جمعه ۱ مرداد ۱۴۰۰ - ۲۲:۴۹
کد مطلب : 118957
صادرات نفت ایران از دریای عمان با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در روز آغاز شد

خط لوله جاسک، ایرانی‌ترین خط لوله

به همت متخصصان داخلی و در اقدامی که نشانگر توان داخلی برای بی اثر کردن تحریم‌هاست، طرح انتقال نفت به جاسک و صادرات نفت ایران از دریای عمان با ظرفیت روزانه ۳۰۰ هزار بشکه،به بهره برداری رسید.
فرآیند رسمی بارگیری و صادرات نخستین محموله نفت خام از پایانه جاسک روز پنجشنبه با فرمان رئیس‌جمهوری آغاز شد.طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک که با هدف متنوع‌سازی مبادی صادرات نفت کشور اجرایی شد، با حدود ۲ میلیارد دلار اعتبار مصوب به منظور ایجاد ظرفیت انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت خام و ذخیره‌سازی و صادرات آن از طریق پایانه جدید جاسک، تضمین استمرار صادرات نفت، تمرکززدایی از پایانه‌های صادراتی و متنوع‌سازی آن و توسعه پایدار و اشتغال‌زایی در سواحل مکران اجرا می‌شود که تاکنون ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه نفت (در روز) ایجاد شده است و این ظرفیت قرار است به‌تدریج به روزانه یک میلیون بشکه برسد.
بیژن نامدار زنگنه در آیین بهره برداری از طرح‌های وزارت نفت با حضور ویدئو کنفرانس رئیس جمهور افزود: این طرح که مرحله نخست آن به بهره برداری رسید، جلوه‌ای از در هم شکستن تحریم‌ها و تکیه بر توان داخلی بوده است.
وی با بیان این که امروز روز تاریخی در صنعت نفت ایران است، گفت: برای نخستن بار در تاریخ بیش از ۱۱۰ ساله صنعت نفت ایران، عملیات صادرات نفت خام از سواحل مکران در دریای عمان آغاز شد.
وزیر نفت افزود: احداث خط لوله‌ای به نام محرم در آن زمان آغاز شد که با پایان جنگ این خط رها شد و بخشی از این خط به قطر ۵۶ اینچ و به طول ۲۲۰ کیلومتر در استان بوشهر به انتقال آب به مناطق ساحلی اختصاص یافت.
زنگنه گفت: در سفر رئیس جمهور در سال ۹۲ به استان هرمزگان دوباره با دستور شما جنبه بسیار جدی گرفت و بر این اساس بعد از کارشناسی موضوع، توجیه اقتصادی، فنی و زیست محیطی، طرح با اعتباری حدود ۲ میلیارد دلار در شورای اقتصاد تصویب و ابلاغ شد.
وی افزود: فرآیند ساخت و تأمین تجهیزات از سال ۹۷ آغاز و عملیات لوله‌گذاری این طرح به طور رسمی در تیر ۹۹ با دستور رئیس جمهور آغاز شد.وزیر نفت گفت: این خط لوله با قطر ۴۲ اینچ یعنی ۱۰۶ سانتی‌متر و طول هزار کیلومتر از منطقه گوره استان بوشهر نفت خام سنگین و نیمه سنگین را به جاسک در استان هرمزگان منتقل کند.
زنگنه افزود: در مسیر این خط لوله ۵ تلمبه خانه نفت خام، ۱۰ پست برق و ۳۰۰ کیلومتر خط انتقال نیروی اختصاصی کشیده شده است و همچنین دو ایستگاه توپک رانی داریم.
زنگنه گفت: در پایانه جاسک در مجموع ۲۰ مخزن با مجموعه ظرفیت ۱۰ میلیون بشکه ذخیره سازی در حال اجرا است. وزیر نفت گفت: بخش‌هایی که امروز به بهره برداری رسید شامل هزار کیلومتر خط لوله، ایستگاه تلمبه خانه شماره ۲، تأسیسات ارسال و دریافت توپک و تجهیزات بارگیری نفت در جاسک با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در روز است.زنگنه با بیان این که پیشرفت کل طرح تاکنون ۸۲ درصد بوده است، افزود: تاکنون حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار در این طرح هزینه شده است.
وی با اشاره به این که برق مورد نیاز تلمبه خانه‌های مسیر خط لوله، ۱۰۰ مگاوات و در ظرفیت کامل است، گفت: دو شرکت تابعه شرکت ملی نفت ایران یکی شرکت مهندسی و توسعه نفت و دیگری شرکت نفت و گاز پارس به ترتیب مسئولیت بخش‌های خشکی و دریایی این طرح را بر عهده داشتند.
وزیر نفت افزود: در شرکت مهندسی و توسعه نفت قرارداد‌هایی که با پیمانکاران امضا شده هزار و ۱۵۰ میلیون دلار است که تاکنون ۹۷۰ میلیون دلار پرداخت شده و در شرکت نفت و گاز پارس قرارداد‌هایی که با پیمانکاران و تأمین کنندگان به امضا رسیده معادل ۳۰۰ میلیون دلار است که تاکنون ۲۰۰ میلیون دلار آن پرداخت شده است.وزیر نفت با بیان این که طرح انتقال نفت از گوره به جاسک در ابتدای سال ۱۴۰۱ به بهره‌برداری کامل خواهد رسید، گفت: ما اکنون با ۳۰۰ هزار بشکه در روز آغاز می‌کنیم، اما در مهر تا آبان به ظرفیت ۴۰۰ هزار بشکه در روز و از آبان تا دی به ۵۰۰ هزار بشکه خواهد رسید.
زنگنه افزود: با آمدن تلمبه خانه‌ها و یک مخزن ذخیره در جاسک از دی تا اسفند، ظرفیت به ۷۵۰ هزار بشکه در روز افزایش می‌یابد و از اسفند به بعد ظرفیت به ۲ میلیون بشکه خواهد رسید که این موضوع مهمی است.وزیر نفت افزود: در تمام بخش‌های خط لوله جاسک و تأسیسات مرتبط آن استاندارد‌های ملی و بین‌المللی از جمله استاندارد‌های IPS و API رعایت شده است.

زنگنه طرح خط لوله گوره به جاسک را جلوه‌ای از در هم شکستن تحریم‌ها و تکیه بر توان داخلی بیان کرد و افزود: وقتی که ما کار را آغاز کردیم برای ورود ۴۰۰ هزار تن ورق مسی که ورق مخصوص مقاوم به نفت ترش است قرارداد‌هایی را با شرکت‌های خارجی بستیم و بخشی از ال‌سی‌ها نیز باز شد، از طریق این قرارداد‌ها مقدار کمی ورق مسی تحویل ما شد، اما دیگر امکان تحویل آن نبود.
وزیر نفت افزود: در مورد پمپ‌ها نیز همین مشکل را پیدا کردیم و ما پمپ‌های ۶ مگاواتی در نظر گرفته بودیم که امکان تحویل این‌ها وجود نداشت.
وی با بیان این که بخش اصلی ورق مقاوم به گاز و نفت ترش برای نخستین بار در ایران تولید شد، گفت: پمپ‌ها را از ۶ مگاوات به ۲ و نیم مگاوات تبدیل کردیم و شرکت‌های ایرانی ۵۰ پمپ ساختند و اکنون ۴ پمپی که در ایستگاه شماره ۲ کار می‌کند، پمپ‌های ساخت داخل است.
زنگنه با بیان این که تاکنون مجوز احداث ۹۰۰ هزار بشکه پالایشگاه را داده‌ایم که در حال انجام است، افزود: همچنین ۲۰ میلیون مخزن با سرمایه‌گذاری حدود ۲۳۰ میلیون دلار از طریق بخش خصوصی به روش BOT در آنجا احداث می‌شود.وزیر نفت افزود: ۵ هزار هکتار زمین در آن منطقه گرفته شده که قرار شد هزار و ۱۰۰ هکتار آن به سازمان بنادر برای ایجاد یک اسکله عظیم تجاری داده شود.وزیر نفت افزود: هزینه هر بشکه نفتی که به این منطقه می‌آوریم حدود ۴۰ سنت در بشکه است در حالی که اگر نفت با نفتکش منتقل شود ۶۰ سنت هزینه دارد و از نظر اقتصادی نیز هزینه آن به سرعت برمی‌گردد.
زنگنه گفت: در این طرح بیش از ۲۵۰ شرکت بزرگ و کوچک داخلی ظرفیت خود را به این کار اختصاص دادند و حدود ۱۰ هزار نفر کار کردند.وی افزود: تملک اراضی در هزار کیلومتر با عرض ۲۰۰ متر در دو طرف انجام شد که این یک رقم بزرگی است.
https://siasatrooz.ir/vdciwvazyt1az32.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی