این روزها در حالی اعتراضهای ضد نژادپرستی مردم به دستور دولتمردان آمریکا سرکوب میشود که گزارشها نشان میدهد پلیس آمریکا سالانه حدود ۱۰۰۰ نفر را میکشد که شمار قربانیان سیاهپوست این اقدامات بیشتر از دیگران است.
روزنامه واشنگتن پست در مطلبی نوشت: اعتراضات علیه آدمکشی پلیس آمریکا در سال ۲۰۱۵ در سراسر این کشور گسترش یافت. معترضان در شیکاگو راهپیمایی کردند، در بالتیمور اعتراضات به آشوب کشیده شد و ناحیهای بیرون از پاسگاه پلیس مینیاپلیس را چند هفته تحت کنترل گرفتند. بر اساس گزارش ها، معترضان به خیابانهای فرگوسن آمدند؛ جایی که پلیس سفیدپوست سال قبل از آن یک نوجوان سیاهپوست را کشته بود و این امر بحث ملی تازهای را درباره استفاده از زور و نحوه رفتار پلیس با اقلیتها به جریان انداخته بود. آن سال واشنگتن پست جمع آوری آمار را از اینکه چند نفر از مردم با شلیک پلیس کشته شدند، شروع کرد. تا پایان سال ۲۰۱۵، ماموران پلیس حدود هزار نفر را با شلیک گلوله کشته بودند که دو برابر آماری است که دولت فدرال در یک سال ثبت کرد.با مطرح شدن این بحث از یک شهر به شهر دیگر، برخی مسئولان قول دادند استفاده پلیس از زور اصلاح میشود. با این حال سال بعد هم پلیس در سراسر کشور حدود هزار نفر را با شلیک گلوله کشت. در سال ۲۰۱۷ هم همین آمار تکرار شد و در سالهای بعد از آن هم، بر اساس آماری که این روزنامه ثبت میکند، تکرار شد. از سال ۲۰۱۵، پلیس ۵۴۰۰ نفر را کشته است.این آمار تاثیرناپذیری موج اعتراضات را نشان داده است، نظیر اعتراضاتی که به دنبال مرگ جورج فلوید به دست پلیس مینیاپلیس، هم اکنون در خیابانهای آمریکا جریان دارد. آمار افراد کشته شده به رغم نوسان در آمار جرم، تغییرات در کادر مدیریت پلیس و اعمال فشار در سراسر کشور برای اصلاح عدالت کیفری، ثابت مانده است.
حتی با وجود اینکه همه گیری کرونا و دیگر محدودیت ها، هفتهها میلیونها نفر را در خانه نگه داشت، پلیس در هفته اول ژوئن، ۴۶۳ نفر را کشت که ۴۹ نفر بیشتر از آمار در مدت مشابه سال ۲۰۱۹ است. در مه (اردیبهشت -خرداد)، پلیس با شلیک گلوله، ۱۱۰ نفر را کشت که بیشترین آمار از مدت زمانی محسوب میشود که این روزنامه چنین حوادثی را ردیابی میکند. کسانی که دههها این موضوع را دنبال کرده اند، شاهد تکرار و تغییر نکردن این روند در هر سال بوده اند. نکته قابل توجه آنکه سخنگوی کاخ سفید در نشست خبری خود عنوان کرد که دولت آمریکا درباره اقدام پلیس علیه معترضان در مقابل کاخ سفید، پشیمان نیست. لازم به ذکر است در اعتراضات ضد نژادپرستی دوشنبه شب در منطقه بروکلین شهر نیویورک، در فاصله زمانی تنها ۱۰ دقیقه ۷ نفر هدف تیراندازی قرار گرفتند. صدها گروه حقوق بشری در نامهای خطاب به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، خواستار تحقیق درباره سوء رفتار پلیس آمریکا به ویژه در برخورد با معترضان شدند. لازم به ذکر است برخلاف اظهارات مقامهای آمریکایی مبنی بر نسبت دادن تخریب اموال عمومی به معترضان خشن، کلیپهای ویدئویی از اعتراضات آمریکا نشان میدهد افسران پلیس با چاقو، لاستیک خودروهای معترضان را پنچر میکنند.
خبر دیگر آنکه همزمان با جهانی شدن اعتراضهای ضد نژادپرستی سازمان ملل به کارمندانش دستور داده از شرکت در اعتراضاتی که در پی قتل شهروند سیاهپوست آمریکایی در این کشور آغاز و به کشورهای دیگر بسط یافت خودداری کنند، اقدامی که نقض منشور این سازمان خوانده شده است. «آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل روز پنجشنبه در یک نشست مجازی در گفتوگو با کارمندان این سازمان گفت: بسیاری از همکاران در سازمان ملل تمایل دارند در این زمینه صحبت کنند و فعال باشند، اما باید خویشتنداری کنند.
گوترش افزود: همه ما از وحشیگری انجام شده در قتل «جورج فلوید» شوکه شدیم. مهم است که بدانیم در مرکز این بحران، یک سوال جدی درباره نژادپرستی وجود دارد.
صاحبنظران حوزه جامعه شناسی با تحلیل رویکرد این روزهای ترامپ میگویند مقصر دانستن محرکهای خارجی بدون ارائه شواهد قانع کننده، به مفهوم بی توجهی به مسائل اساسی است. مسائل اساسی اعتراضات این روزهای آمریکا در سرخوردگی مردم از کمبودهای ساختاری گوناگون و انزجار از خشونت همیشگی پلیس این کشور علیه رنگین پوستان خلاصه میشود و اگر نابرابری و بی عدالتی که با شیوع کرونا علیه این قشر از مردم آمریکا تشدید شده را هم به آن افزود، بی شک خشم و انفجار را به دنبال دارد و شاهد رفتارهایی خواهیم بود که جرم خشونت آمیز شناخته میشوند.