پنجشنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۲:۱۰
کد مطلب : 98406

بررسی حادثه پلاسکو در مجلس

بخشی از نشست دیروز پارلمان با حضور وزیر کشور و شهردار تهران به بررسی ابعاد مختلف حادثه پلاسکو اختصاص داشت.

قرائت گزارش کمیسیون‌های مجلس درباره پلاسکو
در ادامه محمدجواد کولیوند نماینده مردم کرج و رئیس کمیسیون امور شوراهای مجلس شورای اسلامی گزارش کمیسیون متبوعش درباره حادثه آتش‌سوزی ساختمان پلاسکو را قرائت کرد.
همچنین محمدرضا رضایی‌کوچی نماینده مردم جهرم و رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گزارش کمیسیون متبوعش درباره حادثه آتش‌سوزی ساختمان پلاسکو را قرائت کرد.
در ادامه نیز،‌ محمدنعیم امینی‌فر سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گزارش کمیسیون متبوعش درباره حادثه آتش‌سوزی ساختمان «پلاسکو» را قرائت کرد.
همچنین سلمان خدادادی رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، گزارش کمیسیون متبوعش درباره حادثه آتش‌سوزی ساختمان پلاسکو را قرائت کرد.

رحمانی‌فضلی: شهرداری و سازمان آتش‌نشانی ۷ اخطار به هیأت مدیره پلاسکو داده بودند
وزیر کشور با حضور در صحن علنی مجلس، گزارش این وزارتخانه را پیرامون حادثه آتش‌سوزی ساختمان پلاسکو اعلام کرد.
عبدالرضا رحمانی‌فضلی گفت: از منظر تأسیساتی، این ساختمان فاقد پارکینگ، سیستم گرمایش مرکزی و لوله‌کشی گاز می‌باشد. از نظر سیستم‌های ایمنی و آتش‌نشانی نیز فاقد سیستم اعلام و اطفای حریق خودکار بوده است اما مجهز به کپسول اطفای حریق و سیستم جعبه‌ای آب بوده که عملکرد آن نیز در زمان وقوع حادثه باید مورد بررسی دقیق‌تر قرار بگیرد.
وزیر کشور ادامه داد: مطابق اعلام شهرداری تهران، تاکنون هفت اخطار به هیأت مدیره ساختمان داده شده است. مطابق اخطارهای داده شده شهرداری در سال جاری مانور عملیات امداد و نجات و اطفای حریق در ساختمان را برگزار کرد.
رحمانی‌فضلی اضافه کرد:‌ همچنین پس از بازدیدهای صورت گرفته از ساختمان،‌ دستورالعمل ایمنی ساختمان نیز توسط آتش‌نشانی در شهریور ۹۵ تهیه و به هیأت امنا ابلاغ شده است. لیکن عدم اقدام مناسب دستگاه‌های مرتبط با این موضوع باید بررسی شود که چگونه عمل کرده‌اند. وی افزود: شورای اسلامی شهر تهران نیز به استناد بند ۱۹ ماده ۷۱ قانون شوراها برای اتخاذ تدابیر احتیاطی جهت جلوگیری از خطر آتش‌سوزی مسئول بوده که تاکنون ۴ مصوبه داشته است. نحوه اجرای مصوبات و کفایت آنها در حال بررسی می‌باشد.
رحمانی‌فضلی تصریح کرد: گزارش ارائه شده از سوی وزارت تعاون نشان می‌دهد که از واحدهای ساختمان پلاسکو بازرسی‌های ادواری و موردی انجام گرفت و توصیه‌ها و تذکرات مبنی بر ضرورت تغییر کاربری واحدها به آنها داده شده است، به طوری که از ۵۷۰ واحد کسب و کار مستقر در ساختمان پلاسکو، حدود ۴۷ واحد آن در سال ۹۴ به فعالیت‌های صنفی تولیدی مشغول و با اقدامات انجام شده ۲۰ واحد آنها از فعالیت‌های تولیدی خود را متوقف و به فروش و پخش پرداختند.
وی ادامه داد: هیات مدیره ساختمان پلاسکو به استناد ماده ۱۴ قانون تملک آپارتمان‌ها مکلف به بیمه نمودن ساختمان در برابر آتش‌سوزی بوده است و مالک ساختمان به استناد ماده ۹۱ قانون کار پس از اعلام و گزارش بازرس کار موظف به رفع خطر می‌باشد.
این عضو کابینه دولت یازدهم گفت: وزارت راه و شهرسازی سازماندهی و تشکیل تیم‌های بازرسی جهت نظارت بر ایمنی ساختمان را در زمان بهره‌برداری موضوع مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان موظف بوده است که گزارش نحوه اقدامات در دست بررسی است. وی گفت: بررسی زیرساخت‌ها و توان عملیاتی سازمان آتش‌نشانی منطبق با استانداردهای جهانی نشان می‌دهد در حال حاضر ۱۲۳ ایستگاه آتش‌نشانی در تهران وجود دارد که تعداد حسب استاندارد باید به ۱۵۰ ایستگاه برسد و همچنین از منظر نیروی انسانی سازمان دارای ۴ هزار و ۹۰۰ پرسنل می‌باشد که وضعیت مطلوبی دارد.
رحمانی‌فضلی افزود: تعداد خودروهای آتش‌نشانی ۳۱۹ دستگاه می‌باشد که می‌بایست به حدود ۶۰۰ دستگاه ارتقا یابد. همچنین ۲۰ دستگاه نردبان و بالابر هیدرولیکی آتش‌نشانی به عنوان خودروهای خاص اطفای حریق در شهر وجود دارد که تعداد استاندارد آنها باید به ۶۵ دستگاه برسد.
این عضو هیات دولت ادامه داد: مدت زمان رسیدن به محل حادثه توسط نیروهای آتش‌نشانی در تهران برابر ۴ دقیقه و ۱۰ ثانیه است، که از وضعیت مطلوبی مطابق با استانداردهای جهانی برخوردار هستیم. بررسی وضعیت بودجه سازمان آتش‌نشانی بین سال‌های ۹۰ تا ۹۵ نشان دهنده این موضوع است که اعتبارات این سازمان از یک هزار و ۴۷۴ میلیارد به رقم ۵ هزار و ۳۵۰ میلیارد رسیده که رقم مناسبی است.
وی گفت: زمان وقوع حادثه در روز پنجشنبه ۳۰ دی‌ماه و در ساعت ۷ و ۵۸ دقیقه و ۲۳ ثانیه بوده است، صدور دستور تخلیه ساختمان ساعت ۱۱ و ۲ دقیقه، ریزش ساختمان ۱۱ و ۳۴ دقیقه یعنی پس از ۳ ساعت و ۳۵ دقیقه از زمان شروع آتش‌سوزی بوده است. آتش‌سوزی در طبقه ۱۰ و واحد ۱۲ که به گفته شاهدان عینی ناشی از محل اتصال برق شروع شده است که این موضوع نیازمند بررسی دقیق تر و مباحث کارشناسی است.
وزیر کشور گفت: مدیریت حادثه از سوی سازمان شهرداری و خدمات ایمنی شهرداری از ابتدا انجام و در قالب تشکیل جلسات مدیریت بحران به ریاست شهردار تهران ادامه یافته است، بلافاصله بعد از اعلام حادثه ۶ ایستگاه آتش‌نشانی به محل اعزام شدند که در ادامه به دلیل حجم وسعت آتش به ۱۹ ایستگاه و تجهیزات مرتبط افزایش یافتند. وی گفت: در شروع عملیات آتش از واحد ۱۲ طبقه ۱۰ شروع شد و به طبقات بالا سرایت کرد. به دلایل شرایط وقوع آتش‌سوزی در طبقات بالای ساختمان همزمان ۶ دستگاه بالابر در محل حضور یافتند، تعداد آتش‌نشانان اعزامی ۲۳۶ نفر بود، تلاش برای کنترل حریق در ساختمان و جلوگیری از گسترش به ساختمان‌های مجاور از مهمترین اقداماتی بود که در دستور کار قرار گرفت.
رحمانی‌فضلی افزود: تخلیه ساکنان ساختمان به دلیل وجود کارگران شب‌خواب در ساختمان از مهمترین موضوعاتی بود که با هماهنگی نیروی انتظامی در همان ساعات اولیه انجام شد. پس از ریزش ساختمان کار آواربرداری با تشکیل دو تیم اطفای حریق و امداد و نجات شروع و با تشکیل کمیته‌ای ادامه پیدا کرد.
وی تأکید کرد: اقداماتی که دستگاه‌های اجرایی دیگر انجام دادند بازدید از محل حادثه و تشکیل جلسات مختلف در ستاد مدیریت بحران بود که این جلسه با حضور دستگاه‌های اجرایی، فرمانداری، استانداری، معاون اول رئیس‌جمهور و وزرای دیگری بود که لازم بود اقدامات حمایتی نیز از طرف آنها صورت گیرد.
وزیر کشور افزود: در خصوص هماهنگی لجستیکی باید گفت که آمادگی لازم نیروهای مسلح قرارگاه ثارالله، هوا فضای سپاه، ستاد مدیریت بحران ارتش برای اعزام بالگرد و تجهیزات مورد نیاز نیروی انسانی همکاری‌های لازم را انجام دادند. همچنین وزارت نیرو نیز برای تأمین برق اضطراری و وزارت نفت نیز اقداماتی را برای اعزام تجهیزات سنگین برش و جرثقیل به منظور کمک به شهرداری انجام دادند.
رحمانی‌فضلی گفت: تأمین امنیت منطقه و شرایط پایدار برای نیروهای عملیاتی و امدادی پس از بروز حادثه از طرف نیروی انتظامی انجام شد. همچنین هماهنگی‌های بسیار خوبی با پزشکی قانونی برای شناسایی اجساد جان‌باختگان صورت گرفت و همه این اقدامات در کنار رسیدگی به وضعیت آسیب‌دیدگان بسیار قابل قبول بود.
وی با تأکید بر اینکه ساختمان پلاسکو با پیشنهاد بنیاد مستضعفین در طی دو سال آینده ساخته می‌شود، افزود: افراد در طی این مدت در مکان دیگری برای کسب و کار خود اسکان پیدا می‌کنند و دولت با ۶ مصوبه در تأمین تسهیلات در بحث کمک به مسئله مالیات، بیمه اقدامات لازم را انجام داده که به اطلاع مردم رسیده است، همچنین در حوزه اطلاع‌رسانی با انتخاب یک نفر از اعضای آتش‌نشانی، صدا و سیما عملکرد قابل قبولی را در خصوص این موضوع داشت. از سوی دیگر پس از وقوع حادثه به دنبال تأکیدات مقام معظم رهبری به دنبال تعیین تکلیف حادثه و در نهایت بررسی‌ها در خصوص علت وقوع این حادثه انجام شود.
رحمانی‌فضلی تصریح کرد: وزارت کشور برای تجهیز ایستگاه‌های آتش‌نشانی با اختصاص ۹۰۰ میلیارد ریال برای ساخت و تکمیل ۳۰۰ ایستگاه آتش‌نشانی در شهرهای زیر صد هزار نفر اقدام کرده و در سال ۹۳ و ۹۴ جمعاٌ ۴۰۰ دستگاه خودروی سنگین آتش‌نشانی و ۴۲۵ دستگاه تجهیزات امداد و نجات هیدرولیک برای آتش‌نشانی در نظر گرفته است. همچنین بازرسی‌هایی که وزارت کشور براساس سند آسیب‌شناسی و ابلاغ آن در کمتر از یک سال انجام شده است حدود ۷ هزار گزارش بازرسی از اماکن مختلف شهر تهران انجام داده است.
قالیباف: مدیریت بحران اشکالات ساختاری دارد
در ادامه این نشست شهردار تهران با اشاره به نگاه به حادثه پلاسکو از دو رویکرد خاطر نشان کرد: یک موضوع مربوط به مدیریت بحران است. در این موارد و حوادثی که اتفاق می‌افتد یا عامل انسانی در آن دخیل است یا اشکالات ساختاری وجود دارد که منجر به این حوادث می‌شود.
محمدباقرقالیباف افزود:‌ در موضوع اول در حوزه ساختاری، یک نگاه سیستمیک و فرآیند محور به موضوعات حوادث و پیشگیری وجود ندارد و این یک چالش است. از مرحله قانون‌گذاری تا اجرا و نظارت، کهنه بودن قوانین، تورم در بخش قوانین، مشخص نبودن مسئولیت، تداخل مسئولیت، تنظیم نبودن مسئولیت‌ها وجود دارد. وی افزود:‌ برنامه سازمان مدیریت بحران یک قانون ۵ ساله بوده که به اتمام رسیده است. همین الان سازمان مدیریت بحران از سال ۹۲ تا الان عملا مشکل قانونی دارد و منهای آنکه مشکلات ساختاری در آن وجود دارد.
شهردار تهران در ادامه به حادثه پلاسکو ورود پیدا کرد و گفت: باتوجه به قوانین مجلس تهران،‌ تنها شهری است که مدیریت بحران به عهده شهردار است. وی افزود:‌ تهران تنها شهری است که یک مرکز فرماندهی برای بحران‌های احتمالی دارد و این HSE و امنیت کارگاه‌های آن به درستی انجام می‌شود. همچنین طی این سال‌ها ۱۲۰ سوله بحران در مناطق مختلف شهر ایجاد کردیم و تعداد ایستگاه‌های آتش‌نشانی که در سال ۸۴،‌ ۷۴ عدد بود در حال حاضر شهر تهران ۱۲۵ ایستگاه آتش‌نشانی دارد.
قالیباف افزود: شهری هستیم که با وجود ترافیک سنگین در معابر و خیابان‌ها در حد استانداردهای جهانی به محل حادثه می‌رسیم. در حادثه پلاسکو کمتر از دو نیم دقیقه آتش‌نشان‌ها رسیدند. در ماشین‌های عملیاتی از ۲۸۰ ماشین در سال ۸۴ به ۹۰۰ خودرو آتش‌نشانی رسیدیم. سبدها و نردبان‌ها در ۵ سال پیش‌خریده شد ما یک نردبان ۵۴ متری در کشور نداشتم. نردبان‌های ۳۳ متری و ۵۴ متری خریداری شده و آموزش‌ها داده شد. کار مهم دیگر بافت‌های فرسوده است که در این امر شهرداری تهران تنها شهری است که ۳۴ درصد از بافت‌های فرسود در پایتخت را احیا کرد. این در شرایطی است که در شهرهای دیگر احیای بافت‌ها تنها ۷ درصد است.
شهردار تهران در رابطه با ساختمان پلاسکو یادآور شد:‌ بعد از حوادثی که در سال ۹۲ روی داد. کلیه ساختمان‌ها و نقاط ضعف در منطقه ۱۲ را دنبال کردیم. قوانین و مقررات پیگیری شد. در ۷ اردیبهشت سال ۹۳ در شورای شهر تهران گفتم که واقعا در این قوانین اشکالات وجود دارد و به درستی انجام نمی‌شود.
قالیباف تصریح کرد:‌ برای همین ساختمان پلاسکو و علاءالدین شخصا پیگیری کرده‌ام. درخود ساختمان پلاسکو ما اخطارها را دادیم، آموزش‌ها را دادیم. در همین ساختمان پلاسکو برای پیشگیری برنامه‌های آموزشی برای همه ساکنین گذاشتیم. بعد از دوبار که برنامه لغو شد فقط ۱۷ نفر شرکت کردند.
شهردار تهران با اشاره به مسئولیت اجتماعی سازمان‌ها گفت:‌ برای دوساختمان پلاسکو و علاالدین پیگیری‌ها را انجام دادیم. برای ساختمان علاالدین هم در حوزه آتش‌نشانی و هم حوزه سازه مشکل وجود دارد. روزی که رفتیم برای بستن این ساختمان به ما اجازه ندادند. مالک به دادگاه رفت اما دادگاه حق را به شهرداری داد. تازه حکم کمیسون ماده ۱۰۰ را داشتیم. اما مجددا رای دادگاه به تجدیدنظر بردند، آنجا هم حق به شهرداری داده شد. کار به دیوان عدالت ادرای کشیده شد،‌ دیوان هم به ما رای داد. .بیش از ۲ ونیم سال است که ما این کار را پیگری کردیم. شورای تامین استان باز به خاطر مسائل امنیتی اجازه تخریب را نداد. با وجود کسب اجازه از شورای تامین، بعد از دو سال و نیم هنوز قادر نشدیم در پاسازژ علاالدین کار را تمام کنیم. این واقعیت‌های تلخی است که وجود دارد.
قالیباف گفت: زمان رسیدن به حادثه در زمان رسیدن به حادثه کمتر از دو نیم دقیقه بود. همه این‌ها در سیستم‌های بیسمی ضبط است. در حوزه تجهیزات ما برای این موضوع هیچ مشکل تجهیزاتی نداشتیم و امکانات کاملی به آنجا آمد. وی همچنین تصریح کرد: در بحث تجهیزات اگر حادثه در یک یا دو ساختمان مانند پلاسکو باشد امکانات برای مهار حادثه وجود دارد. اما اگر در تهران زلزله رخ دهد و تعداد این ساختمان‌ها به ۵ برسد، دیگر تجهیزات جواب نخواهد داد.
قالیباف عنوان کرد:‌ بعضا از سوی برخی موضوع عدم استفاده از هلیکوپتر مطرح می‌شود. اولا هلیکوپتر در اختیار امداد و نجات است و در این حادثه نیاز نبوده است. در پلاسکو امکان استفاده از هلیکوپتر با توجه به فضای و محل حادثه وجود نداشت.
شهردار تهران در بیان عملکرد میدانی نیروها نیز خاطر نشان کرد:‌ نیروها در شروع حادثه و پس از مهار اولیه آتش به طبقه ۱۰ رفتند. امار هم نشان می‌دهد یکبار آتش مهار شد ولی دوباره شروع شد. یکی از موضوعات مهم بحث تخلیه است ما توانسیتم ۳۱ دقیقه قبل ریزش اعلام تخلیه کنیم. مجموعه آتش‌نشان و انتطامی مردم توانستند بیرون کنند. وی افزود: در این حادثه با انجام به موقع خارج کردن مردم ۶ نفر از شهروندان به شهادت رسیدند. این حاکی از تخلیه به موقع ساختمان است. خدا رحمت کند شهید امینی را که با یک تعداد از نیروها از مسیر پله‌ها تصمیم به خروج کردند تا اگر کسی ازمردم در ساختمان باقی است،‌ خارج کنند. در همین حین بخشی از پله‌ها فرومی ریزد. بخشی از این نیروها به خاطر ریزش پله سعی می‌کنند از پنجرها و با استفاده از نردبان‌های آتش‌نشانی خارج شوند ولی نمای ساختمان باعث کندی خروج می‌شود و تعدادی شهید می‌شوند.

فاضلی: ۳ هزار کارگر در این حادثه بیکار شدند
علی فاضلی رئیس اتاق اصناف ایران نیز در جریان رسیدگی به حادثه پلاسکو در صحنه مجلس گفت: رویکرد اتاق اصناف در همان ساعات اولیه تشکیل کارگروه برای ساماندهی آسیب‌دیدگان به دور از جنجال‌ها بوده است.
وی به تشکیل ۴ کارگروه در اتاق اصناف ایران، با محوریت اتاق اصناف تهران اشاره کرده و گفت: جمع‌آوری اصناف آسیب‌دیده، بررسی حقوقی مالکی مالکان، بازگرداندن کارگران به چرخه فعالیت و کارگروه وضعیت کارگران بیکار شده از جمله این ۴ محور است. وی با بیان اینکه ۵۸۵ واحد در حادثه پلاسکو آسیب دیدند، خاطرنشان کرد: از این تعداد ۳۰۵ واحد به طور کامل سوختند، ۳هزار کارگر بیکار شدند و در چنین شرایطی وظیفه ما این بود که به وضعیت بنگاه‌های آسیب‌دیده رسیدگی کنیم.
وی خواستار این شد که دستگاه‌های زیربط از جمله بانک‌ها در ارائه خدمات کوتاهی نکنند.

لاریجانی: گزارش ملی از حادثه پلاسکو تهیه شود
لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست علنی دیروز پارلمان طی سخنانی بعد از ارائه گزارش وزیر کشور و شهردار تهران درباره حادثه پلاسکو، اظهار داشت: حادثه پلاسکو حادثه دردناکی بود و تقریباً ۱۰ روز به طور مستمر اذهان جامعه را به خود معطوف کرد و روحیه جمعی جامعه را نیز جریحه‌دار کرد اما ذکر چند مسئله در اینجا حائز اهمیت است.
رئیس مجلس همچنین تصریح کرد: البته گزارش‌های ارائه شده این را نشان می‌داد باید به چه نکات و ابعادی توجه خاص شود که در این میان باید از زحمات آتش‌نشانان، بخش‌های مختلف شهرداری و وزارت بهداشت تشکر کرد، در ساعات اولیه این حادثه یک سردرگمی به وجود آمد، چرا که این حادثه غیرمترقبه بود و به همین دلیل نگرانی‌ها زیاد بود.
وی اضافه کرد: مقام معظم رهبری نیز بعد از وقوع این حادثه فرمان دادند تا برای نجات جان افراد تلاش شود که بعد از آن همه این رویکرد را دنبال کردند، در این میان آقای قالیباف نیز از همان ساعات اولیه در محل حادثه حضور پیدا کردند.
لاریجانی تأکید کرد: دولت به ویژه وزیر کشور و شهردار تهران باید به این نکته توجه کنند، این حادثه اگر چه در شهر تهران و در یک خیابان رخ داده است، اما امروز این حادثه یک حادثه ملی بوده و در اِشل یک حادثه ملی باید به آن توجه شود، لذا باید یک گزارش ملی در این زمینه تهیه شود تا کسی نتواند از آن سوء‌استفاده کند زیرا براساس اخبار به دست آمده رسانه‌های بیگانه گویا خبرهای نادرستی در این زمینه منتشر می‌کنند که اگر یک گزارش ملی از این حادثه تهیه شود، کسی نمی‌تواند از آن سوءاستفاده کند.

نامه حسین فریدون درباره تذکر ۴۶ نماینده
در همین حال عضو هیأت رئیسه مجلس نامه حسین فریدون، مشاور رئیس‌جمهور درباره پرونده اقتصادی وی را در صحن علنی پارلمان قرائت کرد.
اکبر رنجبرزاده اعلام کرد: آقای حسین فریدون مشاور ارشد رئیس‌جمهور درباره تذکر ۴۶ نماینده مجلس شورای اسلامی خطاب به رئیس‌جمهور محترم که راجع به پرونده اقتصادی آقای فریدون بود و در تاریخ ۱۵ دی‌ماه ۹۵ در مجلس قرائت شده بود، در پاسخ به تذکر فوق طی نامه‌ای رسمی خطاب به علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۲۸ دی ۹۵ اظهارات نمایندگان را رد کردند و آن را نسبت به خود ناروا دانستند.
رنجبرزاده همچنین گفت: این نامه مطابق ماده ۷۸ آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی قرائت شد.

https://siasatrooz.ir/vdcg3t9y.ak97z4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی