چهارشنبه ۵ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۳:۱۸
کد مطلب : 125072

پاسخ به چند سوال

عرصه سیاست خارجی کشور طی هفته اخیر با مجموعه‌ای از تحولات قبال توجه همراه بوده است که...
عرصه سیاست خارجی کشور طی هفته اخیر با مجموعه‌ای از تحولات قبال توجه همراه بوده است که از مهمترین آنها نشست شورای اروپا با محوریت ایران، ادعاهای مقامات آمریکایی مبنی بر فعال شدن دوباره طرح مقابله با فروش نفت ایران به چین و واکنش ایران به اقدام پارلمان و شورای اروپا تشکیل می‌دهد. این تحولات در حالی در هفته اخیر مورد توجه محافل رسانه‌ای و سیاسی داخل و خارج از کشور قرار گرفته است که در باب آنها چند نکته قابل توجه است.
نخست آنکه در کنار آنچه شورای اروپا اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران نامیده و نیز رد طرح پارلمان اروپا مبنی بر قرار دادن سپاه در لیست گروه‌های تروریستی قابل توجه است، واکنش ضد انقلاب و آنانی که طی ماه‌های اخیر خود را حامی مردم ایران نامیده و با این ادعا در آتش اغتشاش و آشوب دمیده‌اند به رفتارهای پارلمان اروپاست. استقبال از سخنان تحریمی مقامات آمریکایی همچون ند پرایس و رابرت مالی و آنانی که در نشست اروپا از تحریم گفتند و برنتابیدن سخنان افرادی همچون بورل که از یک سو از حقایق غیر قانونی بودن و احساسی بودن پارلمان اروپا می گوید و از سوی دیگر از ادامه مذاکرات به عنوان تنها گینه سخن می‌گوید نشان می دهد که مدعیان حمایت از مردم ایران نه تنها اعتقادی به گفته خود ندارند بلکه بخشی از پازل آمریکا برای استمرار و تشدید تحریم‌ها برای افزایش فشارها بر مردم ایران هستند. مذاکره برای لغو تحریم‌هاست و رفتار مغایر آن و تشویق و حمایت از حامیان تحریم و اعمال فشار برای تغییر موضع انانی که پیرو حقیقت غیر انکار ناچاری غرب برای مذاکره هستند، برگرفته از دشمنی دیرینه مزدوران آمریکا و برخی کشورهای اروپایی با ملت ایران است که جز تشدید فشار و افزایش درد و رنج مردم ایران هدفی در سر ندارند. تحریم‌هایی که به اذعان خانم دوهان نماینده ویژه شورای حقوق بشر در اقدامات یک جانبه قهری مغایر با تمام قوانین جهانی است و زنان و کودکان از قربانیان اصلی آن هستند بویژه اینکه این تحریم ها در نهایت بخش‌های دارویی و غذایی را نیز در بر می‌گیرد که خطراط جانی به همراه دارد.
دوم آنکه اقدام دیروز وزارت امور خارجه در انتشار لیست جدید افراد و نهادهای اروپایی و انگلیسی تحریم شده از سوی ایران برخلاف آنچه برخی در داخل و خارج از کشور برآنند تا ان را صرفا اقدامی نمادین و بی پشتوانه بمانند، باید ابتکاری نوین در واکنش به رفتارهای خصمانه طرف مقابل دانست که عزم و اراده ایران مبنی بر کوتاه نیامدن در برابر سیاست فشار و تهدید را تقویت می‌کند. اهمیت این اقدام زمانی بیشتر می‌شود که ایران در جمع معدود کشورهایی در جهان است که جسارت و توان انتشار چنین لیست هایی دارد که خود بیانگر جایگاه ایران در نظم نوین جهانی است که می‌تواند به الگویی جهانی مبدل شود چنانکه در سال ۱۳۵۸ ایران تنها کشوری بود که راهپیمایی روز قدس را در تقویم خویش قرار داد و امروز در سراسر جهان روز قدس برگزار می‌شود و فرهنگ مقاومتی که در طول دفاع مقدس انحصار ایران بود امروز به امری منطقه‌ای و جهانی مبدل شده است. بر این اساس اقدام دستگاه دیپلماسی در اعمال تحریم علیه طرف‌های غربی، می‌تواند الگو و زمینه سازی باشد برای سایر کشورهایی که تحت فشار و تحریم‌های غرب قرار دارند و در نهایت اجماعی جهانی را علیه تحریم کنندگان ایجاد نماید.
سوم آنکه در باب ادعاهای مقامات آمریکایی همچون رابرت مالی و ند پرایس که تمرکز آمریکا را بر مقابله با خرید نفت ایران توسط چین عنوان کرده‌اند و سعی دارند تا با این ادعاها همزمان با برجسته سازی تحریم‌های تکراری و بی معنای اروپا علیه ایران، به التهاب‌های اقتصاد ایران دامن بزنند نیز حقیقت ماجرا آن است که سیاست آمریکا بیش از آنکه اقدام علیه تهران باشد، استمرار طراحی برای اعمال فشار بر چین است. سفر دبیر کل ناتو به ژاپن و کره جنوبی، نشست مشترک مقامات ژاپن و آمریکا با محوریت اوکراین و نیز سفر رئیس جدید کنگره آمریکا به تایوان در کنار جنگ رسانه‌ای گسترده غرب مبنی بر معرفی چین به عنوان دشمن اصلی سرمایه‌داری گواهی بر این حقیقت است. تجربه‌های قدیمی همچون جنگ اوکراین به چین نشان داده است که حفظ و گسترش دامنه منابع انرژی راهکار مقابله با طراحی غرب است لذا در کنار روابط بیشتر با کشورهای عربی و آفریقایی، حفظ و ارتقای روابط با ایران را شاه‌کلید تامین انرژی و رویارویی با غرب می‌داند لذا برخلاف ادعای آمریکایی‌ها، پکن حاضر پذیرش زیاده خواهی‌های واشنگتن نخواهد شد.

نویسنده: قاسم غفوری
https://siasatrooz.ir/vdcefn8zwjh8w7i.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی