مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ضمن اشاره به وضعیت تغذیهای ساکنان مناطق سیلزده کشور، گفت: مناطق سیلزده در استانهایی هستند که از گذشته هم برخی کمبودهای تغذیهای را داشتهاند، بنابراین بعد از اتمام این بحران باید برای ارتقای امنیت غذایی در این مناطق برنامهریزی شود.
زهرا عبداللهی با اشاره به اهمیت مدیریت تغذیه در شرایط بحران، افزود: در این زمینه رصد و پیگیری وضعیت گروههای آسیبپذیر تغذیهای مانند کودکان زیر پنج سال، مادران باردار، سالمندان و کسانی که از نظر تغذیهای آسیبپذیرند و سریعتر در معرض مشکلات تغذیهای و سوءتغذیه قرار میگیرند، در شرایط بحران در اولویت قرار دارد و حتما باید به صورت تکتک شناسایی و این اطمینان حاصل شود که وضعیت غذایی آنها مناسب است؛ بهطوری که غذا و بستههای غذایی به آنها رسیده و وضعیت تغذیهایشان مناسب باشد.
وی افزود: بستههایی هم از طریق هلالاحمر تهیه و توزیع میشود. کمااینکه در حال حاضر در مناطق سیلزده بستههای یک روزه، سهروزه توزیع شدهاند و بستههای یک ماهه نیز در حال توزیع هستند که شامل اقلام غذایی مورد نیاز بوده و سعی شده که به نیازهای غذایی چون تامین انرژی، پروتئین و ریزمغذیها برای جمعیت آسیبدیده پاسخ داده شود.
نیاز به تنوع غذایی برای سیلزدگان
عبداللهی گفت: در حال حاضر در راستای افزایش تنوع غذایی در مناطق سیلزده با هلالاحمر و خیرین هماهنگ کردیم تا علاوه بر بسته غذایی تعریف شده که از سوی هلالاحمر توزیع میشود، یکسری اقلام غذایی دیگری مانند شیر استریل، خشکبار، کمپوت، میوههای پوستکندنی مانند پرتقال یا موز در کنار بستههای هلالاحمر، تهیه و توزیع شوند. البته باید توجه کرد که هر نوع میوهای را به دلیل در دسترس نبودن آب نباید در این مناطق توزیع کرد؛ چراکه ممکن است آلوده شوند.
وی گفت: برای پیشگیری از کمبود تغذیهای مردم مناطق سیلزده باید ویتامین مورد نیازشان از طریق میوه، شیر و لبنیات استریل و... بهویژه برای گروههای آسیبپذیر تامین شود.
عبداللهی افزود: از طرفی کارشناسان تغذیه معاونتهای بهداشتی دانشگاههای علوم پزشکی مناطق سیلزده هم موظف شدند که بعد از کاهش حالت بحران در جمعیت سیلزده و بویژه بر روی گروههای آسیبپذیر یک ارزیابی سریع درباره وضعیت تغذیهای آنها انجام دهند. زیرا معمولا در این مواقع به دلیل کم شدن دسترسی به غذا، گروههای آسیبپذیر ممکن است به سرعت در معرض خطر سوءتغذیه قرار گیرند.
وی با اشاره به فعالیت موکبها برای تهیه غذای گرم در مناطق سیلزده کشور، گفت: در حال حاضر افراد با ایجاد موکبهایی زحمت میکشند و برای مردم مناطق سیلزده غذای گرم تهیه میکنند که باید به آنها خداقوت گفت. در عین حال کسانی که در حال حاضر زحمت تهیه و توزیع غذای گرم را میکشند باید در بهداشت مواد غذایی و آب نهایت دقت را داشته باشند. زیرا آلودگی در مواد غذایی یا آب، میتواند خطرناک باشد و بیماریهایی مانند مسمومیتهای غذایی، اسهال و استفراغ، وبا، هپاتیت A و... را ایجاد کند. بنابراین مهم است که در تهیه و توزیع مواد غذایی دقت کنند.
عبداللهی تاکید کرد: از طرفی خود مردم هم باید بعد از دریافت غذای گرم آن را در زمان کوتاهی مصرف کنند و نگه ندارند. در صورتی که غذا زیاد هم آمد، باقیمانده آن را برای مصرف دوباره نگه ندارند. زیرا امکان دارد در آن شرایط دچار آلودگی شده و منجر به بیماریهای گوارشی شود.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت خطاب به خیرینی که برای ارسال اقلام غذایی به مناطق سیلزده اقدام میکنند نیز نیز گفت: خیرین هم اگر میخواهند کمک تغذیهای به سیلزدگان انجام دهند، یکسری اقلام غذاییِ دارای ارزش غذایی مانند غذای کمکی برای کودکان، غذاهای بستهبندیشده و استریل، میوه، خشکبار، مغزها و... را ارسال کنند.
وی گفت: نظارت بر توزیع آب و مواد غذایی برعهده وزارت بهداشت است و بازرسین بهداشت محیط به شدت و با دقت این موضوعات را دنبال میکنند. زیرا آلودگی آب میتواند بسیار خطرناک باشد. بر همین اساس در حال حاضر در مناطقی که از آب شَرب اطمینان نداریم، آب بستهبندی شده معدنی توزیع میشود و بازرسین بهداشت محیط شرایط را تحت کنترل دارند تا آلودگی در آب ایجاد نشود. درباره مواد غذایی هم این موضوع وجود دارد و مواد غذایی و مکانهای تهیه و توزیع آنها تحت نظارت و کنترل قرار میگیرند.
عبداللهی درباره امکان کمبود ریزمغذیها در ساکنان مناطق سیلزده نیز اظهار کرد: از این به بعد باید برای استانهایی که در حال حاضر دچار سیل شدهاند، تمهیدات بیشتری به لحاظ تامین امنیت غذایی اندیشیده شود. زیرا اینها استانهایی هستند که از گذشته هم برخی کمبودهای تغذیهای را داشتهاند و بعد از اتمام این بحران باید برای ارتقای امنیت غذایی در این مناطق برنامهریزی کنیم. این اقدام از طریق دبیرخانه شورای عالی سلامت و کارگروه تخصصی تغذیه و امنیت غذایی که تمام بخشها اعم از کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و... در آن عضو هستند، باید به صورت برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت برای بهبود امنیت غذایی در این استانها اقدام شود و اجازه بروز سوءتغذیه و ناامنی غذایی در این مناطق را ندهیم. ایسنا