یک رسانه آلمانی توافق همکاریهای گسترده بین ایران و چین را در شرایطی که این دو کشور در مسیر تنشهای روزافزون با آمریکا قرار دارند، شکستی برای ایالات متحده و خنثیکننده تحریمهای آمریکا دانست.
دویچه وله آلمان در گزارش مفصلی توافق راهبردی بین ایران و چین را شکستی برای آمریکا ارزیابی کرده نوشت: ایران و چین برای یک توافق همکاری درازمدت در زمینههای تجاری و نظامی تلاش میکنند. این توافق بهعنوان شکستی برای آمریکا محسوب میشود. با این توافق مناسبات منطقه از نو تنظیم میشود.
دویچه وله در ادامه به جزئیات توافق راهبردی بین ایران و چین با سقف سرمایهگذاری ۴۰۰ میلیارد دلاری برای مدت ۲۵ سال پرداخته نوشت: چین با این مبلغ میخواهد وارد بازار ایران شود و در زمینه گسترش جادهها، مسیرهای ریلی، بنادر و سایر پروژههای زیرساختی و در زمینه توریسم و صنعت نفت و گاز سرمایهگذاری کند.
نیویورک تایمز گزارش داده است که این سندی برای همکاریهای آینده بین دو کشور است، بر این اساس چین همچنین در بخش بانکی و بخشهای ارتباطات راه دور ایران سرمایهگذاری خواهد کرد، بهازای آن ایران هم نفت را با قیمتی مناسب در اختیار چین قرار میدهد. بهنوشته نیویورک تایمز دو کشور ایران و چین همچنین میخواهند در زمینههای اطلاعاتی همکاریهای گستردهتری را در پیش گیرند. استفان لوکاس"، از تحلیلگران مسائل خاورمیانه در بخش روابط بینالملل دانشگاه ینا در آلمان در این باره گفته است که این توافق راهبردی برای هر دو طرف مفید است.
وی تأکید کرد: ایران تلاش میکند بعد از شکست توافق هستهای بازارها و خریداران جدیدی برای نفت، گاز و فولاد خود در شرق بیابد، چین بهویژه در این راستا برای ایران مهره مناسبی است زیرا این کشور نیاز انرژی بالایی دارد و هماکنون نیز در موضع مخالف با سیاست آمریکا قرار دارد. بهگفته این کارشناس غربی از جمله اهداف ایران این است که بهتر بتواند خود را روی حملات احتمالی نظامی از طرف آمریکا و اسرائیل آماده کند، در اجرای این مفهوم ایران نخستین گامها برای عضویت در سازمان همکاری شانگهای (SCO) را برداشته است. در مقابل چین هم در ایران یک بازار فروش بزرگ با بیش از ۸۰ میلیون جمعیت را میبیند که اکثر آنها زیر ۴۰ سال سن دارند. یکی دیگر از تحلیلگران مسائل سیاسی ایران هم در مصاحبهای توافق راهبردی بین ایران و چین را بهعنوان نقطه عطفی در روابط بین ایران و چین توصیف میکند. وی دلیل این رویکرد ایران را شکست توافق هستهای، تحریمها علیه تهران و تلاشهای ناموفق اروپا برای حمایت اقتصادی از ایران میبیند.