يکشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۲:۵۷
کد مطلب : 91411
ارزيابي كارشناسان از گستاخي تازه شرمن

تقابل با تهران پشت سنگر تحريم تنها براي امتيازگيري در مذاكرات هسته‌اي

اين روزها شاهد اظهاراتي از سوي مقامات ارشد امريكايي مبني بر تداوم تحريم‌ها هستيم كه به عقيده كارشناسان اين تناقضات امريكايي‌ها، روند مذاكرات هسته‌اي ايران و۱+۵ و حتي دستيابي به نتيجه مورد توافق براي دو طرف را در سايه ترديد قرار مي‌دهد.
تحریم‌های ضد ایرانی درباره تروریسم و حقوق بشر به قوت خود باقی خواهند ماند. اين اظهار‌نظري بود كه از سوي خانم وندي شرمن مذاكره‌كننده ارشد امريكايي به تازگي مطرح شده است
البته اين خانم معاون وزیر خارجه و مذاكره‌كننده ارشد امريكايي اعلام كرده در مذاکرات هسته‌ای تنها درباره برنامه هسته‌ای ایران گفت‌وگو می‌شود.
وي که در مؤسسه کارنگی، یک اندیشکده آمریکایی، درباره سیاست خارجی آمریکا در قبال آسیای شمال شرقی سخن مي‌گفت در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات هسته‌ای بین ایران و گروه ۱+۵ گفت: "هرگونه توافقی تضمین خواهد کرد که ایران به سلاح هسته‌اي دست نخواهد یافت و اینکه همه مسیرهای به سمت مواد شکافتی لازم برای سلاح هسته‌اي مسدود خواهند شد. این معیاری است که ما برای دستیابی به یک توافق خوب و پایا در نظر خواهیم گرفت."
شرمن در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره تبعات احتمالی یک توافق هسته‌اي برای نقش تهران در منطقه تأکید کرد که "هیچ معامله بزرگی با ایران" در کار نیست، "مذاکرات درباره برنامه هسته‌اي است، ما کاملا درباره آنچه که در منطقه رخ مي‌دهد آگاه هستیم، همه تحریم‌های ما درباره تروریسم و حقوق بشر و نگرانی‌های ما درباره ثبات منطقه به قوت خود باقی است و متأسفانه برای مدتی بسیار طولانی باقی خواهد ماند.
با توجه به اينكه آمريكايي‌ها هميشه در گفت‌وگوهاي هسته‌اي سياست تحقير را در پيش گرفته‌اند بنابراين آنها توافقي را خواهان هستند كه با تحقير ايران همراه باشد. آنها در‌پي توافق عادلانه و منصفانه حتي براساس قوانيني كه خود در آژانس بين‌المللي انرژي اتمي گنجانده‌اند، نيستند بلكه در‌پي تضعيف جمهوري اسلامي ايران به خاطر پيشرفت‌هاي بزرگي هستند كه در اين ۳۵ سال گذشته با خاطر پشتوانه مردمي آن به دست آورده است.
بنابراين اين روزها رويكردهاي متناقض امريكايي‌ها در قبال ملت ايران و مذاكرات هسته‌اي به وضوح حكايت از اين دارد كه واشنگتن به دنبال حل مذاكرات هسته‌اي نيست.
آنها اعلام مي‌كنند كه فقط در چارچوب گفت‌وگوهاي هسته‌اي با ايران مذاكره خواهند كرد اما در اظهارنظري ديگر والبته متناقض موضوع تداوم تحريم‌هاي ضد ايراني آن هم در مسئله تروريسم وحقوق بشر را عنوان مي‌كنند كه هيچ ربطي به روند مذاكرات هسته‌اي ندارد و اين حاكي از آن است كه آنها سياست تقابل در قبال ملت ايران را كماكان حفظ كرده‌اند.
آنها به نكاتي اشاره مي‌كنند كه هيچ ربطي به يكديگر ندارد اما با اين سناريو و تاكيد بر ادامه تحريم‌ها به راحتي مي‌توان به اهداف شوم آنها در قبال مذاكرات هسته‌اي و ملت ايران پي برد.
به تازگي نيز پایگاه اطلاع‌رسانی «هیل» وابسته به کنگره آمریکا گزارش کرد که چهار سناتور آمریکایی، لایحه‌ای را پیشنهاد کرده‌اند که براساس آن هرگونه توافق هسته‌ای با ایران باید پیش از اجرایی شدن، برای بازنگری تسلیم کنگره آمریکا شود.
طبق این گزارش، لایحه مذکور، «باراک اوباما» رئیس‌جمهور آمریکا را ملزم می‌کند که متن هرگونه توافق احتمالی نهایی با ایران را به کنگره ارائه دهد و کاخ‌سفید را به مدت ۶۰ روز از لغو هرگونه تحریم‌ علیه ایران منع می‌کند.
روزنامه محافظه‌کار وال استریت ژورنال که دارای پیوندهای عمیقی با جمهوری‌خواهان و جنگ‌طلبان این کشور است در سرمقاله‌ای به انتقاد از توافقنامه احتمالی بین ایران و گروه ۱+۵ پرداخته و می‌نویسد: "جان کری وزیر خارجه آمریکا اخیرا در نشست کنگره تاکید کرده است که هیچ کسی نباید در‌خصوص توافق هسته‌اي با ایران، پیشداوری کند چراکه تنها مذاکره‌کنندگان نسبت به جزئیات توافق با ایران، آگاهی دارند."
"ولی واقعیت این است که چارچوب یک توافق با ایران به لطف درز اطلاعات دولتی به خبرنگاران، در حال شکل‌گیری بوده است. اطلاعات درز شده نشان مي‌دهد که آمریکا آنقدر به ایران امتیاز داده است که هر توافقی با مفاد کنونی، تهران را در آستانه هسته‌ای شدن قرار می‌دهد."
"آخرین جزئیات مربوط به اطلاعات درز یافته این است که آمریکا با درخواست ایران برای توافقنامه‌اي که حداقل ۱۰ سال طول بکشد، موافقت کرده است. پس از گذشت این مدت، ایران اجازه خواهد داشت تا توانایی‌های غنی‌سازی اورانیوم را تا هر سطحی که بخواهد، توسعه دهد."
از نظر تئوری، ایران از ساخت سلاح‌های هسته‌ای منع خواهد شد ولی پس از اینکه همه تحریم‌ها علیه ایران لغو شود، تهران این قابلیت را خواهد داشت تا در مقیاس صنعتی اقدام به غنی‌سازی کند.
روزنامه آمریکایی در ادامه مدعی می‌شود این ایده که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یا نهادهای اطلاعاتی غرب بتوانند به درستی پیروی ایران (از یک توافق) را رصد کنند، براساس گزارش سال گذشته پنتاگون زیر سوال رفته است: " در سطوح پایین برنامه‌های هسته‌ای در اندازه کوچک یا در حال ظهور برخی نقاط قابل رصد به راحتی پنهان می‌مانند".
و پس از تمام این ادعاها و مقدمه‌چینی‌ها وال‌استریت ژورنال اتحاد خود را با مخالفان دستیابی به توافق هسته‌ای دیپلماتیک بین ایران و گروه ۱+۵ اعلام می‌دارد:"با در نظر گرفتن اینکه این توافق تا چه حد مي‌تواند به صورت بدی شکل گیرد، این مسئله جای تعجب ندارد که متحدان آمریکا، علیه آن صحبت کنند. یک مقام عرب هفته گذشته به وال‌استریت ژورنال گفت که ما فروپاشی روند دیپلماتیک را به یک توافق بد ترجیح می‌دهیم. عربستان سعودی به روشنی اعلام کرده است که در پاسخ به توافق هسته‌ای با ایران، ریاض نیز احتمالا به توانایی‌های هسته‌ای نیاز خواهد داشت - دقیقا نوعی از سلاح‌های هسته‌ای که اوباما قول داده است تا مانع آن شود. جای تعجبی ندارد که بسیاری در کنگره می‌خواهند تا سخنان بنیامین نتانیاهو را بشنوند."
دو روز پيش محمدحسین نقوی‌ حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با فارس،‌ درباره اقدام اخیر اتحادیه اروپا و انگلیس در بازگرداندن تحریم‌ها علیه شرکت ملی نفتکش ایران گفت:‌ مطابق توافقنامه ژنو کشورهای ۱+۵ تعهد دادند که به صورت انفرادی یا دسته‌جمعی هیچ‌گونه تحریمی علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال نکنند و حتی تحریم‌های موجود هم گسترش پیدا نکند، بنابراین راه برای هر نوع تحریم علیه جمهوری اسلامی ایران به لحاظ مفاد توافقنامه ژنو مسدود است.
به قول وي آمریکایی‌ها چندین بار بر خلاف توافقنامه ژنو دست به تحریم‌های جدید علیه جمهوری اسلامی ایران زدند.
مجموعه اين اقدامات حاكي از آن است كه امريكا با اين سياست تنها به دنبال تضعيف جمهوري اسلامي ايران در منطقه و بين‌الملل است و نيز ممانعت از ادامه فعاليت‌هاي صلح‌آميز هسته‌اي كشورمان از ديگر برنامه‌هاي اين كشور است كه البته در پاسخ به سناريوها بارها مقامات كشورمان و تيم مذاكره‌كننده هسته‌اي اعلام كرده اند كه با پابرجا بودن تحريم نه با غرب و امريكا توافق مي‌كنيم و نه مذاكرات را ادامه خواهيم داد.

امريكايي‌ها اراده لازم براي توافق با تهران را ندارد
در همين زمينه حسن ‌هاني‌زاده كارشناس سياست خارجي در گفت‌وگو با سياست روز در اين خصوص گفت: اظهارات متناقض مقامات آمريکايي پيرامون موضوع هسته‌اي ايران نشان مي‌دهد مقامات آمريکايي اراده لازم را براي تصميم‌گيري كلان سياسي ندارند و سياست آمريکا تابعي از اراده لابي صهيونيستي است.
وي افزود: از يک‌سو تهديد کنگره آمريکا براي تصويب يک لايحه جديد عليه ايران و تهديد رژيم صهيونيستي براي تخريب روند مذاکرات نشان مي‌دهد که ايالات متحده نمي‌تواند به دور از تصميمات لابي صهيونيستي سياست‌هاي خارجي خود را تضمين کند.
وي در پايان گفت: به همين دليل روند مذاکرات با توجه به اظهارات متناقض مقامات آمريکايي همچنان در‌ هاله‌اي از ابهام قرار دارد علي‌رغم ا ينکه ايران به تمامي تعهدات خود در قبال کشورهاي ۱+۵ عمل کرده است.

امريكا سنگر تقابل با ايران را همچنان حفظ كرده
محمدفرهاد كليني کارشناس ارشد مسائل استراتژيک نيز در اين خصوص به خبرنگار ما گفت: اظهاراتي که خانم وندي شرمن مطرح کردند نشان مي‌دهد كه کماکان آمريکا از رويکرد تقابلي خارج نشده و سعي مي‌کند سياست ساختار تحريم را همچنان يا موضوعات ديگر حفظ کند.
وي همچنين افزود: و اشاره‌ ايشان در‌خصوص موضوع حقوق بشر و تروريسم در اصل يک نوع دادن تامين اطمينان به بخش جريانات در آمريکاست که دولت آقاي اوباما را به سازش‌کاري با ايران محکوم مي‌کند و تلاش مي‌کنند تا رقابت‌هاي حزبي را جايگزين منافع‌ملي آمريکا کند و اين هشداري بوده که شخص آقاي اوباما بارها به سياستمداران داخلي آمريکا مطرح کرده است.
وي تصريح كرد: البته جا داشت که خانم وندي شرمن با توجه به تمرکز ويژه‌اي كه بر مسائل آسيايي دارد تاثير اعتبار درک از واقعيت جمهوري اسلامي ايران را در محاسبات خود تکميل مي‌کرد. شما به خوبي مي‌دانيد که ايشان در گزارشي،اخيرا در خصوص تغيير تمرکز آمريکا در حوزه پاسفيك، همچنين تعريف از سياست‌هاي چند ضلعي آمريکا در حوزه چين، ژاپن و کره جنوبي را مطرح نموده، بنابراين مي‌بايست پيوستگي ذهن خود را پيرامون اهميت ازجايگاه جمهوري اسلامي ايران در صلح و شکوفايي درغرب آسيا را نيز مدنظر قرار مي‌داد.
وي در پايان خاطرنشان كرد وگفت: تا زماني که دولتمردان آمريکا درک کاملي از ژئوپلتيک جديد و تغيير موازنه‌ها و بهتر درک کردن واقعيت را نداشته باشند طبيعي است که همواره وقتي سخن از ايران به ميان مي‌آيد با نگاه يک بعدي و ناقص ديدگاه خود را مطرح مي‌سازند. جايگاه جمهوري اسلامي ايران در موضوعاتي همانند امنيت ثبات در افغانستان بر کسي پوشيده نيست.

https://siasatrooz.ir/vdcfyjd1.w6dyyagiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی