شنبه ۲ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۱۱
کد مطلب : 92315
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی

دولت مردم را در هیچ موضوعی نامحرم فرض نکند

به گزارش سایت خبری شلمچه نیوز، حجت الاسلام دکتر حجت الله نیکی ملکی مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در یک گفتگوی صمیمی اهمیت شعار همدلی و همزبانی مردم و مسئولین را توضیحاتی دادند. وی ابتدا در باره سایت شلمچه نیوز گفت: رسانه شلمچه نیوز اسم جذابی دارد و محتوی آن هم جذابیت خودش را دارد و نیاز است در عصر حاضر این دیالوگی که در زمان جنگ و دفاع مقدس مطرح بود را در این زمان هم مطرح کنیم. رسانه نباید با شهدا فاصله بگیرند و به جهت فدارکاری و جانفشانی که برای این ملت داشتند هر از چندگاهی در این زمینه رسانه ها باید ورود کنند و از شلمچه نیوز به جهت رویکرد احیای امام و شهدا باید قدردانی کرد.
مقام معظم رهبری چرا شعار همدلی و همزبانی را برای سال ۹۴ انتخاب کردند؟
در بحث همدلی و همزبانی باید گفت یکی از شعارهای بسیار عالی بود که رهبر عزیز بیان فرمودند و همه ساله شعاری انتخاب می شد که تا به حال رویکرد فرهنگی و یا اقتصادی داشت و تاکنون شعار سیاسی نداشتیم اما امسال حضرت آقا شعاری انتخاب کردند که موضوعی سیاسی داشت اما اینکه چرا مقام معظم رهبری این شعار رانتخاب کردند باید تجزیه و تحلیل کرد. خوب امسال دو موضوع اساسی داریم و جا دارد در این دو موضوع بیشتر کار شود یکی بحث سیاست خارجی است که چندین سال است که کارشناسان سیاست خارجی و دیپاماسی کشور کار می کنند تا این اختلافاتی که در موضوع هسته ای وجود دارد را حل کنند و نتیجه آن باید تحریم های موجود برداشته شود و کمک بیشتری به جامعه باشد یعنی خروجی رفع اختلافات حل مشکلات اقتصادی جامعه باشد و دوم اینکه بتوانند تا اندازه ای نگاه های جهان که در بعضی جاها تندروی شده و افراطی صورت گرفته را با نگاهی عقلانیتی در سیاست خارجی نشان دهند شیعه تفکری عقلانیت دارد و شیعه هیچوقتی تندرو نبوده است. 

تفکری که در سال ۱۳۵۷ مطرح بود انقلاب عقلانیت دینی بوده است و شعاری که حضرت امام در سالهای انقلاب داده بودند عقلانیت دینی با واقع گرایی جامعه منطبق بود که باعث پیروزی انقلاب شد و بخاطر همین انقلاب پیروز شد امام نیازهای جامعه را می دانستند و احساس تکلیف کردند به خوبی آن را حس کردند و وارد میدان شدند. الان هم کسی موفق است که نیاز جامعه را بشناسد رهبر عزیز با آن نگاه تیزبینانه خودشان تشخیص دادند امسال نیاز است بین مردم و دولت یک رفاقت بیشتر، یک اعتقاد قلبی بیشتر یک همدلی و همزبانی که بیان می کنند بعضی ها زبان مشترک نیست، همدلی هست قلبا با هم تعاملی دارند اما زبان مشترکی ندارند. رهبری عزیز هر دو آنها را بکار بردند هم زبان مشترک و هم قلب مشترک یعنی نیت ها صادق باشد زبان ها و ابراز نیت ها هم صادقانه باشد و در واقع در راستای تعابیر قرآن کریم همان وحدت کلمه است. این شعار همدلی و همزبانی باید به وحدت کلمه رسید. و برای رسیدن به این معنی باید شعار را جدی گرفت .

موضوع بعدی مسئله اقتصادی است و بحث ترمییم نگاه جهان به تنها حکومت رسمی ثابت شیعه در جهان است . در بحث اقتصادی دولت در ۲ سال گذشته رویکردهای کلان اقتصادی خوبی را شروع کرده است و الحمدالله تا کنون توانسته با تمام مسائل خاصی که وجود داشته به نوعی رشد منفی اقتصاد را به مثبت برساند گرچه باید بیشتر از این جلو برود و هنوز خیلی عقب هستیم و نیاز است بیشتر کار شود اما باید مردم با تفکر دولت همراه شوند و به شعارهای دولت اعتماد کنند و برنامه های دولت را همراهی کنند بعضی از جاها سواستفاده هایی که مطرح شد و بعضی هم متأسفانه با نگاههای سیاسی بعضی جریانهای خاص روی آنها بیشتر مانور دادند و بعضی از رسانه ها با رویکرد های سیاسی خودشان بیشتر به این موضوع پرداختند یک نوع نگاه بدبینانه به کل هویت دولت فراتر از نگاه و رویکرد گروه خاصی ایجاد شده است و یک نوع بدبینی ایجاد شده است و نیاز است این بدبینی برداشته شود و زمانی برداشته می شود که دولت صادق باشد و یکی از لوازمی که می تواند به آن کمک کند نوع شعارهایی است که توسط کسانی در جامعه اعتبار دارند و مهمتر از همه استوانه حکومت و فصل و الخطاب قرار می گیرد برای آنها رهبری است که به آن به پردازد و مقام معظم رهبری با بیان شعار همدلی و همزبانی خواستند به نوعی این نگاه منفی که در جامعه ایجاد شده نسبت به مدیران جامعه برداشته شود و همچنین برنامه هایی که دولت در زمینه اقتصادی اعلم کرده و رشد تورم را به تک رقمی برساند و مهمترین ابزاری که می شود به نتیجه رساند همان همدلی دولت و مردم است و مردم اگر همراه نشوند شک کنند و همدلی نکنند دولت نمی تواند موفق باشد. همیشه این مشکل وجود داشته از زمان امام علی علیه السلام تا کنون این است که رهبران بزرگ و مصلحان جامعه وقتی یک تئوری را مطرح می کنند یک عده ای از افراد جلوتر از آن می خواهند به مقصد برسند و یا یک عده ای هم خیلی عقب می مانند.

همانطوری که علی علیه السلام در نهج البلاغه تأکید می کنند نه جلوتر و نه عقب تر حرکت کنید همانطوریکه پیامبراسلام در واقعه غدیر فرمودند آن افرادی که عقب هستند باید برسند و آنهایی که جلوتر قرار گرفتند هم برگردند این ظاهر قضیه است که بحث عقب رفتن و جلوتر رفتن است اما واقعیت این است که برگردید و در گفتمان علی علیه السلام قرار بگیرید و به خوارج تبدیل نشوید الان هم متأسفانه عده ای جلوتر از رهبری حرکت می کنند.

ما زمانی می توانیم این همدلی و همزبانی را فراتر از حد یک دولت و درقالب حکومت فرض کنیم که همه زیر چتر نظام و زیر چتر ولایت فقیه قرار گیریم و با همان گفتمانی که رهبری می گویند و گفتمانی که ولی فقیه مطرح می کنند خودشان هم می گویند گفتمانی که مطرح می کنم پیچیده نیست و همانی که بر زبانم می آید پشت پرده ندارد همین گفتمان من است بعضی ها می گویند آقا به خاطر مصلحت این گفتمان را می گویند اما ولی فقیه تأکید دارند من هیچ مصلحتی نمی بینم و اصلا چنین تعبیری ندارم. ما هم باید با همین گفتمان حرکت کنیم . به نظرم با همین روش همدلی و هم زبانی با رویکرد عقلانیت و پیروی از خط رهبری و ولایت می توانیم به آن مسیری که ترسیم شده برسیم.


اشاره داشتید به جریان خاص، این جریان خاص چه کسانی هستند؟

جریان خاص همان افراطیون هستند جریان های تندی که گرایش به چپ دارند و یا اینکه گرایشی به راست و هر زمانی که تئوری مطرح می شود همیشه این جریان های تندرو مخالفت می کنند و جریان های خاص همه کسانی هستند که زیر یکی از این دو رادیکال قرار می گیرند. در بحث مفاسد اقتصادی قوه قضاییه باید برخورد کند تا این موضوعات برای مردم ایجاد شبهه نکند و همانطوریکه راحت آمدند یکی از آقایان را حس کردند مشکل داشت گرفتند آقایان دیگری که مشکل دارند را بگیرند و برخورد عملی داشته باشند و صادقانه بگویند و حکم صادر شود یا شاید مجرم نباشد اما ما چون جواب درستی ندادیم ایجاد شبهه شده و بعضی از افراد با نگاه سیاسی بهره برداری می کنند.

بدبینی که به دولت شده منظور کدام دولت است؟

هر دولتی که آمده روش هایی را بیان کرده و شعارهایی را داده و نتوانسته به آن عمل کند و جایی هم حرفی زده و در عمل با آن شعار همخوانی نداشته است مردم هم به تناسب آن شعار به او رأی دادند اما آن دولت خلاف شعارش عمل می کند مثل دولت احمدی نژاد. شعار آقای احمدی نژاد چه بود؟ شعارهای دولت احمدی نژاد پاسداری از شهدا بود و حقانیت عدالت محوری بود اما دامن افراطی گری گرفت و فساد اقتصادی در دور دوم زیاد برداشته شد و از حرکت در مسیر رهبری جدا شد تا جایی که یازده روز قهر احمدی نژاد همه تأثیر دارد و مردم بدبین می شوند نسبت به دولت وقتی مردم می بینند کسی که اینقدرشعارهای خوبی می دهد و شعارهایی که اعتقاد مردم است و خروجی اش فساد اقتصادی و قهر با رهبری باشد مردم بدبین می شوند و اگر این ها ترمیم نشود مردم به دولت بدبین می شوند نه با شخص و جایگاه متزلزل خواهد شد. واقعیت این است که از سال ۱۳۸۹ به بعد یعنی تا سال ۹۲ مشکلاتی به وجود آمد خیلی از دلسوزان انقلاب لطمه دیدند و نیازبود که در دولت جدید نگاهی که نیروهای انقلاب داشتند ترمیم شود.

شما اعتقاد دارید مقام معظم رهبری به این دولت نظر خاصی دارد؟

اصلا چنین برداشتی نداشتم مقام معظم رهبری به هیچ دولتی عداوت و یا عنایت خاصی هم ندارد. رهبری دنبال این است که جایگاه دولت حفظ شود وقتی رهبری دیدند جایگاه دولت لطمه دیده است نه فرد. به تناسب عملکرد بد دولت احمدی نژاد در دو سه سال آخر، مردم نسبت به دولت بدبین شده اند و به شعارهای دولتی ها بدبین شدند مردم مثل ما نمی آیند ارزیابی کنند و فلان جناحی را مطرح کنند مردم از روی صداقتی که دارند به شعار افراد رأی می دهند رهبری خواست جایگاه دولت حفظ شود آمدند این شعار همدلی و همزبانی را مطرح کردند و البته این چکی که رهبری برای دولت کشیده دولتی هم باید قدر آن را بدانند و دولت باید از این شعار بهره برداری منطقی داشته باشند نه اینکه سواستفاده کنند. رهبری زمانی که شعار همدلی را مطرح می کنند یعنی دولت باید به مردم برسد و تلاش کند خود را به آنها نزدیک کند. دولت آنقدر باید صداقتش را مطرح کند تا با مردم همدل باشد مردم با نظام و دولت صادقند در تمام راهپیمیایی ها نشان دادند با همه دولت ها صادقند اما دولت باید صداقت خود را به مردم بیشتر کند و باید به مردم ثابت کند اگر چند نفری را دیدید فساد اقتصادی دارند ما می خواهیم سالم باشیم و با این مفاسد اقتصادی مبارزه کنیم. البته با عملکردشان نشان دهند مردم با شعارها خسته شدند مردم عملکردهای دولت را زیر نظر دارند.

رهبری در حوزه فرهنگ حساسیت خاصی دارند رهبری خود یک تئورسین فرهنگی می باشند و فرهنگ را خوب می شناسند و به مفهوم واقعی کلمه در تمام ادوات فرهنگی صاحب نظرند مقام معظم رهبری در سال ۹۰ سخنرانی تندی از وضعیت فرهنگی کشور داشتند علی الرغم اینکه دوستان ادعا دارند در آن زمان دوران طلایی فرهنگی کشور بوده است رهبری الفاظ تندی را در باره وضیعت فرهنگی بکار بردند.

وضعیت فرهنگی برخاسته از وزارت خانه و سازمان هایی است که یکی از آنها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می باشد و این وزارتخانه متولی فرهنگ کشور نیست ما وزارت آموزش و پرورشی داریم با نیرویی بالغ بر ۱۸ میلیون نفر از معلمان و دانش آموزانی که می توانند فرهنگ سازی کنند و یا اینکه فرهنگی را بهم بزنند. رسانه ملی داریم با آن بودجه ۶ برابری که نسبت به وزارت ارشاد دارد می تواند نقش بالایی در حوزه فرهنگ داشته باشد و به تعبیر حضرت امام یک دانشگاه است واقعا چه نقشی داشت و بیاییم ارزیابی کنیم کدامشان قصور کردند قطعا وزارت ارشاد هم قصور داشته اما به نسبت امکانات ارزیابی کنیم.

الان مردم هم باید مطلع باشند که ظرفیت چقدر است؟ ظرفیت سیستم اقتصادی دولت در شرایط کنونی بسیاز ضعیف است یعنی به تناسب ذخایر صندوق ارزی دولت گرفته تا تجریم ها و وضعیت نابسامانی اقتصادی را در سبد حاشیه های دولت قرار دهیم و به تناسب آن به دولت نمره بدهیم که چه وظیف دارد؟ وزارت ارشاد اگر بخواهد وظایفش را انجام دهد داشتن نیروهای متعهد و کارآمد است و یکی دیکز هم داشتن شرایط اقتصادی خوب است و در حال حاضر وزارت ارشاد به لحاظ مالی شدیدا تحت فشار است.

بحث همدلی و هم زبانی را شعارگونه نبینیم باید شعورگونه دید باید از تبلیغات و تابلوهای تبلیغاتی پرهیز کرد و این شعار به شعور تبدیل شود و این شعور زمانی تحقق پیدا می کند که به گفتمان تبدیل شود دولت باید دبیرخانه و جریان فکری را راه اندازی کند نه یک سازمان اضافه بلکه یک واحدی که بتواند به تئوری پردازی کند که وحدت و همدلی، هم زبانی چگونه محقق شود. یعنی به یک طرح و برنامه نیاز داریم تا طبق زمان بندی مشخصی بعنوان مثال فصل اول و فصل دوم و ... تا آن شعار را عملی کنیم.

مورد بعدی باید صداقت داشته باشیم و دولت باید شفاف باشد مردم را در هیچ موضوعی نامحرم فرض نکند و به غیر از مسائل امنیتی در بقیه موارد مخفی کاری نداشته باشد. اگر دولت به مردم اعتماد داشت نه برای نیاز بلکه برای اعتقاد حتما موفق خواهد بود مردم در بعضی مواقع شکایت دارند در عدم شفافیت دولت و باید این شفافیت جدی گرفته شود.

یکی دیگر مواردی که کمک می کند تا دولت شعار همدلی و هم زبانی عملی کند پرهیز از حاشیه ها است که اصلا ضرورتی ندارد مثل تیکه انداختن هایی که امروزه بیشتر دیده می شود و اگر به این مسائل بی اهمیت نپردازیم و به متن قضایا اهمیت دهیم و بعنوان دیدگاه دقیق جدی بگیریم و مسائل حاشیه ای را واقعا رها کنیم و اگر حس می کنیم من دولتی حرفی را می زنم شاید حاشیه ای ایجاد می شود خوب این حرف را نزنم و پرهیز کنیم.

نکته بعدی رسمیت بخشیدن به منتعقد و عدم توهین به همدیگر است اگر منتقدی انتقادی کرد نباید به آن فرد توهین کرد و این بگو مگوهای چناحی خیلی لطمه می زند و این موارد هم حذف شود واقعا به همدلی و همزبانی کمک می کند.

موضوع بعدی موازی کاری است که خیلی از برنامه ها و شرح وظایف در این مملکت وجود دارد که در جای دیگری هم همین کار را انجام می دهد در بحث همدلی و همزبانی پس دبیرخانه مانندی بتواند این موارد را هم افزایی کند.

الویت بندی در کارها باید صورت گیرد و واجبات و مستحبات را در نظر بگیریم و اهمیت بدهیم به نیازهای جامعه تا بتوانیم به شعارهای همدلی و همزبانی تحقق بخشیم.


https://siasatrooz.ir/vdcjiteh.uqe8vzsffu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی