چهارشنبه ۲۴ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۲:۲۵
کد مطلب : 105650
تقابل اقتصادی آمریکا و ترکیه بالا گرفت

از تعلیق فروش اف-۳۵ تا تحریم محصولات الکترونیک

تنش‌ها و تقابل‌ها میان واشنگتن و آنکارا شدت گرفته است چنانکه رئیس‌جمهور آمریکا با امضای لایحه بودجه دفاعی این کشور، فروش جنگنده‌های اف-۳۵به ترکیه را به دریافت گزارش ۹۰ روزه پنتاگون و ارزیابی مثبت این گزارش منوط کرد و همزمان ترکیه نیز تحریم محصولات الکترونیک آمریکایی را اعلام کرد.
«دونالد ترامپب با امضا کردن لایحه بودجه دفاعی این کشور، تصمیم کنگره برای تعلیق فروش جنگنده‌های اف-۳۵ به ترکیه را تایید کرد. ترامپ طی مراسمی در پایگاه نظامی «فورت دروم» در نیویورک، لایحه بودجه دفاعی آمریکا به ارزش ۷۱۶ میلیارد دلار را که چندی پیش در کنگره این کشور تایید شده بود، امضا و اجرایی کرد. طبق این لایحه، پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) مبلغ ۶۳۸ میلیارد دلار بودجه پایه برای برنامه‌های نظامی و همچنین ۶۹ میلیارد دلار بودجه ذخیره برای عملیات‌های نظامی در کشورهای خارجی، دریافت می‌کند. پنتاگون ۹۰ روز فرصت دارد تا گزارشی درباره روابط دوجانبه آمریکا و ترکیه ارائه کند و تا آن زمان فروش جنگنده‌ها به ترکیه تعلیق خواهد بود.
این گزارش شامل ارزیابی حضور ترکیه در برنامه آموزشی و عملیاتی اف-۳۵ و همچنین خطرات خرید سامانه‌های پدافند موشکی S-۴۰۰ ساخت روسیه توسط ترکیه، خواهد بود. در صورتی که این ارزیابی، بر خلاف منافع امنیت ملی آمریکا باشد، فروش این جنگنده‌ها به‌طور کلی به ترکیه ممنوع خواهد شد. در مقابل «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه از اقدامات تلافی‌جویانه متناسب با تحریم‌های آمریکا خبر داد.
اردوغان طی سخنرانی در نشست اندیشکده «بنیاد تحقیقات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی» (SETA) گفت: «ما تولیدات و تجهیزات الکترونیکی آمریکا را تحریم خواهیم کرد. اگر آنها آیفون دارند، آن طرف هم سامسونگ دارند. ما هم در داخل ونوس و وستل داریم». وی در ابتدای این نشست با اذعان به مشکلات اقتصادی فعلی در ترکیه، گفت که این مشکلات اما منشأ داخلی ندارد بلکه سناریوهای خارجی است که علیه این کشور اجرا می‌شود: «شاهد آن بودیم که به ناگاه ارزش دلار در برابر لیر از ۴.۸ به ۷ واحد افزایش یافت. در روز قبل از ۱۵ جولای ۲۰۱۶ (وقوع کودتا) هر ۲.۴ لیر، یک دلار بود. بعد از یک سال همان تاریخ، به ۴.۸ واحد افزایش یافت. این افزایش غیرعادی است».
رئیس‌جمهور ترکیه با رد هرگونه احتمال وقوع جنگ نظامی علیه این کشور، توضیح داد: «آنها از اقتصاد به عنوان یک اسلحه استفاده می‌کنند... لکن ما هزینه‌ای را بر کشورهایی که جنگ اقتصادی را علیه ترکیه اجرا می‌کنند، اعمال می‌کنیم. مردم ترکیه با تمام وجود خود، با چنگ و دندان از آزادی و شرافت خود دفاع می‌کنند».
رئیس‌جمهور ترکیه با تاکید بر بر لزوم تداوم تولید و صادرات بیش از پیش، تصریح کرد: «هر کالایی که از خارج با ارز خارجی می‌خریم، از امروز با کیفیت بهتر در داخل تولید خواهیم کرد و به خارجی‌ها خواهیم فروخت... با همان عزمی که در برابر کودتاچیانی که سلاح گرم،‌ تانک و جنگنده داشتند، ایستادیم، امروز نیز در برابر دلار، تورم، نرخ ارز و مشکلات اقتصادی می‌ایستیم».
بینالی ایلدیریم رئیس پارلمان ترکیه نیز گفت که بحران بازار ارز در این کشور، نه اقتصادی، بلکه سیاسی و حاصل اقدامات مخفی برخی کشورها است.ایلدیریم طی سخنرانی در همایش سفرای این کشور در آنکارا، گفت: «مردم ما چنین بازی‌هایی را قبلا تجربه کرده‌اند. این مشکلی نیست که ما نتوانیم به آن غالب شویم. ما از این بحران پیروز بیرون می‌آییم».

https://siasatrooz.ir/vdcenn8z7jh87pi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی