چهارشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۰:۴۹
کد مطلب : 99508
بررسی تحولات دانشگاه آزاد

حمله گازانبری به تغییرات قانونی

سوالاتی که پاسخگو ندارد
حمله گازانبری به تغییرات قانونی

چندی پیش جلسه‌ای در هیات امنای دانشگاه آزاد برگزار شد و براساس تصمیم قانونی میرزاده از ریاست دانشگاه عزل شد اما اکنون شاهدیم که در اقدام فراقانونی حجت‌الاسلام سیدحسن خمینی نامه‌ای را به رئیس‌جمهور برای نقض این حکم ارسال کرده که با بررسی اساسنامه به این موضوع می‌پردازیم. هر چند که عجیب به نظر می‌رسد که این اقدامات بعد از طی شدن مدتی از عزل میرزاده و با عزل یاسر هاشمی از دانشگاه آزاد تازه شدت بیشتری گرفته است.

اساسنامه دانشگاه آزاد
در اساسنامه دانشگاه آزاد در ذیل وظایف و اختیارات هییت امناء در بند «و» آمده است که یکی از وظایف هیات امنا می‌تواند عزل رئیس دانشگاه باشد.
در ماده ۱۳ این اساسنامه من اشاره به این نکته که پذیرش استعفا و یا عزل رئیس دانشگاه پس از تصویب هییت امناء با حکم رئیس هییت امنا خواهد بود. ذکر شده که پس از استعفا و یا عزل رئیس دانشگاه هیات امناء موظف است ضمن تعیین سرپرست برای دانشگاه، طی یک مهلت سه‌ماهه نسبت به معرفی گزینه پیشنهادی برای احراز ریاست دانشگاه به شورای عالی انقلاب فرهنگی اقدام نماید. همچنین در تبصره ۳ این ماده آمده که در صورتی که بیش از دو سوم اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی، قایل به فقدان صلاحیت رئیس دانشگاه باشند، هیات امناء مکلف به عزل وی و معرفی فرد جایگزین می‌باشد.
اما در هیچ کجای اساسنامه ذکر نشده که اعضای هیات امنا یا رئیس معزول می‌تواند از رئیس‌جمهور بخواهند که رای هیات امنا را نقض کند! حتی در اساسنامه درباره شکایت از تصمیم هیات امنا به رئیس‌جمهور هم مورد ذکر نشده است. این درحالی است که یکی از اعضای هیات امنا پس از عزل میرزاده و یاسر هاشمی در دانشگاه آزاد از رئیس‌جمهور درخواست ورود کرده است!

درخواستی فراقانونی
در همین راستا برخی رسانه‌های اصلاح‌طلب از نامه سیدحسن خمینی به رئیس‌جمهور درباره برکناری میرزاده رئیس سابق این دانشگاه خبر دادند.
گقته شده که حجت‌الاسلام سیدحسن خمینی در این نامه مدعی شده که روند عزل میرزاده از وجاهت قانونی برخوردار نیست و شبهه غیر‌قانونی دارد. وی همچنین اعلام کرده نصب سرپرست دانشگاه بدون رأی‌گیری در هیئت امنای دانشگاه بوده است. براساس این ادعاها، سیدحسن خمینی از رئیس‌جمهور درخواست کرده نسبت به این موضوع ورود کند، هرچند انتشار و رسانه‌ای شدن این نامه که عنوان شده در دوم خردادماه به رشته تحریر درآمده، حدود یک ماه پس از برکناری میرزاده جای بحث دارد.

روایت برکناری میرزاده
آنچه در گزارش‌ها آمده است طبق گزارش‌های موجود، جلسه فوق‌العاده هیئت ‌امنای دانشگاه آزاد که به برکناری میرزاده منجر شد با درخواست چهار نفر از اعضای هیئت امنای این دانشگاه مطابق تبصره یک ماده ۱۱ اساسنامه دانشگاه آزاد و به‌شکلی کاملاً قانونی برگزار شده است. در این جلسه اعضای هیئت‌امنا پس از بحث و بررسی فراوان رأی‌گیری کرده و بنا به تصمیم اکثریت اعضا مقرر کردند حمید میرزاده طی یک هفته از ریاست استعفا دهد و در غیر این‌ صورت خود به خود برکنار خواهد شد.
اما با توجه به مصاحبه روز گذشته علی‌اکبر ولایتی رئیس هیئت مؤسس و هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی با روزنامه‌ کیهان، اکنون مشخص شده علت برگزاری جلسه فوق‌العاده هیئت امنای دانشگاه آزاد که منجر به عزل میرزاده شده، مفاسد اقتصادی گسترده میرزاده و دخالت فرزندانش در امور دانشگاه بوده است.
ولایتی در مصاحبه خود با این روزنامه گفته که «دستور جلسه رسیدگی به همین مفاسد مالی بود. در این جلسه آقای علی‌محمد نوریان دبیرکل هیئت مؤسس که منصوب آیت‌الله هاشمی بود چند نمونه از فسادهای مالی ثابت‌شده مدیریت دانشگاه آزاد را با اسلاید مدارک (که شامل ۶ زونکن بود) نشان داد.»
براساس ماده ۱۱ اساسنامه دانشگاه آزاد «هیئت امنا حداقل هر دو ماه یک بار به‌دعوت رئیس هیئت تشکیل جلسه می‌دهد. جلسات با حضور اکثریت کل اعضا رسمیت می‌یابد و تصمیمات با اکثریت آرای اعضای حاضر در جلسه معتبر خواهد بود».
تبصره یک این ماده نیز می‌گوید «در صورت لزوم به‌پیشنهاد رئیس دانشگاه یا نمایندگان وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و یا ۳ نفر از اعضاء، جلسه فوق‌العاده هیئت امناء تشکیل می‌شود».
جدا از این موارد، روایت علی‌اکبر ولایتی درباره این جلسه نیز گویای قانونی بودن روند طی‌شده در عزل میرزاده است.
وی در بخشی از مصاحبه خود در این‌باره می‌گوید «در این جلسه تمام ۹ نفر اعضای هیئت امنا حاضر بودند. دستور جلسه رسیدگی به مفاسد مالی دانشگاه بود. در این جلسه آقای علی‌محمد نوریان دبیرکل هیئت مؤسس که منصوب آیت‌الله هاشمی بود چند نمونه از فسادهای مالی ثابت‌شده مدیریت دانشگاه آزاد را با اسلاید مدارک (که شامل ۶ زونکن بود) نشان داد. دو وزیر محترم بهداشت و علوم مطالب خودشان را بیان کردند و برای شرکت در جلسه هیئت دولت جلسه را ترک کردند. تعداد هیئت امنا به ۷ نفر رسید. بر پایه اساسنامه، اکثریت برای تشکیل جلسه کافی است، لذا جلسه ادامه یافت. با توجه به گزارش دبیرکل هیئت مؤسس اینجانب به‌عنوان رئیس هیئت امنا تصمیم گرفتم که پیرامون عزل یا ادامه کار آقای میرزاده رأی‌گیری انجام شود. ۵ نفر از ۷ نفر اعضای حاضر در جلسه ابتدا به استعفای ایشان در مدت یک هفته و سپس عزل وی در صورتی که استعفا ندهد رأی دادند.»
در حالی که طبق اسناد و شواهد موجود، روند عزل میرزاده کاملاً قانونی بوده و اکثریت اعضای هیئت امنای دانشگاه در این تصمیم‌گیری و رأی‌گیری دخیل بودند، بیان اظهاراتی این چنین از سوی سیدحسن خمینی که به‌عنوان عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد باید از فسادهای مالی گسترده و اخبار این دانشگاه طی دوره مدیریت میرزاده باخبر باشد، جای تأمل و تعجب دارد.

ولایتی: فساد اقتصادی میرزاده توسط بازرسان آیت‌الله هاشمی تایید شد
ولایتی در گفت‌و‌گو با کیهان نکته جالبی را عنوان می‌کند او درباره مستنداتی که از فساد اقتصادی دارد می‌گوید: «این فسادهای مالی از زمان حیات مرحوم آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی مطرح شده بود. آقای علی‌محمد نوریان که دبیرکل هیئت موسس هستند و از سوی مرحوم هاشمی‌رفسنجانی به سمت بازرسی منصوب شده بودند این موارد را مطرح کرده بودند، و بنا به شهادت برخی از اعضای هیئت موسس و امنا (که در صورت لزوم اسامی آنها را خواهم گفت) قرار بود آقای میرزاده عزل شود. اگر لازم شد نام بعضی از مدعیان امروز که خبر تصمیم مرحوم آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی مبنی بر عزل میرزاده را حضورا به اینجانب گفتند را خواهم گفت. وقتی آیت‌الله هاشمی‌ گزارش این مفسده‌ها را شنیده گفته بود که برخورد با فرد مورد نظر پس از انتخابات صورت گیرد.»
او در ادامه می‌گوید: «بخشی از مشکل اصلی در این میان دخالت فرزندان آقای میرزاده در امور دانشگاه ‌آزاد و دخالت آنها در انعقاد قراردادهای مالی کلان است که اسناد همه اینها موجود است. حتی اظهارات بعضی از روسای واحدهای دانشگاه آزاد موجود است که با امضای خط خود دراین‌باره نوشته‌اند. مثلا فرزند آقای میرزاده از برخی روسای واحدها خواسته است که با شرکت خاصی قرارداد انعقاد کنند و آن فرد زیربار نرفته و مغضوب آقای میرزاده قرار گرفته است. گزارش‌های متعدد و مستدل مبنی بر این فسادها موجود است. از جمله رئیس دانشگاه اسلامشهر شرحی نوشت و همچنین حضورا برای اینجانب بیان کرد. او گفت که هیئت تصمیم‌گیر در دانشگاه‌آزاد به وی ابلاغ کرده‌اند که زمینی را به مبلغ بیش از ۵۰ میلیارد تومان برای پارکینگ دانشگاه از یک خانواده خاص ومقیم خارج کشور خریداری نماید. او با آنها وارد معامله می‌شود و پس از چانه‌زنی بسیار این مبلغ را به ۳۶ میلیارد تومان کاهش می‌دهد. در این میان از سوی وکیل آن خانواده به او پیشنهاد می‌شود که ۱۰ درصد معامله را به عنوان رشوه بگیرد و به همان مبلغ بیش از ۵۰ میلیارد رضایت بدهد، که وی زیربار نمی‌رود و معامله را لغو می‌کند.حال بگذریم از اینکه دانشگاه آزاد اسلامشهر آیا به چنین زمینی در این مقیاس و با این قیمت آن هم برای پارکینگ نیاز دارد یا نه؟!»
نکته جالب‌تر برخورد میرزاده با عزلش در همان ابتدا بود که از زبان ولایتی اینطور بیان شده است:«آقای میرزاده اعلام کرد که از فردا به دانشگاه نخواهد رفت. پس از آن آقای میرزاده و یک نفر دیگر از اعضا جلسه را ترک کردند. با وجود رفتن آنها هنوز اکثریت حاضر بود و اساسنامه هم می‌گوید که اگر اکثریت حاضر رای دهند رای آنها قانونی است. لذا اگر از پنج نفر باقی‌مانده حتی ۳ نفر هم رای می‌دادند به سرپرستی آقای نوریان کافی بود، در حالی که هر پنج نفر به ایشان رای دادند و امضا کردند. که برای نخستین‌بار در تاریخ دانشگاه آزاد رای و امضای حاضران ثبت شد و اگر لازم شد در همین روزنامه منتشر می‌کنیم. اقدام دیگری که در آن جلسه صورت گرفت نصب حسابرسی «مفید راه‌بر» بود، چراکه در طول ۳۵ سال گذشته هیچ حسابرسی مستقلی از دانشگاه آزاد صورت نگرفته بود و هر چه بوده حسابرسی داخلی بوده است. این اقدام را انجام دادیم تا جلوی مفسده‌های مالی گرفته شود.»

میرزاده: عزل بنده فقط سه رأى داشت
اما میرزاده به تازگی در گفت‌و‌گو با سایت جماران ضمن اظهارنظر درباره اتهام فساد اقتصادی درباره عزل خودش با اشاره به اینکه مطابق اساسنامه دانشگاه آزاد، هیأت امنا متشکل از ده نفر هستند، گفته که در آن جلسه از این میان اعضاى هیأت امنا، آقایان سیدحسن خمینى و دو وزیر علوم، بهداشت و بنده با عزل مخالف بودیم ( اگر چه رئیس دانشگاه مطابق اساسنامه در موضوع نصب و عزل رئیس حق راى ندارد)؛ علاوه بر این، دو وزیر هنگام راى گیرى در جلسه نبودند و قبل از ترک جلسه به صراحت تمام مخالفت خود را با عزل بنده اعلام کرده و حتى به درخواست حجت‌الاسلام محمدیان که از آنها خواست رأى خود را به دکتر ولایتى بدهند مخالفت کرده و سایرین را به خاطر شرایط خاص قبل از انتخابات از عزل برحذر داشتند و حتى دکتر قاضى زاده نظر مخالف دولت را به ایشان منتقل کرد.
میرزاده با بیان اینکه آقایان محمدیان، ولایتى و جاسبى موافق عزل بنده بودند، تصریح کرد: «نکته مهم این است که در این جلسه آقایان دکتر صمدى‌یزدى و فریدون عزیزی به دلیل اینکه دوره چهار ساله‌شان تمام شده بوده حق رأى نداشتند و علی‌رغم تذکر برخى از اعضا و تنها با اصرار دکتر ولایتى اقدام به رأى دادن کردند. در حالی که روشن است دوره عضویت ایشان که از طرف شوراى عالى انقلاب فرهنگى براى یک دوره چهار ساله به عضویت هیأت امنا منصوب شده‌اند در سال ١٣٩٤ به اتمام رسیده و لذا از حق راى برخوردار نبوده‌اند و رأی آنها باطل است. وی گفت: آقاى فرهاد دانشجو هم که همانند دکتر عزیزى و دکتر صمدى‌یزدى دوره عضویتش به پایان رسیده، از همان سال در جلسات شرکت نمى‌کرده و لذا در جلسه نبوده است.با این حساب عزل بنده فقط سه رأى داشته است.»
این ادعا حتی اگر صحیح باشد در حالی مطرح می‌شود که رئیس هیات امنیا اختیار این ماجرا را دارد که اعضای هیات امنا را انتخاب و حکم آنها را تمدید کند.
اما میرزاده در پاسخ به ولایتی هم درباره فساد اقتصادی خودش پاسخ داده و ضمن بررسی جزیی اتهامات خطاب به ولایتی گفت: «اولا از آقای دکتر ولایتی می‌خواهم اسناد این فسادهای ادعایی را به اطلاع عموم برسانند. ثانیا بنده پیشنهاد می‌دهم ایشان و اینجانب در حضور مدیران دانشگاه و مدعیان و ارباب جراید و اصحاب رسانه‌های جمعی مناظره‌ای در سالن فرهیختگان دانشگاه در سازمان مرکزی داشته باشیم تا معلوم شود آیا این مواردی که مطرح کرده‌اند واقعیت دارد یا ساخته و پرداخته آن دسته از روسا و مدیران واحدهایی است که یا بخاطر فساد مالی وتخلفات اداری و آموزشی برکنار شده‌اند و همان‌ها با تحریک و تمشیت بعضی اشخاص که تحمل موفقیت‌های دانشگاه در ۴۳ ماه مدیریت اینجانب را نداشتند، مرجع دادن اطلاعات دروغ و قلب واقعیت‌ها به ایشان بوده‌اند؟ ثالثا فرزندان بنده هیچگونه دخالتی در امور دانشگاه و قراردادهای کلان آن نداشتند و اصولا کلیه امور مالی و اداری و خدماتی و اقتصادی و معاملاتی دانشگاه در چارچوب آیین نامه‌های مالی و معاملاتی و مصوبات هیات امنا و کاملا شفاف بوده و هیچکس نمی‌تواند خلاف آن عمل کند.در اطلاع رسانی بعدی اعلان خواهم کرد که چه اشخاصی حتی در حیات مرحوم آیت‌الله هاشمی در تحولات اخیر دانشگاه و قبل ازآن هیزم‌کشی و فتنه‌انگیزی و جعل واقعیت کردند و ذهن آقای دکتر ولایتی را نسبت به اینجانب بدبین ساختند.»
برای پرسیدن این سوالات با میرزاده، نوریان و حجت‌الاسلام قمی تماس گرفتیم، تلفن آقای میرزاده خاموش بود، آقای نوریان پاسخ نداد و حجت‌الاسلام قمی هم قرار شد ساعات پایانی کار به ما پاسخگو باشند که اگر این اتفاق رخ داد برایتان در روز بعد گفت و گوی ایشان را منتشر خواهیم کرد.اینها مواردی است که ابهامات را بیشتر می‌کند و سوالاتی را در ذهن ایجاد خواهد کرد که پاسخ به آنها ضروری به نظر می رسد.
چرا ابتدا میرزاده می‌گوید از دانشگاه می‌رود و بعد از تصمیم هیات امنا تصمیم دیگری می‌گیرد آیا کسی به او گفته نرود یا تصمیم هیات امنا درباره نصب ذی‌حساب بیرون از مجموعه با این موضوع مرتبط می‌تواند باشد؟
چرا با تاخیر بیش از یک ماه به عزل به قول مدعیان غیرقانونی میرزاده واکنش نشان داده می‌شود؟
آیا این رفتار با برکناری یاسر هاشمی و ترس پیگیری و برکناری برخی افراد ذی‌نفع مرتبط است؟
سوالی شاید اساسی‌تر، چرا درحالی که افکار عمومی می‌خواهند از رئیس‌جمهور درباره فروش گاز مجانی به ترکیه و وضع تحریم‌های جدید علیه کشورمان در امریکا بپرسند موضوعات انحرافی اینچنینی به صدر اخبار و روزنامه‌های حامی دولت راه می‌یابد آیا این موضوع انحراف افکار عمومی از پیگیری مطالباتشان نمی‌تواند باشد؟
چرا رئیس‌جمهور باید به ماجرایی که طبق قانون دخل تصرفی در آن نمی‌تواند داشته باشد فراخوانده شود آیا قرار است کار غیرقانونی و فراقانونی در مقابل حذف قانونی افراد و فسادهای احتمالی اقتصادی این مجموعه صورت گیرد؟ 

حجت‌الاسلام محمدیان: سیدحسن خمینی حداقل اساسنامه دانشگاه آزاد را مطالعه می‌کرد
رئیس نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه‌ها گفت: اقدام ولایتی در برکناری یاسر هاشمی کار بسیار شایسته‌ای بود که انجام گرفت و لازم است یک هیات کارشناسی به فعالیت‌هایی که در این دفتر انجام گرفته است و هزینه‌هایی که در آنجا صرف شده رسیدگی و گزارش آن را به هیات امناء بدهد.
به گزارش فارس، حجت‌الاسلام محمدیان در رابطه با اظهارات اخیر سیدحسن خمینی گفت: ای‌کاش آقای سیدحسن خمینی حداقل یکبار اساسنامه دانشگاه آزاد را مطالعه می‌کرد.وی در پاسخ به این سوال که روز گذشته آقای سیدحسن خمینی در نامه‌ای خطاب به آقای روحانی روند عزل ریاست سابق دانشگاه آزاد را غیرقانونی دانسته‌، به عنوان عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد و کسی که در جلسه حضور داشته، ادعای ایشان را چقدر دقیق می‌دانید؟، گفت: جلسه‌ای که منجر به عزل رئیس دانشگاه آزاد و معرفی سرپرست موقت برای این دانشگاه بود از معدود جلساتی بود که با حضور تمامی اعضای هیات امناء و از جمله شخص آقای سیدحسن خمینی تشکیل شده بود و با رفتن دو وزیر که به دلیل همزمانی جلسه با هیات دولت نتوانستند تا آخر جلسه حضور داشته باشند، هیچ خللی در نصاب قانونی جلسه پیش نیامد.
وی ادامه داد: وقتی برای استعفای میرزاده رای‌گیری شد، هفت نفر از نه نفر اعضای هیات امنا حضور داشتند و آقایان سیدحسن خمینی و حمید میرزاده رای ندادند و پنج نفر دیگر رای دادند. آقای سیدحسن اعتراض کردند که شما فقط برای استفعاء رای‌گیری کردید ولی برای عزل رئیس دانشگاه در صورتی که استعفا نداد رای‌گیری به عمل نیامد! آقای ولایتی بلافاصله برای عزل رئیس دانشگاه در صورتی که استعفا ندهد درخواست رای کرد که آن هم با پنج رای به تصویب رسید.
محمدیان تاکید کرد: در اینجا آقای سیدحسن که بسیار عصبی شده بودند با حالت قهر جلسه را ترک کردند و به دنبال ایشان آقای میرزاده نیز با گفتن این سخن که از فردا در دانشگاه حاضر نخواهم شد جلسه را ترک کردند. با رفتن این دو نفر هنوز جلسه رسمیت خود را داشت زیرا ۵ نفر از اعضای هیات امنا حضور داشتند که طبق اساسنامه اکثریت به شمار می‌روند و به همین دلیل برای سرپرستی آقای نوریان رای گیری شد که به اتفاق آراء تصویب شد و همچنین برای حسابرسی دانشگاه آزاد توسط موسسه مفید راهبر رای‌گیری به عمل آمد که آن نیز به تصویب رسید. وی اظهار داشت: جای بسیار تعجب است که آقای سیدحسن خمینی که حداقل در عزل و نصب سه رئیس دانشگاه آزاد در زمان مرحوم آقای هاشمی‌رفسنجانی حضور داشت و کمترین اعتراضی نکرد، اکنون که به صورت کاملا قانونی و مطابق اساسنامه رئیس دانشگاه برکنار و سرپرست قانونی به جای وی انتخاب شده است، لب به اعتراض می‌گشاید! ای کاش حداقل یکبار اساسنامه دانشگاه آزاد را مطالعه می‌کردند!
محمدیان در پاسخ به سوال دیگری در مورد عزل آقای یاسر هاشمی از مسئول دفتری هیئت امنای دانشگاه آزاد است و اینکه اساساً شرح وظایف ایشان در این مسئولیت چه بود؟ تصریح کرد: عنوان مسئولیت یاسر هاشمی در دانشگاه آزاد مسئول دفتر هیات امنای دانشگاه آزاد بود. در اغلب دانشگاه‌های کشور مسئول دفتر حوزه ریاست دانشگاه مسئولیت دفتر هیات امنای دانشگاه را نیز بر عهده می‌گیرد و نیازی به فرد مستقل برای این مسئولیت نیست.
وی افزود: طبق اساسنامه دانشگاه آزاد در هر سال شش بار جلسه هیات امنا تشکیل می‌شود که دبیری آن نیز بر عهده رئیس دانشگاه است و ما در این چند سالی که عضو هیات امنا بودیم متوجه نشدیم که نقش یاسر هاشمی در تشکیل جلسات هیات امنا و محتوای آن چیست؟
محمدیان یادآور شد: در حالی که برای این مسئولیت بیش از بیست نفر نیرو و یک ساختمان مجلل و وسیع در نیاوران در اختیار ایشان بود و از مقدار بودجه‌ای که برای این دفتر اختصاص می‌یافت خبر نداریم.
وی گفت: اقدام آقای ولایتی در برکناری یاسر هاشمی کار بسیار شایسته‌ای بود که انجام گرفت و لازم است یک هیات کارشناسی به فعالیت‌هایی که در این دفتر انجام گرفته است و هزینه‌هایی که در آنجا صرف شده است رسیدگی و گزارش آن را به هیات امناء بدهد.

مائده شیرپور

https://siasatrooz.ir/vdcaamno.49now15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی