جمعه ۵ شهريور ۱۴۰۰ - ۲۲:۰۶
کد مطلب : 119366

پاکستان وطالبان افغانستان

پاکستان برای اولین بار دردهه ۱۹۸۰ و دردوران ژنرال ضیاء الحق که فردی مذهبی و سنی گرا دراین کشوربود...
پاکستان برای اولین بار دردهه ۱۹۸۰ و دردوران ژنرال ضیاء الحق که فردی مذهبی و سنی گرا دراین کشوربود ،درجنگ افغانستان علیه اتحاد جماهیر شوروی ،به کمک آمریکائی‌ها و در بحبوحه دوران جنگ سرد با تجهیز و حمایت امنیتی ونظامی گروههای افراطی مذهبی ،به قدرت گیری این گروه‌ها درافغانستان کمک کرد، تا پس از دوران جنگ سرد گروهی سنی سلفی ووهابی به رهبری ملا محمد عمر گروه طالبان را درافغانستان تشکیل ودراواسط دهه ۱۹۹۰ یعنی ۱۹۹۵ میلادی حکومت طالبان را درافغانستان تشکیل دهند .
پیوند قومی پشتون بین دوکشور و مذهب سنی حنفی که به وهابیت نیز بسیار نزدیک است، شرایط نزدیکی طالبان افغانستان و دولت پاکستان را دراین چند دهه فراهم کرده است ایالت سرحد، مناطق فدرالی قبائلی و وزیرستان جنوبی و کویته در ایالت بلوچستان همواره میزبان طالبان افغانستان درپاکستان بوده و این نزدیکی قومی ومذهبی مناطق شمالی پاکستان را به حیات خلوت طالبان افغانستان تبدیل کرده است.
پاکستان در دوران اشغال افغانستان توسط آمریکا و نیروهای ائتلاف به مرکزی برای احیاء و سازماندهی مجدد نیروهای طالبان گردید و رهبرانی چون ملامحمد عمر ،گلبدین حکمت یاروشبکه حقانی به رهبری جلال الدین حقانی اجازه عبور از خاک پاکستان راددریافت وهمواره برای فعالیت های مذهبی وسیاسی خود مناطق شمالی پاکستان را مآمن خود قرار دادند.
و بدلیل نفوذ افراطیون مذهبی در سازمان اطلاعات ارتش پاکستان (آِی اس آی) این سازمان امنیتی در طول دو دهه گذشته پشتیبان و حامی طالبان افغانستان در این کشوربوده است. لذا همواره پاکستان با طالبان پیوند نزدیکی داشته است .از لحاظ قومیتی نیز بیشتر مناطق سرحد و وزیرستان شمالی وجنوبی پشتون هستند ایالت بلوچستان وشهر کراچی درایالت سند ،جمعیت پشتون چشمگیری دارند وعلاوه بر نزدیکی قومیتی حضوراکثریت سنی نشینان حنفی نیز این پیوند را عمیق تر کرده است. این کمربند امنیتی ،یک منطقه امن و حیات خلوتی مطمئن برای طالبان افغانستان در طول بیست سال گذشته پدید آورد تا بدین‌وسیله نیروهای آمریکائی وائتلاف نتوانند ریشه طالبان را درافغانستان بخشکانند و طالبان موفق شد تا مجددا خود را بازیابی و احیاء نماید. دولت حامد کرزای و اشرف غنی درطول چند سال گذشته همواره دولت پاکستان را متهم به حمایت از طالبان کردند اما دولتمردان پاکستانی همواره منکر این اتهامات بودند. و علی رغم اقدامات نظامی ظاهری درجنک با طالبان پاکستان درایالت های شمالی ،هیچگاه موفق نشدند تا این مناطق را از نیروهای طالبان پاکسازی نمایند.واین گروه ستیزه جو وافراطی همواره از حمایت مخفی وامنیتی دولت پاکستان وسازمان امنیتی مخوف آن یعنی آی اس آی برخوردار بودند.
به نوعی دولت پاکستان یا پدرخوانده نامرئی آن یعنی آی اس آی، درحفظ وقدرت گیری طالبان پس از اشغال این کشور درسال ۲۰۰۱ نقش مستقیمی داشتند تا پس از بیست سال طالبان با قدرت بیشتری حکومت درافغانستان را همزمان با خروج نیروهای آمریکائی دراین کشور به دست گیرند.

نویسنده: رضا مهرعطا
https://siasatrooz.ir/vdcd9n0f9yt0fs6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی