شنبه ۶ خرداد ۱۳۹۶ - ۲۲:۳۳
کد مطلب : 99460

به حقوق شهروندی منتقدان هم احترام بگذارید

به حقوق شهروندی منتقدان هم احترام بگذارید

هنوز یک هفته از انتخابات در کشورمان نگذشته است که گزارشات از تخلفات گسترده دولت در انتخابات سخن می‌گوید و این در حالی است که دولت با بی‌صبری پاسخ منتقدین خود را می‌دهد.
روز جمعه گذشته بیشتر ائمه جمعه در شهرهای بزرگ از بداخلاقی انتخاباتی در انتخابات انتقاد کردند و اگر چه کلیت و نتایج آن را تایید نمودند اما اصرار داشتند که تخلفاتی در انتخابات صورت گرفته است.
از جمله سیداحمد خاتمی امام جمعه تهران، که با تاکید بر اینکه «تخلفات زیاد است»، گفت البته «تخلفات، اساس انتخابات را زیر سؤال نمی‌برد». او ارسال دیر برگه رای و عدم ارسال به برخی شعبات را جزو این تخلفات دانست و گفت مقصرین باید محاکمه و به مردم معرفی شوند.
پیش از این سخنان نیز ابراهیم رئیسی کاندید منتخب اصولگرایان به این تخلفات اشاره کرده بود و تاکید نموده بود که این تخلفات را پیگیری می‌کند.
روز پنجشنبه نیز آیت‌الله محمدعلی موحدی‌کرمانی، رئیس موقت مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در این باره ادعایی را مطرح نمود. وی گفت «ممکن است با بازبینی و بررسی مجدد گزارشات و تخلفات رأی آقای رئیسی از ۱۶ میلیون به ۱۹ میلیون افزایش و رأی روحانی نیز از حدود ۲۳ میلیون به ۲۱ میلیون کاهش پیدا کند. او حتی از شورای نگهبان خواست به تخلفات ادعایی در انتخابات رسیدگی کند.
چنین اظهاراتی با واکنش تند وزارت کشور مواجه شد و این وزارتخانه با انتشار بیانیه‌ای این اظهارات را مایه تعجب و غیرقابل باور خواند.
از سوی دیگر وزارت کشور در بیانیه‌ در پاسخ به اظهارات ائمه جمعه و بخصوص خطیب نماز جمعه تهران تاکید کرد که این اظهارات شیرینی حماسه بزرگ ۲۹ اردیبهشت‌ماه را در کام ملت به تلخی کشاند.
در این بیانیه تصریح شده بود که خطیب محترم جمعه در حالی بر رعایت تقوی و وحدت و انسجام ملی تاکید نموده و آن را از مبانی نظام جمهوری اسلامی برشمردند که در سخنان خود بدون بررسی و حتی سوالی از وزارت کشور و مجریان و بدون ارائه مستندات و شواهد متقن، اتهاماتی را متوجه دست‌اندرکاران برگزاری انتخابات اعم از اجرا و نظارت کردند که بیان اینگونه مطالب می‌تواند از مصادیق ایجاد شبهه در افکار و تشویش اذهان عمومی باشد.
وزارت کشور در بخشی دیگر از این بیانیه می‌افزاید: تریبون وحدت‌آفرین نماز جمعه در کمال ناباوری و حیرت باعث ایجاد شکاف یا تفرقه در جامعه گردیده و با طرح ادعای خلاف واقع بروز تخلفات بسیار زیاد درانتخابات ریاست جمهوری از جمله کمبود تعرفه در بعضی شعب و عدم ارسال تعرفه سعی در زیر سوال بردن این حماسه سترگ را داشتند.
همچنین عبدالرضا رحمانی‌فضلی وزیر کشور نیز این ادعا را رد کرد و گفت به نمایندگان نامزدهای معترض نشان دادیم که تعرفه به موقع ارسال شده و آنها قانع شدند.

تاکید شورای نگهبان بر برخی از اعتراضات
همزمان با این طرح پرسش‌ها و انتقادات از یک سو و از سوی دیگر پاسخ تند و شتاب زده مسئولین دولتی از سوی دیگر دبیر شورای نگهبان نیز گفت: سلامت انتخابات را تایید می‌کنم که خیلی خوب بود اما تخلفات بسیاری هم شد که بخشی از آن متوجه مسئولان بود که تخلفات بسیاری کردند.
آیت‌الله احمد جنتی رئیس مجلس خبرگان در نشست هیئت رئیسه مجلس خبرگان اظهار داشت: برخی از این تخلفات را همه فهمیدند و برخی از تخلفات مبتنی بر گزارش‌های ناظران از دور و نزدیک و برخی مبتنی بر گزارش‌های مردمی بود. وی تصریح کرد: تخلفات انتخاباتی از نظر مالی و سیاسی چشمگیر بود و انتظار نداشتیم دستگاه‌های مجری انتخابات که باید مجری قانون باشند، خودشان قانون‌شکنی کنند به نحوی که همه مطلع شوند که این خلاف انتظار بود.
رئیس مجلس خبرگان ابراز امیدواری کرد: کسانی که در این قضایا تخلفات بزرگ کردند از گناهانشان توبه کنند زیرا حق‌الناس گریبانشان را می‌گیرد و به فرموده رهبر معظم انقلاب واقعا حق‌الناس است.

دولت رویه خود را اصلاح نکرده است
این نوع اظهارات از سوی مقامات دولتی نشان می‌دهد که دولت همچنان مانند گذشته رویه خود را اصلاح نکرده و هرگونه انتقادی را به سختی پاسخ می‌دهد. اظهارات آیت‌الله جنتی، دبیر شورای نگهبان و رئیس هیئت نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری نشان داد که بروز تخلف شایعه نیست و لازم است تا به این موضوع رسیدگی شود. رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها بر این نکته مهم تأکید کرده‌اند که رأی مردم «حق‌الناس» است و مسئولان انتخابات باید در پاسداشت این حق مردم نهایت سعی و کوشش خود را بنمایند. ایشان دو روز پیش از انتخابات هشدار داده بودند که به همان دستگاه‌هایی که مورد اعتمادند تأکید می‌کنم و سفارش می‌کنم که مراقب باشند آرای مردم، مأمون باشد، امانت آن حفظ بشود.
یادمان باشد که نمی‌توان به بهانه مصلحت‌جویی، مخدوش شدن حق میلیون‌ها نفر را نادیده گرفت. البته روشن است که مرجع قانونی و فصل‌الخطاب تأیید صحت انتخابات شورای نگهبان است.
عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در این باره گفته است که تلاش می‌کنیم تا پیش از نهم خرداد نسبت به نتیجه انتخابات ریاست ‌جمهوری در شورای نگهبان اعلام نظر کنیم.
وی با اشاره به آخرین اقدامات شورای نگهبان برای بررسی صحت انتخابات ریاست‌ جمهوری دوازدهم گفت: طبق قانون انتخابات، شورای نگهبان هفت روز پس از مهلت سه روزه دریافت اعتراضات و شکایات به نتیجه انتخابات، فرصت دارد تا گزارش‌های تخلفات احتمالی را بررسی و درباره صحت انتخابات اعلام نظر کند.
کدخدایی درباره نتایج بررسی‌های این شورا نسبت به گزارش‌های تخلفات انتخابات ریاست ‌جمهوری گفت: طبق قانون انتخابات، فرصت بررسی‌های شورای نگهبان درباره گزارش‌های تخلفات انتخابات ریاست ‌جمهوری در روز سه‌شنبه، نهم خرداد پایان می‌یابد و تلاش می‌کنیم تا پیش از این تاریخ نسبت به نتیجه انتخابات ریاست‌ جمهوری در شورای نگهبان اعلام نظر کنیم.
بنابراین لازم است که تا این زمان صبر کرد و اعلام نتیجه را از سوی مرجع قانونی کشور یعنی شورای نگهبان پذیرفت.

دولت فرصت اظهارنظر بدهد
اما در این جا یک نکته ضروری است و آن این است که دولت فرصت نقد را منحصر به همفکران و طرفداران خود نداند و به دیگران نیز اجازه اظهارنظر و نقد بدهد.
مسئولان دولتی بارها در سخنان خود تاکید کرده‌اند از انتقاد نسبت به دولت استقبال می‌کنند اما در عمل شاهد برخوردهای تند و افراطی از سوی مسئولان دولتی در برخورد با منتقدان هستیم.
این نوع برخوردها این نکته را به ذهن می‌آورد که شاید آنها هم در جریان تخلفاتی که در انتخابات صورت گرفته است بوده‌اند و دم بر نیاورده‌اند وحالا به قول معروف پیش دستی می‌کنند.
رهبر معظم انقلاب در این باره فرموده‌اند که «هيچ دستگاهى نبايد خود را از انتقاد و نقد، مصون و از عيب، خالى بداند؛ همه‌ى دستگاه‌هاى كشور بايد مورد نقد منصفانه قرار بگيرند و همه در جهت اهداف نظام و در چهارچوب آن، رفتار خود را اصلاح كنند.»
از این رو لازم است که همه دستگاه‌های کشور پاسخگوی رفتار خود باشند و اگر در زمینه انجام کار خود مطمئن است از پاسخگوئی و بررسی عملکرد خود هراسی به دل راه ندهد.
در این زمینه خطیب جمعه تهران با صدور اطلاعیه‌ای خطاب به ستاد انتخابات کشور گفت: به شما اطمینان می‌دهم اگر شورای نگهبان به خلاف آنچه گفته‌ام نظر داد، من شرعاً خود را موظف به اعتراف به خطا می‌دانم و اعلام می‌کنم.
سیداحمد خاتمی امام جمعه موقت تهران با صدور اطلاعیه‌ای تاکید کرد: سخنان بنده را مغایر با فرمایشات مقام معظم رهبری که از زحمات طاقت‌فرسای همه دست اندرکاران، اجرا و نظارت تشکر کرده‌اند نامیدید. اگر خطبه بنده را گوش کرده باشید بنده هم در بند ۲ بحث انتخابات به اسم از این عزیزان تشکر کرده‌ام. الان هم از زحمات آنان تشکر می‌کنم.
وی افزود: اینجانب هیچ نسبتی را به کسی نداده‌ام، دوباره متن حرف‌هایم را ببینید. من گفته‌ام گزارش از تخلفات رسیده شورای نگهبان رسیدگی کند. مقصران را به دستگاه قضایی معرفی و آنان را به مردم معرفی کند. پس من فقط جرم را گفته‌ام، معرفی مجرم را به مقام مسئول واگذاشتم. پس قضیه به‌اصطلاح طلبگی است یعنی اگر..
وی با اشاره به اینکه چندین‌بار در خطبه خود تاکید کرده است که این تخلفات در سرنوشت انتخابات تأثیرگذار نیست تصریح کرد: منتخب مردم همان است که مردم برگزیده‌اند. پس اصل انتخابات و منتخب مورد تأیید قرار گرفته است. اگر رسانه‌های بیگانه سوءاسفتاده کرده‌اند از شیطنت آنهاست.
وی افزود: آنچه در رابطه با تخلف به صورت گزارش شده است، گفتم همان است که دبیر محترم شورای نگهبان در جلسه هیأت رئیسه خبرگان گفته است، عین گفته ایشان این است: «اما تخلفات بسیاری هم شد که بخشی از آن متوجه مسئولان بود که تخلفات بسیاری کردند».
خاتمی تصریح کرد: برادران عزیز مولی علی(ع) فرمود «انتظار از شما تحمل نقد به صورت اگرچه حداقل هست» صبر می‌کردید. شورای نگهبان ابراز نظر می‌کرد بعد این بیانیه را صادر می‌کردید. به شما اطمینان می‌دهم اگر به خلاف آنچه گفته‌ام نظر دادند من شرعاً خود را موظف به اعتراف به خطا می‌دانم و اعلام می‌کنم.
خطیب نماز جمعه تهران خاطرنشان کرد: دغدغه وحدت و دوری از تفرقه و انشقاق را ابراز کرده‌اید، دقیقاً دغدغه درستی است، اما متهم کردن این بنده ناچیز به تفرقه‌افکنی و کذب، صحیح نیست. بنده در همین خطبه هم وحدت‌آفرین خطبه خواندم. ارجاع مردم به مرجع قانونی (شورای نگهبان)‌ تفرقه‌آمیز است؟ به نظر شما امام جمعه‌ای را که مقام معظم رهبری او را نصب کرده است، متهم به کذب کردن در راستای اجرای منویات معظم‌له است؟
وی همچنین طرح این جمله که «در حق تمامی برگزار کنندگان انتخابات اجحاف و ظلم نموده‌اید » را اتهامی دیگرنسبت به خود دانست و گفت: من از آنان تشکر کرده‌ام، چگونه می‌گویید اجحاف و ظلم نموده‌ام؟ من بیش از سه دهه است وزیر محترم کشور را به پاکی و صداقت می‌شناسم، آن‌وقت من به این وزیر خدمتگزار ظلم می‌کنم؟
خاتمی تاکید کرد: به خودم و شما خدمتگزاران توصیه می‌کنم ظرفیت خود را در تحمل نقد بالا ببرید و ببریم که این لازمه خدمت در مسندی کلیدی است. به صراحت می‌گویم اجرای پروژه بزرگ انتخابات کاری سخت و طاقت‌فرسا بود که شما آن را تحقق بخشیدید و از این بابت هم تشکر می‌کنم هم خسته نباشید می‌گویم، ولی اجازه دهید خطیب جمعه حرف مردم را (لااقل‌ بخشی) از آنها را بزند و آنها را مدیریت کند تا تسلیم نهادهای قانونی مثل شورای نگهبان باشند. باز تأکید می‌کنم همه ما باید تسلیم قانون باشیم که رعایت آن هم تکلیف شرعی و هم تکلیف قانونی است. این مکتوب جهت تصحیح سوءتفاهم نوشتم هرگز در صدد تخریب شما نبوده و نیستم.

چرا تذکرات دلسوزانه ائمه جمعه را برنمی‌تابید؟
در همین زمینه شواری سیاستگذاری ائمه جمعه کشور با صدور جوابیه‌ای به نامه ستاد انتخابات کشور درباره صحبت‌های امام جمعه موقت تهران پاسخ داد.
در بخشی از جوابیه روابط عمومی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور به نامه ستاد انتخابات کشور آمده است:
با احترام، در روز جمعه ۵ خردادماه ۹۶، نامه‌ای خطاب به رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، در فضای مجازی و رسانه‌ها با امضاء ستاد انتخابات کشور منتشر گردید. این هم از روش‌های جدیدی است که مسئولان آن وزارتخانه در پیش گرفته‌اند، پیش از آنکه نامه‌ای بطور رسمی دراختیار مخاطب آن قرارگیرد، در فضای مجازی منتشر می‌کنند.در این نامه به تذکرات و سخنان خطیب محترم جمعه تهران، حضرت آیت‌الله خاتمی اعتراض شده است.
این جوابیه می‌افزاید: شما به کجای این مطالب ایراد دارید؟ شاید به این بخش از سخنان خطیب جمعه که گفته است تخلفاتی انجام شده است؟ اسناد و مدارکی از این گونه تخلفات یاد شده وجود دارد مانند فیلم‌ها، گزارشات ناظرین، گزارشات مردمی‌، حتی گزارشات برخی از اعضای صندوق‌ها و ... آیا شما این مستندات و نیز اظهارات دبیر محترم شورای نگهبان را انکار می‌کنید؟
این جوابیه با طرح این پرسش که چرا تذکرات دلسوزانه ائمه جمعه را بر نمی‌تابید؟ می‌افزاید: وقتی امام جمعه محترم به مردم می‌گوید: متولی و مسئول رسیدگی شورای نگهبان و دستگاه قضایی است و آنها به هر نتیجه‌ای که رسیدند مورد قبول خواهد بود، با چنین بیانی به مردمی که خود ناظر بر این تخلفات بودند و معترضند می‌گوید همگان باید به روش‌ها و رویه‌های قانونی ملتزم باشند، آیا اینگونه بیان کمک به دستگاه اجرایی انتخابات نیست؟
شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه کشور در جوابیه خود تصریح کرد:‌ ای‌کاش به همین مقدار که از تذکرات دلسوزانه امام جمعه محترم برآشفتید و به سرعت دست به قلم شدید، نسبت به حرکت‌های هنجارشکنی که از جانب برخی طرفداران کاندیدای خاص این روزها صورت گرفته است و دل خانواده‌های شهداء، علماء و متدینین را شکست و در ملاء عام رقصیدند، برخی حجاب‌ها را برداشتند، شعارهای ضد ارزش‌های نظام دادند و طبق گزارشاتی، محرمات الهی را مرتکب شدند و... حداقل بعنوان کسانی که سر سفره شهدا نشسته‌اید اظهار انزجار می‌کردید.

https://siasatrooz.ir/vdchvknw.23nw-dftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی