده‌تر کردنِ گفت‌وگوی دیپلماتیک با دولت ایران» دانست و افزود: «علاوه بر این می‌تواند باعث خشم کشورهای دیگر -از جمله متحدانی- بشود که نگرانند این حادثه باعث تبدیل شدن به سنت بشود و آزادی عمل آن‌ها در انتخاب نماینده در نیویورک را محدود کند.»
مدیرعامل موسسه واشنگتن اعتراضات تهران را شدید می‌داند و به ناقضِ وظایف دیپلماتیکِ آمریکا بودنِ آن اشاره می‌کند.
در پایان تحلیل موسسه واشنگتن آمده است: «بسیاری از ناظران کهنه‌کار از روابط آمریکا- ایران نگرانند که ماجرای ابوطالبی نمونه دیگری از مسایل غیر مربوطی باشد که هر گاه نوید گشایش دیپلماتیکی وجود داشته است، باعث انحراف ماجرا شده است. اما هر مذاکره دشواری نیازمند به فایق آمدن بر چنین موانعی است. از این گذشته، هدف از مذاکرات گروه ۱+۵ رسیدن به توافقی محدود به مسئله هسته‌ای است. حتی اگر به چنین توافقی دست بابند، باید با وجود تنش‌هایی که درباره موضوعات بیشماری میان ایران و آمریکا و متحدانش وجود دارد، پابرجا بماند. اگر مذاکرات به دلیل این حادثه متوقف شود، باید درباره این دیدگاه محدود کردنِ موضوع بازنگری صورت گیرد.»
از همین رو سیاست روز در گفت‌وگو با کارشناسان به تبیین و چگونگی واکنش مقامات کشورمان می‌پردازند که به شرح ذیل است. 

باید در مجامع بین المللی و منطقه ای شکایت کنیم
قنادباشی کارشناس سیاست خارجی در خصوص اقدام باراک اوباما گفت: وزارت‌خارجه در خصوص لغو رویداد ابوطالبی و رفتارهای خارج از عرف دیپلماتیک این کشور واکنش‌هایی را از خود نشان داده چنانچه سخنگوی وزارت خارجه کشورمان چندین مرحله این اقدام آمریکا را غیرقانونی خوانده است اما این واکنش کافی نیست.
وی افزود: مقامات کشورمان بالاخص وزارت خارجه آمریکا باید از چند اهرم برای این اقدام غیردیپلماتیک و دخالت آمریکایی استفاده کند. اول اینکه طرح شکایتی از سوی وزارت خارجه کشورمان نوشته و به دادگاه لاهه فرستاده شود.
این کارشناس سیاست خارجی تصریح کرد: با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ایران ریاست جنبش غیرمتعهدها را به عهده دارد می‌تواند این موضوع را به این جنبش بکشاند و با برگزاری یک جلسه فوق‌العاده نسبت به رفتارضد ایرانی آمریکایی‌ها اقدامات عملی انجام دهد. وی گفت کرد: سازمان کنفرانس اسلامی نیز یکی ازجایگاههایی است که می‌تواند موضوع ابوطالبی را به آن جا بکشانیم و شکایت خود در این سازمان نیز مطرح کنیم. وی با اشاره به اینکه رسانه‌ها نیز می‌توانند نقشی موثر در این اقدام داشته باشند خاطرنشان کرد: این مسئله را نیز می‌توانیم به روزنامه‌های آمریکایی و غربی بکشانیم تا از حق قانونی خود در سازمان ملل و جایگاه جمهوری اسلامی ایران به درستی دفاع کنیم.

از دستگاه دیپلماسی اقتدار بیشتر را می‌خواهیم
حسن‌هانی‌زاده دیگر کارشناس سیاست خارجی در این خصوص گفت: در واقع امضای باراک اوباما پای مصوبه کنگره آمریکا در خصوص عدم دادن ویزا به نماینده جدید کشورمان در سازمان ملل نشانه ضعف سیاسی کاخ سفید است.
وی افزود: کاخ سفید، کنگره و وزارت خارجه به شدت تحت لابی صهیونیست‌ها اقدام به امضای مخالفت با حضور ابوطالبی کردند. که نشان می‌دهد سیاست خارجی آمریکا تابعی از رژیم صهیونیستی است. وی همچنین گفت: از سویی دیگر مصادره ساختمان بنیاد علوی نیز یکی دیگر از اقدامات آمریکا علیه ایران تلقی می‌شود که به طور حتم مقامات کشورمان باید اقدامی متقابل انجام دهند
این کارشناس سیاست خارجی با بیان اینکه آمریکایی‌ها جنایات بسیاری را در قبال ملت ایران انجام داده‌اند گفت: وزارت خارجه باید یک تیم حقوقی برای طرح اقدام آمریکا در دادگاه لاهه تنظیم کند و هرگز در قبال چنین گستاخی کوتاه نباید. وی با اشاره به اینکه وزارت خارجه در این خصوص باید تحرک بیشتری از خود نشان دهد خاطرنشان کرد: تاکنون واکنش‌هایی که وزارت خارجه از خود نشان داده ضعیف و متناسب با جایگاه ملت ایران نبود بنابراین از دستگاه دیپلماسی کشورمان می‌خواهیم در مقابله با آن تدبیر درستی اتخاذ نمائید.

باید امریکا را تحت فشار قرار دهیم
محمد حسن قدیری ابیانه کارشناس سیاست خارجی نیز در این خصوص گفت :آمریکایی‌ها با ممنوعیت ابوطالبی در یک اقدام کاملا غیرقانونی خودشان را در معرض نقض حقوق و ادعای بین‌المللی قرار دادند بنابراین ما نیز باید هم به سازمان ملل و هم از طریق سایر کشورها امریکا را تحت فشار قرار دهیم. وی افزود :هر چند سخنگوی آقای بان کی مون این مسئله را موضوعی بین ایران و آمریکا اعلام کرده ولی به وضوح می‌داند که این کار آمریکا خلاف عرف دیپلماتیک است و در حقیقت گوش به فرمان بودن خودش را نسبت به آمریکا به نمایش گذاشته من معتقدم باید چند کار انجام دهیم. وی تصریح کرد:یکی اینکه ما بگوییم با توجه به اهانت‌های خانم شرمن به ملت ایران قادر به حضور وی در مذاکرات نیستم و آمریکا باید نماینده دیگری از ۱+۵ معرفی کند و اگر او بخواهد از طرف آمریکا در مذاکرات حضور پیدا کند نمایندگان ایران در آن شرکت نکنند بطورحتم این مسئله انعکاس بین‌المللی خواهد داشت و آمریکا را مورد نقد روزافزون در محافل جهانی قرار خواهد داد. وی همچنین گفت :اگر به این دلیل مذاکرات انجام نشود و ادامه نیابد مقصر اصلی آمریکا خواهد بود و آمریکا نخواهد توانست یک انسجام در صفوف غرب علیه ایران ایجاد کند چرا که آغاز این حرکت‌ها با تخلف آمریکا از قوانین حقوقی و بین‌المللی آغاز شده است
این کارشناس سیاست خارجی امریکا با بیان اینکه ما کماکان باید اقدام غیرقانونی آمریکا را مورد حملات رسانه‌ای قرار دهیم گفت :اقدام دیگر می‌تواند شرکت دادن ابوطالبی در مذاکرات با ۱+۵ باشد، یعنی غربی‌ها مجبور به مذاکره با او شوند پایداری ایران در مواضع خود برضد آمریکا می‌تواند به مرور آمریکا را در موضع اتهام قرار دهد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر ایران در مقابل این زیاده‌خواهی امریکا کاستی کند ممکن است در آینده کشورهای دیگری که بخش‌های دیگری در سازمان ملل قرار دارد مثل فرانسه ایتالیا اتریش و دیگران هم برای خود حقی در تایید یا رد نمایندگان کشورها قائل شوند اقدام سومی که می‌توان انجام داد برعهده گرفتن ابوطالبی نمایندگی ایران در ژنو نزد سازمان ملل است ضمن اینکه باید هرگونه از مذاکرات دوجانبه با آمریکا در قالب ۱+۵ منتفی اعلام گردد این گزینه‌هایی است که قابل بررسی در ارتباط با این موضوع می‌باشد.

نباید در مقابل زیاده خواهی امریکا کوتاه بیاییم
نماینده مردم بجنورد در مجلس گفت:کوتاه آمدن در مقابل زیاده خواهی آمریکا موجب مطرح شدن خواسته‌های نامشروع‌تر خواهد شد.
قاسم جعفری نماینده مردم بجنورد در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به امضای قانون ممنوعیت ورود نماینده ایران به خاک آمریکا اظهار داشت: آمریکا میزبان سازمان ملل متحد است و حق دخالت در شئون داخلی این سازمان را ندارد. وی ادامه داد: آمریکا حق ندارد که دیکته کند که کشورها چه کسی را بفرستند؛ کشورها در مسیر مصالح و منافع خود و تعاملاتی که با سازمان‌های بین‌المللی از جمله سازمان ملل دارند و براساس قوانین و رسمی شناخته شده بین المللی عمل می‌کنند. بنابراین این زورگویی آمریکایی‌ها حرکت کاملاً هیستریک است و نشان می‌دهد که عصبانیت آن‌ها از ملت ایران به اوج خود رسیده است، وگرنه این گونه قانون را زیر پا نمی‌گذاشتند. نماینده مردم بجنورد در مجلس افزود: از طرف دیگر ما راهی جز استقامت نداریم؛ هرچه بخواهیم عقب نشینی کنیم خواسته‌ها طولانی‌تر خواهد شد و طومار وسیع‌تر و طولانی‌تری از خواسته‌های خود را به ما خواهند داد و خواسته‌های نامشروع فراوانی را مطرح می‌کنند. بنابراین ما به دولت می‌گوییم که در مقابل یاغی و گردن کش بایستد.
جعفری گفت: دولت امید پایداری نظام و مقاومت را با تدبیر و استقامت و ایستادن خود به مردم تزریق کند، چون حرف از تدبیر و امید است، هم تدبیر و هم امیدواری به آینده انقلاب اقتضا می‌کند که با صلابت بایستند و مسئله را در حد یک فرد ندانند و مسئله را در این بدانند که این آغاز خواسته‌های نامشروع فراوانی است. وی خاطرنشان کرد: بنابراین سازمان ملل و آقای به ان کی مون در مقابل کسانی که برخلاف عرف و قوانین بین الملل برخورد می‌کنند باید تکلیف خود را مشخص کند که آیا برده آمریکا است یا دبیر کل سازمان ملل است؟
نماینده مردم بجنورد در مجلس در پایان گفت: همچنین این موضوع امتحانی برای ملت ایران و دولت خواهد بود که چقدر بر سر خواسته‌های خود می‌ایستد و اگر نایستند بدانند که در آینده آمریکا و دشمنان امیدوار می‌شوند که می‌توانند خواسته‌های دیگری نیز داشته باشند.

https://siasatrooz.ir/vdchx6n6.23n-xdftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی