شنبه ۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۰:۴۹
کد مطلب : 93039
سناتورهاي امريكايي به دنبال اخلال در روند جمع‌بندي مذاكرات هسته‌اي

رد توافق هسته‌اي در كنگره آمريكا به نفع ايران است

رد توافق هسته‌اي در كنگره آمريكا به نفع ايران است

اگر جمع‌بندي نتايج مذاكرات هسته‌اي ايران و ۱+۵ در كنگره و سناي آمريكا پذيرفته نشود، اين يك پيروزي مهم براي جمهوري اسلامي ايران خواهد بود.
چراكه اگر چنين اتفاقي بيفتد، اين آمريكا است كه از امتيازهايي كه ايران در جريان مذاكرات به طرف مقابل داده است محروم مي‌شود و ايران هم ديگر ملزم نخواهد بود كه به اين تعهدات پايبند باشد.
جلسه استماع سناي امريكا با حضور سه وزير اين كشور در حالي برگزار شد كه به نظر مي‌رسد كنگره با فشار لابي صهيونيستي در‌پي اخلال براي جمع‌بندي مذاكرات هسته‌اي است تا در نهايت توافق نهايي ميان ايران و ۱+۵ حاصل نشود.
از جمع‌بندي مذاكرات هسته‌اي در وين در حالي ۱۰ روز مي‌گذرد كه روز پنج‌شنبه جلسه استماع سنای آمریکا در اين‌باره با حضور وزرای خارجه، انرژی و خزانه‌داری آمریکا برگزار شد.
توضيحات سه وزير آمريكايي به نمايندگان كنگره پيرامون جمع بندي مذاكرات هسته‌اي در حالي صورت گرفت كه ارديبهشت‌ماه سال‌جاري بود سنای آمریکا بدون افزودن متمم، به طرح نظارت بر توافق هسته‌ای، این طرح را تصویب کرد، خرداد ماه نيز «باراک اوباما»، رئیس‌جمهور آمریکا طرح موسوم به «بازبینی توافق هسته‌ای در کنگره ۲۰۱۵» را امضا و رسماً آن را به قانون تبدیل کردتا مسيرهاي رسيدن به توافق هسته‌اي احتمالي بيش از گذشته ناهموار شود.
بر‌اساس اين مصوبه، دولت آمریکا تا سی روز بعد از توافق هسته‌ای احتمالی با ایران، مجاز به لغو یا تعلیق تحریم‌های ایران نخواهد بود.
در ادامه این طرح در مورد «دوره بازنگری» کنگره آمده است: «طی دوره سی روزه تقویم، پس از ارائه (توافق) توسط رئیس‌جمهور، کمیته روابط خارجی سنا و کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، به نحو مقتضی جلسات استماع و توجيهی برگزار کرده و یا به انحای دیگر برای بازنگری کامل بر توافق، اطلاعات دریافت می‌کند». بر اين اساس جلسه روز پنج‌شنبه نيز اولين جلسه استماعي بود كه نمايندگان كنگره به طرح آن راي داده بودند.
خط و نشان دولتمردان امريكايي عليه ملت ايران از يك‌سو و از سويي ديگر سناتورهاي امريكايي كه در پيشي گرفتن از سناريوهاي ضد ايراني سابقه‌اي قابل تامل دارند نيز از اين غافله عقب نماندند و تلاش گسترده‌اي را براي اخلال در جمع‌بندي مذاكرات هسته‌اي انجام مي‌دهند.
نقش اسرائیل و لابی یهودی در آمریکا و همچنین برخی کشورهای عرب حاشیه خلیج‌فارس همچون عربستان تاثير بسزايي در تقلاي اين سناتورهاي تندرو براي به شكست رساندن نتيجه نهايي مذاكرات هسته‌اي دارد.
چنانچه به تازگي رسانه‌های آمریکایی از لابی‌گری رژیم صهیونیستی در کنگره برای به شکست کشاندن نتایج پایانی مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ خبر داده‌اند.
رسانه‌های آمریکایی نوشته‌اند نمایندگان کنگره با حمایت‌های رژیم صهیونیستی در‌پی به چالش کشیدن و فسخ توافقنامه هسته‌ای ایران هستند.
تقلاي برخي سناتورهاي تندرو كنگره امريكا براي اخلال در نتيجه پاياني مذاكرات در حالي است كه روز پنج‌شنبه جان كري وزير خارجه اين كشور پيرامون جمع‌بندي مذاكرات در جلسه كميته روابط خارجي سنا حضور يافت تا نسبت به آنچه در مذاكرات گذشته به نمايندگان سنا توضيح دهد.

تسلیم کامل ایران تصوری، خام است
به گزارش فارس، جان کری در جلسه کمیته روابط خارجی سنای آمریکا گفت: می‌خواهم از همه شما به علت نقشی که کنگره در رسیدن به این نقطه ایفا کرده است و بویژه از تلاش‌های جدی این کمیته در تصویب تحریم‌هایی تشکر کنیم که به هدفشان نائل آمدند و سبب شدند مذاکرات جدی و سازنده‌ای با ایران داشته باشیم. وقتی تحریم‌های ایران را تصویب کردیم من ریاست این کمیته را برعهده داشتم. همه ما آن بحث‌ها را به خاطر داریم. ما به اتفاق آراء، آن تحریم‌ها را تصویب کردیم. این تحریم‌ها نقش بسیار سازنده‌ای در آوردن ایران به سر میز مذاکرات ایفا کردند و به صراحت مشخص کرد که ما می‌خواهیم مذاکرات جدی و سازنده‌ای با ایران داشته باشیم.
کری در ادامه سخنانش افزود: از روزی که این گفت‌وگوها آغاز شد ما به صراحت اعلام کردیم که هیچ چیزی کمتر از توافق خوب را نخواهیم پذیرفت. ما به صراحت از همان ابتدا مشخص کردیم منظورمان چیست یعنی توافقی که همه چهار مسیر دستیابی به بمب اتمی را مسدود کند یعنی دو مسیر از طریق اورانیوم و یک مسیر فراوری پلوتونیوم و یک مسیر مخفی. ما استانداردهای خود را مشخص کردیم. ما معتقدیم به این استانداردها دست یافته‌ایم.
کری افزود: پس از حدود دو سال گفت‌وگوهای بسیار فشرده، واقعیت‌ها با صراحت روشن شده است و آن اینکه، طرح اعلام شده در هفته گذشته در وین، واقعا همان توافقی است که سبب بسته شدن مسیرهای مذکور مي‌شود و به ما تضمین‌هایی می‌دهد تا در کل حیات ان‌پی‌تی‌، مشارکت ایران بوجود بیاید و ما بدانیم ایران چه کارهایی انجام مي‌دهد.
جان کری در بخش دیگری از سخنانش در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا گفت: جناب رئیس کمیته در سخنان اولیه خود گفت که ما با این توافق، هرچه ایران خواسته است به آن داده‌ایم. (خنده کنایه‌آمیز) اما آنها هرچه می‌خواهند دارند. ایران ده سال پیش یا قبل تر از آن، این توانایی را به دست آورد. ایران به توان تولید سوخت هسته‌ای دست یافته است. وقتی ما مذاکرات را شروع کردیم ایران مواد شکاف‌پذیر به اندازه کافی داشت تا ده تا دوازده بمب اتمی بسازد. ایران نوزده هزار سانتریفیوژ داشت. این درحالی است که در سال دو هزار و سه، فقط یکصد و شصت و سه سانتریفیوژ داشت یعنی زمانی که دولت قبلی آمریکا با ایران درباره همین مسئله درگیر بود. بنابراین، این جمله درست نیست که بگوییم هرچه ایران مي‌خواست به آن داده‌ایم. سوال مطرح این است که چگونه برنامه هسته‌ای ایران را به عقب می‌راندیم و چگونه برنامه تسلیحاتی آنها را برمی‌چیدیم و نه کل برنامه آنها. باید دانست چه چیزی روی میز است. ما قصد داشتیم توان ایران برای ساخت بمب اتمی را از بین ببریم و به این هدف دست یافتیم.
کری افزود: ایران قبول کرده که پروتکل الحاقی را بپذیرد. پروتکل الحاقی نتیجه شکست در تجربه کره شمالی است و درنتیجه آن، دسترسی بیشتری بوجود می‌آید و براساس آن می‌توانیم دقیقا بدانیم ایران چه کارهایی انجام می‌دهد. پیش از آن که تحریم‌های سازمان ملل متحد در پایان این فرایند، برداشته شود، ایران باید پروتکل الحاقی را تصویب کند. ایران باید پروتکل الحاقی را از طریق مجلس تصویب کند. ایران موافقت کرده است از روز نخست (اجرای توافق) به پروتکل الحاقی پایبند باشد.

هيچ يك از گزينه‌هاي ما از روي ميز حذف نمي‌شود
سپس نوبت به ارنست مونیز، وزیر انرژی رسيد كه در جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنا درباره توافق هسته‌ای با ایران سخن بگويد وي گفت: عبارت کامل بازرسی در هر زمان و هرمکان در یک فرآیند کاملا تعریف شده به همراه یک محدوده زمانی کاملا مشخص بوده است.
وی در ادامه گفت: این توافق بر‌اساس علم و تجزیه و تحلیل صورت گرفته است. توافق بر‌اساس راستی ‌آزمایی است نه اعتماد. به گفته مونیز توافق تا زمانی که ایران عضو ان‌پی‌تی است دوام خواهد داشت. وزیر انرژی آمریکا ادامه داد: این توافق برای آمریکا بهتر خواهد بود و ایران نخواهد توانست به سمت سلاح هسته‌ای حرکت کند. توافق به صورت مرحله‌ای اجرا خواهد شد.
وی گفت: توافقی که با ایران به دست آمدن از دستیابی این کشور به سلاح هسته‌ای جلوگیری مي‌کند و شامل تدابیر راستی‌آزمایی بسیار قوی است که به ما فرصت کافی برای واکنش در صورت نقض توافق را مي‌دهد و به طور بالقوه هیچ‌کدام از گزینه‌هاي ما را از روی میز حذف نمی‌کند.

تسليم كامل ايران اشتباه است
وزیر خزانه‌داری آمریکا می‌گوید دارایی‌های بلوکه شده ایران در خارج از مرزهای این کشور ۱۰۰ میلیارد دلار است که تهران با توافق فعلی به ۵۰ میلیارد دلار از آن دسترسی خواهد داشت.
وزیر خزانه‌داری آمریکا تحریم‌ها اعمال‌شده علیه ایران را "موثرترین نظام تحریم‌ها" در تاریخ خواند و گفت: ایران به یک چاله اقتصادی عمیق افتاده که بیرون آمدن از آن سال‌ها طول می‌کشد. لو، نیز مانند جان کری، تلاش برای دستیابی به تسلیم گسترده‌تر این را "اشتباه" خواند.
وزیر خزانه‌داری آمریکا اضافه کرد دارایی‌های بلوکه شده ایران در خارج از مرزهای این کشور ۱۰۰ میلیارد دلار است که تهران با توافق فعلی به ۵۰ میلیارد دلار از آن دسترسی خواهد داشت.
جک لو همچون دیگر مقامات آمریکایی مدعی شد که "همین تحریم‌ها بود که توانست پس از سال‌ها ایران را به پای میز مذاکره بکشاند و برنامه هسته‌ای آنها را به عقب براند.
وی افزود: پول‌هایی که بناست پس از توافق وارد ایران شود، در حقیقت پول‌های خود این کشور است که بلوکه شده ولی تأکید می‌کنم که تا وقتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اجرای تعهدات ایران را تأیید نکند، کاهش تدریجی تحریم‌های ایران آغاز نخواهد شد.

ايراني‌ها شما را سركيسه كرده‌اند
پس از سخنراني سه وزير باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، اولین سخنران جلسه استماع بود. وی گفت: توافق صنعتی‌سازی برنامه هسته‌ای ایران را تدوین می‌کند.
کورکر افزود: با اطلاع از جزئیات توافق از سوی کری و مونیز افسرده شدم و هر زمانی که از دولت درباره این موضوع سوال می‌شود پاسخ می‌دهد یا توافق یا جنگ، و این اغراق‌آمیز است.
کورکر گفت: ایران مسئول در اختیار قرار دادن بمب به شبه نظامیان عراقی است که باعث کشته شدن سربازان آمریکایی شده است.
وی افزود: ساز و کار بازرسی‌ها از ایران همانند درخواست از ورزشکاری است تا نمونه‌های آزمایش دوپینگ خود را از طریق پست ارسال کند.
سناتور جمهوری‌خواه آمریکا خطاب به کری گفت: "ایرانی‌ها شما را سرکیسه کردند؛ برای من باور کردنی نیست که تحریم‌های‌مان علیه موشک‌های بالستیک ایران را هم لغو کردید.
در ادامه این نشست سناتور دموکرات "بن کاردین" گفت: ما به ایرانی ها اطمینان نداریم اما باید احساسات را کنار گذاشته و به توافق بنگریم و این سوال را مطرح کنیم که توافق ایران را از دستیابی به بمب دور نگه خواهد داشت یا خیر؟ وی افزود: نحوه اجرای رژیم بازرسی‌ها بسیار مهم است و لازم است که بدانیم پس از دوره توافق چه اتفاقی مي‌افتد.
بن کاردین، سناتور دموکرات ایالت مریلند آمریکا، نیز در این جلسه گفت: من هنوز به نتیجه‌گیری نرسیده ام اما امیدوارم اعضای کنگره همه اطلاعاتی را که می‌خواهند بدست آورند و همه کسانی هم که مستقیما در این مسئله نقش داشتند‌، استدلال خود را بکنند.
این سناتور دموکرات افزود: این توافقنامه از منظر سیاست خارجی آمریکا بسیار مهم است. ایران در آن منطقه اهمیت بسیار زیادی برای امنیت آمریکا دارد اما هدف دومی هم در قانون بازنگری توافق هسته‌ای ایران وجود دارد. هدف این بود که همه تلاش‌هاي ما روی «فرد بد» که ایران است متمرکز شود و تا جایی که مي‌توانیم یکصدا صحبت کنیم تا مذاکره‌کنندگان ما بتوانند در وین روی مذاکرات تمرکز داشته باشند نه اینکه در واشنگتن مذاکره کنند، هدف همچنین این بود که مذاکره‌کنندگان ما تلاش کنند بهترین توافقنامه ممکن را بدست آورند.

https://siasatrooz.ir/vdcdnz0n.yt0ss6a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی