نمايندگان مجلس و مراجع تقليد روز گذشته با محكوميت رفتار غيرانساني با زائران ايراني در عربستان خواستار واكنش جدي و پیگیری این مساله توسط دستگاه دیپلماسی و پرهیز از هرگونه اهمالکاری و بررسي محدوديت حج عمره شدند.
نمايندگان مجلس روز گذشته طرح يك فوريتي لغو حج عمره تا حصول اطمينان از امنيت حجاج ايراني را مطرح كردند و نمايندگان با ارسال نامه به رئيسجمهور خواستار پيگيري اين ماجراي تلخ شدند.
سيدحسين نقويحسيني سخنگوي كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در اينباره به خبرنگار ما گفت: با توجه به اینکه اخیرا جسارتها و توهینها و بیحرمتیها به حجاج عمره ایرانی به مکه مکرمه و مدینه منوره افزایش پیدا کرده و به خصوص به تازگی نیز این بیحرمتی در قبال ۲ نوجوان ایرانی انجام شده، نمایندگان مجلس طرح یک فوریتی آماده کردهاند که مطابق آن تا حصول اطمینان از امنیت، حرمت و احترام حجاج ایرانی حج عمره لغو شود. به گفته سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، این طرح روز گذشته با بیش از ۸۰ امضاي نمایندگان تقدیم هیات رئیسه مجلس شد.
وي يادآور شد: حکومتی که مدعی امالقرایی و مرکزیت جهان اسلام را دارد. توان اداره امور داخل خود را ندارد و نميتواند حرمت خود را حفظ کند. به همین جهت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نسبت به این جسارتها عکسالعمل نشان داده است. وی افزود: در صحن علنی ديروز مطالبه همه نمایندگان مجلس این بود که با توجه به این بیحرمتیها حج عمره که یک امر مستحبی است توجیحی ندارد. در حال حاضر بیش از۸۰ نماینده نامه درخواستی برای لغو سفر عمره را امضا کردهاند و اکثر نمایندگان تمایل به این موضوع دارند.
نامه نمايندگان به روحاني
از سوي ديگر ۱۸تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی نامهای به حسن روحانی خواستار مجازات عاملان تعرض به ۲ نوجوان ایرانی در فرودگاه جده عربستان شدند.
در اين نامه با اشاره به اينكه آزار اذيت پليس فرودگاه جده در مورد دو زائر ايراني موجب خدشهدار شدن احساسات و غیرت ملت ایران شد آمده است: از شما به عنوان رئیسجمهور و عضو شورای عالی امنیت ملی خواستاریم ضمن اعتراض به دولت عربستان به خاطر این اقدام، نسبت به مجازات عاملان آن اقدام کرده و موضوع را مورد پیگیری جدی قرار دهید.
این نامه از سوی نادر قاضیپور، احمد امیرآبادی، احمد توکلی، اسماعیل کوثری، رضا آشتیانی، علی مطهری، حمید رسایی، علیرضا محجوب، محمدقسیم عثمانی، علیاصغر زارعی، محمد بزرگواری، الیاس نادران، موسی احمدی، حسین نقویحسینی، محمد جوکار، جبار کوچکینژاد، عزتالله یوسفیانملا، احمد آریایینژاد و نصرالله پژمانفر به امضاء رسیده است.
از سوي ديگر محمد دهقان عضو هيات رئيسه مجلس شوراي اسلامي از دومین نامه نمایندگان به رئیسجمهور درباره هتک حرمت زائران ایرانی در فرودگاه جده خبر داد و گفت: در همان بدو انتشار خبر بیحرمتی به دو نوجوان زائر ایرانی در فرودگاه جده نامهای به رئیسجمهور نوشتیم و درخواست کردیم که از حقوق ملت ایران دفاع کند. وي گفت: ما در مجلس طرحی را تهیه کردیم که زیارت عمره متوقف شود.
نماینده مردم چناران و طرقبه با اشاره به ادعای عربستان سعودی در اسلام و دینداری خاطرنشان کرد: این کشور انسانهای فاسدی را در اموال و آزادی آبروی مسلمانان حاکم کرده است که نمونهاش را در ماجرای فرودگاه جده شاهد بودیم و به نظر من این نشان میدهد که حکومت عربستان لیاقت خادمی حرمین شریفین را ندارد.
دهقان با یادآوری اینکه در طرح پیشنهادی تاکید شده است که تا زمانی که امنیت زائران ایرانی تضمین نشود باید حج عمره مفرده متوقف شود گفت: ما این مسیر را قطعا طی خواهیم کرد و البته ملت ما هم باید قدری تحمل کنند تا ما این موضوع را درست کنیم چرا که ما فرزندان خود را به سرزمین حج میفرستیم تا توشه معنوی برداشت کنند اما عربستان افراد فاسدی را در فرودگاه به کار گمارده است که آبروی اسلام و مسلمانی را بردهاند. وی با تاکید بر حساسیت مجلس شرایط اسلامی بر تضمین شدن حرمت و آبروی زائران ایرانی تصریح کرد: از همان روز اول انتشار این خبر ما نامهای با امضای چند نفر از نمایندگان به آقای رئیسجمهور نوشتیم که این موضوع را پیگیری کند و از حق ملت ایران دفاع کند و با دولت عربستان برخورد مناسب صورت گیرد. عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: البته بحث تجاوز به معنی خاص در فرودگاه جده صورت نگرفته است بلکه نوعی بیادبی همراه با تعرض صورت گرفته است.
تذكر نمايندگان
از سوي ديگر سيدشكر خداموسوي نماينده اهواز در مجلس با بیان اینکه دولت باید درباره جنایت افسران سعودی نسبت به ۲ نوجوان ایرانی تصمیم انقلابی و جدی بگیرد، گفت: دولت حداقل ۲ سال حج عمره را تعطیل کند.
وي در تذکری خطاب به رئیسجمهور و وزیر ارشاد تصریح کرد: قطعاً با جنایت هولناکی که نسبت به ۲ نوجوان ایرانی توسط افسران سعودی در فرودگاه جده انجام شده، دولت باید یک تصمیم انقلابی و جدی گرفته و حداقل دو سال حج عمره را تعطیل کند، زیرا به طور حتم این پولها خرج گروههای تروریستی شیعهکش میشود، از اینرو وزارت ارشاد و ریاست جمهوری باید این وضع را سامان دهند و ما منتظر اقدام قاطعانه آنها هستیم.
جواد جهانگیرزاده نیز درخصوص حادثه عربستان گفت: در این رابطه آیتالله مکارم نیز تذکر دادند و باید به این موضوع رسیدگی شود چراکه بنا نیست برای یک امر مستحب، حیثیت و آبرو و شخصیت ایرانی را به زمین بریزیم و مسئولین سازمان حج و زیارت و وزیر فرهنگ و ارشاد باید پاسخگو باشند و کسانی که قصور کردند باید مورد برخورد قرار گیرند و از سازمان حج و زیارت اخراج شوند.
همچنين محمدحسن آصفري عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ضمن اعتراض شدید نسبت به حادثه تعرض به دو نوجوان ایرانی خواهان پیگیری این مساله توسط دستگاه دیپلماسی و پرهیز هرگونه اهمالکاری شد. وي گفت: متاسفانه ماموران پلیس سعودی دو نوجوان ایرانی را در فرودگاه جده مورد تعرض قرار دادند و نمایندگان ملت به طور جدی پیگیر ماجرا شدهاند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: حادثه فرودگاه جده نشان داد که آلسعود لایق عنوان خادمالحرمین بودن را ندارد. عربستان باید پاسخگوی اتفاق حادث شده باشد و مجلس گزارش را از سازمان حج و زیارت و وزارت امور خارجه درخواست کرده است.
وی در ادامه گفت: حقوق اتباع ایرانی در سراسر جهان باید محترم شمرده شود و این موضوع باید در صدر وظایف وزارت امورخارجه مورد پیگیری باشد. ما امروز شاهدیم که نه تنها شان پاسپورت ایرانی حفظ نمیشود بلکه امنیت ایرانیها مورد تعرض قرار میگیرد.
آصفری گفت: قرار بود شان پاسپورت ایرانی افزایش پیدا کند اما امروز امنیت جانی شهروندان ما در معرض تهدید قرار گرفته است. توقع ما از وزارت امور خارجه این است که با شدیدترین لحن ممکن اعتراض مردم ایران را نسبت به اقدامات شنیع عربستان به ریاض ابلاغ کند. این جای شرمساری است که با تعابیری همچون حفظ روابط دیپلماتیک با اهمالکاری در مورد حادثه فرودگاه جده ، موضعگیری شود.
وی با بیان این که مجلس شورای اسلامی خواهان پیگیری مجازات نیروهای خاطی سعودی توسط دستگاه دیپلماسی هستند گفت: اگر در قضیه مشروبخواری کارمند سفارت عربستان و قتل شهروند ایرانی در تهران برخورد صورت گرفته بود، امروز شاهد حادثه فرودگاه جده نبودیم. متاسفیم که ماجرای قتل ۲ زائر ایرانی در عربستان نیز تاکنون به نتیجه نرسیده است.
تاكيد مراجع
در همين حال مراجع تقليد با واكنش نسبت به اين عمل شنيع ماموران دولت عربستان خواهان آن شدند كه دولت نسبت به اين مسئله بيتفاوت نباشد.
آیتالله مکارمشیرازی در جلسه خارج از فقه خود گفت: مایل بودم حادثه فرودگاه جده رسانهای نشود، اما حال که رسانهای شده است از مسئولان میپرسم آیا لازم است که آبرو و عزت ایران برای یک امر مستحب پایمال شود؟ مسئولان از حقوق و عزت ایران دفاع کنند. وي افزود: سوالی که از مسئولان دارم این است آیا عمره که واجب نیست را باید برویم و زیر بار هر خفتی برویم؟
استاد حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: از مسئولان سعودی نیز سوال میکنم که اگر در فرودگاه جده امنیت نباشد در کوچههای جده امنیت وجود خواهد داشت؟ فرودگاه جده یک فرودگاه بینالمللی است که اگر در آنجا امنیت نباشد به طور قطع مردم ترس خواهند داشت.
آیتالله مکارمشیرازی با اشاره به اینکه از مسئولان دولتی خود نیز میپرسم آیا نیاز است که به حج مستحب برویم گفت: آیا لازم است که هر توهینی را بشنویم تا به یک امر مستحب عمل کنیم؟
وی بیان کرد: امام خمینی(ره) با انقلاب عزت و آبرو را برای مردم خریداری کردهاند و این عزت سبب شده است تا ۶ نفر از وزرای خارجه کشورهای مختلف با وزیر خارجه ایران ماهها در مذاکره به سر ببرند.
این مرجع تقلید با اشاره به اینکه همه رسانههای خارجی در روز یک خبر از ایران دارند افزود: امیدوارم که این مذاکرات به یک نتیجه برسد و از سوی دیگر این مذاکرات یک نوع آبرو و عزت برای کشور است.
آیتالله مکارمشیرازی یادآور شد: حادثه جده حادثهای نیست که بشود از آن به راحتی گذشت، در برنامههایی که میدانیم مایه عزت نیست باید از آن عبور کرد و باید از حق دفاع کنیم تا عزتمند شویم.
آیتالله نوریهمدانی از مراجع تقليد نيز با تاكيد بر اينكه مسئولان نسبت به مسئله فرودگاه عربستان بيتفاوت نباشند گفت: اتفاق فرودگاه عربستان نباید در سکوت باشد و نباید به سادگی در برابر این مسئله گذشت و از همینرو مسئولان باید به این امر توجه نشان دهند.
واكنش وزارت خارجه
در همين حال سخنگوي وزارت خارجه درباره آنچه در فرودگاه جده رخ داد، گفت: براساس آخرین اطلاعات دریافتی توسط سرکنسولگری ایران در جده برای متهمان در یکی از شعب دادسرای مرتبط پرونده تشکیل شده و امیدواریم این روند تا صدور حکم و مجازات افراد ادامه یابد.
مرضیه افخم افزود: مسئولان بخشهای ذیربط عربستان سعودی اعلام کردهاند موضوع را پیگیری میکنند و براساس آخرین اطلاعات دریافتی توسط سرکنسولگری ما در جده، نتایج اولیه اقدامات مسئولان عربستان از تشکیل پرونده برای متهمان در یکی از شعب دادسرای مرتبط حکایت دارد و شواهد حاکی از پیگیری مسئولان ذیربط سعودی است و امیدواریم این روند با جدیت کامل تا صدور حکم و مجازات افراد یاد شده ادامه یابد.
افخم همچنین گفت: وزارت خارجه بلافاصله پس از اطلاع از این حرکت ضد اخلاقی به طور جدی موضوع را پیگیری کرده و همکاران ما در جده پس از اطلاع از موضوع در فرودگاه این شهر حاضر شده و با حضور مسئولان ارشد فرودگاه به بررسی موضوع پرداختند و مسئولان عربستانی هم ضمن اعلام انزجار از این اقدام اظهار داشتهاند موضوع برای آنها حیثیتی است و عوامل آن پس از اثبات جرم به مجازات شرعی و قانونی خواهند رسید.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: وزارت خارجه علاوه بر اعتراض رسمی و ارسال یادداشت اعتراضی، کاردار عربستان را احضار و مراتب اعتراض شدید ایران به ایشان منتقل شده و از دولت عربستان خواستار تسریع اقدامات در روند مجازات متهمان شدهایم.
افخم اضافه کرد: وزارت امور خارجه اقدامات خود را از کلیه مجاری دیپلماتیک تا حصول نتیجه به طور مستمر و جدی ادامه خواهد داد.