بالاخره کنفدراسیون فوتبال آسیا به نفع سعودیها غش کرد و رایی به کام آنها داد. بر این اساس بالاخره فشارهای سعودیها جواب داد و کنفدراسیون فوتبال آسیا رسما گزینه کشور ثالث را به عنوان میزبان بازیهای نمایندگان ایران با عربستان انتخاب کرد.
کنفدراسیون فوتبال آسیا پس از کش و قوسهای زیاد، حکم نهایی خود را درباره اختلاف فوتبالی ایران و عربستان اعلام کرد.
AFC در رای نهایی خود درباره مناقشه فوتبالی ایران و عربستان اعلام کرد، بازی نمایندگان ایران و عربستان در لیگ قهرمانان آسیا در زمین بیطرف برگزار خواهد شد و این همان چیزی بود که سعودیها به دنبال آن بودند. اعلام این رای که درپی مناقشه سیاسی ایران و عربستان به فوتبال کشیده شد به روشنی ورود سیاست به فوتبال را تایید میکند، نکتهای که بسیاری از مسئولان فوتبال ایران هفتهها پس از جلسه کنفدراسیون فوتبال آسیا در قطر به آن پی بردند و تاکید داشتند که اگر رای به نفع عربستان صادر شود موضوع را به فیفا خواهند کشاند.
باشگاههای ایرانی حاضر در لیگ قهرمانان آسیا نیز اعلام کرده بودند در صورت صدور این رای به نفع عربستان از لیگ قهرمانان آسیا کنارهگیری خواهند کرد.
کنفدراسیون فوتبال آسیا در بیانیه خود نوشت: «متاسفانه باید اعلام کنیم تنش بین ایران و عربستان همچنان ادامه دارد. حکومت عربستان هنوز ممنوعیت سفر شهروندان خود به ایران را لغو نکرده است و این شامل فوتبال هم ميشود. هیچ تغییری در روابط دو کشور به وجود نیامده است و همین باعث شد چنین تصمیمی را بگیریم.»
استدلال کنفدراسیون فوتبال آسیا در حالی مطرح شده که منشور فیفا بر عدم تداخل سیاست و فوتبال تاکید دارد و اگر هم قرار بود براساس این منشور اظهارنظری شود این عربستان بود که باید مورد نکوهش و یا حتی مجازات فوتبالی قرار میگرفت که چرا موضوع سیاسی عدم اجازه سفر شهروندانش به ایران را به مسائل ورزشی و فوتبال ربط داده است.
در ادامه بیانیه AFC آمده است: «کنفدراسیون فوتبال آسیا هیاتی از مرکز بینالمللی امنیت ورزش را به دو کشور ایران و عربستان فرستاد تا وضعیت ورزشگاههای این دو کشور را بررسی کند. کارشناسان کنفدراسیون فوتبال آسیا هم به ایران سفر کردند تا خود وضعیت را از نزدیک نگاه کنند و حتی در دو دیدار نمایندگان امارات برابر ایران هم همه چیز را زیر نظر گرفتند. در تاریخ نهم مارس از دو کشور ایران و عربستان خواستیم گزارشی کامل از وضعیتشان ارائه دهند. تا ۲۵ ماه مارس هم به دو کشور فرصت دادیم تا ورزشگاههای بیطرفی را که دوست دارند میزبان آنها باشند، معرفی کنند.»
باشگاههای عربستانی، کشورهای امارات و قطر را به عنوان میزبان بازیهای خود با نمایندگان ایران انتخاب کردند. این درحالی است که فدراسیون فوتبال ایران هنوز تصمیمی در این زمینه نگرفته است و حتی این احتمال وجود دارد که نمایندگان ایران با وجود شروع خوبی که در لیگ قهرمانان آسیا داشتند از این رقابتها کنارهگیری کنند.
هاشمیطبا: نباید عجولانه تصمیم بگیریم
رئیس پیشین سازمان تربیت بدنی، گفت: بارها گفته بودم حمایت بیهوده از شیخ سلمان فایدهای نخواهد داشت، چراكه او عرب است.
مصطفی هاشمیطبا نیز درخصوص برگزاری دیدارهای ایران و عربستان در زمین بیطرف به تسنیم اظهار داشت: این تصمیمی است که AFC اتخاذ کرده و چارهای جز پذیرفتن آن نیست. اینکه بخواهیم از این رقابتها کنار بکشیم تصمیم عجولانه است و به عقیده من بهتر است با قدرت در این رقابتها حضور پیدا کرده و به کارمان ادامه دهیم.
وی یادآور شد: بهتر است ما کار خودمان را انجام داده و در زمین بیطرف با نمایندگان عربستان بازی کنیم، اما باید فدراسیون ایران تأکید کند که دیدارهای ما با تیمهای عربستانی در زمین تیمهای عربی نباشد و نباید در این زمینه جا زد.
هاشمیطبا درباره اینکه فدراسیون ایران از شیخ سلمان حمایتهای زیادی کرد، اما در نهایت AFC خواستههای فدراسیون را برآورده نکرد، گفت: من پیش از این گفته بودم حمایت از شیخ سلمان بیفایده است به هر جهت او عرب است و طبیعی است که بیشتر هوای عربها را داشته باشد. آن حمایتهای بیهودهای که ما از شیخ سلمان کردیم تبعات داشت و این یکی از تبعاتی است که با آن مواجه شدهایم.
وی خاطرنشان کرد: برگزاری بازیهای ما با تیمهای عربستانی در زمین بیطرف خیلی اتفاق مهمی نیست. طبیعی است عربستانیها به خاطر نفوذی که در AFC داشتند توانستند بازیهایشان با نمایندگان ایران را به بیرون از کشور ما ببرند، اما باید تلاش کنیم در آینده چنین شرایطی پیش نیاید. انشاالله بازیکنان ما با قدرت در بازیهای خارج از خانه ظاهر شده و در میدان جواب آنها را میدهند.
هاشمیطبا ضمن تأکید بر اینکه ما نمیتوانیم خود را از AFC جدا کنیم و باید تابع تصمیمات آنها باشیم عنوان کرد: تنها کاری که میشود کرد این است که با اراده قوی مقابل حریفان عربستانی حاضر شویم و آنها را در زمین مسابقه شکست دهیم تا به نوعی با مشت محکمی جواب آنها را داده باشیم.
برانکو: رأی اي.اف.سي غافلگیرم کرد
سرمربی تیم فوتبال پرسپولیس گفت: رای AFC غافلگیرم کرد. برانکو در مورد اینکه تیمهای ایرانی باید در کشوری ثالث بازی کنند بیان کرد: من بعد از شنیدن این موضوع غافلگیر شدم، نمیدانم چرا AFC این تصمیم را گرفت ایران امنترین کشورهاست و به خاطر ترکیدن یک ترقه در ورزشگاه نباید رأیی بر علیه ایران صادر شود این اتفاق در همه جای دنیا میافتد و موضوع غیر عادی نیست، من ۱۵ سال پیش سرمربی تيمملي بودم و در آن وضعیت تيمملي عراق برای بازی به ایران آمد و هیچ اتفاقی نیفتاد، به هر حال تصمیم AFC عجیب بود چطور میشود برای باشگاهها امن نباشد اما تيمملي بتواند بازی کند. وی در مورد اینکه اگر مسئول فدراسیون بود چه برخوردی با تصمیم AFC میگرفت اظهار کرد: مایل نیستم در این باره پاسخ دهم چراكه وظیفه من پاسخ در مورد مسائل فنی است.
واعظ آشتیانی: آقایانی که دم از آپشن میزدند و میگفتند نایب رئیس اي.اف.سي هستند حالا پاسخگو باشند
مدیرعامل پیشین باشگاه استقلال گفت: آقایانی که دم از آپشن میزدند و میگفتند نایب رئیس AFC هستند، باید پاسخ افکار عمومی را بدهند.
امیررضا واعظ آشتیانی درخصوص رأی AFC مبنی بر اینکه تیمهای ایرانی و عربستانی باید در کشور بیطرف با یکدیگر بازی کنند، اظهار داشت: آنهایی که دَم از آپشن میزدند، اکنون باید پاسخگو باشند. آنهایی که در واکنش به انتقادات دلسوزانه منتقدین در صدد پاسخهای سخیف برمیآمدند، حالا پاسخ افکار عمومی را بدهند. آقایان بگویند آپشنهای آنها چه تأثیری داشته است؟
وی افزود: ایران باید مستندسازی کرده و آن را به فیفا ارائه میکرد تا این اتفاق نمیافتاد، چراكه مشخص بود AFC و رئیس بحرینی آن، افکارش برگرفته از سیاستهای دولت خود است و رأی را به سود عربستانیها میدهد. این رأی سیاسی است و همانطور که گفتم همان زمان که عربستانیها اقدام کرده بودند، ایران باید به فیفا شکایت میکرد، چون این موضوع مصداق دخالت سیاست در ورزش است. الان هم دیر نشده است و باید بدون تعلل به فیفا شکایت کنند.
«اگر قرار است فیفا موضعی نگیرد، فتح بابی برای دیگر کشورها خواهد بود تا مسائل سیاسی را در ورزش دخالت بدهند»، مدیرعامل پیشین باشگاه استقلال با بیان این جمله خاطرنشان کرد: ایران و آمریکا ۳۷ سال است که ارتباطی نداشته و سفارتی در کشورهای هم ندارند، اما مسابقات ورزشی خود را طبق سیاست المپیک که دوستی و مودت است، برگزار میکنند. هم تیمهای ایرانی در آمریکا به میدان میروند و هم تیمهای آمریکایی در ایران.
واعظ آشتیانی با بیان اینکه رأیی که AFC اعلام کرده است، بدعت بدی برای دنیا خواهد شد، ادامه داد: ایران باید با یک تیم حقوقی در فیفا این موضوع را پیگیری کند. از روز اول مشخص بود که طرف ایرانی این بضاعت را ندارد که با دیپلماسی ورزش از حقوق کشورمان دفاع کند. این اتفاقی که امروز افتاد قابل پیشبینی بود.
وی رئیس کنفدراسیون فوتبال آسیا را نوکر عربستانیها دانست و همچنین تصریح کرد: این اتفاق برای ورزش و فوتبال ایران لکه ننگ است. حالا آقایانی که دم از آپشن میزدند و میگفتند نایب رئیس AFC هستند، بیایند و پاسخ افکار عمومی را بدهند.
حال باید دید تصمیم منطقی مردان دیپلماسی ایران و البته فدراسیون فوتبال به این اقدام جانبدارانه و به دور از انصاف AFC چیست.
همانگونه که باشگاه ها اعلام کردهاند به کشور ثالث نمیروند و باید به فیفا شکایت کنند تا برخوردی درخور توجه مسئولان سعودی در اینباره صورت گیرد.