چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۶
کد مطلب : 106803
ظریف: اروپا آماده پرداخت تاوان اقتصادی برای حفظ برجام نیست

ناامیدی دیرهنگام

ناامیدی دیرهنگام

وزیرخارجه کشورمان به تازگی در مصاحبه با یک روزنامه عربی اعلام کرده اروپایی‌ها هنوز آماده اجرای تعهد سیاسی و دادن بهای اقتصادی برای حفظ برجام نیستند، سوالی که به نظر می‌رسد از آقای ظریف پرسید کمی دیر به این نتیجه نرسیدید روی اروپایی‌ها نمی‌توان حساب کرد!
بعد از خروج قلدرمآبانه آمریکا از برجام در اردیبهشت ماه سال جاری، اروپایی‌ها با شعار حمایت از برجام وعده حفظ این توافق هسته‌ای با ارائه بسته پیشنهادی را سر دادند.
مقامات اروپایی نشست‌های مختلفی را با مذاکره کنندگان کشورمان برگزار و در نهایت و در حاشیه نشست بین المللی مجمع عمومی سازمان ملل از ارائه بسته پیشنهادی اقتصادی به عنوان تضمین برجام خبر دادند و مطرح کردند که این بسته به زودی اجرایی می‌شود.
این بسته پیشنهادی در قالب تسهیلات مالی جدیدی برای ادامه مبادلات مالی و بانکی با جمهوری اسلامی است؛ بسته‌ای که هنوز نه از جزییات آن خبری است و نه از عملی شدن آن.
اروپایی‌ها درحالی در قبال ارائه و اجرای بسته پیشنهادی تعلل می‌کنند که برخی در داخل هنوز به وعده غرب برای حفظ برجام دلخوش کرده‌اند و باور ندارند که روی غرب نمی‌توان حساب کرد.
با گذشت دو سال‌و نیم از برجام اما، این توافق تنها با اجرای تعهدات یکطرفه جمهوری اسلامی ایران همچنان ادامه دارد و طرف مقابل آمریکا و غرب هنوز نمی‌خواهند به تعهداتشان پایبند باشند و به بهانه‌های واهی از زیر بار این تعهد بین‌المللی شانه خالی می‌کنند.
طرف غربی با تبعیت از آمریکا خواهان کشاندن ایران پای میز مذاکره برای موضوعات توان دفاعی –نظامی، حقوق بشر و دیگر موضوعات است تا در ذیل آن بتوانند امتیازات بیشتری بگیرند.
در طی گزارش‌های مختلف بارها براین مسئله تاکید کردیم که نمی‌توان روی اروپا حساب باز کرد. یادمان نرفته که در تیرماه سال جاری وزیر خارجه فرانسه در آستانه نشست کمیسیون مشترک وزرای خارجه کشورهای طرف برجام گفته بود؛ احتمال کمی وجود دارد کشورهای اروپایی بتوانند پیش از ماه نوامبر (آبان‌ماه) یک بسته اقتصادی را به ایران ارائه دهند که بتواند برجام را حفظ کند.
اگر تنها به همین یک اظهار نظر بسنده کنیم خود گواه این است که اروپایی‌ها اراده لازم برای اجرای برجام و تضمین‌های لازم را ندارند، خروج یک به یک شرکت‌های اروپایی از ایران ازجمله رنو، زیمنس وبسیاری از شرکت‌های دیگر اروپایی که بدون آن که حتی ریالی غرامت پس دهند، مصداق نماندن اروپا پای تعهدات و قول و قرارهایش با تهران است.
اروپا اراده‌ای ندارد که بتواند خود در قبال ایران تصمیم بگیرد و به مراودات اقتصادی‌اش ادامه دهد، اروپا منافعش با آمریکا را فدای منافع اقتصادی با تهران نخواهد کرد.
نکته‌ای که بارها نیز مقام معظم رهبری به آن تاکید کردند؛ به اروپایی‌ها اطمینان نداریم و آنها باید تضمین واقعی دهند!
حالا آقای ظریف به این نتیجه رسیده است که اروپا آماده پرداخت تاوان اقتصادی نیست، این موضوع را در مصاحبه‌ای رسما اعلام کرده است، از وزیرخارجه کشورمان باید پرسید کمی دیر به این نتیجه نرسیدید که نمی‌توان روی اروپایی‌ها حساب باز کرد؟
محمد جواد ظریف در گفت‌وگو با روزنامه العربی الجدید با بیان اینکه تحریم‌ها تأثیرات اقتصادی دارد تأکید کرد اما بر سیاست ما تأثیر نخواهد گذاشت و توضیح داد که از زمانی که فعالان اقتصادی دریافتند که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا چه تصمیمی در قبال توافق هسته‌ای دارد، این مسئله تأثیر منفی خود بر اقتصاد را بر جا گذاشت و در نتیجه ملت ایران هدف واقعی تحریم است و آمریکا امیدوار است با این تحریم، جامعه، دولت را تحت فشار قرار بدهد تا سیاستش را تغییر بدهد یا اینکه کل نظام را تهدید کند.
به گفته محمد جواد ظریف نیاز است که حیات توافق با هدف کسب مزایای اقتصادی آن، حفظ شود و اروپایی‌ها برای حفظ آن هر چند در محافل سیاسی تعهداتی را که اعلام کردند، به طور جدی در محافل سیاسی انجام دادند اما، در عرصه اجرا و عمل، موانعی بر سر راهشان قرار گرفت و ایران می‌داند که دولت‌های اروپایی هنوز آمادگی اجرای تعهد سیاسی را همزمان با دادن بهای اقتصادی برای حفظ توافق برجام ندارند. آنها گمان می‌کنند می‌توانند دستاوردها را بدون دادن بها [تاوان] حفظ کنند.
ظریف این سیاست را برای اروپا در طولانی مدت نامفید دانست و با بیان اینکه هزینه بزرگتری برای آنها به بار خواهد آورد گفت: با این حال ما هنوز با شرکا در اروپا، چین و روسیه در تماسیم و تلاش می‌کنیم راههایی برای مقابله با تحریم‌ها و کاستن از تبعات آن پیدا کنیم. درست است که آمریکا قدرت اقتصادی بزرگی است اما همه کشورهای دنیا مقابل تحریم او ایستاده‌اند.
وزیر خارجه ایران در پاسخ به سوالی منبی بر اینکه برخی طرف‌های اروپایی از ایران ناراضی‌اند که مأموریت آنان در مقابله با سیاست‌های آمریکا را تسهیل نمی کند و با اصرار بر نقش منطقه‌ای و پرونده موشکی، کمکی نمی‌کند، گفت: ما در برخی امور با اروپا اشتراک داریم و در برخی دیگر، تفاوت نظر.
ظریف افزود: در مقابل ایران در همه این پرونده‌ها نقشی مثبت ایفا کرده است و مثلا عربستان را که مورد حمایت غرب است، از محاصره کردن قطر بازداشت. در نتیجه سیاست‌های ما نیست که برای منطقه درست کرده است، بلکه سیاست‌های دوستان آمریکا و غرب است.
ظریف در پاسخ به این سوال که نظر شما درباره خبرهایی مبنی بر برنامه‌ریزی عربستان برای ترور مسئولان ایرانی از جمله قاسم سلیمانی و تشکیل اتاق عملیات جنگ اقتصادی علیه ایران چیست، گفت: ما اطلاعاتی از آن داشتیم. عربستان از گروه‌های تروریستی در ایران چند سال است که حمایت می‌کند. ریاض قبلا این را رسما اعلام کرده بود که جنگ را به عمق ایران می‌کشاند. بعد از آن ما شاهد افزایش فعالیت گروه‌های مسلح و تروریستی در شرق کشور بودیم و همچنین داعش که به مجلس حمله کرد.
وی افزود: این سیاست‌های عربستان سعودی، جدید نیست. ما از آن اطلاع داریم. رژیم سعودی تلاش می‌کند سلطه خود را تحمیل کند و آنچه اخیرا حاصل شده، نشان می دهد، همه ادعاها مبنی بر اینکه ایران اقدامات تخریبی علیه ریاض انجام می‌دهد دروغ است و عکس آن صحیح است. عربستان است که از افراطگرایی حمایت می‌کند تا به ایران ضربه بزند. آنچه روزنامه نیویورک‌تایمز [در خصوص این طرح سعودی] گفته، بخشی کوچک از رفتار سعودی علیه ماست. امیدواریم که چشمان دیگران بر روی آنچه ریاض انجام می‌دهد باز شود.

https://siasatrooz.ir/vdcfxvdymw6dxca.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی