دوشنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۸ - ۲۱:۳۸
کد مطلب : 112043
کارشناسان مطرح کردند؛

ورود بازار مسکن به فاز احتیاطی

با نزدیک شدن به ماه های پایانی سال جاری و افزایش معاملات، برخی مالکان فروش واحدهای خود را به حالت تعلیق درآوردند، با این وجود کارشناسان رشد قابل توجه قیمت را برای بازار مسکن متصور نیستند.
چهار متغیر بیرونی و یک عامل داخلی تقاضا برای خرید ملک را در شهر تهران افزایش داد. فعالان بازار املاک میگویند تغییر قیمت بنزین، افزایش نرخ ارز، رشد قیمت کالاها از جمله خودرو، ثبات بازارهای رقیب مثل بورس منجر به افزایش تعداد معاملات شده است.
از سوی دیگر تغییر قیمت بنزین، رشد قیمت آهنآلات و دستمزد را در پی داشته است. در این شرایط خریداران آیندهنگر وارد بازار شدهاند. آمار اتحادیه املاک نشان میدهد در نیمه اول آذرماه معاملات در تهران ۱۸۱ درصد و در کل کشور ۷۲ درصد افزایش پیدا کرده است. تحرک بازار مسکن و همچنین افزایش قیمت بنزین باعث شده تا مالکان از دادن تخفیف خودداری کنند. این رفتار طرف عرضه ممکن است روند کاهشی قیمت مسکن را متوقف کند. آمار بانک مرکزی نشان میدهد طی چهار ماه گذشته قیمت مسکن در شهر تهران ۶.۶ درصد کاهش یافته است.
با این وجود واسطههای ملکی عنوان میکنند طی حدود ۲۰ روز گذشته تعداد فایلهای نوساز در دفاتر املاک کاهش یافته است. برخی سازندگان با این تصور که متغیرهای بیرونی بر قیمت ملک اثر خواهد گذاشت حدود ۳۰ درصد آپارتمانهای خود را از بازار خارج کردهاند و فروش آنها را برای غلبه بر انتظارات تورمی به حالت تعلیق درآوردند.
تحریک تقاضای واقعی مسکن در تهران به عنوان خروجی ریزش قیمتهای پیشنهادی بروز کرد. پس از افزایش ۱۹ و ۲۲ درصدی ماهیانه تعداد معاملات در مهرماه و آبان ماه، آمار ارایه شده توسط اتحادیه مشاوران املاک تهران از حدود سه برابر شدن قراردادهای خرید و فروش در آذرماه حکایت دارد.

درک مشترک
در شرایط فعلی، کارشناسان معتقدند که هر دو طرف عرضه و تقاضا در بازار مسکن به درک مشترک رسیدهاند. از یک طرف مالکان به این نتیجه رسیدهاند که ظرفیتی برای رشد قیمت وجود ندارد. خریداران نیز میدانند که نمیتوان انتظار ریزش شدید قیمت را داشت. آبان ماه ۱۳۹۸ با اینکه معدل کلی قیمت مسکن شهر تهران دو درصد نسبت به ماه قبل از آن کاهش داشته اما جزئیات گویای آن است که قیمت در ۱۵ منطقه نیمه جنوبی و پرتقاضای شرق و غرب، رشد یافت اما با توجه به افت نسبتا زیاد قیمتها در مناطق ۱، ۲، ۳، ۶، ۸، ۱۱ و ۲۰ میانگین کل دو درصد کاهش نشان داد.
نمایههای دریافتی حاکی از آن است که قیمت مسکن به کف نزدیک شده و متقاضیان موثر که خانه را به قصد سکونت خریداری میکنند برای خرید آماده میشوند. البته با وجود افزایش قیمت آهنآلات و نرخ دستمزد که به دنبال افزایش قیمت بنزین اتفاق افتاد کارشناسان، تورم مجدد را برای بازار مسکن متصور نیستند.
محمود محمودزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی درباره پیشبینی از آینده بازار مسکن به گفت: اگر مسکن را به شکل جداگانه از سایر حوزهها بررسی کنیم به یک نتیجه مشخص میرسیم اما تحولات بازار مسکن همیشه تحت تاثیر بازارهای ثانویه قرار دارد و همواره در سالهای گذشته اینگونه بوده است. وی افزود: در حال حاضر برای گران شدن مسکن هیچ دلیل فنی و علمی نداریم ولی اگر تحت تاثیر بازارهای دیگر قرار گیرد بحث جداگانهای است. با این حال برآورد این است که مسکن از ثبات برخوردار خواهد بود تا پایان سال بتوانیم برنامههای جدید را برای کنترل آن ارایه کنیم.

تورم مجدد در بازار مسکن
همچنین سید محمد مرتضوی، عضو هیات مدیره کانون انبوهسازان با بیان اینکه حداقل تا سه سال آینده قیمت مسکن افزایش پیدا نمیکند، تصریح کرد: کاهش قیمت نیز به دلایلی که برای همه روشن است اتفاق نمیافتد. در همین هفتههای گذشته بعد از تغییر قیمت بنزین، قیمت آهنآلات بالا رفت و دستمزدها نیز افزایش پیدا کرد. با وجود اینکه دولت تلاش میکند نرخ کالاها را ثابت نگه دارد، عملا افزایش قیمت بنزین بر قیمت تمام شده مسکن تاثیر گذاشته و هزینههای سازندگان بالا رفته است. در واقع تورم روی دوش تولیدکننده است ولی شرایط آن وجود ندارد که این تورم را به مصرف کننده تحمیل کند.
آبانماه سال جاری تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به ۴۱۰۰ واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه گذشته ۱۹.۵ درصد افزایش و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۴۰.۷ درصد کاهش داشته است. همچنین متوسط قیمت خرید فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران ۱۲ میلیون و ۴۶۰ هزار تومان بود که نسبت به ماه گذشته و ماه مشابه سال قبل به ترتیب دو درصد کاهش و ۳۵.۸ درصد افزایش را نشان میدهد. 

https://siasatrooz.ir/vdci5razpt1azu2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی