جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ - ۲۳:۵۳
کد مطلب : 131653
وقتی تروئیکای اروپایی در توهم باج‌خواهی از ایران فرو می‌رود

تکرار بی‌تعهدی غرب این شماره؛ مکانیسم ماشه

تکرار بی‌تعهدی غرب این شماره؛ مکانیسم ماشه
غرب که سرمست از تحولات منطقه است در توهمی دوباره مبنی بر باج‌خواهی منطقه‌ای و هسته‌ای از ایران، تروئیکای اروپایی (انگلستان، فرانسه و آلمان) در ادامه اقدامات خصمانه و غیر سازنده خود در برابر ایران طی نامه ای به شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرده اند که اگر لازم باشد آماده هستند تا مکانیسم معروف به «ماشه» را برای بازگرداندن کلیه تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران فعال کنند.
این نامه واکنشی به نامه‌هایی است که ایران و چین در پی یادداشت اولیه انگلیس، آلمان و فرانسه در روز ۷ آذر به شورای امنیت نوشتند. تروییکای اروپایی در این نامه تاکید کرده؛ایران باید برنامه اتمی خود را محدود کند تا شرایط سیاسی لازم در جهت پیشرفتی معنی‌دار و رسیدن به راه حلی مبتنی بر مذاکره فراهم شود.تروییکای اروپایی بدون توجه به روند طی شده در تعاملات فی مابین ایران و غرب در موضوع پرونده هسته ای ایران به "دیپلماسی اجبار" روی آورده که به هیچ وجه نمی تواند زمینه ساز حل مشکلات فی مابین باشد.خروج یکجانبه ایالات متحده از برجام در سال ۲۰۱۸ و بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران نقض آشکار قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت بود. این اقدام، اساس توافقی را که با تلاش‌های دیپلماتیک گسترده به دست آمده بود، تضعیف کرد.از سوی دیگر، کشورهای اروپایی به رغم تعهدات خود در قالب برجام، به ویژه در زمینه تسهیل همکاری‌های اقتصادی با ایران و مقابله با آثار تحریم‌های آمریکابه تعهداتشان عمل نکردند. سازوکارهایی مانند اینستکس نیز صرفاً در حد وعده باقی ماندند و هیچ تأثیر عملی بر بهبود شرایط اقتصادی ایران نداشتند.فعال‌سازی مکانیسم ماشه از سوی کشورهای اروپایی در شرایطی که خود به تعهداتشان پایبند نبوده‌اند، فاقد هرگونه مبنای حقوقی و اخلاقی است. برجام توافقی چندجانبه است که تمامی طرف‌ها باید به تعهدات خود در آن پایبند باشند و انتظار انجام یک طرفه تعهدات از سوی ایران هیچگونه مبنای حقوقی و قانونی ندارد. اگرچه نقض مکرر  تعهدات برجامی توسط آمریکا و بی‌عملی اروپا، ایران را وادار به کاهش تعهدات هسته‌ای خود در چارچوب ماده 36 برجام کرده است.همان‌طور که مجید تخت روانچی معاون سیاسی وزیر امورخارجه ایران تأکید کرده‌ است در صورت ادامه فشارها و تهدید به استفاده از مکانیسم ماشه، ایران ناگزیر است گزینه‌های مختلف، از جمله خروج از معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای (NPT)، را مورد بررسی قرار دهد.
این ادعاها در حالی مطرح می‌شود که پس از گازدهی به هزاران سانتریفیوژ و افزایش غنی سازی اورانیوم ۶۰ درصدی توسط ایران، اکنون آژانس و ایران به توافقی بر روی ترتیبات جدید پادمانی مرتبط با افزایش فعالیت‌های غنی سازی در فوردو رسیده‌اند. رویترز در خبری اعلام کرد که  آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی محرمانه به اعضای خود بیان کرده که جمهوری اسلامی ایران با نظارت‌های بیشتر در تأسیسات فردو موافقت کرده است.خبرگزاری رویترز می‌گوید در این گزارش که به رؤیت این رسانه رسیده، آمده است: «ایران با درخواست آژانس برای افزایش دفعات و شدت اجرای تدابیر پادمانی در تأسیسات فردو موافقت کرد و در حال تسهیل اجرای این رویکرد قوی‌تر پادمانی است.» ین ادعاها در حالی مطرح می شود که بر اساس مقررات پادمان به نسبت افزایش فعالیت‌های هسته‌ای فرکانس با تفاهم دو طرفه تعداد بازرسی‌ها (و نه بازرس) افزایش می‌یابد و البته با کاهش فعالیت‌ها نیز تعداد بازرسی‌ها کاهش می‌یابد.به عبارت دیگر توافق ایران برای افزایش بازرسی‌ها بر اساس سیاست اصولی ایران مبتنی بر شفافیت و تعامل با آژانس در چارچوب مقررات پادمانی، و به اقتضای افزایش ظرفیت و سرعت غنی‌سازی است. چنانچه فعالیت‌های غنی سازی در همین سطح حفظ شود بازرسی‌ها هم متناسب با آن ادامه پیدا می‌کند. میزان غنی سازی 60 درصدی ایران در فوردو نسبت به قبل چند برابر شده و بازرسی ها هم به تبع آن بیشتر می‌شود. در همین حال سفیر روسیه نزد سازمان ملل تاکید کرد: سه کشور اروپایی و آمریکا مسئول شرایط فعلی برجام هستند .«واسیلی نبنزیا»، سفیر روسیه نزد سازمان ملل متحد در نیویورک با ارسال نامه‌ای به دبیرکل و اعضای شورای امنیت، سه کشور اروپایی و آمریکا را مسئول شرایط فعلی برجام و ناکام ماندن تلاش‌ها برای احیای آن دانست و گفت:  آنها با قلب واقعیت، تلاش دارند ایران را مسئول شرایط فعلی معرفی‌کنند، اما راه به جایی نخواهند برد.
سفیر روسیه با اشاره به نقض مکرر برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ توسط سه کشور و آمریکا گفت: ایران در موقعیت‌های مختلف برای بازگشت به اجرای برجام در صورت اقدام متقابل از سوی طرف‌های غربی اعلام آمادگی کرده اما طرف‌های اروپایی و آمریکایی به تعهدات خود عمل نمی‌کنند. سفیر روسیه در نامه خود برنامه هسته‌ای ایران را تحت نظارت آژانس و در چارچوب معاهده عدم اشاعه و موافقتنامه جامع پادمان توصیف کرده و تلاش‌های سه کشور غربی برای سوءاستفاده از سازوکار حل و فصل اختلافات برجام را غیرقانونی دانسته است.
https://siasatrooz.ir/vdcgnq9qwak9w34.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی