شنبه ۹ تير ۱۳۹۷ - ۱۲:۳۱
کد مطلب : 104966
وقتی آمریکا برای فشار علیه ایران، پای نفت را هم به میان می‌آورد

تقلای سخت واشنگتن

بعد از خروج آمریکا از برجام، حالا چیدمان سناریوهای ضد ایرانی این رژیم یکی پس از دیگری در دستور کار قرار گرفته تا بتواند با فشار و تحریم، خواسته‌های غیرمشروع از جمله حذف ایران از معادلات منطقه و جهانی را به واقعیت تبدیل کنند.
هم‌اکنون نیز واشنگتن برای حذف نفت ایران در بازارهای جهانی سخت مشغول کار شده و گام اول از شرکت‌هایی که نفت‌خام ایران را خریداری می‌کنند خواسته خرید نفت از ایران را تا نوامبرمتوقف کنند نفت ایران همچنان نوک پیکان تحریم‌های آمریکا علیه ایران است و این کشور در تلاش است از طریق راه‌های مختلف طلای سیاه ایران را در بازارهای جهانی نفت حذف کند. نخستین حرکت آمریکا در این راستا درخواست غیر رسمی از کشورهای اوپک برای افزایش تولید و خروج کشورها از تعهد کاهش تولید بود.
بعد از گذشت حدود یک هفته از اجلاس اوپک آمریکا سناریوی بعدی خود را برای نفت ایران نوشت و در آن از مشتریان نفت ایران خواست که تا نوامبر (آبان‌ماه) خرید نفت ایران را متوقف کنند. در این راستا یک مقام بلندپایه وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد: شرکت‌هایی که نفت‌خام ایران را خریداری می‌کنند باید تا ابتدای نوامبر خرید نفت را به طور کامل متوقف کنند، در غیر این صورت با تحریم‌های قدرتمند آمریکا مواجه خواهند شد.
در همین رابطه سفیر آمریکا در سازمان‌ملل در ادامه تلاش‌های ضدایرانی خود در دیدارش با نخست‌وزیر هند درباره کاهش واردات نفت از ایران رایزنی‌های متعددی داشته است.
نیکی هیلی، سفیر گفته:‌ همگی ما باید درباره اینکه چه کسی را برای تجارت انتخاب می‌کنیم، دوباره فکر کنیم. من به عنوان یک دوست فکر می‌کنم که هند نیز باید تصمیم بگیرد که آیا [ایران] کشوری است که می‌خواهد به تجارت با آن ادامه دهد. بله، من با نخست‌وزیر مودی چنین گفتگویی داشتم. یک گفت‌وگوی سازنده بود.
البته راویش کومار سخنگوی وزارت خارجه هند در واکنش به سخنان یک مقام وزارت خارجه آمریکا درخصوص به صفر رساندن واردات نفت از ایران گفت: این سخنان به‌طور خاص درباره هند نبود و شامل تمامی کشورهاست. هند تمامی گام‌های ضروری، از جمله تعامل با ذی‌نفعان مرتبط، را برای اطمینان از امنیت انرژی خود بر خواهد داشت.
آمریکا طی ماه‌های اخیر به شدت تلاش دارد با ایراد اتهامات متعدد علیه ایران، ضمن افزایش فشار روانی علیه کشورمان، دیگر دولت‌های جهان را به همراهی با تحریم‌های ضدایرانی جدید ایالات متحده وادارد. به تازگی نیز وزیر انرژی آمریکا با ابراز امیدواری نسبت به جبران کاهش عرضه نفت‌خام ایران، گفت توقف صادرات نفت ایران فرصتی برای دیگر اعضای اوپک خواهد بود.
ریک پری افزود: اطمینان خاطر دارم که عربستان سعودی می‌تواند تولید خود را افزایش دهد... به یازده میلیون در روز، و اینکه روسیه قادر خواهد بود تولید خود را افزایش دهد، تا بازار جهانی نفت‌خام شاهد مقداری ثبات باشد.
البته این سناریوی ضد ایرانی آمریکا با واکنش روسیه و مخالفت این کشور روبرو شد چناچنه چند روز پیش الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه، در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت: مسکو جنبه‌های حقوقی خرید نفت از ایران را در پی‌تهدید اخیر آمریکا بررسی خواهد کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا پس از درخواست آمریکا نسبت به اجتناب از خرید نفت از ایران، روسیه همچنان به خرید نفت از ایران مبادرت خواهد کرد یا خیر، گفت: ما این مسئله را از دیدگاه قضایی بررسی خواهیم کرد. سند تفاهمی که با ایران در سال ۲۰۱۴ به امضا رسانده ایم همچنان بر سر کار است. ما این مسئله را از نقطه نظر حقوقی مورد بررسی قرار خواهیم داد.
از سوی دیگر یکی از مدیران ارشد شرکت ساینوپک چین اعلام کرد تحریم‌های آمریکا ضد ایران، تاثیری بر واردات نفت چین از ایران نخواهد داشت. به گفته وی پالایشگران چینی برای خرید نفت از ایران، از نفتکش‌هایی استفاده می‌کنند که تعاملی با آمریکا ندارند بنابراین، با وجود تصمیم آمریکا برای بازگرداندن تحریم‌ها ضد ایران، واردات نفت چین از ایران آسیبی نخواهد دید.
این مدیر سینوپک همچنین اعلام کرد که در صورتی که دولت چین برای واردات نفت از آمریکا تعرفه ۲۵ درصدی وضع کند، پالایشگران چینی خرید نفت از ایالات متحده را متوقف می‌کنند.
ژاپن و کره جنوبی نیز برای پیشگیری از پیامدهای منفی تحریم‌های ضدایرانی آمریکا، با دولت ایالات متحده مذاکره می‌کنند.
بازی جدید آمریکا علیه ملت ایران آن به واسطه حذف صادرات نفت کشورمان درحالی است که این کشور تلاش دارد تا با جایگزینی نفت کشورهایی همچون عربستان، خلاء ناشی از حذف نفت ایران را جبران کند؛ نکته‌ای از منظر برخی محافل سیاسی و رسانه‌ای غیرممکن است؛ چناچنه روزنامه آمریکایی بلومبرگ در گزارشی با اشاره به تلاش آمریکا برای کاهش صادرات نفت ایران نوشت: یک پیامد ناخواسته سیاست جدید دولت ترامپ علیه ایران این است که میلیون‌ها آمریکایی مجبور خواهند شد بنزین را به قیمت بالاتری در جایگاه‌های سوخت خریداری کنند.
به نوشته بلومبرگ، دولت ترامپ در حال حاضر، عربستان سعودی و سایر متحدان آمریکا در اوپک را برای افزایش تولید خود به منظور جبران کاهش عرضه نفت ایران تحت فشار قرار داده است. اما ظرفیت تولید عربستان محدود است و بویژه با توجه به تقاضای رو به افزایش بازار و شرایط تولید نفت در لیبی و ونزوئلا، حتی با ظرفیت کامل خود نیز نمی‌تواند پاسخگوی نیاز بازار باشد.
این روزنامه آمریکایی در ادامه نوشته است: البته ترامپ ممکن است مانند اقدام جنجال‌برانگیزی که بیل کلینتون (رئیس‌جمهور پیشین آمریکا) در آستانه انتخابات ۲۰۰۰ انجام داد، برای باثبات کردن قیمت نفت بخشی از ذخایر استراتژیک آمریکا را به بازار تزریق کند، اما اثر چنین اقدامی موقت و محدود خواهد بود. از این رو، پیش‌بینی می‌شود تحریم نفت ایران با توجه به همزمانی آن با انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره در ماه نوامبر می‌تواند برای ترامپ تبعات سیاسی به دنبال داشته باشد.
برخی کارشناسان بر این باورند که آمریکا در زمان اوباما به سرعت توانست صادرات نفت ایران را کاهش دهد، زیرا تا حدود زیادی از حمایت متحدان اروپایی خود برخوردار بود. کشورهای اروپایی نیز تحریم‌های خود را علیه صادرات نفت ایران اعمال کرده بودند که خرید این قاره را در ظرف مدت شش ماه به صفر رسانده بود. اما این بار انگلیس، فرانسه و آلمان و اتحادیه اروپا با خروج ترامپ از توافق هسته‌ای به شدت مخالفت کرده و تدابیری را برای حمایت از شرکت‌های خود در برابر تحریم‌های ثانویه وضع کردند. این تحریم‌های ثانویه شرکت‌هایی را که با نهادهای ایرانی تحت تحریم همکاری می‌کنند مجازات کرده و مانع دسترسی آنها به بازار آمریکا و سیستم مالی بین‌المللی می‌شود.
به هر حال مهمتر از اینکه آمریکا و متحدانش تا چه انداره بتوانند خریداران نفت از ایران را با سناریوهای پلید خود همراه کنند، مقاومت، توجه به توان داخلی، هوشیاری، اقدام بجا در برابر این فشارهاست که در سایه اتحاد و همبستگی ملی می‌تواند تمام این دشمنی‌ها وسناریوها را خنثی کند؛ نکته‌ای که بارها مقام معظم رهبری نیز روی آن تاکید داشتند و امیدواریم این‌بار گوش شنوایی باشد.

https://siasatrooz.ir/vdcd9o0f9yt0zn6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی